Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

To jeszcze pokażę nasze koty (a raczej ich część). Pisze nasze bo są wspólne z sąsiadem - u niego się bawią, w jego wypielęgnowanym ogródku a u nas sie stołują;)

Jest jeszcze jeden czarny, dwa szare i jeden prześliczny rudzielec:)

http://img841.imageshack.us/img841/8/1003240u.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img854.imageshack.us/img854/5877/1003252.jpg

http://img254.imageshack.us/img254/8582/1003246.jpg

I proszę, co natura przyszykowała dla mnie na koniec tego jakże emocjonującego dnia:)

http://img404.imageshack.us/img404/4227/dsc0875b.jpg

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z ważnych rzeczy:

Był dziś na budowie instalator, pan Radek polecany przez Esiaka oraz przez jeszcze jedną panią:)

Okazał się miłym, konkretnym gościem. Wyczerpująco odpowiadał na nasze pytanie, tłumaczył co i jak:) Głównie mi tłumaczył bo P mniej więcej jarzy o co w grzaniu chodzi:D

Przegadaliśmy różne opcje dla naszego domu (rozważając min podłogówkę na całym dole) i doszliśmy do jakichś tam wniosków;) I podobało mi sie że

Stanęło na tym, że wchodzi na początku sierpnia i na 15-go skończy. Teraz robimy jedynie to co konieczne przed wylewkami. Zimą w razie potrzeby grzejemy kozą. Piec i grzejniki zakładamy na wiosnę. Piec będzie albo dwufunkcyjny albo kondensacyjny jakiś specjalny który dobrze chodzi i na grzejnikach i na podłogówce (nie trzeba przewymiarowywać grzejników). Robimy DGP. To tak w skrócie:)

Mam nadzieję że nasza współpraca ułoży się tak gładko jak pierwsza rozmowa:)

A teraz, jako że wszyscy potencjalni imprezowicze pewnie już śpią, opijanie okien przekładam oficjalnie na weekend:D

Dobranoc:)

okien nie będę komentował bo sami mamy takie same ładniutkie :p

ale teraz wiesz jakie to uczucie, gdy porządna ekipa, porządnie montuje, porządny towar ;)

na Waszą rodzinę to żaden dwufunkcyjny, tylko jakiś kondensat jednofunkcyjny z co najmniej 200L zasobnikiem...

pamiętaj też aby od razu zrobić cyrkulację, przy tej wielkości domu na pewno się przyda...

A propos zdjęć kotów, pytanie mam, czy wy będziecie zakańczali kostkę krawężnikiem takim jak na focie nr 1? Bo ja nie chciałam i na razie chłopaki tego nie zrobili i nie wiem czy to nie jest zły pomysł

Nie mam pojęcia ale może się wypowiedzą Ci co już robią lub będą robić zaraz;)

okien nie będę komentował bo sami mamy takie same ładniutkie :p

ale teraz wiesz jakie to uczucie, gdy porządna ekipa, porządnie montuje, porządny towar ;)

skromniś:D

na Waszą rodzinę to żaden dwufunkcyjny, tylko jakiś kondensat jednofunkcyjny z co najmniej 200L zasobnikiem...

pamiętaj też aby od razu zrobić cyrkulację, przy tej wielkości domu na pewno się przyda...

Cyrkulacja będzie oczywiście:)

A o piecu coś mówił że przy takiej małej ilości podłogówki zwykły kondensat i tak stanie się dwufunkcyjnym (nie pytaj bo nie wiem o co chodzi:))

Że trzeba by kupić jakiś lepszejszy kondensat (lepszy=droższy) z czymś większym co pozwoli na to, że:

- podłogówka bedzie ok grzać

- grzejniki będa ok grzać

- grzejniki nie będą wymagały przewymiarowania

I taki własnie mamy zamiar kupić:)

Zasobnik będzie 220l:)

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ty się cieszysz i że wszystko poszło wczoraj gładko. W końcu się doczekałaś i masz tak jak chciałaś.

:hug::hug::hug:

A propos zdjęć kotów, pytanie mam, czy wy będziecie zakańczali kostkę krawężnikiem takim jak na focie nr 1? Bo ja nie chciałam i na razie chłopaki tego nie zrobili i nie wiem czy to nie jest zły pomysł

Zamówiliśmy krawężnik, ale grafitowy żeby lepiej pasował. Sąsiad nie robił krawężnika, tylko betonem zalał poniżej wysokości kostki, potem ziemią przysypał i trawę posiał. Czyli jest opaska z kostki i od razu trawa. Mam nadzieję, ze rozumiesz o co mi chodzi.

A o piecu coś mówił że przy takiej małej ilości podłogówki zwykły kondensat i tak stanie się dwufunkcyjnym (nie pytaj bo nie wiem o co chodzi:))

Że trzeba by kupić jakiś lepszejszy kondensat (lepszy=droższy) z czymś większym co pozwoli na to, że:

- podłogówka bedzie ok grzać

- grzejniki będa ok grzać

- grzejniki nie będą wymagały przewymiarowania

czy kocioł jest jednofunkcyjny czy dwu, nie ma nic do tego czy jest kondensacyjnym czy też nie...

dwufunkcyjność kotła oznacza, że grzeje przepływowo wodę użytkową i grzeje również c.o.

jednofunkcyjne tylko grzeją c.o., dokłada się do nich lub mają zawór trójdrogowy, który przełącza kierunek płynięcia ciepłej wody: albo do grzejników, albo do wężownicy zainstalowanej w zasobniku wody użytkowej...

poprzez odpowiedni układ i czujnik temp. w zasobniku można wymusić tzw priorytet ciepłej wody, oznacza to że zawór trójdrogowy jest tak otwarty aby wpierw woda grzana przez kocioł podgrzała wodę w zasobniku do zadanej temp, a następnie zawór trójdrogowy otwiera się tak aby grzać obieg grzewczy...

to wszystko nie ma nic wspólnego z kondensacją, ponieważ te funkcje posiadają i kotły z otwartą komorą spalania, z zamkniętą jak i kondensacyjne....

Zamówiliśmy krawężnik, ale grafitowy żeby lepiej pasował. Sąsiad nie robił krawężnika, tylko betonem zalał poniżej wysokości kostki, potem ziemią przysypał i trawę posiał. Czyli jest opaska z kostki i od razu trawa. Mam nadzieję, ze rozumiesz o co mi chodzi.

rozumiem, rozumiem bo właśnie u nas ma tak być i się upewnić tylko chciałam, że to norma :)

Luka, a drzwi kiedy planujecie wstawiać?

Mamy już drzwi:)

Świetnie pasują do barierki z palet:):)

A docelowe będą pewnie w przyszłym roku...

czy kocioł jest jednofunkcyjny czy dwu, nie ma nic do tego czy jest kondensacyjnym czy też nie...

Kurcze chyba to nawet zrozumiałam:yes:

I mamy mieć kondensacyjny ale z czymś większym do (jezu tutaj własnie nie wiem do czego: do odzyskiwania jakiegoś?? czy do schładzania?? chyba do odzyskiwania...)

Pięknie z oknami!!!!! I już nie hula wiatr po salonach :) gratuluję!

Dzięki:)

Jest cicho i dziwnie:)