Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Włoski czy hiszpański co to za różnica? To tak jakby porównywać polski z czeskim czy słowackim ;)

Różnica sakramencka, wiem bo obu się uczę/uczyłam. Włoski jest niesamowicie śpiewny i melodyjny, hispzański twardszy, szeleszczący... owszem jest jakieś podobieństwo, ale pozorne i tylko w trywialnych sprawach, z grubsza nie dogadasz się z Włochem po Hiszpańsku i odwrotnie ;)

A z tym polskim, czeskim i słowackim to też nie takie hop. Na stacji benzynowje i w sklepie to bez kłopotu, ale w życiu codziennym? Języki inne niż nasz i tyle, podobieństwa bywają złudne... ;)

Hmmm... Pracowałem z wieloma obcokrajowcami. Brazylijczyk wiadomo włada portugalskim. Rozmawiał z Włochami w swoim języku, Włosi również w swoim. Miałem kolegę z Madery, z Hiszpanii i wszyscy się dogadywali... Ja również miałem kolegów z którymi spędzałem nawet po 12h dziennie i wszystko rozumiałem. Mi to się wydaje, że jak kto kogo słucha tak zrozumie ;) Ja niestety w szkole uczyłem się tylko niemieckiego i angielskiego. Jak ewanz może potwierdzić, niemiecki słabo mi szedł. A właściwie to nie chciało mi się go uczyć, ponieważ byłem wielce zakochany w GB ;) Sorry ewanz, mam nadzieję, że się nie gniewasz ;) Teraz jak moja Agata studiuje germanistykę znowu zaczynam łapać słówka. Składać zdania i zaczynam się ostro zastanawiać czy aby nie pouczyć się go znowu.

będąc z koleżanką któregoś roku w Pradze spotkałyśmy się na moście Karola z jej dwiema znajomymi Czeszkami. Uzgadniałyśmy szczegóły spędzania wspólnie wieczoru - i nagle one zaczęły się śmiać. Po chwili wyjaśniły przepraszająco, że polski język tak zabawnie brzmi. My totalnie zdziwione zawołałyśmy, że to czeski jest zabawny i z trudem udało nam się powstrzymać od śmiechu.

Uprzedzam jednak, ze nie doszło do żadnych międzynarodowych zatargów - poszłyśmy wspólnie na dyskotekę :D

Jakieś kilka lat temu mój korepetytor z matematyki fascynował się językiem czeskim. Miał nawet kilka książek o genezie powstania języka czeskiego. No więc język czeski jest odmianą języka polskiego. Tak samo jak słowacki. Natomiast ukraiński to mieszanka polskiego i rosyjskiego :) Z ukraińcem też się dogadasz :) Ogólnie rzecz biorąc, to właśnie Czesi, Słowacy i Ukraińcy nas rozumieją. My musimy się ostro wsłuchać i poprosić, żeby wolniej mówili :)

klaudiusz, a skąd ja mam niby wiedzieć, na jakim poziomie władałeś językiem naszych zachodnich sąsiadów ???

Ja z kolei ubolewam nad moja znajomością angielskiego. Na dyskotece w Pradze próbowałam się dogadzać po angielsku z pewnym studentem i uparcie pytałam co robi a on odpowiadał mi - no tańczę, rozmawiamy... niestety mnie chodziło o to czym on się zajmuje, tylko mi się czasy pochrzaniły :p