pumpaluna 12.08.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 wiesz półki mają różną wielkość także lepiej podaj nam metraż jak na babkę budowniczkę przystało, w metrach kwadratowych a nie się migasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.08.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 To zależy jaką zabudowę planujesz. ja będę miała niemal same rurki i kosze oraz raptem 3 zamknięte szuflady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 12.08.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Pinacolada pod meblami Ci tą pętlę dali? Cześć No cześć, cześć - bo tak niekurturarnie się wtrąciłam .... Tak pod meblami bo się naczytałam, że jak zabudowa przy ścianie szczytowej to lubi sie tam cos w zimie skroplić w związku z różnicami temp..... Ja podłogówkę mam co 10cm a pod szafkami 1 petle czyli 2 rurki przy czym pierwsza jest przy samej ścianie a druga w połowie blatu czyli 30cm od poprzedniej .. Jesssu - wypij cos zanim to przeczytasz bo nie zrozumiesz tak mi jakoś skomplikowanie to wyszło Pod sbs-em nie dałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.08.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 u mnie nie ma podłogówki pod meblami w kuchni, stolarz tak samo jak hydraulik zastrzegał, że tam rurek nie powinno być, aha pod lodówką jak idzie podłogówka to nam powiedzieli że jest to równoznaczne z utratą gwarancji Mnie hydraulik wytłumaczył, że sie nie robi, bo meble się beda rozsychać, na co trzech stolarzy sie postukało w czoło - ż gdyby płyta rozsychała sie przy 2o paru stopniach, to oni musieli by po kazdym upalnym lecie wszystkie meble wymieniać. I jest w tym logika, bo bywaja dni ,ze ja w mieszkaniu mam grubo ponad 30 st. Teraz więc mam obawy, czy róznica temperatur nie zaszkodzi im (meblom) bardziej. Cała zabudowa bedzie na scianach zewnętrznych. Ten sam myk mi Endrju zaserwował w szafie wnękowej - nie ma podłogówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.08.2012 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 wiesz półki mają różną wielkość także lepiej podaj nam metraż jak na babkę budowniczkę przystało, w metrach kwadratowych a nie się migasz Dziewczyn mają 1 m "głebokości" - od drzwi do ściany przeciwnej i 2 (wery) i 3 (wiki) szerokości Nasze, tzn Marcina i nasza mają 1,5 m "głębokości" i 2,9 szerokości ale ze skosami U nas będzie rurka do grzejnika w razie jakbyśmy kiedyś się na łazienkę tam zdecydowali;) To zależy jaką zabudowę planujesz. ja będę miała niemal same rurki i kosze oraz raptem 3 zamknięte szuflady. W garderobach to jeszcze nic nie planuję za bardzo ale półek na pewno trochę będzie. Tzn u dziewczyn wiem co i jak ma być - trochę gorzej u nas;) Jesssu - wypij cos zanim to przeczytasz bo nie zrozumiesz tak mi jakoś skomplikowanie to wyszło Pod sbs-em nie dałam Pije i zrozumiałam doskonale;):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.08.2012 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Ten sam myk mi Endrju zaserwował w szafie wnękowej - nie ma podłogówki... No ale weź Malka mi powiedz - po co Ci podłogówka w szafie? Kurde bo juz się zaczynam denerwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.08.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 No ale weź Malka mi powiedz - po co Ci podłogówka w szafie? Kurde bo juz się zaczynam denerwować Bo to szafa w wiatrołapie, wstawię wilgotne buty, albo kurtkę po deszczu powieszę i co ? Ja nie mam tam miejsca na grzejnik, chyba,ze ślubny się przekona do halogenowego, albo kurtyny - w co wątpię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.08.2012 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Lukarna, z tego co piszesz garderoba u Ciebie to nie odddzielny pokój a duża szafa. Jeśli jest w wiatrołapie, tak jak ma malka ( cześć malka ) to ogrzewanie bardzo by się przydało z tych względów, o których pisze malka. Pod szafkami u pinacolady też bardzo rozsądnie - jedna nitka przy ścianie a potem odsunięte - nie sądze, zeby szafki ucierpiały z powodu nadmiernego nagrzania. Wytłumacz mi jednak proszę, dlaczego nie możesz mieć ogrzewania w holu? Przecież to jak osobne pomieszczenie, w dodatku otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.08.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 mały grzejnik by się przydał... taki np 500x600my też mamy w garderobie... a BTW jakaś poranna kawka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.08.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Poranna kawka - zawsze chętnie, ale u mnie to już byłaby druga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.08.2012 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Cześć Mój szef ma dziś kiepski dzień więc jeśli kawa o EKSPRESO:D Ewa, wczoraj jak wyłączyłam kompa to sobie uświadomiłam, że nie odpisałam Tobie:) Co do holu to nie wiem jak to wyszło, muszę zerknąć do projektu czy tam był przewidziany grzejnik - jakoś z P założyliśmy że tam nie będziemy robić. Hydraulik potwierdził że nie ma sensu bo ciepło grawitacyjnie z parteru pójdzie do góry i ogrzeje hol:/ Wczoraj wieczorem rozmawialiśmy z P i stwierdziliśmy że coś tam dać trzeba. Jak P się nie zgodzi na podłogówkę to po prostu zawiesimy jeden grzejnik i już (swoją drogą nie wiem dlaczego P jest taki uprzedzony do podłogówki:/) W garderobie przy wiatrołapie będzie pętla podłogówki właśnie z powodów o których pisze Malka:D Esiak a w holu na górze macie coś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.08.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Cześć Mój szef ma dziś kiepski dzień więc jeśli kawa o EKSPRESO:D Ewa, wczoraj jak wyłączyłam kompa to sobie uświadomiłam, że nie odpisałam Tobie:) Co do holu to nie wiem jak to wyszło, muszę zerknąć do projektu czy tam był przewidziany grzejnik - jakoś z P założyliśmy że tam nie będziemy robić. Hydraulik potwierdził że nie ma sensu bo ciepło grawitacyjnie z parteru pójdzie do góry i ogrzeje hol:/ Wczoraj wieczorem rozmawialiśmy z P i stwierdziliśmy że coś tam dać trzeba. Jak P się nie zgodzi na podłogówkę to po prostu zawiesimy jeden grzejnik i już (swoją drogą nie wiem dlaczego P jest taki uprzedzony do podłogówki:/) W garderobie przy wiatrołapie będzie pętla podłogówki właśnie z powodów o których pisze Malka:D Esiak a w holu na górze macie coś?? a w holu na górze mamy grzejnik pod oknem dachowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.08.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Pewnie ciepło grawitacyjne ma być wspomagana przez ciepło z pokoi... Ciekawe dlaczego w blokach kaloryfery montowane sa na każdym piętrze a nie tylko na parterze? Uprzedzenia do podlogówki biorą się najczęściej z powodu jej wolnego czasu reakcji na wzrost/spadek zadanej temperatury, ale nasze doświadczenia z podlogówką dopiero przed nami. W holu na pietrze mamy grzejnik i to wcale nie taki malutki ( w fazie budowania trochę widziwialam - po co mi ten grzejnik) - teraz dałabym podłogówkę, ale jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam, bo z gory zaprojektowany był grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.08.2012 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Ciekawe jak u nas skończy - pewnie grzejnikiem;) Druga sprawa że grzejnikiem faktycznie można szybciej zareagować na zmianę temperatury. jak nie będzie potrzebny to go zakręcę i tyle nie? ps. a najlepsze że hydraulik wykuł na ścianie podejście do gniazda CO a mój mąż myślał, że podjęłam decyzję że tam ma być grzejnik i stwierdził że to dobre miejsce;)I faktycznie tam raczej grzejnik zawiśnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 13.08.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 I widzisz problem się rozwiązał, warto czasem przespać się z czymś Ja cieszę się, że właściwie od ukończenia murów miałam taki fachowców, że mogłam spać spokojnie, trafiali nam się świetni zaufani wykonawcy, teraz to doceniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.08.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 u mnie górny korytarz jest na tyle mały, że powieszenie grzejnika byłoby katastrofą, ciągle ktoś by z siniakami lądował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 13.08.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Nawet nie zdawałam sobie sprawy ile ważnych i długofalowych decyzji trzeba podejmować w trakcie budowy. Powiedzcie mi jak budują Ci co nie znają FM, a trafiają na durnych fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.08.2012 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 I widzisz problem się rozwiązał, warto czasem przespać się z czymś Jasne, z grzejnikiem się przespać to bardzo ciepło;) A co fachowców to jedynie dekarzy mogę pochwalić, reszta to lipa:/ u mnie górny korytarz jest na tyle mały, że powieszenie grzejnika byłoby katastrofą, ciągle ktoś by z siniakami lądował U nas będzie (o ile będzie) na wprost wejścia ze schodów ale cóż Zrobimy jakiś piekny, biały;) Nawet nie zdawałam sobie sprawy ile ważnych i długofalowych decyzji trzeba podejmować w trakcie budowy. Powiedzcie mi jak budują Ci co nie znają FM, a trafiają na durnych fachowców Rocia bo ja tu często jakieś problemy wyolbrzymiam niepotrzebnie i stąd może takie wrażenie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 13.08.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Lepiej teraz niż później by coś wyszło i nie można było tego poprawić. I co wtedy http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a080.gif Ps. Jeszcze słówko nt. fachowców. Ja trafiłam na super hydraulika i świetnego elektryka, z którym nadal współpracujemy Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez Rocia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 13.08.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Znam ludzi, którzy budują bez pomocy FM i żyją szczęśliwie bez świadomości lambd. rankingu kotłów, parametrów szyby;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts