Esiak 05.08.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Esiak przewód do czujnika pogodowego mówiłeś że na północnej ścianie? dokładnie... ten kabel ma iść do kotła, a jeszcze jeden od kotła poprowadź do salonu, aby dać sterownik w reprezentatywnym pomieszczeniu... chyba, że zamówisz zestaw bezprzewodowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.08.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Luka gaz nie ma taniej taryfy, więc nie ma sensu brać wielkiego, bo grzejesz cały czas. Solarów chyba nie masz (choć mogłam przegapić), kominka z płaszczem wodnym na pewno nie, pompy ciepła też. Wg mnie 200 to max . Ile osób na raz korzysta z ciepłej wody? My grzejemy prądem, ale bierzemy 140 l zasobnik, nagrzany do 70 stp. daje 250 l wody o temp 38 stp. (w zaokrągleniu i pi razy oko). Jak się nie sprawdzi to za jakiś czas wywalamy i bierzemy większy (bo koszt tego to 800 zł z dodatkami). bez przesady, że cały czas... u mnie zasobnik 100L ładuje się w niecałe 20 min i grzanie ciepłej wody mam ustawione tylko raz dziennie między 5.30 a 6.00 rano i starcza na cały dzień... co do kosztów, to teraz jak gaz idzie tylko na c.w.u. kocioł spala 13m3 w miesiącu, co daje rachunek o wysokości 50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 05.08.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Chodziło mi o to , że nie jest ograniczona do taniej taryfy , jak przy prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.08.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 tylko, że wcale taniej to nie wychodzi...zakładając, że grzejesz zasobnik 100L do temp 50o raz dziennie grzałką o mocy 2kW, miesięcznie wychodzi około 160kWh, koszt w taryfie nocnej przy jednofazowym liczniku to 56 zła jednokrotne takie grzanie zajmuje 154 minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 05.08.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 MSU prawidłowo się zatrzymałaś - nie mamy elewacji, to barierki pokazowe, tzn Minister takie chce. Jak mu powiedziałam cenę to juz chyba mu się tak bardzo aż nie podobają...A swoją drogą to czy mogę dać takie barierki komuś innemu do wyceny? Bo może inny pan zrobi mi je za pół ceny np? Czy jest coś takiego jak prawa autorskie takich rzeczy? Esiak dzięki:) Cronin, porcelany nie mam ale wiem doskonale o co Ci chodzi. Dlatego namawiam na większy, żeby spać spokojnie... A P twierdzi że wystarczy mniejszy. Róznica w cenie to jakieś 5 stów. Kusi mnie żeby takie decyzje zostawiać P i nie zaprzątać sobie tym "ślicznej główki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 05.08.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Eee no to zrób sobie takie barierki gdzies indziej, najwyzej zmienisz jakis jeden element i juz beda inne ( wiem wredota ze mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.08.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 kup większy zasobnik, młodzież rośnie przecież, a później zięciowie, synowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 05.08.2013 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 E tam wredota.Poprzedni pan mówił coś o cenie od 280 zł, zalezy jaki wzór. A ten spiewa 500. To przy kilkunastu metrach się kwota robi nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 05.08.2013 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 kup większy zasobnik, młodzież rośnie przecież, a później zięciowie, synowa... A kysz, przestań To jeszcze tyyyle lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.08.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Cześć wszystkim Luka - My mamy piec kondensacyjny junkersa z zasobnikiem chyba 150l . 4 ludzie i zazwyczaj 3 prysznice + 1 wanna ale rozłożone czasowo. Ale mielismy gości na kilka dni (dodatkowe 3 ludzie) i NIGDY nie brakło ciepłej wody. Z tym, że my mamy zasobnik warstwowy jeśli w ogóle to ma jakieś znaczenie.... Pozdrawiam z upalnej małopolski Ps, 3,5 latka+ trampolina = "smierć" matki EDIT mój dolny prysznic (betonowy) ma 90 x 120 i nigdy nie miałam wrażenia że potrzebny większy u dziewczynek jest 100 x 130 u nas przy sypialni będzie 95 x ok200 (tramwaj ;P ) Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez 1976pinacolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.08.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Ja też mam Junkersa i zasobnik kurde...chyba 150 l. Ale nas troje i nie rozwojowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.08.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Cześć wszystkim Luka - My mamy piec kondensacyjny junkersa z zasobnikiem chyba 150l . 4 ludzie i zazwyczaj 3 prysznice + 1 wanna ale rozłożone czasowo. Ale mielismy gości na kilka dni (dodatkowe 3 ludzie) i NIGDY nie brakło ciepłej wody. Z tym, że my mamy zasobnik warstwowy jeśli w ogóle to ma jakieś znaczenie.... ma znaczenie... poza tym jeśli grzanie jest nastawione na całą dobę, to ciepłej wody nie powinno zabraknąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 06.08.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 W wyborze zasobników nie pomogę Poczytam mądrzejszych:) Cześć wszystkim Luka - My mamy piec kondensacyjny junkersa z zasobnikiem chyba 150l . 4 ludzie i zazwyczaj 3 prysznice + 1 wanna ale rozłożone czasowo. Ale mielismy gości na kilka dni (dodatkowe 3 ludzie) i NIGDY nie brakło ciepłej wody. Z tym, że my mamy zasobnik warstwowy jeśli w ogóle to ma jakieś znaczenie.... Pozdrawiam z upalnej małopolski Ps, 3,5 latka+ trampolina = "smierć" matki EDIT mój dolny prysznic (betonowy) ma 90 x 120 i nigdy nie miałam wrażenia że potrzebny większy u dziewczynek jest 100 x 130 u nas przy sypialni będzie 95 x ok200 (tramwaj ;P ) Cześć Kinia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.08.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 ma znaczenie... poza tym jeśli grzanie jest nastawione na całą dobę, to ciepłej wody nie powinno zabraknąć... pewnie tak jest nastawione.... Nawet nie mam pojęcia jak zrobić, żeby się nie grzało cały czas Podpowiesz??? Cześć Kinia:) Cześc Agula :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 06.08.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Kinga!!!!!!!:o - czeeeeeść!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 06.08.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Kinia, musisz sie czesciej pojawiac;) Zobacz jakie poruszenie się zrobiło:) :hug::hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.08.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 pewnie tak jest nastawione.... Nawet nie mam pojęcia jak zrobić, żeby się nie grzało cały czas Podpowiesz??? rozumiem, że masz sterownik pogodowy...? podaj proszę model... w sterowniku można ustawić przedziały czasowe grzania c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.08.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Esiak,wykorzystam Cię, co ?Potrzebuję jakiś sterownik do Junkersa z zasobnikiem, docelowo może i do solarów.Coś niezbyt skomplikowanego i bez funkcji, których nie wykorzystam.Jeden zasobnik, jeden kocioł, wszędzie podłogówka.Myślałam o FW 200, ale jakiś przegięty mi się wydaje - za dużo wszystkiego.A może właśnie to byłby dobry wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.08.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Esiak,wykorzystam Cię, co ? Potrzebuję jakiś sterownik do Junkersa z zasobnikiem, docelowo może i do solarów. Coś niezbyt skomplikowanego i bez funkcji, których nie wykorzystam. Jeden zasobnik, jeden kocioł, wszędzie podłogówka. Myślałam o FW 200, ale jakiś przegięty mi się wydaje - za dużo wszystkiego. A może właśnie to byłby dobry wybór ? jeśli masz wszędzie podłogówkę, to masz tylko jeden obieg c.o. więc możesz zastosować sterownik FW100 tym się głównie różni od modelu FW200, który obsługuje 2 obiegi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.08.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Ale ten FW100 jest już chyba niedostępny ? edit znalazłam, w jednym sklepie,ale jest znacznie droższy od 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts