Ardea 18.09.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 U mnie też tarty rządzą a jesiennych jubilatów nie mam, większość sierpniowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.09.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Cześć W menu ja nie pomogę bo ja mało lotna w kuchni jestem;) Ale dziś piękne słońce mamy... U nas też pogoda super. Trzeba korzystać bo od jutra ma lać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.09.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 U mnie też tarty rządzą a jesiennych jubilatów nie mam, większość sierpniowa:) Męża rodzina taka wrześniowa i np. w ten weekend codziennie u kogoś innego spotkanie. Na dodatek nasz chrześniak też ma urodziny. Czasami to 2 imprezy jednego dnia obskakujemy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 18.09.2012 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 U nas najwięcej majowych jubilatow:)Ale prawie w każdym miesiącu się ktoś przytrafi... tartę bym chętnie zjadła... Albo szarlotkę... Niedługo przyjedzie moja mama to zacznie się festiwal wypiekow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.09.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 A ja chetnie pomogę, wskaż tylko kierunek , przystawka, danie główne, czy deserek ? Na ile osób? Co bys się za bardzo nie namachała w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.09.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 kurcze to ja bardzo zazdroszczę wam tych grzybów, u nas tu gdzie jeździmy nic nie ma a tak bym sobie zjadła maślaczków w śmietanie, :stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.09.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 A ja chetnie pomogę, wskaż tylko kierunek , przystawka, danie główne, czy deserek ? Na ile osób? Co bys się za bardzo nie namachała w kuchni Po pierwsze bezmięsnie, a po drugie wszystkie pomysły mile widziane (przystawka, danie główne). Na deser będzie szarlotka z cynamonem i tort z wiśniami. Będzie 14 osób najbliższej rodziny:D więc i tak się namacham;) Za chęcią zrobiłabym coś nowego żeby ich zaskoczyć. (jak kiedyś małżami i ślimakami;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.09.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 No, a co mi tam - podzielę się Przystawki : Gruszki z gorgonzolą i orzechami Mus z ricotty z sosem paprykowym (słodkim) Małże zapiekane w sosie serowym Gruszki pieczone w bekonie Grzyby faszerowane (ja preferuje pieczarki) Carpaccio z łososia Danie główne: Nadziewane bakłażany z ryżem lub kuskusem Papryka faszerowana risotto (pomidoroew, grzybowe, ze szparagami) Kotlet z fasoli z pieczonymi ziemniakami i sałatą (najbardziej pracochłonne) Deser Gruszki w śmiatanie (mój hit - dzięki forumowej Arni) Wiśnie pod kruszonka na ciepło Figi zapiekane Tarta cukrowa jak coś Ci sie spodobało -krzycz, wyjme swój zafajdany wszystkim zeszycik z przepisami i skrobne co nieco Aaaaa i takie dania wybrałam, by przygotowanie dla 14 osób nie zajęło dłużej niz 3 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.09.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 wyjmuj szybko ten notesik bo ja poproszę przepisy na WSZYSTKO!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.09.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Malka, to jeśli wszyscy mogą skorzystac to mnie szczególnie interesuje mus serkowy z sosem paprykowym Z Twojej listy to tylko gruszki z gorgonzolą i wiśnie pod kruszonką robię. Wszystko brzmi jak kulinarne spełnienie marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.09.2012 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 O jaaaaaaaaaaaaa Maaalka:) Ja tez bym poprosiła na wszystko ale pewnie nie będzie ci się chciało klikac tyle:( A ja mam imprezę w następny weekend dla "młodzieży" i znajomych to może bym w końcu zabłysła czymś?? Za małe mam mieszkanie i stwierdziłam że podzielę urodziny Marcina na 2 części - w najbliższą niedzielę będą hmm "starzy";) na torcie i kawie (tu by mi się przydały przepisy na 2 proste pyszne placki) a w kolejny weekend, w sobotę wieczorem przyjdą P kuzynka i kuzyn z połówkami (studenci) oraz nasi znajomi i wtedy zrobiłabym jakąs kolację/przekąski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.09.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Malka, najchętniej poprosiłabym o przepisy na wszytsko, ale to troche pisania by było;) Żeby Cie za bardzo nie zamęczać poproszę o przepis na: Gruszki pieczone w bekonie Nadziewane bakłażany z ryżem lub kuskusem - niby wszyscy znają, ale co przepis to nowy smak. Gruszki w śmiatanie Wiśnie pod pierzynką Kotlet z fasoli na razie Ci odpuszczę skoro pracochłonny, ale upomnę się kiedyś Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.09.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Luka, jak zdrowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.09.2012 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 A dziękuję dobrze:)Jeszcze trochę kaszlę tylko ale już tak lajtowo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 19.09.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Wpadłam, przeczytałam ale cieknąca ślina zalała mi klawiaturę więc juz nic nie napiszęęęę........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.09.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Luka, a moge Ci tak ta książką kucharska tu zasmiecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.09.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 A co ja się głupia pytam Polecę po kolei porcje tak dla 4-5 osób, lub dwóch i mojego męża Gruszki z gorgonzolą 150 gr gongonzoli (moze byc inny, ale koniecznie z niebieską pleśnią ) 3 duze gruszki (raczej dojrzałe miękkie) sok z 1 cytryny 1 łyżka masła ok 20 orzechów włoskich sól, czarny pieprz 1 sałata rzymska Masło rozpuscić w rondelku, wrzucić ser, dokładnie wymieszać z masłem. Odstawić z ognia. Gruszki obrać, pokroic na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Umytą sałatę, porwać ułozyc na talerzykach, doprawić solą i pieprzem. Na sałacie poukładać plasterki gruszki. Na gruszkach zrobic kleksy z roztopionego sera, w kazdy kleks włozyć połówkę orzecha włoskiego. Szybsza wersja - gruszki pokrojone na połówki - wydrążyć gniazda nasienne, otwór wypełnić serem i orzechami. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.09.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Mus z ricotty z sosem paprykowym (dla 4-6 osób) 1 łyżeczka zelatyny 2 łyżki wrzątku2 łyżki soku z cytryny400 g ricotty (moze być tłusty twaróg)125 ml mleka90 g posiekanej rzeżuchy (ja przy braku owej, daję kiełki rzodkiewki)4 dymkisół, czarny pieprz sos2 dużę żółte papryki1 ząbek czosnku60 ml oliwy (najlepiej z oliwek z pierwszego tłoczenia ) Wysmarować masłem kokitki (ja używam formy do mufin)Żelatyne rozpuścić w gorącej wodzie wraz z sokiem z cytryny.Ser zemleć, lub przecisnąć przez praskę lub zblendować , dodać mleko , rzeżuchę (kiełki rzodkiewki), dymkę i ostudzoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem. Przełozyć do foremek i wstawic do lodówki na 4 h.sosPaprykę obra\c ze skórki (opalić nad gazem lub w piekarniku, włozyć do miski lub torebki foliowej, przykryć . Gdy ostygnie skórka zejdzie potarta ręcznikiem papierowym). Z papryki usunąc pestki - zmiksować z czosnkiem i oliwą, doprawić sola i pieprzem.Sos wylac na talerzyk, na nim położyc ser wyjety z foremki, udekorować kiełkami lub rzeżuchą.Ja zostawiam jeszcze kilka pasków takiej ugrillowanej miekkiej papryki -do dekoracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.09.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Małże zapiekane w sosie serowym (dla 4 osób) 16 muszli św Jakuba (lub przegrzebków) 60 g masła 30 g mąki 300 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sół, czarny pieprz 60 g sera gruyera 2 łyżki śmietany (36%) 1 żółtko 40 g tartej bułki 1 ząbek czosnku 2 łyzki natki pietruszki Piekarnik nagrzać do 200 st połowę masła roztopić w rondlu, wsypać mąkę i wymieszać niedopuszczając do zrumienienia. Wlać mleko, cały czas mieszając -gotować ok 5 minut mieszajac aż sos zgęstnieje.Dodać gałkę, sól i pieprz.Zdjąć z ognia, włożyć seri wymieszać do rozpuszczenia. Dodać smietanę i utarte na gładko zółtko jaja. Bułkę tartą, pietruszkę , czosnek wymieszać w miseczce z resztą roztopionego masła. Sos serowwy nałozyć do muszli lekko przykrywając małże, posypać bułka tartą z dodatkami i skropic odrobiną masła. Piec około 10 minut -podawać gorące. Moim zdaniem jako przystawka wystarczy po 2 sztuki na łeb matkoooo slinotoku dostałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.09.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Gruszki w bekonie (dla 4 osób) pół l wytrawnego białego wina 6 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 4 nieduże gruszki sok z 1 cytryny 60 g fontiny (lub inny łagodny ser) grubo starty 4 posiekane listki szałwi 1 łyzka posiekanego tymianku 8 cieniutkich plastrów bekonu oliwa do posmarowania formy Wino wlać do garnka, wrzucić pieprz i liscie laurowe . Gruszki obrać, pozostawiając ogonki , gotować w winie 10-12 min od momentu wrzenia (gdy wino nie przykrywa gruszek -uzupełnić wodą. Ugorowane (miekkie, ale nie rozgotowane) gruszki ostudzić. Piekarnik nagrzać do 220 st, Gruszki przekroić poziomo, usunąć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć ser z tymiankiem i szałwią. Przykryć gruszki powstałym kapeluszem. Każdą gruszkę owinąć 2 plastrami bekonu (gdy się nie chce trzymać ja sklejam oliwą lub delikatnie spinam wykałaczką, którą przed podaniem usuwam) Gruszki wlożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą. Pic 15-20 minut, aż bekon zbrązowieje i będzie chrupiący. Mozna podawac na goraco lub zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.