Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobra, teraz brodzik.

90X120

1 ma lepsze proporcje

2 unikniemy wąskiej łaty płytek przy drzwiach

3 JEST 4 STÓWY TAŃSZY

4 mniej odkuwania wylewki

5 dostępny "od ręki"

100x120

1 jest szerszy

Jak masz mieć na kogo zwalić to niech bedzie 90x120. Poswiece się;)

ja tez mam murki z obu stron ale do połowy, i tak dobieram żeby płytek nie ciąć, zawsze to trochę mniej roboty ;) na dole prysznic 90 to i płytki 30-ki, ale na górze będzie zagwozdka bo 110x110 mi wyszło pewnie będzie 2x 50 plus mozaika 10 cm

Ja tez tak chcialam, ale nie wyszlo i ciac trzeba bylo.

Miarka sie walnęła;)

Cronin też chciałam tak jakoś dobrać, żeby nie ciąć ale tam gdzie nie ma brodzika maksymalna szerokość brodzika to mogło być 85cm - tak mi sie wtedy wydawało... (znaczy przed postawieniem ścianki) teraz wiem że mogłam spokojnie zostawić na 90 czy tam 90 kilka i tez byłoby git;) Chociaz bałam się tez tego o czym pisze Aga - ja sobie coś tam wyliczę, pomierzę i ustawię a wyjdzie i tak inaczej;)

Ale zawsze mogę dać płytki 40 i szerszą fugę, nie??

:D

Malka - spoko, biorę to na siebie:):)

Słuchajcie, szybka narada nad talerzem z P i:

- bierzemy Junkersa

- grzejniki Kermi

- drabinki mam sobie wybrać

Pozostaje problem z wielkością zasobnika.

Jakie macie u siebie zasobniki c.w.u? Na ile osób i z jaką ilością łazienek? Czytam o tym i czytam i coraz mniej wiem brrr

Esiak przewód do czujnika pogodowego mówiłeś że na północnej ścianie?

Luka gaz nie ma taniej taryfy, więc nie ma sensu brać wielkiego, bo grzejesz cały czas. Solarów chyba nie masz (choć mogłam przegapić), kominka z płaszczem wodnym na pewno nie, pompy ciepła też. Wg mnie 200 to max . Ile osób na raz korzysta z ciepłej wody?

My grzejemy prądem, ale bierzemy 140 l zasobnik, nagrzany do 70 stp. daje 250 l wody o temp 38 stp. (w zaokrągleniu i pi razy oko). Jak się nie sprawdzi to za jakiś czas wywalamy i bierzemy większy (bo koszt tego to 800 zł z dodatkami).

No właśnie cholera bo ten co chcemy to drogi jest i nie chcemy żeby był za duży ale jak się okaże za mały to tak szybko nie wymienimy;)

Pocieszam się tym że raczej P i ja w podobnym czasie się kąpiemy, maluchy wcześniej, Wika dużo później...

Pewnie jak zwykle przesadzam.

P się skłania ku mniejszemu i chyba znowu bedzie miał rację.

aaa no to pomogłam ;)

a łazienki 3? i 5 osób

to wzięłabym 160 i nie bawiłabym się w drobiazgowe wyliczenia

Się zdublowałyśmy:)

Łazienki 2 na razie i pewnie długo tak zostanie ( o ile nie na zawsze)

Ludzików 5.

Ten mniejszy ma jakis tam wydatek 200 l, maksymalny 300 z kawałkiem, ten większy ma 270 - maksymalny 400.

Bo to jakieś inne te zbiorniki.

Wannę mamy jedną więc ten tego - nie ma opcji na dwie...

Pan twierdzi, że nawet jak równoczesnie wejdą dwie osoby do dwóch łazienek i jedna wanna, druga prysznic to zanim te dwie wyjdą to już woda z powrotem ciepła będzie... Tylko że ja tak do panów gadających to ograniczone zaufanie mam:) Może on z tych co się w misce myją jedni po drugich?

;)

Wracając do brodzika Malki to wziełabym 90x120, ze skąpstwa. Za 10 cm czegos tam nie dałabym czterech stów ;)

Co do barierek, kurcze nie wiedzialam ze Ty juz masz elewacje, gdzies na wylewkach sie zatrzymalam :rolleyes: no fajne masz te barierki, podobają mnie się bardzo

Co do zbiornika to nie pomogę, ja mam 2x21L i się sprawdza, ale to juz calkiem inny piec i inna bajka i zadowolona jezdem :)