Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

ps. myslałam wczoraj o tych nieszczęsnych lampach i trochę się zmartwiłam. Ale nie lampami tylko tak ogólnie, całokształem. Cóż, pomartwię się tym póxniej, nie?

nie ma sie czym martwić Luka;):cool:

cześć!!!

lampy sa u mnie w dzienniku, sama zobaczysz ze nie ma ich za dużo...:yes:

przemyśl sprawe dokładnie, bo oświetlenie to mega ważna rzecz:yes::D

buziaki i miłej niedzieli:D

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A niby dlaczego..?

Bo niby pół roku mają od podpisania umowy nie? A mi warunki wyszły więc tak od ręki tej umowy nie podpiszę.

ps. myslałam wczoraj o tych nieszczęsnych lampach i trochę się zmartwiłam. Ale nie lampami tylko tak ogólnie, całokształem. Cóż, pomartwię się tym póxniej, nie?

nie ma sie czym martwić Luka;):cool:

cześć!!!

lampy sa u mnie w dzienniku, sama zobaczysz ze nie ma ich za dużo...:yes:

przemyśl sprawe dokładnie, bo oświetlenie to mega ważna rzecz:yes::D

buziaki i miłej niedzieli:D

Hmm za dużo może i nie ale mało tez ich nie jest;)

Ale to temat jak na razie dalekiej przyszłości więc wiesz;)

bry wpadłam powiedzieć :)

Moja gazownia zażyczyła sobie roku na podłączenie, a teraz mam obawy czy zdążą :bash:

Czas im mija 22 marca.

malka, a masz to w umowie z nimi? że zobowiązują się doprowadzic gaz do 22 marca?

hej Luka,

a co z tym gazem? czemu sie denerwujesz? ja jakos ostatnio mam problemy ze zrozumeiniem otoczenia - wyłóż mi jak wiejskiej babie:cool:

Gazem się nie martw. Znajomi od zamieszkania czekali na gaz pół roku, a w tym czasie użytkowali takie specjalne wielkie butle gazowe.

One jakoś drogo nie wychodzą.

Zawsze mogę wpiąć się do instalacji wewnętrznej sąsiada;) po co mi butle:)

Warunki Ci przysla w ciagu niecalych 30 dni wraz ze wzorem umowy wiec nie panikuj...

W umowie podajesz date od kiedy mialby sie rozpoczac pobor gazu

No tak za bardzo to nie panikuję, po prostu w poprzednich warunkach mam tłusty drukiem wpisane że zaczną mi dostarczac gaz w pół roku od podpisania umowy.

A tak w ogóle to jak myślicie jaki termin powinnam wskazać?

Teoretycznie chcemy się przeprowadzać koniec sierpnia/wrzesień... oczywiście mocno teoretycznie;) wcześniej nam tam ten gaz nie potrzebny... wpisać sierpień?

bry wpadłam powiedzieć :)

Moja gazownia zażyczyła sobie roku na podłączenie, a teraz mam obawy czy zdążą :bash:

Czas im mija 22 marca.

Zdążą zdążą. Nie ma opcji innej i koniec&&&&&&

Cześć;)

malka, a masz to w umowie z nimi? że zobowiązują się doprowadzic gaz do 22 marca?

hej Luka,

a co z tym gazem? czemu sie denerwujesz? ja jakos ostatnio mam problemy ze zrozumeiniem otoczenia - wyłóż mi jak wiejskiej babie:cool:

Amglad no już Ci mówię:

Przeprowadzić się chcemy na koniec lata. Do tej pory gaz być musi. W dokumentach które dawno temu z gazowni dostałam mam napisane że będę czekać na podłączenie co najmniej pół roku od podpisania umowy - czyli zaczyna się robić nerwowo po prostu:) Bo jak podpiszę w marcu to czasami mi mogą podłączyć jesienią...

Pocieszam się tym że znam tam jedną Krystynę, może będzie trzymac rękę na pulsie:)

I uwaga:

czy jest jakiś powód dla którego powinnam mieć gaz wcześniej niż w dniu przeprowadzki??

ktokolwiek wiedział, ktokolwiek wie

;)

czy jest jakiś powód dla którego powinnam mieć gaz wcześniej niż w dniu przeprowadzki??

ktokolwiek wiedział, ktokolwiek wie

;)

Swobodne przygotowanie kawy podczas 24h spędzanych na wykończeniówce? - tu chyba można jakąś prostą alternatywę znaleźć...

zależy kiedy w końcu będziesz miała wylewki...

będzie trzeba wygrzać podłogówkę...

poza tym jedna sprawa to dociągnięcie gazu do skrzynki przez gazownie, druga to założenie licznika, kiedy masz już gotową i odebraną instalację wewnętrzną... pamiętaj, że przy podłączeniu licznika oraz próbie szczelności muszą być już podłączone odbiorniki...

Do kotła.

Czy lepiej im w razie czego powiedzieć ze do kuchenki też? Jak już zdecyduję że indukcja a za jakiś czas będę chciała płytę gazową?

gazownia podłącza się tylko do skrzynki, resztę instalacji jest w gestii inwestora i to czy będziesz miała podłączony tylko kocioł czy też także kuchenkę wynika z projektu wewnętrznej instalacji gazowej... jeśli nie masz w nim kuchenki to trzeba zrobić nowy projekt, a to się wiąże z nowym pozwoleniem na budowę

O kurde - wygrzanie podłogówki - o tym zapomniałam.

Czyli najlepiej wskazać im termin najszybszy z możliwych... Wylewki kiedy będą na razie pojęcia nie mam.

Ok, dzięki Marcin wskazałeś mi to o czym nie pomyślałam oczywiście -przez to że zupełnie pojęcia o gazie nie mam.

W projekcie gazówkę mam. Czyli w gazowni powiem że gazowa płyta będzie a potem się zobaczy.

Długo się wygrzewa tą podłogówkę? Trzeba to robić zanim będa podłogi?

Sorry za naiwne pytania ale po prostu nie wiem

w umowie podajesz tylko odbiornik i jego moc...

nie daj sobie wcisnąć przypadkiem taryfy W-3....

zresztą to będzie umowa tzw kompleksowa do podpisania przed montażem licznika...

a jak sprawy w wodą i ściekami...?

wygrzewanie trwa 28 dni

oczywiście że przed płytkami...

Edytowane przez Esiak

Czesc, po 28 dniach od wylania wylewek to najszybciej mozna zaczac je wygrzewac i sadze, że dwa tygodnie dobrego wygrzewania powinny wystarczyc, zalezy tez jak szybko od wylania zamierzasz klasc plytki, bo jesli po pol roku to spokojnie 14 dni wystarczy.

Zawsze mozna zrobic test foilii ;) Przyklejasz folię szczelnie do podłogi, na drugi dzień sciągasz i patrzysz czy jest zaparowana od spodu

Buziaki :)

Edit: A co do umowy to gazownia sama narzuca Ci taryfę, przez pierszy rok, masz odgórnie narzuconą, a każde następne lata w zależności od zużycia gazu z roku poprzedniego. Bynajmniej u nas tak to wyglądało, nie mieliśmy nic do gadania odnośnie taryfy. Mogliśmy sobie jedynie wybrać okres rozliczeniowy

Edytowane przez MusiSieUdac

Edit: A co do umowy to gazownia sama narzuca Ci taryfę, przez pierszy rok, masz odgórnie narzuconą, a każde następne lata w zależności od zużycia gazu z roku poprzedniego. Bynajmniej u nas tak to wyglądało, nie mieliśmy nic do gadania odnośnie taryfy. Mogliśmy sobie jedynie wybrać okres rozliczeniowy

gazownia nic nie narzuca... sama wybierasz, najwyżej zmieni Ci po danym roku umownym...