Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do żyrandola to potrzebujesz mieć 2 fazy od włącznika podwójnego (świecowego) do lampy...

domyślam się, że z sufitu zwisa kable 3 a nie 4 żyłowy...?

w takim razie będzie trzeba wykorzystać żyłę PE do podpięcia drugiej fazy...

Jako że nic tego nie rozumiem to po omacku odpowiem.

Kable chyba 3 żyłowe bo mi teściu wczoraj rysował takie potrójne.

Czyli jak będą dwie fazy to będę mogła mieć zyrandol który z dwóch miejsc salonu będę mogła zapalać/gasić albo w całości (klikając obydwa klawisze) albo częściowo (klikając jeden)

Albo z jednego miejsca zapalić część zarówek (klikając jeden) a z drugiego zapalić resztę??

Jeju nie wiem czy ja to dobrze tłumaczę;)

trochę inaczej...

jeśli mają być tylko 2, to stosujesz schodowe, jeśli ma być ich więcej to pomiędzy schodowe dajesz krzyżowe...

czyli na dole i na końcu korytarza schodowe a w środku krzyzowy?

Esiak wybacz że męczę ale muszę zrozumiec temat żeby moich fachowców popilnować:/

Czyli jak mam jeden pstryczek na dole schodów, drugi na początku górnego korytarza, trzeci na końcu - to wtedy stosuję krzyżowe.

A jak daję tylko dwa na dole i na gorze to schodowe?

Czyli jak będą dwie fazy to będę mogła mieć zyrandol który z dwóch miejsc salonu będę mogła zapalać/gasić albo w całości (klikając obydwa klawisze) albo częściowo (klikając jeden)

Albo z jednego miejsca zapalić część zarówek (klikając jeden) a z drugiego zapalić resztę??

czyli na dole i na końcu korytarza schodowe a w środku krzyzowy?

Esiak wybacz że męczę ale muszę zrozumiec temat żeby moich fachowców popilnować:/

Jakbym siebie słyszała kilka miesięcy temu:lol2:

do włącznika idą 3 kable: faza (brązowy), neutralny (niebieski) i ochronny PE (żółto-zielony)

ponieważ żyrandol chcesz mieć podzielony na dwa obwody, kabel który idzie od włącznika do żyrandola powinien być 4 żyłowy: 2 fazy, neutralny i PE

a ponieważ masz tylko 3 żyłowy, więc kabel PE będzie trzeba wykorzystać do podłączenie drugiej fazy od włącznika...

pamiętaj, że włączniki schodowe muszą być ze sobą połączone, mam nadzieje, że tak masz, a nie że wyszło to teraz dopiero...

tutaj masz cały schemat łączenia włączników schodowych i krzyżowych

I znowu się spóźniłam na kawusię :cry:

A temat elektryki będę przerabiać za pół roku. Ostatnio jak był u na elektryk to się go pytałam czy zna kobietę elektryka, powiedział że nie, ale nie ma żadnych przeciwwskazań żeby była. Tak sobie myślę, że Luka jakby się postarała to chyba mogłaby spróbować, tak się dokładnie wypytuje, mnie nie interesuje jak to wszystko działa, ważne żeby dobrze działało i już :)

Rocia musisz wcześniej wstawać:)

Bo widzisz to jest tak, że teściu różne rzeczy potrafi zrobić ale wiedzę ma czasami taką sprzed 25 lat. I mi wmawia że się inaczej nie da to muszę Esiaka męczyć czy się da:)

Byli panowie dziś. Pomalowali mi ściany gruntem I się żółte zrobiły:o

Takie żółtawe właściwie, jakby miały mocno podwyższoną bilirubinę - od razu mi się z moim Marcinem skojarzyło:D

Jutro jadą tynkiem kuchnię i saloon - zrobiłam zdjęcia elektryki ale nie chce mi się dziś tego zgrywać i opisywać.

Wasze zdrowie:)

Jak dobrze, ze dzis piątek. Jeszcze 1 tydzień i wrzesień. Chyba jeszcze nigdy czekałam na koniec sierpnia jak teraz. A to przez moją stażystkę, która ma 2 lewe ręce do pracy. Nie moge się doczekać kiedy skończy ten staż. Teraz już wiem - nigdy więcej nie dam się w to wciagnąć. Never :no:

Kawka z rana? Mi się przyda, choć moze melisa byłaby lepsza, żeby jej krzywdy nie zrobić???