Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pinacolada pod meblami Ci tą pętlę dali?

Cześć:)

No cześć, cześć - bo tak niekurturarnie się wtrąciłam ....

Tak pod meblami bo się naczytałam, że jak zabudowa przy ścianie szczytowej to lubi sie tam cos w zimie skroplić w związku z różnicami temp..... Ja podłogówkę mam co 10cm a pod szafkami 1 petle czyli 2 rurki przy czym pierwsza jest przy samej ścianie a druga w połowie blatu czyli 30cm od poprzedniej .. Jesssu - wypij cos zanim to przeczytasz bo nie zrozumiesz tak mi jakoś skomplikowanie to wyszło :rotfl: Pod sbs-em nie dałam :no:

u mnie nie ma podłogówki pod meblami w kuchni, stolarz tak samo jak hydraulik zastrzegał, że tam rurek nie powinno być, aha pod lodówką jak idzie podłogówka to nam powiedzieli że jest to równoznaczne z utratą gwarancji

Mnie hydraulik wytłumaczył, że sie nie robi, bo meble się beda rozsychać, na co trzech stolarzy sie postukało w czoło - ż gdyby płyta rozsychała sie przy 2o paru stopniach, to oni musieli by po kazdym upalnym lecie wszystkie meble wymieniać. I jest w tym logika, bo bywaja dni ,ze ja w mieszkaniu mam grubo ponad 30 st.

Teraz więc mam obawy, czy róznica temperatur nie zaszkodzi im (meblom) bardziej. Cała zabudowa bedzie na scianach zewnętrznych.

Ten sam myk mi Endrju zaserwował w szafie wnękowej - nie ma podłogówki...

wiesz półki mają różną wielkość także lepiej podaj nam metraż jak na babkę budowniczkę przystało, w metrach kwadratowych a nie się migasz :p

:p

Dziewczyn mają 1 m "głebokości" - od drzwi do ściany przeciwnej i 2 (wery) i 3 (wiki) szerokości

Nasze, tzn Marcina i nasza mają 1,5 m "głębokości" i 2,9 szerokości ale ze skosami

U nas będzie rurka do grzejnika w razie jakbyśmy kiedyś się na łazienkę tam zdecydowali;)

To zależy jaką zabudowę planujesz. ja będę miała niemal same rurki i kosze oraz raptem 3 zamknięte szuflady.

W garderobach to jeszcze nic nie planuję za bardzo ale półek na pewno trochę będzie.

Tzn u dziewczyn wiem co i jak ma być - trochę gorzej u nas;)

Jesssu - wypij cos zanim to przeczytasz bo nie zrozumiesz tak mi jakoś skomplikowanie to wyszło :rotfl: Pod sbs-em nie dałam :no:

Pije i zrozumiałam doskonale;):):)

No ale weź Malka mi powiedz - po co Ci podłogówka w szafie?

Kurde bo juz się zaczynam denerwować:D

Bo to szafa w wiatrołapie, wstawię wilgotne buty, albo kurtkę po deszczu powieszę i co ? Ja nie mam tam miejsca na grzejnik, chyba,ze ślubny się przekona do halogenowego, albo kurtyny - w co wątpię....

Lukarna, z tego co piszesz garderoba u Ciebie to nie odddzielny pokój a duża szafa. Jeśli jest w wiatrołapie, tak jak ma malka ( cześć malka :) ) to ogrzewanie bardzo by się przydało z tych względów, o których pisze malka. Pod szafkami u pinacolady też bardzo rozsądnie - jedna nitka przy ścianie a potem odsunięte - nie sądze, zeby szafki ucierpiały z powodu nadmiernego nagrzania. Wytłumacz mi jednak proszę, dlaczego nie możesz mieć ogrzewania w holu? Przecież to jak osobne pomieszczenie, w dodatku otwarte.

Cześć

Mój szef ma dziś kiepski dzień więc jeśli kawa o EKSPRESO:D

Ewa, wczoraj jak wyłączyłam kompa to sobie uświadomiłam, że nie odpisałam Tobie:)

Co do holu to nie wiem jak to wyszło, muszę zerknąć do projektu czy tam był przewidziany grzejnik - jakoś z P założyliśmy że tam nie będziemy robić. Hydraulik potwierdził że nie ma sensu bo ciepło grawitacyjnie z parteru pójdzie do góry i ogrzeje hol:/

Wczoraj wieczorem rozmawialiśmy z P i stwierdziliśmy że coś tam dać trzeba. Jak P się nie zgodzi na podłogówkę to po prostu zawiesimy jeden grzejnik i już (swoją drogą nie wiem dlaczego P jest taki uprzedzony do podłogówki:/)

W garderobie przy wiatrołapie będzie pętla podłogówki właśnie z powodów o których pisze Malka:D

Esiak a w holu na górze macie coś??

Cześć

Mój szef ma dziś kiepski dzień więc jeśli kawa o EKSPRESO:D

Ewa, wczoraj jak wyłączyłam kompa to sobie uświadomiłam, że nie odpisałam Tobie:)

Co do holu to nie wiem jak to wyszło, muszę zerknąć do projektu czy tam był przewidziany grzejnik - jakoś z P założyliśmy że tam nie będziemy robić. Hydraulik potwierdził że nie ma sensu bo ciepło grawitacyjnie z parteru pójdzie do góry i ogrzeje hol:/

Wczoraj wieczorem rozmawialiśmy z P i stwierdziliśmy że coś tam dać trzeba. Jak P się nie zgodzi na podłogówkę to po prostu zawiesimy jeden grzejnik i już (swoją drogą nie wiem dlaczego P jest taki uprzedzony do podłogówki:/)

W garderobie przy wiatrołapie będzie pętla podłogówki właśnie z powodów o których pisze Malka:D

Esiak a w holu na górze macie coś??

a w holu na górze mamy grzejnik pod oknem dachowym...

Pewnie ciepło grawitacyjne ma być wspomagana przez ciepło z pokoi...

Ciekawe dlaczego w blokach kaloryfery montowane sa na każdym piętrze a nie tylko na parterze?

Uprzedzenia do podlogówki biorą się najczęściej z powodu jej wolnego czasu reakcji na wzrost/spadek zadanej temperatury, ale nasze doświadczenia z podlogówką dopiero przed nami.

W holu na pietrze mamy grzejnik i to wcale nie taki malutki ( w fazie budowania trochę widziwialam - po co mi ten grzejnik) - teraz dałabym podłogówkę, ale jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam, bo z gory zaprojektowany był grzejnik.

Ciekawe jak u nas skończy - pewnie grzejnikiem;)

Druga sprawa że grzejnikiem faktycznie można szybciej zareagować na zmianę temperatury. jak nie będzie potrzebny to go zakręcę i tyle nie?

ps. a najlepsze że hydraulik wykuł na ścianie podejście do gniazda CO a mój mąż myślał, że podjęłam decyzję że tam ma być grzejnik i stwierdził że to dobre miejsce;)

I faktycznie tam raczej grzejnik zawiśnie:)

I widzisz problem się rozwiązał, warto czasem przespać się z czymś;)

Jasne, z grzejnikiem się przespać to bardzo ciepło;)

A co fachowców to jedynie dekarzy mogę pochwalić, reszta to lipa:/

u mnie górny korytarz jest na tyle mały, że powieszenie grzejnika byłoby katastrofą, ciągle ktoś by z siniakami lądował

U nas będzie (o ile będzie) na wprost wejścia ze schodów ale cóż;)

Zrobimy jakiś piekny, biały;)

Nawet nie zdawałam sobie sprawy ile ważnych i długofalowych decyzji trzeba podejmować w trakcie budowy. Powiedzcie mi jak budują Ci co nie znają FM, a trafiają na durnych fachowców :confused:

Rocia bo ja tu często jakieś problemy wyolbrzymiam niepotrzebnie i stąd może takie wrażenie;)

Lepiej teraz niż później by coś wyszło i nie można było tego poprawić. I co wtedy http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a080.gif

Ps. Jeszcze słówko nt. fachowców. Ja trafiłam na super hydraulika i świetnego elektryka, z którym nadal współpracujemy :)

Edytowane przez Rocia