Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Basen i hamak.. cudnie...

Luka zdaję sobie sprawę z tego, że taras nie zawsze będzie miał cień, pomimo zadaszenia.. ponadto mam nadzieję, że jak będzie to zadaszenie, to i w pewnych godzinach cień będzie padał na piaskownicę.. którą moje dzieci niby bardzo lubią, ale jak przychodzi co do czego, to trzeba w niej z nimi siedzieć..

Do godziny 10 mam cień z domu na tarasie, potem do 18 jest smażing..

co do zimy, też się obawiałam, że mało będzie światła itd... mam w salonie sporo okien jedno od południa i jedno normalne od zachodu i cały przeszklony wykusz od zachodu i jak się to wszystko nagrzeje to masakra wieczorem.. po tej zimnie mniej więcej wiem gdzie słonko zachodzi i zadaszenie tarasu nie ujmie nam zbyt dużo słonka.

Edytowane przez Kamila i Marcin

Luka - alez kolosalne zmiany zewnętrzne poczyniłaś :jawdrop: A najbardziej podoba mi się barierka ofkors :yes:

Ja mam parasol 3,5m - no ale co z tego skoro nie mogę go używać :bash: Kombinujemy żeby zrobić jakieś odciągi ale nie wiem czy to cos da .....

Trpche żałuję, że nie dałam się namówić na zadaszony taras. P nalegał a ja się bardzo bałam ze zacieni mi salon - zwłaszcza zimą ... Teraz wiem, że byłoby całkiem dobrze... Ale nawet mu nie mówię bo dopiero by było ;)

Kinia a ten Twój parasol to ma podstawę w kształcie krzyża? Wczoraj widziałam cos takiego i tez w pierwszej chwili pomyslalam, ze poleci na wietrze, ale do niego są takie plyty betonowe, ktorymi obciąza sie podstawę (4 sztuki). Cos jak ponizej:

http://image.ceneo.pl/data/products/10984824/i-parasol-ogrodowy-hecht-sandy.jpg

Nie wiem co prawda na ile to da radę, ale wygląda solidnie.

MSU ma taki parasol, musze jej podpytac czy go używa;), bo mi sie spodobał. W przyszłym roku mogłabym zanabyć;).

Edytowane przez agalind

Znów po przerwie się witam :)

Luka postępy są niesamowite u Ciebie, działka w porównaniu z wcześniejszym stanem - wygląda super :) szkoda tylko, że na pięknie rozgarniętej ziemi raz dwa zaczną chwasty rosnąć. U nas też koparka rozwiozła po działce górki ziemi i wszystko zarosło ostami :p

Nooo dobrze wypatrzyłam nowości. Chyba najbardziej zazdroszczę hamaka chociaż mają 2 leżaki to w sumie mam gdzie zalegnąć tylko pogody ku temu nie ma (wczoraj słupek rtęci nie przekroczył 20stopni a dzisiaj jest tylko 12!!!)

My mamy parasol w stylu, który Agalind pokazała, właśnie taki na krzyż - na razie nie mamy takich ładnych płyt i przytrzymują go.... bloczki fundamentowe :D Oprócz bloczków jest jeszcze zakotwiczony prętami stalowymi na jakieś 30cm w głąb ziemi.

Nie jest to kwestia odlecenia całego parasola ale złamania czaszy. Przy sinym wietrze strasznie się przekręca i nim szarpie.

My na wietrze nie rozkładamy, szkoda nam stracić 250zł:oops: Chyba CI nasz pokazywałam,co? Na słońcu jest idealny - nie dość że można fajnie sobie posiedzieć na podwórku to jak duże słońce to dodatkowo tymi 3m średnicy daje cień do salonu

U nas taki wiatr ostatnio, że sąsiadom taki namiot z otwartymi bokami wyrwało a niby zakotwiczony był :/

:D prawie:D

Dobra miałam się pochwalić hurtowo ale już mnie palce swędzą zeby Wam powiedzieć:)

Hydraulik - dziś wycenę ma przywieźć i obgadamy wszytsko

Gładzie - około połowy wrzesnia, wykona je Boski;)

Schody - październik pan Bocian

Kominek - listopad - kominkowy pierwszy, to jest nie do końca pewne bo od wczoraj się do niego dodzwonić nie można więc on jeszcze nie wie że postanowilismy zaczekać na niego:) ale w końcu go złapiemy:)

Luka, jak Boski będzie robił, to będzie bosko:D

Taką mam nadzieję;)

Teraz teść z P kończą rozprowadzanie wody jeszcze jakieś - myslałam że to wszystko juz zrobione a jednak nie:/ Jak skończą to teściu musi wymurować ściankę pomiedzy biegami schodów żeby piwnicę zamknąć. Potem ją otynkuje i wtedy dopiero przyjedzie Bocian na pomiary i dogadanie wyglądu schodów i Boski z gładzią dopiero wtedy może wchodzić.

W międzyczasie hydraulik dopasuje grzejniki. Pomijając nieszczęsne parapety to jeszcze muszę drzwi zamówić. A P się boi montować drzwi bo "zniszczą" - myślę że chodzi mu nie tyle o fachoffcóf co o własnego ojca.