pumpaluna 21.06.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 A jak rozwiążecie te 5koszy w domu? Ja wiedziałam, ze talerz czy wazon to nie szkło odzyskiwalne ale nie rozumiem czemu ubity słoik ba nawet kieliszek jako szkło traktowany być nie może. A czy teraz segregując wyciągaliście zszywki z gazet albo zrywałyście taśmę z kartonów? Ja nie, ale fakt ja oddawałam to na wieś do rozpalania ale podejrzewam, że większość ludzi tego nie robi. Albo że karton po pizzy to już nie papier by jest w nim plama tłuszczu z sera, no to akurat dla mnie niepojęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.06.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Pumpa, bo do przetworzenia może pójsć tylko czysty papier, szkło czy plastik. Dlatego myc trzeba i nie można dać kantona zaplamionego tłuszczem, bo z tego niczego nie zrobią. Wyobraz sobei, ze to nie jest tylko jeden maly kartonik z plama tluszczu tylko tony tego. Oczyszczanie sie nie oplaca. W kuchni mam smietnik 1. na to co sie nie da prztworzyc, 2. na bio do kompostu i 3. do ktorego wrzucam to co chce segregowac, czyli plastik, szklo, papier. W garazu stoja worki duze i tam rozdzielam. Czyste wszytsko jest, to problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 21.06.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Czesc:) MSU o jaaaaa Cię:hug::hug: Czuję na sobie Twe czujne oko (jedno) ale chciałabym czasem zawiesić oko na wpisach Twych:) Byliśmy wczoraj wieczorem z małżem na budowie. Wełna śmierdzi łokrutnie:sick: Ale mam już założone stelaże i jedną warstwę na skosach wszystkich... Pięknie jest... Trochę się panowie namęczyli bo kabli szukać musieli w ścianach i im stelaże wolno szły ale teraz powinno byc z górki;) Tzn tak myslę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.06.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Luka a ty nie miałaś fot żeby im pokazać gdzie kable leżą?? ooo niedobra Agalind ty masz kosze na śmieci w szufladzie? U nas stoją 2 w rogowej szafce pod zlewem. Na wszystkie i na plastik - żaden więcej by nie wlazł. Niestety przy małych dzieciach (a i starszych ludziach myślę też) segregowanie nie jest łatwe. Niby moje wiedzą, że plastik idzie do innego kosza ale zdarza się, że rano szybko szybko i kubeczek po monte ląduje w normalnym. Zresztą i śmieci jest więcej, mam wrażenie że u nas to one się w tempie ekspresowym produkują... Zastanawiam się w sumie jak ludzie mieszczą się z koszami w garażach bo my nawet rowery będziemy podwieszali bo dupą nie będzie jak zawrócić jak pelet na zimę przyjedzie, także wyszło że jakiś strasznie mały mamy. No i na podwórku problem - wejdzie nam w prawdzie kubeł 240l ale to wszystko, nie ammy przygotwanej kostki pod większą ilość a i działka na tyle mała że ciężko się tam wykręcić.No i wygląda na to że chyba ja jako jedyna z całego towarzystwa segregowała nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.06.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Mam w szufladzie pod zlewem. Pumpa, nie stresuj się. Jak mieszkalismy w bloku też mialam wrazenie ze najwiecej smieci produkujemy i balam sie ze po przeprowadzce pojemnik 120l nam nie starczy na 2 tygodnie. Smietniki do segregacji byly, ale jakby ich nie bylo, bo ciagle pelne i butelki walały sie dookoła, wiec po jakims czasie przestalam sobie tym glowy zawracac, bo smieciarze wywozili tylko smietniki a reszta na ziemi zostawala. Teraz w domu od poczatku mielismy firme, ktora dala nam taka mozliwosc to staram sie to robic. Gmina ustalila dokladnie takie same warunki, wiec dla mnie sie nic nie zmieni. W casto czy na allegro mozna dostac takie stojaki na worki. http://www.trans-net.pl/3kosz3.jpgDo garazu sie nadaja idealnie, ale oczywiscie miejsca troszke zajmuja, Z tym, ze mi ulatwiaja zadanie calkowicie. Rwac sobie wlosow z glow tez nie bede jesli przez przypadek "kubeczek po monte" trafi do śmieci zwyklych. Oczywiscie jak zauwaze to cos z tym zrobie. Jak nie, to trudno, zdarza się. Na tyle na ile to mozliwe dobrze ze smieciami cos robic, bo naprawde utoniemy kiedys w nich. Edytowane 21 Czerwca 2013 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.06.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 u nas w bloku to już w ogóle lepszy cyrk był bo ta sama śmiecira zabioerała normalne śmieci i ... te segregowane! jedynie po plastiki podjeżdżał inny samochód. Też mam taki potrójny stojak na worki tyle że ja do niego zbieram tylko i wyłącznie plastiki. Teraz mijają 2tyg jak zabierali plastik a ja znowu mam 1.5 worka uzbieranych - mimo że je skręcam a pudełeczka zgniatam. Co do kwestii "rwać sobie z głowy włosów nie będę" to u nas już miasto zatrudniło specjalne osoby do inspekcji czy segregacja jest odpowiednia, mają sprawdzać wybiórczo czy w workach jest to co być powinno, a jeśli natrafią np na puszkę to wtedy przywalą kary bodajże pierwsze upomnienie a potem tysiąc zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.06.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Ciągle śmieciowy temat:D Segregacja to już niemal styl życia;) Ja mam pod zlewem 3 pojemniki: nieprzetwarzalne, papier i szkło z plastikiem - potem będę rozdzielała w śmietniku do odpowiedniego kontenerka. Bio w 90% zamierzam do młynka i zasilać oczyszczalnię w bakterie Śmietniczek w samym rogu działki, daleko od wejścia i wjazdu, z osobną furtką, w przyszłości zarośnięty zielenią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.06.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Mialam na mysli, że nie bede rwac sobie wlosow z glowy jesli plastik trafi do nieposegregowanych, czyli nie zostanie przetworzony mimo, że móglby być. Wg. mnie na poczatku musza dac ludziom troche czasu, bo wiekszosc nigdy nie segregowala i musi sie przyzwyczaic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.06.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Ciągle śmieciowy temat:D Segregacja to już niemal styl życia;) Ja mam pod zlewem 3 pojemniki: nieprzetwarzalne, papier i szkło z plastikiem - potem będę rozdzielała w śmietniku do odpowiedniego kontenerka. Bio w 90% zamierzam do młynka i zasilać oczyszczalnię w bakterie Śmietniczek w samym rogu działki, daleko od wejścia i wjazdu, z osobną furtką, w przyszłości zarośnięty zielenią I tu jest przewaga dużej działki, u mnie jest owszem w rogu działki ale dzień dnia koło niego stajesz, i to nawet kilka razy dziennie bo akurat otwierasz bramę i to idealnie przy śmietniku stojąc. No i mimo, że myje te plastikowe kubeczki (i tak tak obdzieram z etykietek) a butelki płuczę jeśli po napojach to i tak kosz mieszanych + worek plastików = niezły swądek po 3-4dniach. Wolałabym dopłacać i mieć odbiór co tydzień a nie jak teraz ma być co 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.06.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Ja czekam, bo może wywóz śmieci stanie sie opłacalny i pojawi sie konkurencja dla naszego monopolisty, to będzie można negocjować warunki. Na razie to oni stawiaja swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.06.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Drogo u was jest? a właśnie - gdzie wyrzucacie puszki po piwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.06.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Drogo u was jest? a właśnie - gdzie wyrzucacie puszki po piwie? U nas miesiecznie wyjdzie 35zł. Kupujemy w butelkach i do zwrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.06.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 A no widzisz, nasze ulubione piwa nie mają zwrotnych butelek .. Zresztą ja i tak w sezonie to tylko limonkowa wyborowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.06.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 oto jak w takie temp można wykorzystać kubeł na śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.06.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 A no widzisz, nasze ulubione piwa nie mają zwrotnych butelek .. Zresztą ja i tak w sezonie to tylko limonkowa wyborowa Pumpa, teraz jest sezon na truskawki:lol2: Limonka to do mojito;) Mieta rośnie jak szalona, znów w weekend zbiory bedą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.06.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 oto jak w takie temp można wykorzystać kubeł na śmieci Moda na eco;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.06.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Truskawki z szampanem powiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.06.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Ja tam bym nie pogardzila:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.06.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Tylko wiesz, ja to najpierw bym musiała dzieci wyeksmitować skoro mielibyśmy sobie robić przedsmak a'la 9 i pół tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.06.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts