Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Luka gaz nie ma taniej taryfy, więc nie ma sensu brać wielkiego, bo grzejesz cały czas. Solarów chyba nie masz (choć mogłam przegapić), kominka z płaszczem wodnym na pewno nie, pompy ciepła też. Wg mnie 200 to max . Ile osób na raz korzysta z ciepłej wody?

My grzejemy prądem, ale bierzemy 140 l zasobnik, nagrzany do 70 stp. daje 250 l wody o temp 38 stp. (w zaokrągleniu i pi razy oko). Jak się nie sprawdzi to za jakiś czas wywalamy i bierzemy większy (bo koszt tego to 800 zł z dodatkami).

bez przesady, że cały czas... u mnie zasobnik 100L ładuje się w niecałe 20 min i grzanie ciepłej wody mam ustawione tylko raz dziennie między 5.30 a 6.00 rano i starcza na cały dzień...

co do kosztów, to teraz jak gaz idzie tylko na c.w.u. kocioł spala 13m3 w miesiącu, co daje rachunek o wysokości 50zł

MSU prawidłowo się zatrzymałaś - nie mamy elewacji, to barierki pokazowe, tzn Minister takie chce. Jak mu powiedziałam cenę to juz chyba mu się tak bardzo aż nie podobają...

A swoją drogą to czy mogę dać takie barierki komuś innemu do wyceny? Bo może inny pan zrobi mi je za pół ceny np? Czy jest coś takiego jak prawa autorskie takich rzeczy?

Esiak dzięki:)

Cronin, porcelany nie mam ale wiem doskonale o co Ci chodzi. Dlatego namawiam na większy, żeby spać spokojnie... A P twierdzi że wystarczy mniejszy. Róznica w cenie to jakieś 5 stów.

Kusi mnie żeby takie decyzje zostawiać P i nie zaprzątać sobie tym "ślicznej główki"

Cześć wszystkim :)

Luka - My mamy piec kondensacyjny junkersa z zasobnikiem chyba 150l . 4 ludzie i zazwyczaj 3 prysznice + 1 wanna ale rozłożone czasowo. Ale mielismy gości na kilka dni (dodatkowe 3 ludzie) i NIGDY nie brakło ciepłej wody. Z tym, że my mamy zasobnik warstwowy jeśli w ogóle to ma jakieś znaczenie....

Pozdrawiam z upalnej małopolski

Ps, 3,5 latka+ trampolina = "smierć" matki :p

EDIT

mój dolny prysznic (betonowy) ma 90 x 120 i nigdy nie miałam wrażenia że potrzebny większy

u dziewczynek jest 100 x 130

u nas przy sypialni będzie 95 x ok200 ;) (tramwaj ;P )

Edytowane przez 1976pinacolada

Luka - My mamy piec kondensacyjny junkersa z zasobnikiem chyba 150l . 4 ludzie i zazwyczaj 3 prysznice + 1 wanna ale rozłożone czasowo. Ale mielismy gości na kilka dni (dodatkowe 3 ludzie) i NIGDY nie brakło ciepłej wody. Z tym, że my mamy zasobnik warstwowy jeśli w ogóle to ma jakieś znaczenie....

ma znaczenie...

poza tym jeśli grzanie jest nastawione na całą dobę, to ciepłej wody nie powinno zabraknąć...

W wyborze zasobników nie pomogę;) Poczytam mądrzejszych:)

Pozdrawiam z upalnej małopolski

Ps, 3,5 latka+ trampolina = "smierć" matki :p

EDIT

mój dolny prysznic (betonowy) ma 90 x 120 i nigdy nie miałam wrażenia że potrzebny większy

u dziewczynek jest 100 x 130

u nas przy sypialni będzie 95 x ok200 ;) (tramwaj ;P )

Cześć Kinia:)

ma znaczenie...

poza tym jeśli grzanie jest nastawione na całą dobę, to ciepłej wody nie powinno zabraknąć...

pewnie tak jest nastawione.... Nawet nie mam pojęcia jak zrobić, żeby się nie grzało cały czas :eek: Podpowiesz???

Cześć Kinia:)

Cześc Agula :hug: :hug: :hug:

Esiak,wykorzystam Cię, co ?

Potrzebuję jakiś sterownik do Junkersa z zasobnikiem, docelowo może i do solarów.

Coś niezbyt skomplikowanego i bez funkcji, których nie wykorzystam.

Jeden zasobnik, jeden kocioł, wszędzie podłogówka.

Myślałam o FW 200, ale jakiś przegięty mi się wydaje - za dużo wszystkiego.

A może właśnie to byłby dobry wybór ?

Esiak,wykorzystam Cię, co ?

Potrzebuję jakiś sterownik do Junkersa z zasobnikiem, docelowo może i do solarów.

Coś niezbyt skomplikowanego i bez funkcji, których nie wykorzystam.

Jeden zasobnik, jeden kocioł, wszędzie podłogówka.

Myślałam o FW 200, ale jakiś przegięty mi się wydaje - za dużo wszystkiego.

A może właśnie to byłby dobry wybór ?

jeśli masz wszędzie podłogówkę, to masz tylko jeden obieg c.o. więc możesz zastosować sterownik FW100 tym się głównie różni od modelu FW200, który obsługuje 2 obiegi...