Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Nie dziwie się, ze wszystkie planujecie narożne kominki, bo są ładne i jeszcze duże panoramy mi się podobają:)

Ja mam panoramę :) Kupiłam w Kratki.pl bo u nich znalazłam najtańszą .

http://img710.imageshack.us/img710/9176/dsc0004dzb.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Reszta cholernie droga :(

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robiliście wycenę rozprowadzenia? Mojego męża właśnie info o kosztach ostudziło. Już nie pamiętam jakiego rzędu to kasa była ale szybko zmienił zdanie :p

Nie wiem jak u Was, ale u nas był koszt zwiekszyl sie o pare metrow rury w podłodze, ktora bedzie rozprowadzane powietrze.

No własnie tego brudu się boję.

A koszt nie wiem jaki jest, musiałabym się zorientować...

U nas jest jeszcze to, że nasuwa się pytanie: czy ja będę palić codziennie w kominku??

Czy będę miała na to czas/ochotę??

Bo Minister to mi sciaga w pielesze róznie - czasem o 20 czasem duzo później...

Kurcze najlepiej by było gdybym się do fachowca z tym pytaniem udała.

Bo gdyby była moliwośc rozprowadzenia po wszystkich sypialniach to OK, mozna temat drążyć.

Ale u nas 2 sypialnie sa po drugiej stronie domu niz kominek i nie wiem czy to nie za daleko...

Ze mnie jest generalnie leń i z góry założyłam, że w kominku codziennie palić nie będę więc rozprowadzenie mijało się z celem bo i tak c.o. musi byc włączone. Znajomi kilka lat temu zainwestowali w kominek z płaszczem wodnym. W pierwszym sezonie palili tylko kominkiem i podobno piec włączył im się tylko kilka razy przez cały sezon. W drugim roku palili sporadycznie, w trzecim juz tylko dla nastroju a teraz kominek stoi i sie kurzy ;)

Pinacolada, jak wkład w miarę przystępona cena to co drogie jest??

Myslałam że to wkład jest najdroższy...

Wkład jest najdroższy! Pisałam, że w firmie Kratki znalazłam "najtańszą" panoramę. W innych firmach panoramy mieli duuuużo droższe

Agalind chodziło o koszt wkładu, przy paleniu rekreacyjnym taki za 2tys spokojnie poradzi, przy zamiarze ogrzewania domu trzeba już odpowiednią moc wybierać czy jakoś tak. Moja kuzynka ogrzewała dom kominkiem przez jeden sezon, musiała malować, w następnym sezonie już umieli palić i nie było syfu. W sumie wg mnie taki kominek z rozprowadzeniem z myślą ogrzewania innych pomieszczeń to spory doczynek, z salonu robi się kotłownię no i trzeba odpowiednią ilość drewna przechować. To nie dla mnie taka zabawa, za duży leń ze mnie

Ja z kolei kupując kominek myślałam, że SE go sami podłączymy bo to przecież TYLKO rurą połączyć z kominem..... Kumpel mnie uświadomił, że to nie takie proste. Wzięliśmy fachowca i kosztowało nas to dodatkowo 2800 !!! A tego juz w kosztorysie nie miałam uwzględnione :( Ale zrobił wszystko: podłączył kominek, podłączył rurę doprowadzająca powietrze z zew, obudował KG, zaizolował.....