Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze


Lukarna

Recommended Posts

o ja pierdziu Amglad zabijasz moje ślinianki, a moje kuchenne ego wkopujesz obcasem w glebę - to ma być łatwe i proste menu ?! :jawdrop:

 

heheh kochana, może to tylko tak brzmi, ale jest BANALNE w wykonaniu, serio serio:)

nie lubię wydumanych przepisów, przy których namęczysz się pół dnia:stirthepot: a efekt stoi pod wielkim znakiem zapytania...

to jest sprawdzone, smaczne, szybkie i naprawdę nie ma tu nic trudnego.

oczywiście trzeba lubic takie smaki, ale chyba wiekszość lubi łososia, mozarelkę, pomidorki i bazylię a to wszystko na cieście francuskim mniam...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Lukarna

    5212

  • agalind

    2245

  • Ardea

    1544

  • pumpaluna

    1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O ja:jawdrop:

Sałatkę i slimaki już notuję - tarty nie zrobię bo nie mam formy - nigdy tarty nie robiłam:oops:

 

Właśnie z kurczakiem tą sałatkę chciałam bo mam piersi w lodówie:D

Może jeszcze jakąś wymyslę...

Kurde ale to co na ciepło zrobić?

 

a moje kuchenne ego wkopujesz obcasem w glebę - to ma być łatwe i proste menu ?! :jawdrop:

 

Nie martw się widziałaś co napisałam wyżej? Że sałata, bagietka i koniec??:D

Musimy się uczyć od lepszych po prostu:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Luka :hug:

bejbe, jak chcesz cos na ciepło i dużo i smacznie - szybkie kotlety proponuję, jak nie wykorzystasz na imprę, to na obiad kiedyśtam...

pół kilo - w zależności od ilości gości, jak więcej niż 6 osób to kilo - mięsa mielonego - łopatka albo szynka

mieso do miski i doprawiasz jak lubisz, dodaj jajo i wymieszaj. potem przygotuj i obierz jabłko i pokrój w nieduże słupki, ser żółty też w słupki i musi być szynka w plasterkach. bierzesz garść mielonego, na desce robisz z tego prostokąt(deskę możesz posypać bułką tartą, żeby było łatwiej potem mięso zdjąć), smarujesz prostokąt mieszanką keczupu i musztardy (albo nie) na to plasterek szynki, na szynkę słupek sera i jabłka i zwijasz, łapkami lepisz, żeby dziur nie było - taki rulon powinien Ci wyjść. Powtarszasz akcję do wyczerpania składników. rulony do lodówki, smażysz, jak już goście są na patelni. smaczne i szybciutkie.

40 min przed podaniem przygotowujesz ziemniaczki - moje ulubione.

bierzesz naczynie żaro, wlewasz na dno oliwe z oliwek - nie za dużo, żeby ziemniory nie pływały, ale tak, żeby całe dno było pokryte. do tego dodajesz czosnek - albo drobno pokrojony, albo przez praskę, i wsypujesz zioła jakie masz - bazylie tymianek oregano i rozmaryn - ja taką mieszankę robię. ziemniaki myjesz dokładnie - nie obierasz, kroisz na ćwiartki albo ósemki, wrzucasz do naczynia, solisz, mieszasz tak, by ziemniory były w oliwie choć troszkę ubabrane. do rozgrzanego na 220 piekarnika wrzucasz na jakieś 35-45 min - mają być brązowiutkie i smakowite, od czasu do czasu pogrzeb łyzką w nich, by poodwracać. w tym czasie przygotuj kotlety. zrób sos - majo z łyzką keczupu i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki lub 1 jak nie przepadasz za czoskiem) wymieszaj - sosik do ziemniaczków i mięska.

każdemu na talerz po kotlecie, naczynie z ziemniakami na stół, sosik do miseczki i pyszne jedzonko gotowe:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Amglad Królowo do nóżek padam:hug::hug::hug:

 

Trochę się boje tego robić bo mi zawsze mielone takie jakies zbrązowiałe mocno wychodzą:oops::oops:

Ale chyba się skuszę...

Albo wiesz co, nie - zrobię to jutro na obiad żeby przetestowac:D:D:D

 

A dzisiaj może szaszłyki??

Tylko kurde babrania z tym trochę...

 

Robiłyście w piekarniku szaszłyki może??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzien dobry :D

 

a ja sie pochwale ze frykasy amglad1 sa wysmienite!!!! i dziekuje rowniez za podany tutaj przepis na ta tarte! mialam poprosic o nia ale widze, ze juz nie musze :D

mialam okazje jej skosztowac (co prawda bylam akurat po kolacji u mamuski, ale staralam sie zjesc tak duzo jak tylko potrafilam )

 

Aniu a ten frykas Twojego M... taka ostra pasta.... pamietasz jak sie to robi? :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Robiłyście w piekarniku szaszłyki może??

 

 

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes: z piersia z kurczaczka, czerwona i biala cebulka, pieczarkami, papryka, kabanosem, pomidorkiem...

moja kumpela to tez zamarynowala piers w soku z pomaranczy..bylo pycha...

 

ja w piekarniku na obiegu grill.... chwila moment i gotowe ... i pyszne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to hummus był, cześć Meliska:)

ale to mój małżonek czyni, też to uwielbiam, nie wiem jak on to robi ale trzeba mieć cieciorkę z puszki - trudno dostać, przynajmniej u nas na zadupiu:) i chlebek pita

ja wczoraj robiłam szaszłyki na gril,ale nigdy nie robiłam w piekarniku, więc nie wiem....

 

a może lasanie zrobisz? troszkę z tym pierdolewa:( ale jest pyszna...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja czekam na mojego synka - wraca dziś z paryża z wycieczki szkolnej, właśnie robię babkę drożdżową - a nawet dwie - jedną bez niczego dla misia małego a drugą z rodzynami moczonymi w nalewce własnej produkcji wysokoprocentowej - dla misia dużego:)

a na obiad - pulpety z mięsa mielonego z farszem z ziemniakami, boczusiem i cebulką.....nie robiłam jeszcze ale wydaje mi się, że to połączenia zagra... na samą myśl cieknie mi ślinka...:popcorn::stirthepot::wiggle:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No o lasanii też myślałam bo to moje popisowe danie:D

Problem tylko w tym, że robię ja tylko wtedy jak mi mama świeże ciasto od włochów przywiezie;) a z tych suchych płatów dostępnych w PL daaawno nie robiłam.

 

Ale jest to plan B;)

 

ps. Tylko to pracochłonne jest a jak wrócę z pracy i po zakupach to pewnie bedzie już 16 albo i po:/ a muszę jeszcze posprzatać bo mam straszny sajgon:D Wczoraj palcem nie tknełam i jakoś się tak nabałaganiło...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta pasta to taki dodatek byl... pamietam ze duuzo czosnku bylo i hoot wow!

 

no było ostre, wszystkie robaki w nas zdechły :):wave:

 

:rotfl::rotfl::rotfl: to fakt

 

 

ale jak sobie przypomne jak fajnie bylo to az zal, ze czas tak szybko naglil i do domu trzeba bylo wracac....

 

fajna babka z ciebie :hug::lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja nie majac czasami czasu w domku to wykorzystuje do lasagne Dolmio Kit http://centra.ie/ideas/dolmio-lasagne-kit

miesko podsmazam, mieszam z sosem czerwonym i hejka :cool: oczywiscie to dla nas w domku... do tego zawsze robie salate z sosem francuskim knorr... (dla mnie szybko i smacznie)

 

a ostatnio zaserwowalam tortellini z salata mix, polaczona z ogorkiem, pomidorkiem, papryka, kukurydza,porem, sosem vinegre... i w sam raz do tego pasuja wtedy szaszlyczki.... mnam mnam i plus sos czosnkowy!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ciasto takie cieniutkie jest, jak grubszy papier i się już mocno przyzwyczaiłam do niego;)

 

Długo ta wycieczka trwała? Zadowolony? Ze swoją klasą jechał?

Fajnie jak się dziecki z czegoś cieszą:)

 

Kurde na słodko też coś powinnam nie?? Udam że zapomniałam chyba... albo muffiny szybko strzelę... maliny mrożone mam to może czekoladowe z malinami?

 

Mmelisa sałatkę z tortellini tak?

 

ps. też dostaję włoskie;) ale już mi się skończyły:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak... tortellini gotuje i w osobnym naczynku podaje...czasami mieszam z salatka z salaty i reszty skaldnikow... ale lepszy jak dla mnie efekt jak podane jest oddzielnie...

kolezankom na moich ur. smakowalo wiec moze i wam tez podejdzie... ;)

 

do tego tez salatke z gyrosa mialam... szybciej sie ja robi niz tradycyjna jarzynowa... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak... tortellini gotuje i w osobnym naczynku podaje...czasami mieszam z salatka z salaty i reszty skaldnikow... ale lepszy jak dla mnie efekt jak podane jest oddzielnie...

kolezankom na moich ur. smakowalo wiec moze i wam tez podejdzie... ;)

 

do tego tez salatke z gyrosa mialam... szybciej sie ja robi niz tradycyjna jarzynowa... ;)

 

o ja też ostatnio sałatkę gyros robiłam - znikła w jeden wieczór:)

Luka, młody był tydzień, z klasy jechało ich trzech, były też osoby z 6 klasy i z gimnazjum. plan mieli napiety, przedwczoraj wrócili do hotelu o północy:) płyneli sobie stateczkiem po sekwanie, pieknie noca podświetlone budynki... młody zadowolony że hej, ostatnio nie spał o północy w sylwestra:)

teraz pewnie będzie dwa dni odsypiał, ale wrażenia z wycieczki - bezcenne!!!!!

i o to chodzi:yes::yes::yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

amglad1 jak ja zazdroszcze tej wycieczki Twojemu synkowi.. ja jeszcze nigdzie nie bylam oprocz wyjazdow do pracy do Niemiec i tutaj w Norwegii :bash:

 

ale mam mala malutenka nadzieje, ze moj szanowny w koncu mnie gdzies zabierze... ehh niech to bedzie nawet te 5km od Slupska..ale na wczasy! :lol2::lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...