Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

A jak rozwiążecie te 5koszy w domu?

Ja wiedziałam, ze talerz czy wazon to nie szkło odzyskiwalne ale nie rozumiem czemu ubity słoik ba nawet kieliszek jako szkło traktowany być nie może.

A czy teraz segregując wyciągaliście zszywki z gazet albo zrywałyście taśmę z kartonów? Ja nie, ale fakt ja oddawałam to na wieś do rozpalania ale podejrzewam, że większość ludzi tego nie robi. Albo że karton po pizzy to już nie papier by jest w nim plama tłuszczu z sera, no to akurat dla mnie niepojęte.

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pumpa, bo do przetworzenia może pójsć tylko czysty papier, szkło czy plastik. Dlatego myc trzeba i nie można dać kantona zaplamionego tłuszczem, bo z tego niczego nie zrobią. Wyobraz sobei, ze to nie jest tylko jeden maly kartonik z plama tluszczu tylko tony tego. Oczyszczanie sie nie oplaca.

W kuchni mam smietnik 1. na to co sie nie da prztworzyc, 2. na bio do kompostu i 3. do ktorego wrzucam to co chce segregowac, czyli plastik, szklo, papier. W garazu stoja worki duze i tam rozdzielam. Czyste wszytsko jest, to problemu nie ma.

Czesc:)

MSU o jaaaaa Cię:hug::hug::hug::hug:

Czuję na sobie Twe czujne oko (jedno) ale chciałabym czasem zawiesić oko na wpisach Twych:):)

Byliśmy wczoraj wieczorem z małżem na budowie. Wełna śmierdzi łokrutnie:sick:

Ale mam już założone stelaże i jedną warstwę na skosach wszystkich... Pięknie jest...

Trochę się panowie namęczyli bo kabli szukać musieli w ścianach i im stelaże wolno szły ale teraz powinno byc z górki;) Tzn tak myslę;)

Luka a ty nie miałaś fot żeby im pokazać gdzie kable leżą?? ooo niedobra

Agalind ty masz kosze na śmieci w szufladzie? U nas stoją 2 w rogowej szafce pod zlewem. Na wszystkie i na plastik - żaden więcej by nie wlazł. Niestety przy małych dzieciach (a i starszych ludziach myślę też) segregowanie nie jest łatwe. Niby moje wiedzą, że plastik idzie do innego kosza ale zdarza się, że rano szybko szybko i kubeczek po monte ląduje w normalnym. Zresztą i śmieci jest więcej, mam wrażenie że u nas to one się w tempie ekspresowym produkują...

Zastanawiam się w sumie jak ludzie mieszczą się z koszami w garażach bo my nawet rowery będziemy podwieszali bo dupą nie będzie jak zawrócić jak pelet na zimę przyjedzie, także wyszło że jakiś strasznie mały mamy. No i na podwórku problem - wejdzie nam w prawdzie kubeł 240l ale to wszystko, nie ammy przygotwanej kostki pod większą ilość a i działka na tyle mała że ciężko się tam wykręcić.

No i wygląda na to że chyba ja jako jedyna z całego towarzystwa segregowała nie będę

Mam w szufladzie pod zlewem.

Pumpa, nie stresuj się. Jak mieszkalismy w bloku też mialam wrazenie ze najwiecej smieci produkujemy i balam sie ze po przeprowadzce pojemnik 120l nam nie starczy na 2 tygodnie. Smietniki do segregacji byly, ale jakby ich nie bylo, bo ciagle pelne i butelki walały sie dookoła, wiec po jakims czasie przestalam sobie tym glowy zawracac, bo smieciarze wywozili tylko smietniki a reszta na ziemi zostawala. Teraz w domu od poczatku mielismy firme, ktora dala nam taka mozliwosc to staram sie to robic. Gmina ustalila dokladnie takie same warunki, wiec dla mnie sie nic nie zmieni. W casto czy na allegro mozna dostac takie stojaki na worki.

http://www.trans-net.pl/3kosz3.jpg

Do garazu sie nadaja idealnie, ale oczywiscie miejsca troszke zajmuja, Z tym, ze mi ulatwiaja zadanie calkowicie.

Rwac sobie wlosow z glow tez nie bede jesli przez przypadek "kubeczek po monte" trafi do śmieci zwyklych. Oczywiscie jak zauwaze to cos z tym zrobie. Jak nie, to trudno, zdarza się. Na tyle na ile to mozliwe dobrze ze smieciami cos robic, bo naprawde utoniemy kiedys w nich.

Edytowane przez agalind

u nas w bloku to już w ogóle lepszy cyrk był bo ta sama śmiecira zabioerała normalne śmieci i ... te segregowane! jedynie po plastiki podjeżdżał inny samochód.

Też mam taki potrójny stojak na worki tyle że ja do niego zbieram tylko i wyłącznie plastiki. Teraz mijają 2tyg jak zabierali plastik a ja znowu mam 1.5 worka uzbieranych - mimo że je skręcam a pudełeczka zgniatam.

Co do kwestii "rwać sobie z głowy włosów nie będę" to u nas już miasto zatrudniło specjalne osoby do inspekcji czy segregacja jest odpowiednia, mają sprawdzać wybiórczo czy w workach jest to co być powinno, a jeśli natrafią np na puszkę to wtedy przywalą kary bodajże pierwsze upomnienie a potem tysiąc zł.

Ciągle śmieciowy temat:D Segregacja to już niemal styl życia;)

Ja mam pod zlewem 3 pojemniki: nieprzetwarzalne, papier i szkło z plastikiem - potem będę rozdzielała w śmietniku do odpowiedniego kontenerka. Bio w 90% zamierzam do młynka i zasilać oczyszczalnię w bakterie :p Śmietniczek w samym rogu działki, daleko od wejścia i wjazdu, z osobną furtką, w przyszłości zarośnięty zielenią:D

Ciągle śmieciowy temat:D Segregacja to już niemal styl życia;)

Ja mam pod zlewem 3 pojemniki: nieprzetwarzalne, papier i szkło z plastikiem - potem będę rozdzielała w śmietniku do odpowiedniego kontenerka. Bio w 90% zamierzam do młynka i zasilać oczyszczalnię w bakterie :p Śmietniczek w samym rogu działki, daleko od wejścia i wjazdu, z osobną furtką, w przyszłości zarośnięty zielenią:D

I tu jest przewaga dużej działki, u mnie jest owszem w rogu działki ale dzień dnia koło niego stajesz, i to nawet kilka razy dziennie bo akurat otwierasz bramę i to idealnie przy śmietniku stojąc. No i mimo, że myje te plastikowe kubeczki (i tak tak obdzieram z etykietek) a butelki płuczę jeśli po napojach to i tak kosz mieszanych + worek plastików = niezły swądek po 3-4dniach. Wolałabym dopłacać i mieć odbiór co tydzień a nie jak teraz ma być co 2 tygodnie :(