Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Nie, cieszę się że w końcu roboty u Ciebie pójdą jak z bycza szczelył ;) A co do okien to musisz się więcej podpytać Ardey i Ewanz. One się w to wgłębiały ;) Ja mam o tyle szczęście, że przyjaciele moich przyszłych teściów produkują okna i wiem, że będę miał najlepsze i najtańsze ;) Tzn. w granicach rozsądku...

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukarna

My wybieraliśmy okna "za pięć dwunasta" . Mój m ciągle mi mówił, że jeszcze czas aż 30 grudnia wpadł zdyszany mówiąc, że jutro cza kupić okna bo w Oknoplusie maja ostatni dzień promocji no i od 1 stycznia wchodzi wyższy Vat !!!! I 31 grudnia pojechalismy do zaprzyjaźnionego przedstawiciela i zostalismy "naciągnięci" na okna z najwyższej półki Oknoplusa. Kosztowały nas majątek (jak dla nas oczywiście). Czy warto było to się okaże albo i niekoniecznie, bo porównania przecież mieć nie będę. Liczę jednak na to, że w domku będzie ciepło bo na tym nam zależy.

(pakiet 3 szybowy, profil 6 komorowy - tyle tylko pamiętam oprócz ceny oczywiście :mad: )

Princessa zaczęło się od różnicy między U i opcji "w standardzie". Wycena droższa była na eurocolor na profilach schuco, a tańsze to bodajże gelean czy jakoś tak (nie mogę znaleźć tego folderu z wyceną, żeby sprawdzić). Nasz serdeczny kolega zajmuje się oknami i zdecydowanie doradzał nam eurocolor, obydwaj współwłaściciele u siebie w domu też te okna zamontowali.

klaudiuszozo jasne, że porównywałam różnych producentów, ale ja jestem chętna na drewniane jako jedyna chyba z Was tutaj :p

Ja osobiście też jestem bardziej za 3szybowym pakietem (poza piwnicą) najwyżej kupię bramę garażową na korbkę :p jak nam braknie przez tę dopłatę.

Pewnie jakbym szukała najtańszych firm od PCV to byłoby taniej niż drewno...

HS jest droższy w PCV z tych firm, do których wysłałam zapytanie a tańsze są zwykłe okna, ale jak się sumaryczną kwotę weźmie pod uwagę to wychodzi podobnie z korzyścią dla drewna.

Mam na myśli drewniane okna np. Urzędowski, nie jakiś Drewnomirex ;)

pumpaluna nie ma czegoś takiego jak drewnomirex - chodziło mi o takie właśnie podwórkowe firmy od okien.

Urzędowski to ogólnopolska firma, kilkadziesiąt lat na rynku, produkty porządne, cenowo przystepne.

A jakie to tarasowe jest duże i jaki typ? Chodzi mi o to, na które się zdecydowaliście (za 7,6 tys.? o ile dobrze zrozumiałam).

Pinacolada właśnie się boję żeby u nas nie było podobnie:):):) ze się okaże że okna sa potrzebne na już i zamówimy cos co mamy pod ręką:)

Widzę że wszyscy braliście te pakiety 3 szybowe.

W tej wycenie którą mam (jedynej zresztą) były brane pod uwagę chyba jednak 2 szybowe.

Mam wpisane: Szkło 4-16-4 SP UG=1,1

Ej to może jednak to 3 szybowe są?? Dobra nie ważne,

Czy ten współczynnik U dobry jest?

A jeszcze mam tu wpisane w standardzie: 3 narożniki anty -wyważeniowe w każdym skrzydle, blokada obrotu klamki, czterostopniowy uchył, klamki sekustik, listwa przyparapetowa, ciepła ramka międzyszybowa.

Czy to przyzwoite parametry?

Idę do Esiaka zobaczyć co on ma.

Edit: Ok, Esiak ma U 0,5 więc to moje 1,1 to jednak 2-szybowy:(

Edytowane przez Lukarna

Niby nie ma, ale dla porównania gotowa ściana wg. norm może mieć max 0,3 a jak ma się dużo okien to jakieś tam znaczenie ta róznica na pewno ma ;) w końcu okien nie ociepla sie styropianem :p

Szkoda, że nie ma tak rozbudowanych i inteligentnych kalkulatorów w sieci, które by policzyły różnicę w kosztach ogrzewania i określiły po ilu latach dopłata się zwróci. Bo jeśli po 6 czy 8 to się opłaca, jeśli po 20 to nie za bardzo...