Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

klaudiuszozo ale ja nie twierdzę, że się nie dogadasz od tak w pracy czy z kolegą ;) ale co innego dogadywać się a co innego znać język od podszewki ;)

Pewnie, że z Czechem, Słowakiem, nawet Rosjaninem idzie pogawędzić przy piwie czy nawet w pracy... zrozumiemy się, ale nie zmienia to faktu, że języki się różnią :p

Ja np. lubię czytać książki w oryginale, ale nie poczytam Dantego znając tylko hiszpański ;)

biegle posługuję się angielskim, z niemieckiego miałam lektorat ale nic nie kojarzę bo go nie znosiłam ale na hiszpański mam straszną ochotę tylko samozaparcia brak żeby samemu zacząć się dokształcać, żeby jeszcze u mnie jakieś kursy były a tu nie, trzeba by naukę internetową wykupić albo samemu kombinować :(

Ja w szkole miałam tacie strasznie za złe, że mi języków kazał się uczyć, ale z perspektywy czasu jestem mu za to ogromnie wdzięczna :)

samemu się uczyć czy dokształcać to chyba nie w przypadku języków obcych, zwłaszcza na początku, kiedy uczysz się podstaw ;)

teraz każdy pracodawca oczekuje min. jednego języka obcego, a mój szef (firma międzynarodowa) szukając dla siebie asystentki wymagał 2 języków perfekt i jeszcze dopisał, że 3 język mile widziany :o

Lukarna najlepszym sposobem nauki według mnie jest właśnie oglądanie filmów - 1 raz z napisami, potem stopniowo bez i czytanie książek, najpierw ze słownikiem w garści co 2 słowo, a potem jakoś leci... ;)

Nauczysz się, nauczysz się :)

Do jakiejś prywatnej szkoły językowej się zapisałaś?

Ja kiedyś chodziłam na angielski ale mi jakoś ten typ nauki zupełnie nie podszedł...

Najlepiej to skończyć jakąś filologię, ale na to trzeba masę czasu... a niestety nie mam żadnego czasospowalniacza ;)

na wszystko trzeba mieć czas, także na naukę w szkole prywatnej. Wskazane są małe liczebnie grupy i zwiększona ilość godzin, np. jeśli 2x w tygodniu wówczas minimum trzy jednostki lekcyjne. Ważny jest system pracy na zajęciach - szczególnie dla dorosłych. Gdy pracujemy i mamy rodzinę, wtedy najczęściej trudno wygospodarować czas na naukę w domu. Nawarstwiające się zaległości skutecznie mogą zniechęcić do dalszej nauki. Jedno jest pewne - na naukę języka nikt nie jest za stary. Ważna jest chęć i to " coś" co nas do niego pociąga. Sposób z oglądaniem filmów w oryginale jest rewelacyjny, lecz na niego też potrzebujemy sporo czasu...

Ardea tez się właśnie boję że za dużo i czymś się posypię...

Ale mam nadzieję że wszystko się jakoś dopasuje:)

Budowa się musi toczyć swoim torem (ogólnie nie jest dobrze, szlag mnie trafia i cholera bierze:/)

Pojemniczki na jutro do pracy mam uszykowane więc trzymajcie kciuki;)

Princesa zapisałam się na roczny kurs. Nie wiem kto to organizuje ale jest bezpłatny. Pewnie za dużo się na nim nie nauczę ale zawsze jakies podstawy poznam. Przynajmniej taka mam nadzieję...

Ewanz kurcze trochę mnie zmartwiłaś, chociaz w sumie napisałas to, czego się po cichu boję - że ten kurs to będzie strata czasu... Ale chciałam zrobić coś dla siebie. Sama już nie wiem...

Najważniejsze , że chcesz spróbować i się uczyć :)

Ja im więcej mam obowiązków i mniej czasu, tym lepiej wszystko potrafię zorganizować :) więc może i u ciebie tak będzie

Co do odchudzania, trzymam kciuki :) bardzo mocno, wiem co to znaczy, bo sama schudłam swego czasu ponad 30 kg w 3 lata. Wstyd sie przyznać, że tyle ważyłam :( i do tego byłam młodziutka (18-20 lat)