Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

okna lukarn nie pójdą w górę, bo masz w projekcie na jakiej wysokości od podłogi mają być...

ściany lukarn będzie trzeba podwyższyć, masz wtedy możliwość powiększenie okien w lukarnach o ten pustak na wysokości..

co do zaburzenia bryły budynku, okap uniesie się do góry, więc warto byłoby przedłużyć krokwie, aby zachować proporcje...

porozmawiaj z kierbudem, on powinien Ci doradzić w kwestiach konstrukcyjnych...

poza tym, ile dodatkowej przestrzeni da Ci to podniesienie ściany kolankowej o 15cm? musisz sobie narysować przekrój i zobaczyć o ile się przesunie linia wysokości 190cm na poddaszu... jeśli tylko kilka centymetrów zyskasz po podłodze, to szkoda zachodu...

Wiesz mi bardziej chodziło o samą wysokość ścianki, żeby np można było pod nią spokojnie łózko postawić, jakąś szafkę czy chociażby wannę w łazience. Na dodatkowej przestrzeni uzytkowej mi nie zależy bo pomieszczenia i tak mamy duże na poddaszu.

Tzn duże dla mnie, nasza sypialnia chociaż jest najmniejsza to ma prawie 17 m po podłodze (11 z kawałkiem uzytkowej).

Uspokoiłes mnie z tą wysokością okien.

my po 11m użytkowej mamy pokoje dzieci, wcale szału nie będzie bo ostatnio u znajomych widziałam i kurde szkoda, że nie z 15tego będzie... za to nasz sypialnia po podłodze ma ok 30m i aż sobie nie mogę takiej przestrzeni wyobraźić bo mamy malutkie mieszkanie teraz. w sumie jak wydzieli się garderobę to będzie trochę mniej ale i tak się będzie można ganiać :D

Esiak, z wysokością budynku nie powinno być problemu bo obnizaliśmy trochę stan "0". Jak wszedł geodeta i wyznaczył nam na naszej działce ze sporym spadkiem jak będzie wyglądał stan zero to myślałam, że albo był pod wpływem albo mu przyrządy siadły. Od strony sąsiada podłoga pomieszcenia gosp byłaby na wysokości końca płotu:/

Chciaż koniec końców i tak wysokość budynku się zgadzac nie będzie bo obnizyliśmy chyba o 40 cm a dach się o tyle nie podniesie...

ps. oczywiście z obniżeniem to kolejna historia bo jak obnizyliśmy to okazało się że w stosunku do drogi bedzie za nisko wrrrr i woda z ulicy bedzie wprost pod drzwi wejsciowe lecieć.

Pumpaluna my celowo zrobiliśmy tak, że pokoje dzieciaków będą większe niż nasza sypialnia. Wyszliśmy z założenia, ze w sypialni i tak będziemy tylko spać, a dzieciaki jednak będą się bawić, uczyć, przyjmowac gości... Czy słusznie?? Czas pokaże...

Z drugiej strony to nie zawsze wielkośc pokoju ma największe znaczenie, nasze są duże ale mało ustawne niestety (po raz kolejny musiałabym pomstować na naszą głupotę i bierność i brak inwencji architekta ale obiecałam sobie, że już nie będę:) jest co jest i trudno, tak być musi)

nam zależało, żeby pokoje dzieci było w miarę widne, mają okna od strony zach chociaż wg mnie to jest pd-zach bo tam słońce jest dość długo za to w naszej sypialni będzie tylko rano. no i nie chciałam sypialni od strony ciotki, wieczna inwigilacja by była ;) poza tym ja koniecznie chciałam żeby nasza sypialnia była daleko od dzieciowych :)) niestety przy naszej działce nie można było zrobić większego domu i nie zmieścił się gabinet (znaczy mogłam go mieć ale kosztem garażu na co mąż stwierdził 'never-prze-never' i tak o to będę musiała w sypialni wygospodarować kącik do pracy więc u mnie sypialnia będzie

ps1.

jakiej wielkości będą u was pokoje dziecinne?

ps2.

czemu nieustawne? nie umiem zlokalizować odpowiednich pokoi na waszym planie

czemu są nieustawne??

http://img402.imageshack.us/img402/2421/rzutpoddasze.jpg

1. Prawy dolny róg, młodsza córka

- pokój powierzchnia użytkowa/całkowita 15,94/19,46

- garderoba 1,95/1,95

2. Prawy górny róg, starsza córka

- pokój 15,02/18,54

- garderoba 3,20/3,20

3. Lewy górny róg, synek

- pokój 13,91/16,94

- garderoba 1,77/3,63

4. Lewy dolny róg, nasza sypialnia

- pokój 11,23/16,94

- 2,31/4,31

Nie są ustawne bo oprócz wiadomych skosów to na każdej ścianie jest albo okna albo drzwi (balkonowe, garderobiane, wejściowe)

Mam nadzieję że przez fakt posiadania garderób nie będzie problemu bo nie będzie potrzeba zbyt dużo szafek czy iinych stojących rzeczy:)

garderoba dobra rzecz, a powiedz tam gdzie jest część z biurkiem to będzie ścianka jakaś stała czy zostawisz otwarte?

i jeszcze jedno pytanie z serii głupia blondynka - czy komin wentylacyjny może być w garderobie? Myślałam, że nei powinien i tak sobie kombinowałam że garderobę tylko do komina robić ale jeśli by mógł być w garderobie to dzięki temu trochę większa by mi wyszła

Tam gdzie są dwa biurka to jest pomiędzy nimi normalnie ściana działowa pomiędzy dwoma pokojami.

Jeżeli chodzi o komin to myślę że chyba nie ma przeciwskazań żadnych, utzn mam nadzieję że nie ma bo u nas jest komin w garderobie. Ale dlaczego sądzisz że może być jakis problem?

wiesz tak na babski rozum sobie kombinowałam jak to jest z tym kominem i że może wentylacja w pokojach słaba i aż sprawdziłam nasz projekt a tam w garderobie córki jest komin wentylacyjny naniesiony przez architekta także już wiem że trochę naszą garderobę zwiększę :)

mi nie chodziło o ścianę między biurkami ale o to coś z projektu co za krzesłem jest, na pierwszy rzut oka jak ścianka wygląda

Własnie cholera nie mam pojęcia ile ja mam tego dachu, juz mnie szlag trafia

Bo ja jestem beztalencie matematyczne i jakąs zwykła figurę to bym sobie policzyła (jakoś:p) ale nie taki skomplikowany dach.

A w projekcie nie mam.

ps. Ty miałes dużo taniej, nie??