Princesa 01.10.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Nie wiem jak to jest liczone ale Ug dla szyby w trzyszybowym oknie mam podane 0,4 a w środku argon na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.10.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Princessa nasze okno w salonie to 2 fixy po bokach, a po środku balkonowe z ruchomym słupkiem, w sumie 3,30 szerokości. Jak odpadły przesuwne to chcieliśmy dzielone na 3 części z czego dwie otwierane z ruchomym słupkiem, ale firma nie daliby nam gwarancji na tak duże skrzydła więc wzięliśmy 4częściowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 pumpaluna i koszt był taki, jak wcześniej napisałaś? No to jest różnica w stosunku do HSa, faktycznie około 5-6 tys. My też się długo zastanawialiśmy, ale ostatecznie stwierdziłam, że na wielu innych rzeczach oszczędzimy, a HS to było moje marzenie więc musi zostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.10.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 A no właśnie nam o tej różnicy powiedzieli i dlatego zrezygnowaliśmy, wcześniej liczyliśmy na okna 12tys, wydaliśmy i tak 16, na bramę garażową też nie liczyliśmy ponad 3,5tys ale wzięliśmy segmentową hormanna z napędem więc i tu przekroczyliśmy kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.10.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 O widzę, że toczy się dyskusja okienna:) Cieszę się, że mam to za sobą... przeżywania mnóstwo, a teraz nawet nie pamiętam parametrów moich okien;) Chciałam drewniane, bo naturalne i piękne, mąż nie chciał, bo się rozsychają, trudniej je pielęgnowac, wymagają więcej zachodu i były o 40% droższe - przebolałam i mamy pcv, udającą drewno;) Nie myślałam nigdy w kategoriach, kiedy mi się to zwróci... miały byc porządne okna, 3 szyby (to już chyba standard), żadnych dodatkowych zabezpieczeń antywłamaniowych i antywyważeniowych, Bławi nie ma byc pasywny, więc wartości U po przecinku nie miały znaczenia kluczowego;) i oczywiście profile musiały mi się podobac:) Na bank nigdy nie sprawdzałabym czy okna już mi się zwróciły czy może jeszcze rok trzeba poczekac;) Okna są ważnym elementem domu i na pewno nie można na nich oszczędzac, ale bez napinki, większosc okien w podobnym standardzie ma zbliżone ceny. Pewnie Ci nie pomogłam, ale próbowałam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 U nas największe okno tarasowe jest w porównaniu do waszych maleńkie - tylko 210*235. Chcemy je trochę poszerzyć - muszę sprawdzic na ile się da:/Będzie zwykłe przesuwne, jedna część stała, druga przesuwna. I dlatego chcę je poszerzyć żeby przejście na taras było wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ardea może ja się po prostu niepotrzebnie znowu w cos wkręcam:):) Gdyby nie forum to pewnie 9/10 decyzji byłoby duzo łatwiejszych bo byłabym taaaaaka nieswiadoma:) Tzn teraz też za duże tez nie wiem ale mam swiadomość tej niewiedzy i to trochę kłuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.10.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ja też wolę wiedziec, wybory są trudniejsze, ale bardziej świadome:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.10.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Gratuluję kolejnego kroku budowlanego, wrzesień nam wszystkim sprzyja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 (edytowane) pumpaluna malutko za okna zapłaciliście ile macie w sumie okien? My mamy 3 piwniczne 90x60 na parterze: HS 340x230 5 okien 120x150 na poddaszu: 1 okno 120x150 2 balkonowe 100x230 + dachowe oczywiście Wyceny były od 20 tys za okna 2szybowe do 40 tys. za 3 szybowe I to zarówno w PCV jak i w drewnie bo producenci, których bierzemy pod uwagę są zbliżeni cenowo Ardea u nas ma nie być rolet itp. więc okna nieco bezpieczniejsze chcemy... Edytowane 1 Października 2011 przez Princesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 I oby październik wziął z niego przykład;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Słuchajcie jak dobrze, że tu ta dyskusja okienna trwa. Dzięki Princesa Tak sobie sprzątam i myślę o tych oknach. I właśnie sobie uświadomiłam, że jak tylko wejdą murarze to od razu muszę im powiedzieć jakiej szerokości będą drzwi tarasowe a ja zupełnie nie wiem jak maksymalnie mogę je poszerzyć:/ Jeszcze poodkurzam;) i wrzucę rzut salonu, pomożecie mi, co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Lukarna my mieliśmy zamiast HS 340x230 2 balkonowe 100x230 i projektant, kierbud i ekipa byli jednego zdania - można poszerzyć do takiego wymiaru Kwestia tego jakie chcecie nadproża, jak prefabrykowane to może być kłopot, jak wylewane to otwór może być jakikolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 I od razu się zastanów nad wysokością okien, szczególnie w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Kurcze, nie mogę wkleić rzutu bo imageshack coś mi nie działa:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ok, mam. To część oryginalnego projektu z salonem i tarasem.http://img195.imageshack.us/img195/91/salonorg.jpg Uploaded with ImageShack.us Zmiany jakie zrobiliśmy: zamiana miejscami kominka i telewizora.http://img41.imageshack.us/img41/8980/oknotaras.jpg Uploaded with ImageShack.us I teraz moje pytanie:O ile mogę poszerzyć okno tarasowe?Z lewej strony musi zostać ten kawałek ściany (129cm) tak, żeby zmieścił się kominek. Nie wiem dokładnie ile miejsca będzie potrzebował kominek z obudową ale myślę że i tak miejsca tam będzie na styk.Kominek chcemy taki:http://img4.imageshack.us/img4/3328/komineknarony.jpg Uploaded with ImageShack.us To zdjęcie kogoś z forum, wydaje mi się że Saly, zdjęcie usunę wieczorem. O ile mogę powiększyć drzwi w drugą stronę?Sofa może stać w świetle okna bo ona i tak będzie fixem. Problem jest tylko taki, że w oryginale okno tarasowe jest symetrycznie pomiędzy słupami tarasu. Czy nie będzie głupio jak powiększę otwór na okno o 30-40 cm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.10.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Czy to okno tarasowe ma 235? na HS za mało (architekt uważał, że starczy?), na otwierane jest ok. - musisz miec przesuwkę? Jeśli powiększysz o 40 cm to na pewno zaburzy symetrię, tylko czy Ci to przeszkadza? Ja do bólu lubię symetrię, więc nie będę obiektywna, ale czasami można od niej odejśc bez zadnych szkód... Wrysuj sobie w elewację takie przesunięcie i zobaczysz jak Ci się podoba:) Princesa, ja też nie będę miała rolet;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ardea 210 jest otwór na okno, 235 to wysokość:/ W projekcie były przewidziane zwykłe drzwi otwierane. Na etapie projektu niestety w ogóle to tym nie myslałam:/ Widzieliśmy z P. że są wrysowane zwykłe otwierane i po prostu stwierdziliśmy że zamienimy na przesuwne:/ Czyli jakbym powiększyła o 40 cm to będzie otwór 250. Załózmy że będa 2 części: jedna stała 120 cm i druga przesuwna 120cm. Tak sobie to wyobrażam... Ale nie wiem jak z praktyką A elewację zaraz obejrzę. Edit: przesuwne musi być bo: 1. Otwierane lewe skrzydło waliłoby w kominek 2. Otwierane prawe skrzydło byłoby w praktyce nie otwierane bo tam komoda musi stać. Będziemy robić zwykłe przesuwne, nie bezprogowe - niestety koszty:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.10.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 250 ja mam i na siłę przesuwka by weszła, ale otwierane będzie wygodniejsze, szersze przejście, takie zapraszające na taras... Zastanów się czy na 100% chcesz HS przy takiej szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.10.2011 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Elewacja wyglądałaby tak:http://img204.imageshack.us/img204/4720/powikszonewejcie.jpg Uploaded with ImageShack.us Dokładnie powiększone o 40 cm.Lepiej byłoby symetrycznie:/ Ale tak tragedii chyba tez nie ma co?Ale kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts