Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ojej co Wy takie niecierpliwe jesteście:)

Nie wylali w piątek bo lali u kogoś innego i nie zdążyli dojechać. Przyjechali w sobotę punkt 7 rano i w 3 godz było po wszystkim. Wylewki na pierwszy rzut oka są równiutkie i cudne - obejrzałam je dzisiaj dokładnie ( na ile dokładnie widać w mało doświetlonej piwnicy:)

Dziś miałam potencjalnych elewatorów na budowie. I znów zasiali w nas ziarno niepewności: styro w jednej czy w dwóch warstwach?? Koszt dużo większy nie jest bo 4 zł na metrze. I w momencie kiedy jednomyslnie miała być jedna warstwa to Ci mi znowu z dwoma wyskakują:bash:

Grupa trzech Heniutków, robią po godzinach = weekendami. Koszt to 22 zł za styro, siatkę i klej ( styro 15 w jednej warstwie) i 26 zł jeżeli w dwóch. Tynk 14-16 zł na gotowo. Rusztowanie mają swoje. Dostaliśmy ich z polecenia zadowolonego klienta mojego P.

Cena myślę że jest atrakcyjna, sprawdzę jutro jeszcze jednego gościa i podejmujemy decyzję.

Przy okazji wyszło że mamy szczyty za wysoko podmurowane wrrr

To teraz rekreacyjnie:)

Piękny dziś dzień mieliśmy. Od samego rana słonecznie, ciepło... Zjedliśmy w południe późne śniadanie i pojechaliśmy rowerami na budowę. Średni pierwszy raz jechał bez bocznych kółek - Minister go na kiju prowadził:) Powygrzewaliśmy się na tarasie, poleniuchowaliśmy na hamaku... Powoli zaznajamiamy kierowców-dostawców z ulubionej pizzerii z naszym nowym adresem;)

Przejechałyśmy się ze Średnią na przejażdżkę szukając nowych placów zabaw w naszej nowej okolicy;) przy okazji widziałam fajny patent: ktoś miał na tarasie zawieszone takie jasne miękkie zasłony - już omówiłam z Ministrem jakby to u nas miało wyglądać:D Zniknie problem z palącym słońcem i ciekawskimi sąsiadami...

Dzieciaki ganiały dookoła domu, a my snuliśmy plany (to było miłe) i liczyliśmy po raz kolejny jaka kwota musiałaby zasilić nasze konto abyśmy mogli spędzić Wigilię pod nowym adresem ( to zdecydowanie mniej miłe)

Minister myślał usilnie czego jeszcze w tym "kosztorysie na kolanie" zapomniałam ująć i co chwilę zabijał mnie tekstem

" a malowanie policzyłaś??" - nie

" a barierki??" - nie

" a garaż?? - :bash:

Zapomniałabym - w piątek po południu policzyłam gniazda i włączniki. Pozaznaczałam na ścianach gdzie jeszcze są ukryte pod tynkiem. Zabrakło mi czasu na pokój Najstarszej i nie wiem gdzie są puszki w pokoju na dole - nie mam stamtąd zdjęć:/

Wyszło mi około 150 puszek ( razem pstryczków i gniazd) Do tego dojdzie jeszcze piwnica, garaż, narzędziownia i zewnętrzne.

Mamy mnóstwo gniazd, dosłownie wszędzie. Ale zapomnieliśmy np w łazience na dole zrobić gniazda do drabinki. Dobrze że odkryliśmy to teraz a nie po gładziach...

ps. Malka dobry humor spowodowany został odkryciem jednego niezewidencjonowanego konta z małym zapasem gotówki -= do dziś mi się dziub uśmiecha na samą myśl:)

Czyli 36 - 40 za całość. I cięźki dylemat: 2 czy 1 warstwa. Jeśli 2 to koniecznie z kołkowaniem, nie zaryzykowałabym bez. Jest też kwestia czasowa, jeśli robią tylko weekendami to 2 warstwy mogą im się zejść czasowo i tu zależy tez dużo od pogody. Szczerze mówić dziwi mnie tak mała różnica w cenie, bo to podwójna robota. Jeśli zdecydujecie się na 2, to grubszą na spód dajcie. I dobry klej, dałabym ten do siatki.

Fajny dzień mieliście, należało się :)

ps. ja zapomniałam o gniazdku do drabinki i okapu :(

Widzisz Cronin tego się też boję - czasu. Bo wiadomo pogoda coraz lepsza nie będzie a na bank cały październik by robili. Mogą zacząć 21 i twierdzą ze 4-5 weekendów.

Ja bym się skłaniała ku jednej warstwie - szybciej i bez problemów. Ale P marudzi o dwóch.

Już mi kiedyś Esiak dwie z głowy wybijał chyba...

Gniazdka do okapu nie mogłam zapomnieć - w kuchni mamy 16 szt:lol2:

Dorka tak, zatynkowali puszki:mad: Nie wszystkie ale całkiem sporą większość.

Jesuuu, Luka, ja tu myślę jak wybrnąć z dwóch warstw styro, a Ty się sama chcesz w to pakować???

Czemu oni proponują takie rozwiazanie ? przecież nie masz jak ja "uskoków" na elewacji.

Boją się,że jednej nie ułożą szczelnie ? jeśli tak to do dupy z takimi fachowcami.

No i koszt większy, a podwójna robocizna, kołki, piany (mnie mówiono,ze drugą warstwę bezpieczniej na pianę robić) - jeśli elewacja jest równa, to dla mnie takie rozwiązanie to przerost formy nad treścią.