Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze


Lukarna

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Lukarna

    5212

  • agalind

    2245

  • Ardea

    1544

  • pumpaluna

    1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie też tarty rządzą:) a jesiennych jubilatów nie mam, większość sierpniowa:)

 

Męża rodzina taka wrześniowa i np. w ten weekend codziennie u kogoś innego spotkanie. Na dodatek nasz chrześniak też ma urodziny. Czasami to 2 imprezy jednego dnia obskakujemy;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja chetnie pomogę, wskaż tylko kierunek , przystawka, danie główne, czy deserek ?

Na ile osób? Co bys się za bardzo nie namachała w kuchni ;)

 

Po pierwsze bezmięsnie, a po drugie wszystkie pomysły mile widziane (przystawka, danie główne). Na deser będzie szarlotka z cynamonem i tort z wiśniami. Będzie 14 osób najbliższej rodziny:D więc i tak się namacham;) Za chęcią zrobiłabym coś nowego żeby ich zaskoczyć. (jak kiedyś małżami i ślimakami;))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, a co mi tam - podzielę się :)

 

Przystawki :

Gruszki z gorgonzolą i orzechami

Mus z ricotty z sosem paprykowym (słodkim)

Małże zapiekane w sosie serowym

Gruszki pieczone w bekonie

Grzyby faszerowane (ja preferuje pieczarki)

Carpaccio z łososia

 

Danie główne:

Nadziewane bakłażany z ryżem lub kuskusem

Papryka faszerowana

risotto (pomidoroew, grzybowe, ze szparagami)

Kotlet z fasoli z pieczonymi ziemniakami i sałatą (najbardziej pracochłonne)

 

Deser

Gruszki w śmiatanie (mój hit - dzięki forumowej Arni)

Wiśnie pod kruszonka na ciepło

Figi zapiekane

Tarta cukrowa

 

 

jak coś Ci sie spodobało -krzycz, wyjme swój zafajdany wszystkim zeszycik z przepisami i skrobne co nieco :)

 

Aaaaa i takie dania wybrałam, by przygotowanie dla 14 osób nie zajęło dłużej niz 3 godziny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O jaaaaaaaaaaaaa

Maaalka:)

 

Ja tez bym poprosiła na wszystko ale pewnie nie będzie ci się chciało klikac tyle:(

 

A ja mam imprezę w następny weekend dla "młodzieży" i znajomych to może bym w końcu zabłysła czymś??:)

Za małe mam mieszkanie i stwierdziłam że podzielę urodziny Marcina na 2 części - w najbliższą niedzielę będą hmm "starzy";) na torcie i kawie (tu by mi się przydały przepisy na 2 proste pyszne placki) a w kolejny weekend, w sobotę wieczorem przyjdą P kuzynka i kuzyn z połówkami (studenci) oraz nasi znajomi i wtedy zrobiłabym jakąs kolację/przekąski...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malka, najchętniej poprosiłabym o przepisy na wszytsko, ale to troche pisania by było;)

Żeby Cie za bardzo nie zamęczać poproszę o przepis na:

Gruszki pieczone w bekonie

Nadziewane bakłażany z ryżem lub kuskusem - niby wszyscy znają, ale co przepis to nowy smak.

Gruszki w śmiatanie

Wiśnie pod pierzynką

 

Kotlet z fasoli na razie Ci odpuszczę skoro pracochłonny, ale upomnę się kiedyś;)

 

Z góry dziękuję:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ja się głupia pytam Polecę po kolei

 

porcje tak dla 4-5 osób, lub dwóch i mojego męża ;)

Gruszki z gorgonzolą

150 gr gongonzoli (moze byc inny, ale koniecznie z niebieską pleśnią )

3 duze gruszki (raczej dojrzałe miękkie)

sok z 1 cytryny

1 łyżka masła

ok 20 orzechów włoskich

sól, czarny pieprz

1 sałata rzymska

 

Masło rozpuscić w rondelku, wrzucić ser, dokładnie wymieszać z masłem. Odstawić z ognia.

Gruszki obrać, pokroic na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Umytą sałatę, porwać ułozyc na talerzykach, doprawić solą i pieprzem. Na sałacie poukładać plasterki gruszki. Na gruszkach zrobic kleksy z roztopionego sera, w kazdy kleks włozyć połówkę orzecha włoskiego.

Szybsza wersja - gruszki pokrojone na połówki - wydrążyć gniazda nasienne, otwór wypełnić serem i orzechami.

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mus z ricotty z sosem paprykowym (dla 4-6 osób)

 

1 łyżeczka zelatyny

2 łyżki wrzątku

2 łyżki soku z cytryny

400 g ricotty (moze być tłusty twaróg)

125 ml mleka

90 g posiekanej rzeżuchy (ja przy braku owej, daję kiełki rzodkiewki)

4 dymki

sół, czarny pieprz

 

sos

2 dużę żółte papryki

1 ząbek czosnku

60 ml oliwy (najlepiej z oliwek z pierwszego tłoczenia )

 

Wysmarować masłem kokitki (ja używam formy do mufin)

Żelatyne rozpuścić w gorącej wodzie wraz z sokiem z cytryny.

Ser zemleć, lub przecisnąć przez praskę lub zblendować , dodać mleko , rzeżuchę (kiełki rzodkiewki), dymkę i ostudzoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem. Przełozyć do foremek i wstawic do lodówki na 4 h.

sos

Paprykę obra\c ze skórki (opalić nad gazem lub w piekarniku, włozyć do miski lub torebki foliowej, przykryć . Gdy ostygnie skórka zejdzie potarta ręcznikiem papierowym). Z papryki usunąc pestki - zmiksować z czosnkiem i oliwą, doprawić sola i pieprzem.

Sos wylac na talerzyk, na nim położyc ser wyjety z foremki, udekorować kiełkami lub rzeżuchą.

Ja zostawiam jeszcze kilka pasków takiej ugrillowanej miekkiej papryki -do dekoracji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małże zapiekane w sosie serowym (dla 4 osób)

 

16 muszli św Jakuba (lub przegrzebków)

60 g masła

30 g mąki

300 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

sół, czarny pieprz

 

60 g sera gruyera

2 łyżki śmietany (36%)

1 żółtko

40 g tartej bułki

1 ząbek czosnku

2 łyzki natki pietruszki

 

Piekarnik nagrzać do 200 st

połowę masła roztopić w rondlu, wsypać mąkę i wymieszać niedopuszczając do zrumienienia.

Wlać mleko, cały czas mieszając -gotować ok 5 minut mieszajac aż sos zgęstnieje.Dodać gałkę, sól i pieprz.Zdjąć z ognia, włożyć seri wymieszać do rozpuszczenia. Dodać smietanę i utarte na gładko zółtko jaja.

 

Bułkę tartą, pietruszkę , czosnek wymieszać w miseczce z resztą roztopionego masła.

 

Sos serowwy nałozyć do muszli lekko przykrywając małże, posypać bułka tartą z dodatkami i skropic odrobiną masła. Piec około 10 minut -podawać gorące.

 

Moim zdaniem jako przystawka wystarczy po 2 sztuki na łeb :)

 

 

matkoooo slinotoku dostałam

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gruszki w bekonie (dla 4 osób)

 

pół l wytrawnego białego wina

6 ziarenek pieprzu

2 liście laurowe

4 nieduże gruszki

sok z 1 cytryny

60 g fontiny (lub inny łagodny ser) grubo starty

4 posiekane listki szałwi

1 łyzka posiekanego tymianku

8 cieniutkich plastrów bekonu

oliwa do posmarowania formy

 

Wino wlać do garnka, wrzucić pieprz i liscie laurowe . Gruszki obrać, pozostawiając ogonki , gotować w winie 10-12 min od momentu wrzenia (gdy wino nie przykrywa gruszek -uzupełnić wodą.

Ugorowane (miekkie, ale nie rozgotowane) gruszki ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 220 st,

Gruszki przekroić poziomo, usunąć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć ser z tymiankiem i szałwią. Przykryć gruszki powstałym kapeluszem. Każdą gruszkę owinąć 2 plastrami bekonu (gdy się nie chce trzymać ja sklejam ;) oliwą lub delikatnie spinam wykałaczką, którą przed podaniem usuwam)

Gruszki wlożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą.

Pic 15-20 minut, aż bekon zbrązowieje i będzie chrupiący.

Mozna podawac na goraco lub zimno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...