Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

witam.

fajnie, że styro już rozłożone. tak, jak piszesz, zaraz będą rurki i podłoga i rzucisz się w wir wykańczania. :yes:

co do grzania wody, to mąż główkuje, co tu wykombinować, żeby tego pieca latem nie odpalać. ale chyba się nie da. póki co solary i inne pompy z drogie.

pamiętam, że jak byłam dzieckiem, to z kuzynkami u pradziadka na podwórku wystawiałyśmy taką metalową wannę, napełniałyśmy wodą i grzała się od słońca. a potem kąpanko. może trzeba będzie wrócić do takich metod?:D

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo mnie cieszy ten krótki tydzień (tym bardziej,że młode 2 ma wolne w szkole) - mam nadzieję poszaleć jak moje chłopaki wyjadą ;)

Malka szaleć mówisz?? Brzmi kusząco;)

Pani, domowo Ci sie robi w domu:)

Milego dnia zycze

Domowo, nie??

Dzisiaj sama parę razy zaglądałam do dziennika żeby się pogapić na ta oszałamiająca biel:)

18+10 jesli masz polozone folie, jesli dach deskowany to trzeba zostawic szczeline z 2 cm, czyli byloby 15+10, a najlepiej 15+15 ;)

(sorry nie pamietam jak masz tam z dachem)

Dach mam deskowany i papowany. Plan jest własnie 15+10 ale zastanawiam się jak policzyć ile by mnie te dodatkowe 5 wyniosło...

A Ty masz ile?

Bo też nie pamiętam a czytałam dokładnie:(

witam.

fajnie, że styro już rozłożone. tak, jak piszesz, zaraz będą rurki i podłoga i rzucisz się w wir wykańczania. :yes:

co do grzania wody, to mąż główkuje, co tu wykombinować, żeby tego pieca latem nie odpalać. ale chyba się nie da. póki co solary i inne pompy z drogie.

pamiętam, że jak byłam dzieckiem, to z kuzynkami u pradziadka na podwórku wystawiałyśmy taką metalową wannę, napełniałyśmy wodą i grzała się od słońca. a potem kąpanko. może trzeba będzie wrócić do takich metod?:D

Cześć:)

Tak balia z wodą - to jest świetne rozwiązanie:)

Muszę mężowi podpowiedzieć:D

Tez tak robiliśmy jak jeździliśmy do Dziadków na wieś... Woda się w balii grzała, a oranżada z kapslem chłodziła sie w piwnicy:) I jeszcze mleko prosto od krowy

To były czasy...:)

Dach mam deskowany i papowany. Plan jest własnie 15+10 ale zastanawiam się jak policzyć ile by mnie te dodatkowe 5 wyniosło...

A Ty masz ile?

Bo też nie pamiętam a czytałam dokładnie:(

Mamy 20+5cm, 0,35 i 0,32 szklanej

Ale teraz dałabym 20+10

Mamy 20+5cm, 0,35 i 0,32 szklanej

Ale teraz dałabym 20+10

Szukałam wczoraj trochę w necie cen i wychodzi że to dodatkowe 5 cm nie powinno stanowić jakiejś fortuny.

Znalazłam kalkulację dla Isovera (czy jakoś tak) i wyszło tam, że różnica pomiędzy 15+5 a 15+10 to 5 zł na 1m2. Chyba były ceny 44 i 49 zł za 1m2 materiału.

Pumpa toż Ty mnie płacisz za prąd w domu jak ja w bloku :( Czy to reguła, że w bloku jest tak drogo, czy my tacy nieoszczędni jesteśmy?

My w bloku płacimy +/- 250-260 zł:/

My w bloku płacimy +/- 250-260 zł:/

a co Wy dziewczyny z tym prądem robicie?

ja płace ok. 150,- a wcale nie oszczędzamy. cały dzień gra TV, kuchnię mam elektryczną, lodówkę starą, chłopaki na kompie pół dnia zasuwają, a światło ciągle w 3 pokojach się świeci, nawet jak wszyscy siedzą w jednym (to akurat tępię i drę się, że mają gasić). już kiedyś zastanawiałam się skąd się biorą takie różnice w tych rachunkach. moja babcia płaci tyle co my, a jest sama i głównie tylko radio jej gra.

Może ktoś jeszcze z nami z prądu korzysta??:)

U nas jest tak:

- lodówka taka 6-7 letnia

- zmywarka chyba 8 (codziennie bo 45cm)

- piekarnik elektryczny (tak średnio używany)

- stara mikrofala (bardzo stara) używana często gęsto

- 2 TV (jeden non stop, drugi w porywach)

- 2 kompy (od popołudnia do późnego wieczora przeważnie)

I w związku z 5-cio osobową rodziną, swiatło w różnych pokojach.

I tak nam co miesiąc wychodzi, a zdarzyło się w jednym miesiącu że nawet ponad 300 płaciliśmy:/

Ciekawe ile w domu bedziemy płacić:(

Spoko jak to u mnie dużo się nie działo. W tzw międzyczasie dyskutowaliśmy nad 2 sprawami:

1. Ogrzewanie - czy zrezygnować z gazu i przejść na ekogroszek? Zalety i wady jednego i drugiego. Kwestia ogrzewania ciepłej wody latem przy piecu na paliwo stałe. Decyzja nie została podjęta;)

2. "Grubość" ocieplenia dachu, z planowanego 15+10 na 15+15:)

A co do białych podłóg to pokazałam 2 z 4 zrobionych na gotowo pomieszczeń:/ reszta leży i kwiczy.

Imprezy żadnej nie było, więc dużo nie straciłaś:)

Co do ogrzewania, to mamy ekogroch i jest ok. Latem tez tym grzaliśmy wodę, a załadować zbiornik trzeba było raz na miesiąc, wiec bez rozpaczy to robiliśmy. Teraz co 1,5 tygodnia ładujemy węgiel do zbiornika i jest ok. Na pewno jest taniej a że czasem trzeba się przejść i coś wyczyścić, no cóż. Takie życie. W każdym razie nie narzekamy. 4 tony kupiliśmy, więc może zima przybyć;)

Gdyby gaz był w pobliżu pewnie byłoby gazowe. Gdyby pompa ciepła była tańsza, pewni bysmy ją mieli. Gdyby babcia miała wąsy...

Luczka, to ja robię na luksusowo, ale bez kłucia w oczy;) Właśnie zamówiłam przyjaciółce zabudowę na calutką ścianę ( na dokumenty) z cudnego orzecha amerykańskiego. fajnie się zamawia mając nieograniczony budżet, tylko niestety muszę się liczyć z jej gustem, mimo że dała mi wolną rękę - staram się robić tak, żeby jej się podobało. Karolcia lubi drewno egzotyczne, ja chciałam jesion jej machnąć, ale cóż...