Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gazownia nic nie narzuca... sama wybierasz, najwyżej zmieni Ci po danym roku umownym...

Nie wiem, czy sa jakies roznice w roznych regionach Polski, my taryfe mielismy narzucona odgórnie

Ps. Sprawdziłam na stronie

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/zmiana_grupy_taryfowej

Przy skladaniu papierów do umowy kwalifikują Cie do danej taryfy ( biorac pod uwage moc urzadzen do ktorych bedzie płynał gaz, deklarowane zużycie itd). W latach nastepnych przydzielaja Ci taryfy w zaleznosci o zuzycia w roku poprzednim . Mozna sie odwołac raz w roku o zmianę taryfy na inną, jeśli umotywujesz ze zużyjesz mniej gazu niż Cie pierwotnie zadeklarowali, ale jesli po roku okaze się, ze przekroczyłas/es tą wartość to wlepią Ci karę, tzn zapłacisz róznicę, ktora wg nich wynikła

Edytowane przez MusiSieUdac

Amglad - piękne badylki:)

Słuchajcie, narzuca czy nie narzuca, a co z tą taryfą nie tak?

I teraz tak: wylewki załóżmy kwiecień, niech będzie 15. Czyli w połowie maja można zacząć wygrzewać. Albo w czerwcu. Czyli jak zgodzą się wczesniej podłączyć niż za pół roku to powinno być git:)

Nie potrafię sobie wyobrazić ile może trwać "płytkowanie", malowanie, panelowanie - wydaje się być w miarę proste przy założeniu że jest dobry fachowiec... ale już nie raz mi się coś wydawało:cool:

Jest niewielka szansa że uda nam się zdążyć. Niewielka;)

ps. cześć MSU:)

ps. Amglad nie słuchaj się nikogo tylko zaklinaj!

Nie wiem, czy sa jakies roznice w roznych regionach Polski, my taryfe mielismy narzucona odgórnie

zapewne spytali czy kocioł będzie do c.o. i c.w.u. i wcisnęli Ci taryfę W-3, mi też tak chcieli zrobić, ale powiedziałem, że mój kocioł ma 15kW (oni wpisali 24kW) i nie mam zamiaru przekroczyć 1200m3 w roku, poza tym nie mają prawa narzucać taryf odgórnie, jedynie mogą ją zmienić jeśli zużyjesz więcej gazu niż ZADEKLAROWAŁAŚ....

to Ty deklarujesz zużycie...

malka, a masz to w umowie z nimi? że zobowiązują się doprowadzic gaz do 22 marca?

Tak, mam

taryfa W-3 to zużycie gazu od 1200 do 8000 m3 w roku

taryfa W-2 to przedział 300-1200m3

różnią się wysokością opłat abonamentowych...

:o:o

kurde czemu ja myślałam,że W2 to max 1200m3 miesięcznie :bash:

Luka, skoro gaz niepotrzebny przed przeprowadzką, to na co ja czakam :lol2:

to zrobią.... ja miałam podobna akcje z prądem - zobowiązali sie w umowie do konkretnego dnia, w tym dniu nic nie było zrobione (zagubiłam umowe z energą, jak ją odnalazłam, okazało sie ,ze sa grubo po terminie i dalej zwlekali, zadzwoniłam do jakiegos kierownika i powiedziałam, że w umowie jest napisane, że beda płacic odsetki karne za każdy dzień zwłoki i od tej chwili maja kontaktować się z moim prawnikiem;), by ustalić wysokość odsetek - w 3 dni zrobili mi prąd, a w rok nie mogli, mendy jedne....

jak masz w umowie, to pewnie tez jest coś o odsetkach karnmych, jak w terminie sie nie wyrobią, zobacz w umowie

pozdrawiam:bye:

Dorka ja właśnie w drodze z pracy o tym myslałam. I wyszło mi że po to trzeba wygrzać ta podłogówkę zanim położy sie płytki żeby coś nie popękało później? Nie mam pojęcia czy to dobrze wykombinowałam...

Ale Ty chyba podłogówki nie masz co? Coś mi się tak kojarzy że włochacze mają dawać ciepło na podłodze...

a wylewki trzeba wygrzewać, czy one mogą sobie same tak dychać. Sorry za lamerstwo, ale mam dopiero oblukane powierzchnie pionowe...

Z tego co mi wiadomo, moje już nie muszą być wygrzewane, ale one trzy lata dychały, więc co miało pęc, to już pękło, co odparować, odparowało.

Ale jak okładzina na podłodze ma być kładziona w tym samym sezonie, to konieczne jest wygrzanie wylewki.

Mnie gaz ciśnie, bo bardzo chcę na ciepło sprawdzić podłogówkę, nim wylejemy posadzkę, bo gdyby przez te lata coś się zadziało z rurkami (nie daj bosze)

Dorka ja właśnie w drodze z pracy o tym myslałam. I wyszło mi że po to trzeba wygrzać ta podłogówkę zanim położy sie płytki żeby coś nie popękało później? Nie mam pojęcia czy to dobrze wykombinowałam...

Ale Ty chyba podłogówki nie masz co? Coś mi się tak kojarzy że włochacze mają dawać ciepło na podłodze...

malka dzięki!

W korytarzu, kuchni i łazienkach kabelki elektryczne, a na wierzchu płytki. Tak sobie kombinuję, jak sobie wyleje cosik na wiosnę, a późną jesienią będę coś kładła to chiba wystarczyć powinno. Ale test z folią opisany przez MSU bardzo do mnie przemawia. Chyba, że tych puszek nie dozbieram na czas, to se same wyschną.

dorka lato idzie, musimy się wybrac na plaże i te puszki zbierać :D

zasialiście mi trochę ziarno niepokoju, w projekcie mam piec na paliwo stałe, to jakby nagle stał się cud i podłączyli mi nagle ten gaz (plis plis) to ze względu na zmianę instalacji musiałabym mieć nowe pozwolenie na budowę?

dorka lato idzie, musimy się wybrac na plaże i te puszki zbierać :D

zasialiście mi trochę ziarno niepokoju, w projekcie mam piec na paliwo stałe, to jakby nagle stał się cud i podłączyli mi nagle ten gaz (plis plis) to ze względu na zmianę instalacji musiałabym mieć nowe pozwolenie na budowę?

toż to moja historia :)

oczywiście, że nowy projekt ( samej kotłowni) i nowe pozwolenie.

Dorka, nie za maco

A kabelki w sensie elektryczne ??

Bo jakby co to po zmianie konceptu mnie chyba ze 4 sztuki zostaną :lol:

Witam się z wszystkimi z domu:D:D:D

Mam dziś urlop hurrrrra:)

Dzieci poszły do szkoły/przedszkola, mąż do pracy a ja mam caaaaaały dzień dla siebie:)

Czyli kawa się robi, zjem sniadanie i biorę się za sprzatanie:lol2:

dzień dobry Luka,

no to sobie odpoczniesz:)

ja tez zaraz kawkę i sniadanko dziabnę....

juz mi się nie chce sprzątac....mam awersję dzisiaj...wczoraj na fikołkach taki wycisk dostałysmy, że mnie nogi jeszcze teraz bolą...

nic mi się dzisiaj nie chce...:(

no właśnie sprzatanie, pranie, obiadek z trzech dań. A facet by się rozwalił na kanapie otworzył piwo i oglądał tv cały dzień. :D

A my byśmy miały wyrzuty sumienia, to takie niesprawiedliwe. :)

Miłego dnia wszystkim.

Malka a ja w takiej błogiej nieświadomości żyłam, że walnę sobie inny piec i wsio