cronin 30.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Poza tym ja wydaję dużą kasę na styro, więc muszę przyoszczędzić na tynku, stąd akrylowy (jest elastyczny, nie pęka, ale lubią go mchy więc z dodatkiem biobójczym, można go układac w zimnej temperaturze). Nie patrz na paroprzepuszczalność, chyba że ocieplasz wełną, przy styro nie ma to żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 30.01.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Luczka, my (ja i Esiak;)) mamy to samo silikonowy w systemie Capatec. Jest barwiony w masie i nie trzeba go malować, ba nawet nie jest łatwo go pomalować, ale łatwo umyć np. Karcherem, chociaż wg Caparola przez pierwsze 3 lata powinien sie sam myć np. deszczem i zdecydowanie mniej łapać brud. O systemie Basf słyszałam dużo dobrego, tam cenę podnosi chyba robocizna, nie sam materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 30.01.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ja co prawda nie w sprawie tynku, ale na jakiej wysokości macie/planujecie zamontowanie baterii w prysznicu? Bo małżonek dostał zadanie rozplanowania inst. wodno-kan. i istnieje obawa, że normalnie go gołymi ręcami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 30.01.2013 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Cronin, dzięki bardzo za artykuł - czegoś takiego było mi trzeba:) A z tym malowaniem to nie pomogę Ardea - wiedziałam że jak napiszę na forum to mi dobre dusze pomogą teraz powoli ogarniam jaki Wy macie... Malka dla mnie to też temat kosmos:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 30.01.2013 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ja co prawda nie w sprawie tynku, ale na jakiej wysokości macie/planujecie zamontowanie baterii w prysznicu? Bo małżonek dostał zadanie rozplanowania inst. wodno-kan. i istnieje obawa, że normalnie go gołymi ręcami... Ja mam chyba na 100cm. Chyba;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Hmmm nie wiem czy pomogłam, bo ja właśnie zaczynam mieć wątpliwościi tak myślę że może lepiej coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 30.01.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Dorka, ja też mam na 100, ale mnie się teraz wydaje za nisko, pewnie mi się tylko wydaje... Luka, ogarniaj ogarniaj, bo zaraz się zacznie wszystko i płytki i kolory i rodzaje farb:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 30.01.2013 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 To drugie to jest to co mi wykonawca który robi na basfie proponuje.Zgłupieję od tego, przyrzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 30.01.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Nie zgłupiejesz, ja chyba nie zgłupiałam;) Dla mnie albo mineralny albo silikonowy i tyle. Akryl po roku widziałam tak spękany i wręcz łuszczący się, że nawet go nie rozważałam. Silikat to szkoda gadać. Na domku letniskowym w lesie mieliśmy mineralny pomalowany farbą silikonową na biało i było ok. Teraz zrobię silikonowym Caparolem, bo jest świetny. Spłynęła na fuga z gresu na balkonie, bo w trakcie kładzenia spadł deszcz:sick: i zmyło się - czarna fuga z białego tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 30.01.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Podobno tynk akrylowy bardzo szybko sie brudzi, tynk mineralny niestety trzeba bedzie, predzej czy pozniej pomalowac farbą silikonową, ale takie rozwiazanie jest własnie bardzo polecane przez forumowych "elewatorów". My mamy SiSi - czas pokazePS.W drugim linku jest kornik - chcesz taką strukture? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 30.01.2013 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 MSU no właśnie ten mineralny ma być od razu farbą silikonową malowany. Struktura kornik mówisz? Muszę zobaczyć co to bo nie wiem czy chcę Może powinnam powiedzieć: pokażcie wasze struktury?? Ardea czyli zadowolona jesteś. To dobry znak. Ech:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 30.01.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Kornik to takie rowki, ja mam baranek 1,5 chociaż wizualnie wolałabym 1, ale mi odradzali i używali argumentów, które mnie przekonały, ale niestety nie pamiętam o co chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Czyli mineralny z farbą? a co jak ma być biały po prostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 30.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 MSU no właśnie ten mineralny ma być od razu farbą silikonową malowany. Nie jestem na 100% pewna, ale podobno mineralny trzeba wysezonowac co najmniej 3-4 tygodnie od polożenia, nie mozesz pomalowac od razu Czyli od nowa rozkładanie rusztowania po miesiącu. Aczkolwiek jest to rozwiazanie bardzo dobre i polecane na fm, tzn tynk mineralny + farba silikonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 30.01.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Moi rodzice zrobili wiosną tynk mineralny(taki białawy), latem pomalowali białą farbą silikonową. Domek w lesie. Sam tynk, mimo że biały i gładki był niejednolity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Czyli farba dla wyrównania koloru. Ok. A nie można kleju na styro zagruntować i tylko pomalować farbą? Kurcze za chwile ta elewacja to mi 50tys. wyjdzie a co liczę kasę to coraz mniej jej będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 30.01.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Aniu tylko, ze nie dasz raczej rady tak zatrzeć kleju, zeby wyszło ładnie i bez maziajów na scianie Jak nie ma kasy to położyłabym na Twoim miejscu biały klej ( Bash tak ma), a za rok-dwa zrobiła elewację. Ewentualnie tynk mineralny i za rok-dwa pomalować. Kiedyś był taki fajny wewontek na FM o tynkach i nie moge go teraz znalezc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Klej nie powinien tak długo stać goły. To już prędzej ten tynk i za jakiś czas farbę. Luka a jak stoisz z parapetami zewnętrznymi? coś wybrane? bo to przy okazji elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 30.01.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 nie ma kasy, to tak jak mówi MSU siatka +klej+ ewentualnie podkład i tak zostawići zbierać kasę na tynk silikonowy barwiony w masie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 30.01.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Klej nie powinien tak długo stać goły. To już prędzej ten tynk i za jakiś czas farbę. Luka a jak stoisz z parapetami zewnętrznymi? coś wybrane? bo to przy okazji elewacji Mozesz go zagruntowac, mam klej od 1,5 roku na scianie frontowej piwnicy niczym nie okryty ( wiem, nie ma sie czym chwalic), ale ma sie calkiem znosnie Najlepiej zapytac Basha, jak to wyglada u niego, czy cos sie podniszczylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts