Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi mleko zastąpiło cukier;)

ps. chyba o 12 pojadę bo nie mogę usiedzieć w pracy wiedząc że na budowie jeszcze tyle sprzątania

ps2. robiliście zdjęcia całej instalacji elektrycznej przed tynkami? jak to najlepiej zrobić, przykładać miarę czy w jakiś inny sposób??

Jutro inwentaryzacja mnie czeka:/

Mi mleko zastąpiło cukier;)

ps. chyba o 12 pojadę bo nie mogę usiedzieć w pracy wiedząc że na budowie jeszcze tyle sprzątania

ps2. robiliście zdjęcia całej instalacji elektrycznej przed tynkami? jak to najlepiej zrobić, przykładać miarę czy w jakiś inny sposób??

Jutro inwentaryzacja mnie czeka:/

robiliśmy zdjęcia...

przykładaj miarę od podłogi i od stałych narożników...

robiliśmy zdjęcia, metrówkę przykładaliśmy tylko w łazienkach, wszędzie indziej bardziej na oko na zasadzie pustak naszym przelicznikiem odległości ;) nie wiem czy to ma wpływ ale u nas kable szły podłogą więc wieszanie szafek i obrazów nam niestraszne. gorszy stres był przy wwiercaniu się do listew panelowych

Luka - ja instalacjom elektrycznym poświeciłam sporo czasu. Najpierw zdjęcia ale po zmierzeniu miarka przykładałam zrobiony przez się notes . Wykorzystałam do tego zeszyt , który przeciełam na 3 części. Każda z czesci miała 10 kartek na której po kolei były napisane cyfry od 0-9. Po zmierzeniu sciany/odcinka( od rogu do kabla, od sufitu do kabla., od podłogi do kabla itp) wybierałam na notesie odpowienia konfiguracje cyfr i robilismy zdjęcie . dzięki temu zdjecia sa czytelne bez powiększania. Np tak jak tu :

http://img823.imageshack.us/img823/623/dsc0155ny.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Potem w ramach prac wieczornych :rotfl: przerysowałam to wszystko do zeszytu. W nim mam każda ze ścian w domu (czarnym długopisem), z kablami (zielonym długopisem) i czerwonymi cyframi odległosci w cm. Zeszło mi z tym troche ale ten zeszyt lezał na budowie w okreslonym miejscu i panowie wykonczeniowcy korzystali z niego wiercąc profile, stolarze montując szafy, elektryk wiercąc pod lampy...... Przydał się bardzo i nadal sie przydaje.

Luka - ja instalacjom elektrycznym poświeciłam sporo czasu. Najpierw zdjęcia ale po zmierzeniu miarka przykładałam zrobiony przez się notes . Wykorzystałam do tego zeszyt , który przeciełam na 3 części. Każda z czesci miała 10 kartek na której po kolei były napisane cyfry od 0-9. Po zmierzeniu sciany/odcinka( od rogu do kabla, od sufitu do kabla., od podłogi do kabla itp) wybierałam na notesie odpowienia konfiguracje cyfr i robilismy zdjęcie . dzięki temu zdjecia sa czytelne bez powiększania. Np tak jak tu :

Potem w ramach prac wieczornych :rotfl: przerysowałam to wszystko do zeszytu. W nim mam każda ze ścian w domu (czarnym długopisem), z kablami (zielonym długopisem) i czerwonymi cyframi odległosci w cm. Zeszło mi z tym troche ale ten zeszyt lezał na budowie w okreslonym miejscu i panowie wykonczeniowcy korzystali z niego wiercąc profile, stolarze montując szafy, elektryk wiercąc pod lampy...... Przydał się bardzo i nadal sie przydaje.

sprytnie...

a co to za 1000V przebiega Ci po ścianie w pokoju...? ;)

Kinia, szacun. Jaka dokładność :jawdrop: U nas pustaki służyły za miarę i cała masa zdjęć. Mąż sie pukał w czoło, że latam z aparatem za każdym kabelkiem czy rurką, ale dzieki temu żadnej wpadki nie zaliczyliśmy.

Edytowane przez agalind

Byłam, prawie zrobiłam:/

Zabrakło mi 1 dnia żeby wszystko uporządkować na 100%:(

Ale wczoraj o 22 P zadecydował że jedziemy do domu i koniec. I dobrze bo nie miałam siły nawet gadać za bardzo a co dopiero lecieć milionpięćsetny raz po schodach:/

Oficjalnie mogę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy

NIENAWIDZĘ DOMÓW Z PODDASZEM:mad:

Nie wiem skąd u nas w domu tyle różnych rzeczy poupychanych wszędzie gdzie się da...

Dobra wyżaliłam się teraz mogę Was poczęstować kawą:)

Dla Esiaka i dla mnie rozpuszczalna

A dla Was??

Witam się z Wami w ten kolejny ważny dla mojego domu dzień:)

ps. dzisiaj będę po południu robić zdjęcia elektryki, dzięki wszytskim za podpowiedzi a Pinacolada - szacun!!

Ja nie będę miała "trzymacza" żadnego więc wymyśliłam że będę odległości pisała kredą na ścianie;)

Edytowane przez Lukarna

No coś Ty, przytachałam pół torebki z socjalnego:D

Elektryka "prawie prawie"

Zostało parę puszek na górze do osadzenia, no dobra paręnaście może;)

Mają panowie dziś kończyć jak ekipa będzie okna oklejać i narożniki zakładać.

Czy są włączniki krzyżowe dwuklawiszowe??

Tak aby włączyć/wyłączyć lampę główną w salonie na np jedną żarówkę i na całość??

ja też rozpuszczalna z mlekiem tyle że ze słodzikiem

mam nadzieję, że obrobisz się ze wszystkim nim panowie zaczną tynkowanie, teraz wszystko nabierze innego kształtu

a co do ilości rzeczy, hmmm u mnie majstrzy sprzątali po sobie więc przed tynkami w ogóle nie mieliśmy nic do roboty, wygląda na to że winowajcą jest teściu chomikarz

Luka są takie włączniki tylko trzeba odpowiednio potem kable podpiąć. My mamy zasadniczo tak zrobione że albo 1 żarówka albo wszystkie świecą ale tylko w salonie tak było kombinowane. Niestety mojemu mężowi coś źle się podpięło i ma elektryk któregoś dnia wpaść i poprawić. A w ogóle to wczoraj zamówiłam lampę stojącą do salonu bo stwierdziliśmy że wieczorem kicha tak przy górnym żyrandolu siedzieć i coś dające światło boczne by się przydało.

Ale jak nie potrzeba krzyżowych jak chcę to zapalać/gasić z dwóch różnych miejsc?

I co z tą fazą? Jaką fazą?

Pumpa oczywiście teściu. Wynosiłam tony desek, dachówek cegieł, drutów, gwoździ, śrub, nakrętek, rur metalowych i innych potrzebnych rzeczy:/

Ale jak nie potrzeba krzyżowych jak chcę to zapalać/gasić z dwóch różnych miejsc?

I co z tą fazą? Jaką fazą?

Pumpa oczywiście teściu. Wynosiłam tony desek, dachówek cegieł, drutów, gwoździ, śrub, nakrętek, rur metalowych i innych potrzebnych rzeczy:/

jak z dwóch różnych miejsc, to podwójne ale schodowe...