Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas u dzieci miały być okna balkonowe ale nie chciałam balkonu więc wstępnie wyszło, że będzie rzygownik. Architekt jednak przekonał mnie, że to bez sensu i światła będzie mniej niż przy oknach 150x150

a zdecydowaliście się już na konkretne okna? my nastawiliśmy się na EUROCOLOR na profilu Schuco chociaż będziemy porównywali jaka jest różnica przy profilu Geneo. wiem jedno że ma być obustronnie złoty dąb.

Esiak dostaliśmy kosztorys od naszego wykonawcy na strop lany i terrive, różnica była spora a jak doszły nadproża to już w ogóle konkretna suma wyszła. Wykonawca porównywał i lokalnych i tych trochę bardziej oddalonych dostawców z wglądem dla nas w najwyższą i najniższą cenę. I np beton przyjeżdza z innego miasteczka (coś ok 25km stąd) bo mimo dowozu to przy tych samych parametrach wychodzi znacznie taniej. W mieście mamy kilka składów a nieopodal produkuja prefbet, który wyszedł jednak sporo drożej niż nietutejszy solbet

u nas u dzieci miały być okna balkonowe ale nie chciałam balkonu więc wstępnie wyszło, że będzie rzygownik. Architekt jednak przekonał mnie, że to bez sensu i światła będzie mniej niż przy oknach 150x150

a zdecydowaliście się już na konkretne okna? my nastawiliśmy się na EUROCOLOR na profilu Schuco chociaż będziemy porównywali jaka jest różnica przy profilu Geneo. wiem jedno że ma być obustronnie złoty dąb.

jeśli chcesz brać okna na profilu Schuco, to tylko nie z Eurocoloru, ta firma nie ma dobrych notować (patrz posty)

Polecam Ci HeKaPlast z Leszna, lub Jezierskiego...

dostaliśmy kosztorys od naszego wykonawcy na strop lany i terrive, różnica była spora a jak doszły nadproża to już w ogóle konkretna suma wyszła. Wykonawca porównywał i lokalnych i tych trochę bardziej oddalonych dostawców z wglądem dla nas w najwyższą i najniższą cenę. I np beton przyjeżdza z innego miasteczka (coś ok 25km stąd) bo mimo dowozu to przy tych samych parametrach wychodzi znacznie taniej. W mieście mamy kilka składów a nieopodal produkuja prefbet, który wyszedł jednak sporo drożej niż nietutejszy solbet

co do terivy, jeśli chcesz daj wycenę do Konbetu

nawet nie weim co to ten Konbet, najwyraźniej nie dotarli w moje strony, ja jestem z woj. podlaskiego

a z oknami to muszę poczytać bo z plastików nam radzili że eurocolot i schuco. narzeczona kuzyna pracuje w firmie produkującej okna i stwierdziła, żeby u nich nie brać a u konkurencji, na drewniane nas nie stać więc posłuchaliśmy tego co nam doradzają Ci od plastików i stanęło na eurocolor, że najlepsze :(

wycenę za cały dom na Eurocolor przy profilu Schuco SI 82 Classic mamy 13tys a przy Gealan S8000 10tys. u lokalnych producentów ceny za plastiki wahają się od 13 do 16tys

w sumie to niedużo mamy a czy kwota mała to trudno powiedzieć bo znajoma ma 2x tyle okien a też 13tys płaciła na zasadzie biorę co taniej ;)

okna u nas

2szt 90x60 garaż

1szt 60x150 pomieszczenie gospoda

4szt 150x150 (2pokoje dzieci, kuchnia, salon)

2szt balkonowych 90x235 (salon+sypialnia)

2 witryny nieotwierane 90x235 do sypialni

2 witryny nieotwierane 120x235 do salonu

Chciałam sprawdzić ile mi Pan HeKa policzył za okna ale gdzies mi wycenę wcięło...

U nas okien jest hmmm dużo, byłam ceną zaskoczona pozytywnie, chociaż nie pamiętam jakie parametry oferowane okna miały. Może były do luftu.

Jak znajdę to wrzucę.

Lukarna, HeKaPlast robi na profilach Schuco, a są to jedne z najlepszych na rynku, poza tym ta firma robi naprawdę dobra okna, podobno jakościowo wypadają lepiej niż Jezierski...

pytanie tylko jaki profil wybrałaś? ja mam Schuco CT 70 Cava, obustronny orzech, pakiety trzyszybowe...

jak okna przyjadą do mnie i p. Robert je zamontuje, zapraszam na obejrzenie :)

Sylwia, nie pamietam...

Ale nie była to żadna znana firma...

Czekaj mam, to jest krzesełko Meggy czy jakos tak.

Długo się zastanawiałam czy nie kupić jakiegos "lepszego" ale w końcu stanęło na tym. I jak pisałam słuzy nam już od 4,5 roku non-stop (stało schowane jedynie pół roku) i jest OK:)

i jak, dostałaś już wycenę? nasz dom nie jest duży ale mamy cenę z więźbą dachową wysokości 30tys, za pokrycie dachu blachodachówką 6,5tys ale fakt bez lukarn i tylko 2 dachowe no i dach 2spadowy więc cena niższa.

w sumie pod koniec września to trochę późno ale jeśli ekipa większa i ostro by pracowali po 10-12h dziennie i 6dni w tygodniu to jeszcze byście dali radę z przykryciem dachu

u nas nieduży dom i miało wyjść tylko 200roboczogodzin a jednak warunki pogodowe i inne niezależne (czyt. zagubiony kierbud i wczorajsze święto) już na etapie zerowym trochę pracę wydłużyło

Wiesz co, ja dopiero wczoraj wieczorem byłam u murarza, powiedział, że przez weekend mi zrobi. Do tej pory mieliśmy 1 wycenę około 30 tys, drugą na prawie 40 tys i trzecią na 22 tys ale ta trzecia taka niepewna właśnie bo nie wiem czy nam wszystko policzył.

Zobaczymy co ten powie.

Wszytsko to były wyceny od stanu zero (bez piwnicy) do końca robót murarskich.

Ciesielka i dach osobno:/