Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to może ja dzisiaj kawę u Luki postawię, i dobre ciacho do tego też

Awansowałam, będzie podwyżka i zmiana zakresu obowiązków na duuuużo lepsze warunki :wiggle::wiggle::wiggle:

No czekałam kiedy się pochwalisz:D

A juz Cię chciałam do tablicy wywołać:):):)

Gratuluję i powinnam powiedzieć : a nie mówiłam??

:wave::wave::wave::wave::wave::wave::wave::wave::wave::wave:

Luka, znajomi dali za schody 17tys, stopni coś koło 32...

Dzięki bardzo, w pracy rozpuścilam wici i tez mam juz jako takie rozeznanie o cenach;)

no to może ja dzisiaj kawę u luki postawię, i dobre ciacho do tego też

awansowałam, będzie podwyżka i zmiana zakresu obowiązków na duuuużo lepsze warunki :wiggle::wiggle::wiggle:

gratuluję!!!!!!!

Jestem, byłam wróciłam:)

Wiecie jaką ja mam piękną działkę?? Normalnie cud miód i orzeszki:) Zobaczyłam ją prawie w całej okazałości po ponad 3 latach:jawdrop:

Pamiętacie żółta koparkę od zasypywania stanu zero?? Nie pamiętacie pewnie ale co tam, ja pamiętam:) dzis pracuje jej siostra. Uwija się jak w ukropie, zbiera, przewozi, wysypuje, układa... Widać pięknie orzechy, jak urosły przez te 3 lata, chyba ciężko mi się będzie ich pozbyć... Ale zobaczymy;)

Zrobiłam foty "przed" i "w trakcie", po południu zrobię foty "po" i Wam pokażę:)

Kominek jak Kominek. Gadał w sumie trochę inaczej niż poprzednik.

Stary: 16-18 kW

Nowy: 12kW

Stary: z dolotem

Nowy: zdecydowanie bez

Stary: robi od A do Z pod malowanie

Nowy: robi tylko do zabudowy płytami

Stary: sterownik do turbiny

Nowy: po co sterownik

No i nie wiem, pogadam z Ministrem wieczorem bo teraz się muszę pocieszyć równa prawie działka:)

dzięki za gratulacje, może to bardzo materialistyczne podejście ale z tego wszystkiego najbardziej cieszy mnie chyba kasa. Teraz musieliśmy wyłożyć kilka tysięcy na leczenie córki więc każda stówka jest na wagę złota a tu będzie ich co najmniej kilka. No i może w końcu uda mi się grządkę jesienią zagospodarować, ach marzenie.

A słuchajcie, nasi znajomi właśnie zaczęli budowę i rozmawialiśmy o odpisie vat'u. Nie śledzę już tak bardzo przepisów ale zrozumiałam że tylko do końca roku to co kupisz można odliczać przez 5 następnych lat. Jeśli zrobi się zakupy po 1 stycznia to już za to odliczyć nie będzie można. Oni twierdzą, że najważniejsze żeby w tym roku cokolwiek kupić i cokolwiek odliczyć i przez następne 5lat mogą kupować i odliczać. Kto ma rację???

A słuchajcie, nasi znajomi właśnie zaczęli budowę i rozmawialiśmy o odpisie vat'u. Nie śledzę już tak bardzo przepisów ale zrozumiałam że tylko do końca roku to co kupisz można odliczać przez 5 następnych lat. Jeśli zrobi się zakupy po 1 stycznia to już za to odliczyć nie będzie można. Oni twierdzą, że najważniejsze żeby w tym roku cokolwiek kupić i cokolwiek odliczyć i przez następne 5lat mogą kupować i odliczać. Kto ma rację???

zgadza się...

zgłaszając w tym roku wniosek o zwrot vatu otwierasz sobie furtkę na kolejne 5 lat...

http://podatki.wieszjak.pl/vat/312766,Likwidacja-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane-20132014.html

Bo on twierdzi że wtedy dolot podłacza do tej rury co mam z zewnątrz wyprowadzoną i przez to kominek będzie "brał" całe powietrze potrzebne nie wiem jeszcze do czego... z domu z wnętrza

Nie czaję tego.

Generalnie znowu nie wiem po co kominkowi 2 "punkty poboru" powietrza? Wyjaśnicie?

Pumpa ale kasa ważna rzecz więc wiesz - swiętujemy w weekend, co?

ps. faktycznie zdun z wykształcenia i pieców dużo robi:)

Esiak, czytam ten link od Ciebie i wychodzi że faktury muszą być sprzed 1 stycznia 2014, czyli jednak ja mam rację?

to że po zakupach jest 5lat to ok, ale mi chodzi o to DO KIEDY można kupować materiały żeby na zwrot się załapać (wg znajomego którego brat pracuje w składzie produkującym i sprzedającym pustaki jeśli teraz zrobią załóżmy na to fundament to za to otworzą sobie zwrot ale po 1 stycznia jak kupią pustaki to za nie już nic nie odliczą)

Kupować mogą, ale już nie odliczą.

Moja księgowa kazała;) nam zrobić zakupy wszystkiego co jeszcze będzie potrzebne, do końca roku.

Ponoć przepisy mówią, że faktura musi być z 2013 roku - potem kapota :(

Choć na samo rozliczenie mamy jeszcze 5 lat.

Ale rozmowa była jakoś przed wakacjami -od tamtego czasu może coś się zmieniło