amglad1 02.05.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 o ja pierdziu Amglad zabijasz moje ślinianki, a moje kuchenne ego wkopujesz obcasem w glebę - to ma być łatwe i proste menu ?! heheh kochana, może to tylko tak brzmi, ale jest BANALNE w wykonaniu, serio serio:) nie lubię wydumanych przepisów, przy których namęczysz się pół dnia:stirthepot: a efekt stoi pod wielkim znakiem zapytania... to jest sprawdzone, smaczne, szybkie i naprawdę nie ma tu nic trudnego. oczywiście trzeba lubic takie smaki, ale chyba wiekszość lubi łososia, mozarelkę, pomidorki i bazylię a to wszystko na cieście francuskim mniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.05.2013 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 O ja:jawdrop: Sałatkę i slimaki już notuję - tarty nie zrobię bo nie mam formy - nigdy tarty nie robiłam:oops: Właśnie z kurczakiem tą sałatkę chciałam bo mam piersi w lodówie:D Może jeszcze jakąś wymyslę... Kurde ale to co na ciepło zrobić? a moje kuchenne ego wkopujesz obcasem w glebę - to ma być łatwe i proste menu ?! Nie martw się widziałaś co napisałam wyżej? Że sałata, bagietka i koniec?? Musimy się uczyć od lepszych po prostu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.05.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Luka bejbe, jak chcesz cos na ciepło i dużo i smacznie - szybkie kotlety proponuję, jak nie wykorzystasz na imprę, to na obiad kiedyśtam... pół kilo - w zależności od ilości gości, jak więcej niż 6 osób to kilo - mięsa mielonego - łopatka albo szynka mieso do miski i doprawiasz jak lubisz, dodaj jajo i wymieszaj. potem przygotuj i obierz jabłko i pokrój w nieduże słupki, ser żółty też w słupki i musi być szynka w plasterkach. bierzesz garść mielonego, na desce robisz z tego prostokąt(deskę możesz posypać bułką tartą, żeby było łatwiej potem mięso zdjąć), smarujesz prostokąt mieszanką keczupu i musztardy (albo nie) na to plasterek szynki, na szynkę słupek sera i jabłka i zwijasz, łapkami lepisz, żeby dziur nie było - taki rulon powinien Ci wyjść. Powtarszasz akcję do wyczerpania składników. rulony do lodówki, smażysz, jak już goście są na patelni. smaczne i szybciutkie. 40 min przed podaniem przygotowujesz ziemniaczki - moje ulubione. bierzesz naczynie żaro, wlewasz na dno oliwe z oliwek - nie za dużo, żeby ziemniory nie pływały, ale tak, żeby całe dno było pokryte. do tego dodajesz czosnek - albo drobno pokrojony, albo przez praskę, i wsypujesz zioła jakie masz - bazylie tymianek oregano i rozmaryn - ja taką mieszankę robię. ziemniaki myjesz dokładnie - nie obierasz, kroisz na ćwiartki albo ósemki, wrzucasz do naczynia, solisz, mieszasz tak, by ziemniory były w oliwie choć troszkę ubabrane. do rozgrzanego na 220 piekarnika wrzucasz na jakieś 35-45 min - mają być brązowiutkie i smakowite, od czasu do czasu pogrzeb łyzką w nich, by poodwracać. w tym czasie przygotuj kotlety. zrób sos - majo z łyzką keczupu i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki lub 1 jak nie przepadasz za czoskiem) wymieszaj - sosik do ziemniaczków i mięska. każdemu na talerz po kotlecie, naczynie z ziemniakami na stół, sosik do miseczki i pyszne jedzonko gotowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.05.2013 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Amglad Królowo do nóżek padam:hug::hug: Trochę się boje tego robić bo mi zawsze mielone takie jakies zbrązowiałe mocno wychodzą:oops: Ale chyba się skuszę... Albo wiesz co, nie - zrobię to jutro na obiad żeby przetestowac:D:D:D A dzisiaj może szaszłyki?? Tylko kurde babrania z tym trochę... Robiłyście w piekarniku szaszłyki może?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.05.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Dzien dobry a ja sie pochwale ze frykasy amglad1 sa wysmienite!!!! i dziekuje rowniez za podany tutaj przepis na ta tarte! mialam poprosic o nia ale widze, ze juz nie musze mialam okazje jej skosztowac (co prawda bylam akurat po kolacji u mamuski, ale staralam sie zjesc tak duzo jak tylko potrafilam ) Aniu a ten frykas Twojego M... taka ostra pasta.... pamietasz jak sie to robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.05.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Robiłyście w piekarniku szaszłyki może?? :yes::yes::yes::yes::yes: z piersia z kurczaczka, czerwona i biala cebulka, pieczarkami, papryka, kabanosem, pomidorkiem... moja kumpela to tez zamarynowala piers w soku z pomaranczy..bylo pycha... ja w piekarniku na obiegu grill.... chwila moment i gotowe ... i pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.05.2013 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Ooo jaka pasta ostra??:) Ja własnie nie mam grilla w tym piekarniku:bash: Termoobieg mam i pieczenie góra-dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.05.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 to hummus był, cześć Meliska:)ale to mój małżonek czyni, też to uwielbiam, nie wiem jak on to robi ale trzeba mieć cieciorkę z puszki - trudno dostać, przynajmniej u nas na zadupiu:) i chlebek pitaja wczoraj robiłam szaszłyki na gril,ale nigdy nie robiłam w piekarniku, więc nie wiem.... a może lasanie zrobisz? troszkę z tym pierdolewa:( ale jest pyszna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.05.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Lukarna to rob w piekarniku na gore i dol... tez tak robilam jak nie mialam funkcji grillowej. Ta pasta to taki dodatek byl... wow! sprobowalam kawalek a teraz zaluje ze nie wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.05.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Ta pasta to taki dodatek byl... pamietam ze duuzo czosnku bylo i hoot wow! no było ostre, wszystkie robaki w nas zdechły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.05.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 a ja czekam na mojego synka - wraca dziś z paryża z wycieczki szkolnej, właśnie robię babkę drożdżową - a nawet dwie - jedną bez niczego dla misia małego a drugą z rodzynami moczonymi w nalewce własnej produkcji wysokoprocentowej - dla misia dużego:) a na obiad - pulpety z mięsa mielonego z farszem z ziemniakami, boczusiem i cebulką.....nie robiłam jeszcze ale wydaje mi się, że to połączenia zagra... na samą myśl cieknie mi ślinka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.05.2013 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 No o lasanii też myślałam bo to moje popisowe danie:D Problem tylko w tym, że robię ja tylko wtedy jak mi mama świeże ciasto od włochów przywiezie;) a z tych suchych płatów dostępnych w PL daaawno nie robiłam. Ale jest to plan B;) ps. Tylko to pracochłonne jest a jak wrócę z pracy i po zakupach to pewnie bedzie już 16 albo i po:/ a muszę jeszcze posprzatać bo mam straszny sajgon:D Wczoraj palcem nie tknełam i jakoś się tak nabałaganiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.05.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Ta pasta to taki dodatek byl... pamietam ze duuzo czosnku bylo i hoot wow! no było ostre, wszystkie robaki w nas zdechły :rotfl: to fakt ale jak sobie przypomne jak fajnie bylo to az zal, ze czas tak szybko naglil i do domu trzeba bylo wracac.... fajna babka z ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.05.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 kurcze Luka, ja nie mam takich frykasów jak ciasto świeże włoskie:bash:...kurde musi być wyborne... ja robię z sucharów polskich i jest dobre i tak - dużo sosu robię po prostu i suchary się rozmiekczają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.05.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Meliska i vice wersja :hug: wszystkie żeśmy fajne dziewczyny i ściskam Was :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.05.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 a ja nie majac czasami czasu w domku to wykorzystuje do lasagne Dolmio Kit http://centra.ie/ideas/dolmio-lasagne-kit miesko podsmazam, mieszam z sosem czerwonym i hejka oczywiscie to dla nas w domku... do tego zawsze robie salate z sosem francuskim knorr... (dla mnie szybko i smacznie) a ostatnio zaserwowalam tortellini z salata mix, polaczona z ogorkiem, pomidorkiem, papryka, kukurydza,porem, sosem vinegre... i w sam raz do tego pasuja wtedy szaszlyczki.... mnam mnam i plus sos czosnkowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.05.2013 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 To ciasto takie cieniutkie jest, jak grubszy papier i się już mocno przyzwyczaiłam do niego;) Długo ta wycieczka trwała? Zadowolony? Ze swoją klasą jechał? Fajnie jak się dziecki z czegoś cieszą Kurde na słodko też coś powinnam nie?? Udam że zapomniałam chyba... albo muffiny szybko strzelę... maliny mrożone mam to może czekoladowe z malinami? Mmelisa sałatkę z tortellini tak? ps. też dostaję włoskie;) ale już mi się skończyły:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.05.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 tak... tortellini gotuje i w osobnym naczynku podaje...czasami mieszam z salatka z salaty i reszty skaldnikow... ale lepszy jak dla mnie efekt jak podane jest oddzielnie... kolezankom na moich ur. smakowalo wiec moze i wam tez podejdzie... do tego tez salatke z gyrosa mialam... szybciej sie ja robi niz tradycyjna jarzynowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.05.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 tak... tortellini gotuje i w osobnym naczynku podaje...czasami mieszam z salatka z salaty i reszty skaldnikow... ale lepszy jak dla mnie efekt jak podane jest oddzielnie... kolezankom na moich ur. smakowalo wiec moze i wam tez podejdzie... do tego tez salatke z gyrosa mialam... szybciej sie ja robi niz tradycyjna jarzynowa... o ja też ostatnio sałatkę gyros robiłam - znikła w jeden wieczór:) Luka, młody był tydzień, z klasy jechało ich trzech, były też osoby z 6 klasy i z gimnazjum. plan mieli napiety, przedwczoraj wrócili do hotelu o północy:) płyneli sobie stateczkiem po sekwanie, pieknie noca podświetlone budynki... młody zadowolony że hej, ostatnio nie spał o północy w sylwestra:) teraz pewnie będzie dwa dni odsypiał, ale wrażenia z wycieczki - bezcenne!!!!! i o to chodzi:yes::yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.05.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 amglad1 jak ja zazdroszcze tej wycieczki Twojemu synkowi.. ja jeszcze nigdzie nie bylam oprocz wyjazdow do pracy do Niemiec i tutaj w Norwegii ale mam mala malutenka nadzieje, ze moj szanowny w koncu mnie gdzies zabierze... ehh niech to bedzie nawet te 5km od Slupska..ale na wczasy! :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.