Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Esiak, gdzieś Ty sie podziewał? Napisz jak się mieszka, jak Adaś się odnajduje w nowy domku?:)

Dziewczynki mam blat z kamola;) i właśnie to, co dla Luki jest minusem dla mnie jest plusem;) Zimny to on nie jest, raczej chłodny, bo kamień fajnie przybiera temp. otoczenia. Dlaczego jest plusem, bo jest to szalenie zmysłowe połączenie ciepłej kuchni (buchajaca para, rozgrzany piekarnik i bulgoczący garnek na płycie) a obok przyjemnie chłodny blat - takie doznania mi się podobają, jak słodko- kwaśny, czy lody z gorącą szarlotką;)

normalnie babiniec się tu zrobił... :p

witam wszystkie Panie...

Cześć :) inaczej - babiniec był tu zawsze;)

Czesc Wszystkim:)

Cześć:)

Słuchajcie Mieszkający w Swoich Domach - jakie macie wrażenia?

Jakiś konkluzje do watku "Co zmieniłabyś/zmieniłbyś budując jeszcze raz"?:)

Jakby Wam się coś nasunęło oczywiście...

mieszka się bardzo przyjemnie, chociaż najdłużej w Lapisie to przebywamy w weekendy...

w tygodniu o 6 rano wylot, a powrót koło 17-18, więc głównie w nim spędzamy noce...

Adaś już raczkuje z pełnymi prędkościami (co prawda na razie tylko tyłem), więc pusty salon jest jego królestwem... ;)

Drugi raz zbudowałabym dom parterowy, ale chyba nie o taką porade Ci chodziło;)

Ciagle tylko zapier..lam po schodach, desant piwnica- poddasze, nogi mam już wytrenowane jak sprinter z Jamajki a i echo jakie się niesie po nie wyposażonym domu moze zabic;) Poza tym jest zejebiscie

Cześć :) inaczej - babiniec był tu zawsze;)

Cześć:)

Słuchajcie Mieszkający w Swoich Domach - jakie macie wrażenia?

Jakiś konkluzje do watku "Co zmieniłabyś/zmieniłbyś budując jeszcze raz"?:)

Jakby Wam się coś nasunęło oczywiście...

Ja co prawda mieszkam w nieswoim, ale mogę podrzucić kilka uwag.

Na podłodze w korytarzu i przedsionku, tudzież kuchni mam białe lekko maziaste płytki. I to jest ok. Problemem jest to, że były nienajlepszej jakości chyba, i po 7 latach ewidentnie biel nie jest biała na głównych traktach (mimo mycia częstego, tak, słowo, nie lubię sprzątać, ale akurat podłogi miały u mnie dobrze). W dodatku w kuchni moje dzieci jako maluchy uwielbiały upuszczać różne przedmioty i okresowo w różnych miejscach odprysnęła górna warstwa i widać coś w kolorze gliny.

Pokój 10m2 jest za mały dla dwóch dziewczynek.

Dwie toalety to wystarczająca ilość dla naszej rodziny.

Jedna umywalka w łazience nie powoduje żadnych konfliktów.

Posiadanie wanny to jest to.

Posiadanie piwnicy to jest TO, tego nie mam w nowym domu.

Na ciemnych drewnianych schodach nie widać kurzu, jeśli nie ma tam okna/mocnego oświetlenia :)

Przedsionek powinien mieć więcej niż 1x1m, inaczej tworzy się korek przy wchodzeniu większej ilości osób.

Zamknięta kuchnia to dla mnie jest TO.

Mam schody typu "dla ulubionej teściowej" o nachyleniu chyba 100%, domownicy po kilku zjazdach niekontrolowanych są wytrenowani, ale goście, o ile wybiorą się na piętro zaliczają obity tyłek, pokonując radośnie ostatnie schodki. Nigdy więcej takich.

Jak zejdę na parter, to unikam jak mogę wycieczek na piętro.

Blat w kuchni mam z czegoś dziwnego, jakaś okleina, już wytarł się w kilku miejscach. Stąd moje pytania.

Taras zlicowany z trawnikiem to jest TO. Wyjście z kolei na taras ma wysoki próg, to NIE jest TO.

heloł

już wróciłam..... nadjechał zupełnie nie w pore stolarz dokończyć swe wiekopomne dzieło, z tego wszystkiego nie wzięłam aparatu paszczowego syna do kontroli i ...pocałowalismy klamke, bo kontrola bez aparatu - bez sensu.... zrobiłam tylko 40 km na darmo....cipa ze mnie, ale cóz...następna kontrola za miesiąc dopiero...

zaraz wrzuce do siebie foty mej cudnej kotłowni....jeszcze kran niepodłączony i ta osmoza gówniana.... ale była w gratisie, więc uparłam sie, żeby gdzies ja miec...

co do mieszkania - 22 stycznia minęło pół roku...jak mieszkamy. wprowadzilismy sie w rocznice slubu...podsumowanie u mnie w dzienniku, tylko pare słów odnośnie układu - błogosławię dom z pieterkiem... pieterko jest małe bo antresolka jest i dziura nad salonem, na górze pokój syna, łazienka, czytelnio-biblioteka i gościnny... nasza sypialnia na dole, co tez błogosławię, bo na góre wchodze rzadko, jak mam sprzatać...

ale u nas piknie, słonko, minus 2....pkp po prostu....

cześć

wczoraj zaliczyłam doła dlatego mnie nie było

ale nadrobiłam i musze sie przyznac ze ja w nowym domu mam porządek na blacie tak jak sobie obiecałam. Zero niepotrzebnych durnostojek. Wszystko pochowane w szufladach/szafkach. Mam ogromny blat na którym stoja 2 sprzety codziennego użytku , misa z owocami i butelka wody mineralnej schowana w kacie bo zielona i mi sie nie komponuje :p Tak wiec Lukarna - da się :yes: Kwestia zorganizowania i "wytresowania" rodziny od samego początku ;)

Mnie wkurza przesuwna szafa w naszym wiatrołpie - teraz zrobiłabym zwykła otwieraną ...

Chwalę sobie tez drzwi zew otwierane na zewnątrz..... Jesli tylko masz daszek nad wejściem to polecam ...

No i mam chyba ciut za małą pralnię..... albo zbyt dużo prania :sick: Pewnie to drugie....;)

Miłego dnia dla wszystkich

cześc victima, witam się z Nową:bye::bye::bye:

ja mam przesuwna w wiatrołapie - chwale sobie, bo wiatrołap mam malutki, jakby doszło jeszcze otwierane drzwi, to miejsca by dla ludzika nie starczyło....

tez mam drzwi na zewnatrz otwierane - też sobie chwale....

i moja kotłownio-pralnia tez ciut przymała..... ale za to skrzynia na brudy mega wielka:wiggle:

wpadnij do mnie, zapraszam;)

p.s. doły i wyzyny - naturalna sprawa...nie martw sie o to, na co nie masz wpływu...ja na przykład nie mam wpływu na ludzka głupote i nie martwie się tym, jedynie podziwiam, bo rozmiary mnie niekiedy zaskakują....;)

LUKA, gdzie jesteś? zasnęłaś z Misiem???? mam juz pralnie!!!!!

Ooo dzięki Wam za refleksję, jesteście boscy:D

Później poczytam dokładnie, wieczorem znaczy bo teraz mam plan napięty. Dzieci wybyły na sanki, ja muszę skończyć ich pokój i ogólnie ogarnąć, po 15 jedziemy do kina komunikacją miejską bo wiecie - akumulator. Tam spotykamy się z resztą ekipy i razem po kinie na pizzę. A potem do nas więc stąd ten mój niepokój o w-miarę-porządek;)

Lecę tylko pralnie oblukać i spadam:D

Cześć Wszystkim :)

kocham takie podsumowania, już wiem że MUSZĘ mieć drugi dom ;) Mam mały wiatrołap, już wiem że będzie mnie wkurzać. Mam wygodne schody a teściową nie teges (no nic najwyżej nie będę jej wpuszczać na piętro). I mam wysoki taras, bo przy niskim miałabym wodę w chałupie.

Też chcę niską parteróweczkę :cry:

Luka, ale Ty mnie olewasz, ja Ci tu takie ładne porównanie blatu do szarlotki, a Ty tylko Esiak i Esiak;)

Oczywiście sprawdza się stara prawda dla każdego coś dobrego, dlatego Luka liczysz się Ty i Twoje potrzeby:) Chociaż też kiedyś czytałam ten wątek, ale nic mi on nie dał i tak zawsze robię, jak lubię;)

Ja żałuje, że nie mam pralni takiej z prawdziwego zdarzenia.. tzn mam schowek pod schodami, w którym stoi pralka, zamrażarka, półki na pierdółki z kuchni i większe garnki.. i jest jeszcze trochę miejsca, ale nie zmieści się suszarka, więc pranie muszę wieszać póki co w salonie, jak już zrobimy górę, to pranie będę wieszać w pokoju na dole.. ale jednak przydałaby się pralnia..

poza tym jest ok:)