Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

czytajcie ze zrozumieniem :p

Do spraw dotyczących zwrotu VAT wszczętych, a niezakończonych przed dniem 1 stycznia 2014 r. - stosować się mają dotychczasowe zasady.

Dokument pt. „Główne problemy, cele i kierunki programu wspierania rozwoju budownictwa mieszkaniowego do 2020 roku” (uchwalony przez Radę Ministrów w 30 listopada 2010 r. i przyjęty przez Sejm 4 marca 2011 r.) przewiduje kontynuację systemu zwrotu VAT za materiały budowlane do końca 2013 roku, a następnie jego zamknięcie z zachowaniem praw nabytych.

Obecnie przewidziane w ustawie limity kwot zwrotu VAT dotyczą okresów pięcioletnich, od daty złożenia pierwszego wniosku. W związku z tym proponuje się zachowanie tej zasady dla podatników, którzy rozpoczęli odliczanie zwrotu w okresie do końca 2013 roku. W związku z tym realnie wydatki z tytułu funkcjonowania systemu będą ponoszone jeszcze do końca 2018 roku, chociaż z roku na rok powinny być coraz niższe.

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Esiak a mnie to stwierdzenie W związku z tym proponuje się zachowanie tej zasady dla podatników, którzy rozpoczęli odliczanie zwrotu w okresie do końca 2013 roku. trochę nie przekonuje na zasadzie że ja to bym wolała wiecieć co już pewnym jest a nie proponowanym jedynie. Jestem ciekawa jak to w ostateczności będzie bo tak jak Malka Ci nasi od składu też z księgową rozmawiali niedawno no i kupują nawet płytki do łazienek z kilkumetrowym zapasem bo teraz mogą kupić w dobrej cenie i jeszcze odliczyć chcą. Jak prosiłam, żeby zapytali w naszej sprawie (myślimy o betonowych płytach) to babka powiedziała im że już nie będziemy mogli odliczyć jeśli kupimy na wiosnę więc trzebaby teraz.

To ja zaczekam co ustalicie bo vat rozliczam sobie sama więc się mojej księgowej zapytać nie mogę;)

A z tym kominkiem i powietrzem to czytam i czytam i za nic w swiecie nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie o co panu chodziło... wszędzie piszą że rurą powietrze z zewnatrz a nie wiem o co chodzi z tym pobieranym z domu:/

To ja zaczekam co ustalicie bo vat rozliczam sobie sama więc się mojej księgowej zapytać nie mogę;)

A z tym kominkiem i powietrzem to czytam i czytam i za nic w swiecie nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie o co panu chodziło... wszędzie piszą że rurą powietrze z zewnatrz a nie wiem o co chodzi z tym pobieranym z domu:/

z domu to będzie pobierał powietrze przez szyber/kratkę które służą głównie do nawiewu na szybę aby się nie brudziła...

No własnie jakoś mętnie, że jak weźmiemy wkład z dolotem to ta rura co to jest z zewnątrz będzie wpięta jakby w ten dolot. No i własciwie nie wiem co ma się dalej z tym powietrzem dziać bo tego już nie wyjawił. Przypuszczam, że przez turbinę będzie wyciągane szybko do góry. I teraz ten oto wkład z dolotem bedzie potrzebował jeszcze powietrza ( ?????) i będzie go bardzo dużo pobierał z wnetrza domu. Za dużo bedze pobierał.

A jak kupimy wkład bez dolotu to powietrze z tej rury z zewnatrz będzie wystarczało do wszystkiego (???) i z wnętrza domu bedzie pobierał mało.

Rozumiesz coś z tego?

My kominek kupowaliśmy dosłownie kwadrans. Wiedziałam, że nie ma mowy na łamaną szybę ani nawet na 2stronne szybki, pan w sklepie zapytał o metraż salonu, czy jest jakieś rozprowadzenie i od razu padło że to co tanie.

Niedawno się dowiedzieliśmy, że nasz kolega ma szansę kupić nazwijmy to... powystawowe z łamaną szybą za 1,5-2tys (czyli jakieś 30% normalnej ceny) :bash::bash::bash:

No własnie jakoś mętnie, że jak weźmiemy wkład z dolotem to ta rura co to jest z zewnątrz będzie wpięta jakby w ten dolot. No i własciwie nie wiem co ma się dalej z tym powietrzem dziać bo tego już nie wyjawił. Przypuszczam, że przez turbinę będzie wyciągane szybko do góry. I teraz ten oto wkład z dolotem bedzie potrzebował jeszcze powietrza ( ?????) i będzie go bardzo dużo pobierał z wnetrza domu. Za dużo bedze pobierał.

A jak kupimy wkład bez dolotu to powietrze z tej rury z zewnatrz będzie wystarczało do wszystkiego (???) i z wnętrza domu bedzie pobierał mało.

Rozumiesz coś z tego?

mniej więcej wiem o co mu chodzi...

chce wykorzystać powietrze z zewnątrz do dgp, to powietrze ma być ogrzewane przez wkład i dystrybuowane dalej do pomieszczeń...

bez sensu... po to się daje w obudowie kominka kratki nawiewne, aby drogą konwekcji powietrze się ogrzało... poza tym powetrze będzie pobierał z wnętrza domu, zgadza się, ale z powrotem będzie przecież trafiało do pomieszczeń jako ogrzane... próżnia się nie zrobi...;)

a bez sensu jest nagrzewać powietrze z zewnątrz o temp np -10o

mniej więcej wiem o co mu chodzi...

chce wykorzystać powietrze z zewnątrz do dgp, to powietrze ma być ogrzewane przez wkład i dystrybuowane dalej do pomieszczeń...

bez sensu... po to się daje w obudowie kominka kratki nawiewne, aby drogą konwekcji powietrze się ogrzało... poza tym powetrze będzie pobierał z wnętrza domu, zgadza się, ale z powrotem będzie przecież trafiało do pomieszczeń jako ogrzane... próżnia się nie zrobi...;)

a bez sensu jest nagrzewać powietrze z zewnątrz o temp np -10o

To po co się się te rury z zewnątrz?

Kurde jaka ja gupia jestem a było uważać w szkole...

Luka a może temu listopadowemu akurat wpadnie jakaś "luka" i was wciśnie? A może po prostu użyj swojego uroku osobistego i powiedz mu, że to sprawa niecierpiąca zwłoki bo od tego zależą święta w nowym domu i się boisz że jak na boże narodzenie nie zamieszkacie to mąż będzie do wakacji kazał wam się kisić z 3 dzieci w jednym pokoju (a co!!! pozmyślaj!!!!)