klaudiuszozo 30.09.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Nie, cieszę się że w końcu roboty u Ciebie pójdą jak z bycza szczelył A co do okien to musisz się więcej podpytać Ardey i Ewanz. One się w to wgłębiały Ja mam o tyle szczęście, że przyjaciele moich przyszłych teściów produkują okna i wiem, że będę miał najlepsze i najtańsze Tzn. w granicach rozsądku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 30.09.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Lukarna My wybieraliśmy okna "za pięć dwunasta" . Mój m ciągle mi mówił, że jeszcze czas aż 30 grudnia wpadł zdyszany mówiąc, że jutro cza kupić okna bo w Oknoplusie maja ostatni dzień promocji no i od 1 stycznia wchodzi wyższy Vat !!!! I 31 grudnia pojechalismy do zaprzyjaźnionego przedstawiciela i zostalismy "naciągnięci" na okna z najwyższej półki Oknoplusa. Kosztowały nas majątek (jak dla nas oczywiście). Czy warto było to się okaże albo i niekoniecznie, bo porównania przecież mieć nie będę. Liczę jednak na to, że w domku będzie ciepło bo na tym nam zależy. (pakiet 3 szybowy, profil 6 komorowy - tyle tylko pamiętam oprócz ceny oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.10.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Princessa zaczęło się od różnicy między U i opcji "w standardzie". Wycena droższa była na eurocolor na profilach schuco, a tańsze to bodajże gelean czy jakoś tak (nie mogę znaleźć tego folderu z wyceną, żeby sprawdzić). Nasz serdeczny kolega zajmuje się oknami i zdecydowanie doradzał nam eurocolor, obydwaj współwłaściciele u siebie w domu też te okna zamontowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 klaudiuszozo jasne, że porównywałam różnych producentów, ale ja jestem chętna na drewniane jako jedyna chyba z Was tutaj Ja osobiście też jestem bardziej za 3szybowym pakietem (poza piwnicą) najwyżej kupię bramę garażową na korbkę jak nam braknie przez tę dopłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.10.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ja nawet nie rozpatrywałem drewnianych Drzwi przesuwne zamiast 3,5 tys by kosztowały 13,5tys. My to tak raczej "potanimu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 U nas HS 3,4m w plastiku kosztuje 14-16 tys. a w drewnie 10-14 zależy od opcji. W zasadzie cenę naszych okien w połowie stanowi HS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Pewnie jakbym szukała najtańszych firm od PCV to byłoby taniej niż drewno... HS jest droższy w PCV z tych firm, do których wysłałam zapytanie a tańsze są zwykłe okna, ale jak się sumaryczną kwotę weźmie pod uwagę to wychodzi podobnie z korzyścią dla drewna. Mam na myśli drewniane okna np. Urzędowski, nie jakiś Drewnomirex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.10.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 U nas nie ma ani urzedowskiego ani drewnomirexu więc nie wiem co gorsze My ostatecznie wzięliśmy okno balkonowe z ruchomym słupkiem i jest wyjście na taras zgrabne, Samo okno tarasowe nas 7,6tys kosztowało :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 pumpaluna nie ma czegoś takiego jak drewnomirex - chodziło mi o takie właśnie podwórkowe firmy od okien.Urzędowski to ogólnopolska firma, kilkadziesiąt lat na rynku, produkty porządne, cenowo przystepne. A jakie to tarasowe jest duże i jaki typ? Chodzi mi o to, na które się zdecydowaliście (za 7,6 tys.? o ile dobrze zrozumiałam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Pinacolada właśnie się boję żeby u nas nie było podobnie:):) ze się okaże że okna sa potrzebne na już i zamówimy cos co mamy pod ręką Widzę że wszyscy braliście te pakiety 3 szybowe. W tej wycenie którą mam (jedynej zresztą) były brane pod uwagę chyba jednak 2 szybowe. Mam wpisane: Szkło 4-16-4 SP UG=1,1 Ej to może jednak to 3 szybowe są?? Dobra nie ważne, Czy ten współczynnik U dobry jest? A jeszcze mam tu wpisane w standardzie: 3 narożniki anty -wyważeniowe w każdym skrzydle, blokada obrotu klamki, czterostopniowy uchył, klamki sekustik, listwa przyparapetowa, ciepła ramka międzyszybowa. Czy to przyzwoite parametry? Idę do Esiaka zobaczyć co on ma. Edit: Ok, Esiak ma U 0,5 więc to moje 1,1 to jednak 2-szybowy:( Edytowane 1 Października 2011 przez Lukarna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Lukarna 4-16-4 to 4mm szyby 16mm przestrzeni z argonem i 4 mm szyby więc w sumie 2 szyby a współczynnik Uw jest jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Jakie te wyceny wrzucaj wrzucaj szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Współczynnik Ug nijak się ma do przenikania ciepła przez całe oknoTo dotyczy samego szklenia, czyli szyby, więc całe okno ma gorsze parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 No dobra, teraz juz trochę rozumiem jak mi to wytłumaczyłaś Nie wiem jaki jest ten współczynnik UW:( Pójdę w poniedziałek do Pana Roberta i go o wszystko wypytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Lukarna u mnie 2szybowe mające Ug=1,1 Uw maja na poziomie 1,5 3szybowe mające Ug = 0,4 mają Uw=0,98 lub 89 nie pamiętam Pewnie będzie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Pewnie tak. Ale to w sumie pomiędzy 1,5 a 0,98;) takiej dużej różnicy aż nie ma:) Ale jestem niedouczona:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Niby nie ma, ale dla porównania gotowa ściana wg. norm może mieć max 0,3 a jak ma się dużo okien to jakieś tam znaczenie ta róznica na pewno ma w końcu okien nie ociepla sie styropianem Szkoda, że nie ma tak rozbudowanych i inteligentnych kalkulatorów w sieci, które by policzyły różnicę w kosztach ogrzewania i określiły po ilu latach dopłata się zwróci. Bo jeśli po 6 czy 8 to się opłaca, jeśli po 20 to nie za bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Poza tym Lukarna to są wartości podane dla okna 120x150 a im masz większe okno tym będzie cieplejsze bo szyba jest najcieplejszą rzeczą w oknie, a im mniejsze (lub dzielone na 2) tym zimniejsze bo jest więcej ramy niż szyby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Widzę że jednak powinnam o tych oknach jednak poczytać:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.10.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 No jeśli nie możesz się na nic zdecydować to musisz poczytać Pamiętaj, że nie jest ważne ile okna mają komór tylko to jak grube one są. Współczynnik 0,4? To chyba w środku krypton jest a nie argon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts