Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Poza tym ja wydaję dużą kasę na styro, więc muszę przyoszczędzić na tynku, stąd akrylowy (jest elastyczny, nie pęka, ale lubią go mchy więc z dodatkiem biobójczym, można go układac w zimnej temperaturze). Nie patrz na paroprzepuszczalność, chyba że ocieplasz wełną, przy styro nie ma to żadnego znaczenia.

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Luczka, my (ja i Esiak;)) mamy to samo silikonowy w systemie Capatec. Jest barwiony w masie i nie trzeba go malować, ba nawet nie jest łatwo go pomalować, ale łatwo umyć np. Karcherem, chociaż wg Caparola przez pierwsze 3 lata powinien sie sam myć np. deszczem i zdecydowanie mniej łapać brud.

O systemie Basf słyszałam dużo dobrego, tam cenę podnosi chyba robocizna, nie sam materiał.

Ja co prawda nie w sprawie tynku, ale na jakiej wysokości macie/planujecie zamontowanie baterii w prysznicu?

Bo małżonek dostał zadanie rozplanowania inst. wodno-kan. i istnieje obawa, że normalnie go gołymi ręcami...

Nie zgłupiejesz, ja chyba nie zgłupiałam;) Dla mnie albo mineralny albo silikonowy i tyle. Akryl po roku widziałam tak spękany i wręcz łuszczący się, że nawet go nie rozważałam. Silikat to szkoda gadać. Na domku letniskowym w lesie mieliśmy mineralny pomalowany farbą silikonową na biało i było ok. Teraz zrobię silikonowym Caparolem, bo jest świetny. Spłynęła na fuga z gresu na balkonie, bo w trakcie kładzenia spadł deszcz:sick: i zmyło się - czarna fuga z białego tynku.

Podobno tynk akrylowy bardzo szybko sie brudzi, tynk mineralny niestety trzeba bedzie, predzej czy pozniej pomalowac farbą silikonową, ale takie rozwiazanie jest własnie bardzo polecane przez forumowych "elewatorów". My mamy SiSi - czas pokaze

PS.W drugim linku jest kornik - chcesz taką strukture?

MSU no właśnie ten mineralny ma być od razu farbą silikonową malowany.

Struktura kornik mówisz? Muszę zobaczyć co to bo nie wiem czy chcę:)

Może powinnam powiedzieć: pokażcie wasze struktury??

Ardea czyli zadowolona jesteś. To dobry znak.

Ech:/

MSU no właśnie ten mineralny ma być od razu farbą silikonową malowany.

Nie jestem na 100% pewna, ale podobno mineralny trzeba wysezonowac co najmniej 3-4 tygodnie od polożenia, nie mozesz pomalowac od razu

Czyli od nowa rozkładanie rusztowania po miesiącu. Aczkolwiek jest to rozwiazanie bardzo dobre i polecane na fm, tzn tynk mineralny + farba silikonowa

Aniu tylko, ze nie dasz raczej rady tak zatrzeć kleju, zeby wyszło ładnie i bez maziajów na scianie

Jak nie ma kasy to położyłabym na Twoim miejscu biały klej ( Bash tak ma), a za rok-dwa zrobiła elewację. Ewentualnie tynk mineralny i za rok-dwa pomalować.

Kiedyś był taki fajny wewontek na FM o tynkach i nie moge go teraz znalezc

Klej nie powinien tak długo stać goły. To już prędzej ten tynk i za jakiś czas farbę.

Luka a jak stoisz z parapetami zewnętrznymi? coś wybrane? bo to przy okazji elewacji

Mozesz go zagruntowac, mam klej od 1,5 roku na scianie frontowej piwnicy niczym nie okryty ( wiem, nie ma sie czym chwalic), ale ma sie calkiem znosnie

Najlepiej zapytac Basha, jak to wyglada u niego, czy cos sie podniszczylo