Lukarna 12.07.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 To jeszcze pokażę nasze koty (a raczej ich część). Pisze nasze bo są wspólne z sąsiadem - u niego się bawią, w jego wypielęgnowanym ogródku a u nas sie stołują Jest jeszcze jeden czarny, dwa szare i jeden prześliczny rudzielec:) http://img841.imageshack.us/img841/8/1003240u.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img854.imageshack.us/img854/5877/1003252.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img254.imageshack.us/img254/8582/1003246.jpg Uploaded with ImageShack.us I proszę, co natura przyszykowała dla mnie na koniec tego jakże emocjonującego dnia:) http://img404.imageshack.us/img404/4227/dsc0875b.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.07.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ty się cieszysz i że wszystko poszło wczoraj gładko. W końcu się doczekałaś i masz tak jak chciałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.07.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 A propos zdjęć kotów, pytanie mam, czy wy będziecie zakańczali kostkę krawężnikiem takim jak na focie nr 1? Bo ja nie chciałam i na razie chłopaki tego nie zrobili i nie wiem czy to nie jest zły pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.07.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Z ważnych rzeczy: Był dziś na budowie instalator, pan Radek polecany przez Esiaka oraz przez jeszcze jedną panią Okazał się miłym, konkretnym gościem. Wyczerpująco odpowiadał na nasze pytanie, tłumaczył co i jak:) Głównie mi tłumaczył bo P mniej więcej jarzy o co w grzaniu chodzi:D Przegadaliśmy różne opcje dla naszego domu (rozważając min podłogówkę na całym dole) i doszliśmy do jakichś tam wniosków;) I podobało mi sie że Stanęło na tym, że wchodzi na początku sierpnia i na 15-go skończy. Teraz robimy jedynie to co konieczne przed wylewkami. Zimą w razie potrzeby grzejemy kozą. Piec i grzejniki zakładamy na wiosnę. Piec będzie albo dwufunkcyjny albo kondensacyjny jakiś specjalny który dobrze chodzi i na grzejnikach i na podłogówce (nie trzeba przewymiarowywać grzejników). Robimy DGP. To tak w skrócie:) Mam nadzieję że nasza współpraca ułoży się tak gładko jak pierwsza rozmowa:) A teraz, jako że wszyscy potencjalni imprezowicze pewnie już śpią, opijanie okien przekładam oficjalnie na weekend:D Dobranoc:) okien nie będę komentował bo sami mamy takie same ładniutkie ale teraz wiesz jakie to uczucie, gdy porządna ekipa, porządnie montuje, porządny towar na Waszą rodzinę to żaden dwufunkcyjny, tylko jakiś kondensat jednofunkcyjny z co najmniej 200L zasobnikiem... pamiętaj też aby od razu zrobić cyrkulację, przy tej wielkości domu na pewno się przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.07.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) Orzech to był jednak dobry wybór:yes: Cieszę się z Tobą. Sama pamiętam jaki to był WIELKI DZIEŃ W domu zrobiło się cicho i tak jakoś inaczej:) Mam ochotę brać ściereczkę i clin:D Miałam tak samo:) Edytowane 13 Lipca 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.07.2012 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 A propos zdjęć kotów, pytanie mam, czy wy będziecie zakańczali kostkę krawężnikiem takim jak na focie nr 1? Bo ja nie chciałam i na razie chłopaki tego nie zrobili i nie wiem czy to nie jest zły pomysł Nie mam pojęcia ale może się wypowiedzą Ci co już robią lub będą robić zaraz;) okien nie będę komentował bo sami mamy takie same ładniutkie ale teraz wiesz jakie to uczucie, gdy porządna ekipa, porządnie montuje, porządny towar skromniś na Waszą rodzinę to żaden dwufunkcyjny, tylko jakiś kondensat jednofunkcyjny z co najmniej 200L zasobnikiem... pamiętaj też aby od razu zrobić cyrkulację, przy tej wielkości domu na pewno się przyda... Cyrkulacja będzie oczywiście:) A o piecu coś mówił że przy takiej małej ilości podłogówki zwykły kondensat i tak stanie się dwufunkcyjnym (nie pytaj bo nie wiem o co chodzi:)) Że trzeba by kupić jakiś lepszejszy kondensat (lepszy=droższy) z czymś większym co pozwoli na to, że: - podłogówka bedzie ok grzać - grzejniki będa ok grzać - grzejniki nie będą wymagały przewymiarowania I taki własnie mamy zamiar kupić Zasobnik będzie 220l:) Nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ty się cieszysz i że wszystko poszło wczoraj gładko. W końcu się doczekałaś i masz tak jak chciałaś. :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.07.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 A propos zdjęć kotów, pytanie mam, czy wy będziecie zakańczali kostkę krawężnikiem takim jak na focie nr 1? Bo ja nie chciałam i na razie chłopaki tego nie zrobili i nie wiem czy to nie jest zły pomysł Zamówiliśmy krawężnik, ale grafitowy żeby lepiej pasował. Sąsiad nie robił krawężnika, tylko betonem zalał poniżej wysokości kostki, potem ziemią przysypał i trawę posiał. Czyli jest opaska z kostki i od razu trawa. Mam nadzieję, ze rozumiesz o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.07.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Pumpaluna, narysowałam jak to ma sąsiad zrobione, ale nie moge wrzucić tu pdf-a. Podaj mi na priv jakiś mail to Ci prześle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.07.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Luka, a drzwi kiedy planujecie wstawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.07.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 A o piecu coś mówił że przy takiej małej ilości podłogówki zwykły kondensat i tak stanie się dwufunkcyjnym (nie pytaj bo nie wiem o co chodzi:)) Że trzeba by kupić jakiś lepszejszy kondensat (lepszy=droższy) z czymś większym co pozwoli na to, że: - podłogówka bedzie ok grzać - grzejniki będa ok grzać - grzejniki nie będą wymagały przewymiarowania czy kocioł jest jednofunkcyjny czy dwu, nie ma nic do tego czy jest kondensacyjnym czy też nie... dwufunkcyjność kotła oznacza, że grzeje przepływowo wodę użytkową i grzeje również c.o. jednofunkcyjne tylko grzeją c.o., dokłada się do nich lub mają zawór trójdrogowy, który przełącza kierunek płynięcia ciepłej wody: albo do grzejników, albo do wężownicy zainstalowanej w zasobniku wody użytkowej... poprzez odpowiedni układ i czujnik temp. w zasobniku można wymusić tzw priorytet ciepłej wody, oznacza to że zawór trójdrogowy jest tak otwarty aby wpierw woda grzana przez kocioł podgrzała wodę w zasobniku do zadanej temp, a następnie zawór trójdrogowy otwiera się tak aby grzać obieg grzewczy... to wszystko nie ma nic wspólnego z kondensacją, ponieważ te funkcje posiadają i kotły z otwartą komorą spalania, z zamkniętą jak i kondensacyjne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.07.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Zamówiliśmy krawężnik, ale grafitowy żeby lepiej pasował. Sąsiad nie robił krawężnika, tylko betonem zalał poniżej wysokości kostki, potem ziemią przysypał i trawę posiał. Czyli jest opaska z kostki i od razu trawa. Mam nadzieję, ze rozumiesz o co mi chodzi. rozumiem, rozumiem bo właśnie u nas ma tak być i się upewnić tylko chciałam, że to norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.07.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 No to dobrze, ze rozumeisz, bo takie techniczne sprawy to ja wolę pokazać/narysować niż tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 13.07.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Pięknie z oknami!!!!! I już nie hula wiatr po salonach gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.07.2012 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Luka, a drzwi kiedy planujecie wstawiać? Mamy już drzwi:) Świetnie pasują do barierki z palet:) A docelowe będą pewnie w przyszłym roku... czy kocioł jest jednofunkcyjny czy dwu, nie ma nic do tego czy jest kondensacyjnym czy też nie... Kurcze chyba to nawet zrozumiałam:yes: I mamy mieć kondensacyjny ale z czymś większym do (jezu tutaj własnie nie wiem do czego: do odzyskiwania jakiegoś?? czy do schładzania?? chyba do odzyskiwania...) Pięknie z oknami!!!!! I już nie hula wiatr po salonach gratuluję! Dzięki:) Jest cicho i dziwnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.07.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Słyszałam o piecach z tą opcją odzyskiwania ciepła u osób które mają ogrzewanie na gaz. W takich przypadkach ponoć to bardzo bardzo się opłaci i po 2-3 sezonach koszt się zwraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.07.2012 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Nie pytaj o szczegóły bo nic nie wiem:)Najważniejsze że pan Radek powiedział, że decyzję możemy podjąć za kilka miesięcy i on nam spróbuje w jej podjęciu pomóc;) A na dzień dzisiejszy kładzie tylko rurki, wyprowadza co trzeba i koniec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.07.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 To Mąż z Teściem musza sie za elektrykę tez brać, żeby tynki i wylewki zdążyły wyschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.07.2012 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Tak tak wezmą się od poniedziałku. Teść ma jeszcze garaż do otynkowania ale P już przy elektryce będzie grzebał. Mam nadzieję że przez miesiąc się wyrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.07.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) To teraz rób casting na tynkarzy i wylewkarzy. Myślę, że jak sie uśmiechniesz ładnie do Marcina, to poda ci kontakt do swoich fachowców;) Edytowane 13 Lipca 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 13.07.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Ile jeden podpis może zdziałać Jakiego tempa nabrały prace. Byle dalej tak szło i co dzień bliżej do przeprowadzki Słodkie są takie malutkie kotki, a "nasza" kicia nadal nie chce się pochwalić swoimi maluchami, może coś im się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts