Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Cześć dziewczyny:)

Bułka szpinakowa to zwykła bułka tylko są w niej takie farfocle szpinakowe - pyszna:)

Ardea my podłogówki pod prysznicem nie robimy. Kurde, zimno w stopy będzie?

Kasia ja też chciałam w dwóch łazienkach a teraz będę miała obydwa rozwiązania - przynajmniej będę miała porównanie na przyszłość;)

MSU muszę z P pogadać, jak mi będzie marudził bardzo o cenę (a po kilku dniach testu u Ciebie śmierdzieć nie bedzie) to pewnie się mocno zastanowię nad tym Twoim

A konkretnie którą URSĘ? Bo na stronie widziałąm że jest kilka róznych:/

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szkoda, że Pumpa nie wpada, ona miała dobre rabaty i dużo rzeczy z netu. Wełnę mam taką jak ona, kupowaną lokalnie. Przeszliśmy etapy od 21 przez 25 do ostatecznie 28cm wełny;)

Nie będzie zimno, bo podłoga się podgrzeje od wody z prysznica. Ja mam prawie 1,5m kabinę i jeszcze półotwartą (same ścianki bez drzwi) to mogłoby być zimno.

Malka, kup podłogi żywiczne dobrej firmy i dobrego wykonawcy, miałam takie (chyba liche) i zostawały ślady od butów (takie czarne, nie dało się usunąć:()

Ha i teraz ten brodzik nabiera innego wymiaru estetycznego - drewniana podłoga w łazience - bajka, już Ci zazdroszczę.

Taki mam plan z podłogami:) acz cały czas się biję z myślami czy nie iść w stronę betonu szlifowanego (ale cena :bash::bash:)

wygląda tak

http://beton-dekoracyjny.pl/wp-content/uploads/2012/07/podlogi_betonowe_10-434x289.jpg

i nie pęka jak żywica -bo z tym trzeba się liczyć, że wcześniej czy później pokryje się siateczką mikropeknięć.

Niech no tylko założą gaz........

Witam,się :)

a wełnę URSY ( w mojej wsi produkują ) mam z lokalnej hurtowni , tę upchaną między murłatę a dach brałam belejaką, bo to na chwilę miało być :rolleyes:

Natomiast ta co poszła w stropy była wybierana pod względem tłumienia dżwięków -więc nie pomogę...

A po walce z ta kłująca paskudą, coraz chetniej skłaniam się w kierunku piany do ocieplaenia dachu.

Po sprawdzeniu lokalnych hurtowni URSA wygrywa. Znaczy się ceną wygrywa.

Pytałam wszędzie o cenę wełny 0,039 bo to chyba jakiś standard jest:/ wełna o lepszym współczynniku jedynie na zamówienie.

Popatrzę w hurtowniach w Poznaniu jeszcze bo np Rockwool z Budchemu (tego co Esiak mi polecał) wychodzi tylko minimalnie drożej niz URSA.

Fajne te podłogi:)

Po sprawdzeniu lokalnych hurtowni URSA wygrywa. Znaczy się ceną wygrywa.

Pytałam wszędzie o cenę wełny 0,039 bo to chyba jakiś standard jest:/ wełna o lepszym współczynniku jedynie na zamówienie.

Popatrzę w hurtowniach w Poznaniu jeszcze bo np Rockwool z Budchemu (tego co Esiak mi polecał) wychodzi tylko minimalnie drożej niz URSA.

Fajne te podłogi:)

napisz tu ceny tej wełny....

a 0,039 to żaden standard na dziś... szukaj 0,035 i niższej lambdy...

Malka i wszyscy zorientowani;) jak to jest z pianowym ociepleniem? To jest taka sama pianka jak do montażu okien?

ano ta sama PUR poliuretanowa, tylko ma lepsze parametry niż taka zwykła z puszki...

ino jeszcze zamknięta komorowo...

http://img573.imageshack.us/img573/1434/2176.jpg

Edytowane przez Esiak

Esiak,ale do mojego poddasza wszyscy wykonawcy mówia o otwartokomórkowej ze względu na grubość krokwi i cenę materiału.

Natomiast halę stalową ocieplali zamkniętokomórkową (18 cm zamiast wełny 30).

Nie wgryzałam się jeszcze w temat, na razie kalkulowałam ekonomie takiego rozwiazania.

Esiak,ale do mojego poddasza wszyscy wykonawcy mówia o otwartokomórkowej ze względu na grubość krokwi i cenę materiału.

Natomiast halę stalową ocieplali zamkniętokomórkową (18 cm zamiast wełny 30).

Nie wgryzałam się jeszcze w temat, na razie kalkulowałam ekonomie takiego rozwiazania.

i jak wychodzi kalkulacja...?

napisz tu ceny tej wełny....

a 0,039 to żaden standard na dziś... szukaj 0,035 i niższej lambdy...

Jak pisałam wcześniej ceny dla 0,039, kolejność zapisków w notesie;)

1. Rockwool - Megarock Lokalna hurtownia - 10 cm (10,47) 15 (15,74)

2. Isover - Unimata Lokalna hurtownia - 5cm (5,68) 15 (16,63)

3. Rockwool - Megarock Budchem - 10 cm (10,19)15 (15,10)

4. Rockwool - Toprock - Budchem - 10 cm (13,16) 15 (19,73) tutaj lambda 0,035

5. Schwenk - Lokalna hurtownia - 5 (4,74) 10 (9,47) 15 (11,99)

6. Isover - Unimata Lokalna hurtownia - 5 (5,84) 10 (11,60) 15 (14,99)

7. URSA Lokalna hurtownia - 5 (4,50) 10 (9,35) 15 (13,90)

8. Rockwool - Megarock Lokalna hurtownia - 10 (11,75) 15 (17,50)

Zakładając podobne parametry wełny jak ma piana, muszę użyć wełny z lambdą 32 (ursa platinium ?)15 cm piany to koszt od 40 do 55 zł ,wełny ok 40 (dwie warstwy -15+10) z tym,że piana z robocizną,wełna to sam materiał.

Gdybym zdecydowała się na zamknietokomórkową , wtedy wystarczy 10cm (lambda 22) cena to 65-75zł (przy 15 cm od 70 - 85).

I co działa na plus piany -5 godzin pracy i zero bałaganu :)

Zakładając podobne parametry wełny jak ma piana, muszę użyć wełny z lambdą 32 (ursa platinium ?)15 cm piany to koszt od 40 do 55 zł ,wełny ok 40 (dwie warstwy -15+10) z tym,że piana z robocizną,wełna to sam materiał.

Gdybym zdecydowała się na zamknietokomórkową , wtedy wystarczy 10cm (lambda 22) cena to 65-75zł (przy 15 cm od 70 - 85).

I co działa na plus piany -5 godzin pracy i zero bałaganu :)

a jak z palnością takiej pianki? chyba się topi...?

klasa palności C lub E , czyli spełnia normy jak wełna.

podpalałam :oops: gaśnie i nie kapie

edit:

aha, ale ja macałamt ylko tą zamknietokomórkową

Edytowane przez malka