Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Przykro mi , ale ja jakaś tępa jestem, bo dalej nie rozumiem, czemu potłuczony talerz nie jest szkłem, zwłaszcza że nie mam duralexu. Chodzi o to że ma jakiś wzorek namalowany? No i druga rzecz mycie tych kubeczków, zrywanie etykietek. Niby ma to być w imię ekologii. A co ze zużyciem wody? bo przecież w ramach oszczędności wody kupuję zmywarkę, i teraz naczynia w zmywarce żeby mało wody szło, a te wszystkie pojemniczki normalnie w zlewie? Pozostaje tylko robić samemu jogurt a nie kupować, tak samo deserki.

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odkąd zamieszkaliśmy w domu właściwe segregowanie przyprawia mnie o ból głowy. W bloku segregowałam plastik, szkło i papier, ale bez takich emocji jak teraz.

podpytam się bardziej uświadomionych - czy opakowanie po chipsach, po czekoladach do plastiku? czy trzeba zrywać naklejki z serka Danio? No i co z kartonami po sokach?

Pumpa - czy dobrze zrozumiałam, ze waciki to jakiś specjalny odpad?

W Aptece pytałam, czy przyjmą przeterminowane leki - nie chcieli.

naklejki trzeba zrywać ze wszystkich serków, jogurtów, butelek plastikowych a ze szklanych butelek czy słoików odmaczać

kartony po mleku i napojach - plastik

artykuły higieniczne (waciki, pampersy, patyczki do uszu ) - odpady zmieszane

przeterminowane leki można oddawać w NIEKTÓRYCH aptekach i trzeba się nieźle naszukać, ale żeby było ciekawiej to u mnie w mieście nawet opakowania PO lekach trzeba odnosić do aptek (blister, fiolkę czy plastikową tutkę po kroplach).

z każdą żarówką, tacką od grilla, puszkami po piwie czy kukurydzy, opakowaniami po domestosie/ace/vanish'u u nas trzeba latać do pkt zbierania odpadów

a te opakowanie chipsy/czekolada to faktycznie zagwozdka, zwłaszcza że to tłuste jest a do plastiku u nas zaznaczają, że nic tłustego wyrzucać nie wolno

wszelkiego rodzaju szmaty (i.e. stare ubrania) czy zabawki można u nas wyrzucać tylko raz na kwartał jak będą wystawiane kontenery lub oddawać przy zbiórkach PCK (ale jak tu oddać porwane gacie czy przetarte skarpetki?)

edit:

zobacz zainspirowałaś moje grzebactwo i znalazłam ciekawą ŚCIĄGĘ

tyle, że wytyczne tam a u mnie w mieście trochę się różnią, ale może komuś się przyda

Edytowane przez pumpaluna

Cześć:) pewnie wszyscy na budowach lub własnych tarasach i nikomu się na FM zaglądać nie chce;) My dziś będziemy świętować pod hasłem Dzień Taty;) - jako że każda okazja do świętowania dobra jest:) Znowu cos mi się zepsuło i nie działa i enter - muszę wszystko jednym ciągiem pisać:mad: \więc melduję tylko, ze stelaże się nadal robią - został panom górny korytarz. Wczoraj wezwali mnie bo kilka dylematów mieli - rozwiązaniem jednego z nich będzie malownicza pólka nad stelażami w łazience;) i skos w szafie:D Przyjdę jak się enter naprawi, miłej niedzieli, pa

Tak sobie właśnie łaziłam po innych dziennikach i doznałam olśnienia... powinnam się chyba za jakąs ekipą wykończeniową rozglądać, nie?? Bo jak jest taki problem z instalatorami to pewnie magicy wykończeniowcy również rozchwytywani są... Do gładzi chyba zostawimy poddaszowców ( o ile nas ceną nie zabija) ale dalej to ciemność widzę...