Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Princessa nasze okno w salonie to 2 fixy po bokach, a po środku balkonowe z ruchomym słupkiem, w sumie 3,30 szerokości. Jak odpadły przesuwne to chcieliśmy dzielone na 3 części z czego dwie otwierane z ruchomym słupkiem, ale firma nie daliby nam gwarancji na tak duże skrzydła więc wzięliśmy 4częściowe

pumpaluna i koszt był taki, jak wcześniej napisałaś?

No to jest różnica w stosunku do HSa, faktycznie około 5-6 tys.

My też się długo zastanawialiśmy, ale ostatecznie stwierdziłam, że na wielu innych rzeczach oszczędzimy, a HS to było moje marzenie więc musi zostać :)

O widzę, że toczy się dyskusja okienna:) Cieszę się, że mam to za sobą... przeżywania mnóstwo, a teraz nawet nie pamiętam parametrów moich okien;) Chciałam drewniane, bo naturalne i piękne, mąż nie chciał, bo się rozsychają, trudniej je pielęgnowac, wymagają więcej zachodu i były o 40% droższe - przebolałam i mamy pcv, udającą drewno;) Nie myślałam nigdy w kategoriach, kiedy mi się to zwróci... miały byc porządne okna, 3 szyby (to już chyba standard), żadnych dodatkowych zabezpieczeń antywłamaniowych i antywyważeniowych, Bławi nie ma byc pasywny, więc wartości U po przecinku nie miały znaczenia kluczowego;) i oczywiście profile musiały mi się podobac:)

Na bank nigdy nie sprawdzałabym czy okna już mi się zwróciły czy może jeszcze rok trzeba poczekac;)

Okna są ważnym elementem domu i na pewno nie można na nich oszczędzac, ale bez napinki, większosc okien w podobnym standardzie ma zbliżone ceny. Pewnie Ci nie pomogłam, ale próbowałam:)

U nas największe okno tarasowe jest w porównaniu do waszych maleńkie - tylko 210*235. Chcemy je trochę poszerzyć - muszę sprawdzic na ile się da:/

Będzie zwykłe przesuwne, jedna część stała, druga przesuwna. I dlatego chcę je poszerzyć żeby przejście na taras było wygodne.

Ardea:) może ja się po prostu niepotrzebnie znowu w cos wkręcam:):):)

Gdyby nie forum to pewnie 9/10 decyzji byłoby duzo łatwiejszych bo byłabym taaaaaka nieswiadoma:)

Tzn teraz też za duże tez nie wiem ale mam swiadomość tej niewiedzy i to trochę kłuje;)

pumpaluna malutko za okna zapłaciliście :) ile macie w sumie okien?

My mamy 3 piwniczne 90x60

na parterze:

HS 340x230

5 okien 120x150

na poddaszu:

1 okno 120x150

2 balkonowe 100x230

+ dachowe oczywiście

Wyceny były od 20 tys za okna 2szybowe do 40 tys. za 3 szybowe

I to zarówno w PCV jak i w drewnie bo producenci, których bierzemy pod uwagę są zbliżeni cenowo

Ardea u nas ma nie być rolet itp. więc okna nieco bezpieczniejsze chcemy...

Edytowane przez Princesa

Słuchajcie jak dobrze, że tu ta dyskusja okienna trwa.

Dzięki Princesa;)

Tak sobie sprzątam i myślę o tych oknach.

I właśnie sobie uświadomiłam, że jak tylko wejdą murarze to od razu muszę im powiedzieć jakiej szerokości będą drzwi tarasowe a ja zupełnie nie wiem jak maksymalnie mogę je poszerzyć:/

Jeszcze poodkurzam;) i wrzucę rzut salonu, pomożecie mi, co??

Lukarna my mieliśmy zamiast HS 340x230 2 balkonowe 100x230 i projektant, kierbud i ekipa byli jednego zdania - można poszerzyć do takiego wymiaru :)

Kwestia tego jakie chcecie nadproża, jak prefabrykowane to może być kłopot, jak wylewane to otwór może być jakikolwiek.

Ok, mam.

To część oryginalnego projektu z salonem i tarasem.

http://img195.imageshack.us/img195/91/salonorg.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Zmiany jakie zrobiliśmy: zamiana miejscami kominka i telewizora.

http://img41.imageshack.us/img41/8980/oknotaras.jpg

I teraz moje pytanie:

O ile mogę poszerzyć okno tarasowe?

Z lewej strony musi zostać ten kawałek ściany (129cm) tak, żeby zmieścił się kominek. Nie wiem dokładnie ile miejsca będzie potrzebował kominek z obudową ale myślę że i tak miejsca tam będzie na styk.

Kominek chcemy taki:

http://img4.imageshack.us/img4/3328/komineknarony.jpg

To zdjęcie kogoś z forum, wydaje mi się że Saly, zdjęcie usunę wieczorem.

O ile mogę powiększyć drzwi w drugą stronę?

Sofa może stać w świetle okna bo ona i tak będzie fixem. Problem jest tylko taki, że w oryginale okno tarasowe jest symetrycznie pomiędzy słupami tarasu. Czy nie będzie głupio jak powiększę otwór na okno o 30-40 cm??

Czy to okno tarasowe ma 235? na HS za mało (architekt uważał, że starczy?), na otwierane jest ok. - musisz miec przesuwkę? Jeśli powiększysz o 40 cm to na pewno zaburzy symetrię, tylko czy Ci to przeszkadza? Ja do bólu lubię symetrię, więc nie będę obiektywna, ale czasami można od niej odejśc bez zadnych szkód... Wrysuj sobie w elewację takie przesunięcie i zobaczysz jak Ci się podoba:)

Princesa, ja też nie będę miała rolet;)

Ardea 210 jest otwór na okno, 235 to wysokość:/

W projekcie były przewidziane zwykłe drzwi otwierane. Na etapie projektu niestety w ogóle to tym nie myslałam:/ Widzieliśmy z P. że są wrysowane zwykłe otwierane i po prostu stwierdziliśmy że zamienimy na przesuwne:/

Czyli jakbym powiększyła o 40 cm to będzie otwór 250. Załózmy że będa 2 części: jedna stała 120 cm i druga przesuwna 120cm.

Tak sobie to wyobrażam...

Ale nie wiem jak z praktyką:(

A elewację zaraz obejrzę.

Edit: przesuwne musi być bo:

1. Otwierane lewe skrzydło waliłoby w kominek

2. Otwierane prawe skrzydło byłoby w praktyce nie otwierane bo tam komoda musi stać.

Będziemy robić zwykłe przesuwne, nie bezprogowe - niestety koszty:(