Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Taaa upajam się:)

Jak mnie nie ma wieczorem na FM to są 2 możliwości:

- nie mam internetu

- Marcin mnie uśpił

Wczoraj internet był;)

Bardzo wszystkim dziękuję za gratulacje, jesteście kochani

Chociaż ktoś mnie rozumie bo w pracy patrzą na mnie dziwnie:):)

Wczoraj pojechaliśmy do murarza zapłacić mu za koparkę itd. I pytam się:

- Panie Zdzisławie, to kiedy możecie do nas wejść?

- No wejdziemy...

- Ale kiedy??

- Bo wie Pani, Dziadek wszystkich wystraszył i chłopaki się boją iść do Was robić...

No krew mnie zalała:/:/:/

Minister ma z teściem pogadać żeby się nie wtrącał bo kurcze nam ekipa zwieje i gdzie ja teraz będę murarzy szukac??

Do tego trochę Majstrowi wypadliśmy z kolejki bo umówieni byliśmy na połowę września. W międzyczasie zbudował komuś już domek a teraz jedzie z kolejki dalej. Jak skończy tą robotę co ma teraz, tzn jak do stropu dojedzie to wejdzie do nas. Jak pogoda pozwoli to będzie to około połowy przyszłego tygodnia. Ale 20 października musi wejść do innego klienta więc nam pewnie do stropu nie zdąży:/

Obiecałam sobie że nie będę się na zapas martwić więc się staram. Teraz liczę nadproża i szalunki pod strop, żeby zamówić bo Majster powiedział, że nadproża potrzebuje na drugi dzień jak zaczną robić...

Byłam na mini szkoleniu u Pana Od Okien, wypytałam go o to jak mają murarze otwory pozostawiać na okna i drzwi, wyszło parę kwiatków ale dobrze że teraz.

Zastanawiam się:

- czy parapet w kuchni robić równo z blatem czy wyżej

- czy nie powiększyć bramy garażowej do 5m

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłam na mini szkoleniu u Pana Od Okien, wypytałam go o to jak mają murarze otwory pozostawiać na okna i drzwi, wyszło parę kwiatków ale dobrze że teraz.

Zastanawiam się:

- czy parapet w kuchni robić równo z blatem czy wyżej

Witam (po raz pierwszy :)) i gratuluję przezorności :) My zaufaliśmy w kwestii otworów panom murarzom i wyszliśmy na tym tak, że trzeba było wycinać bloczki betonowe w piwnicy (co nie było łatwe) bo zostawili otwór 98cm, w który miały zmieścić się drzwi zewnętrzne 100, poza tym były za niskie. Otwór na główne drzwi wejściowe też pozostawiał wiele do życzenia. Już się martwię, co będzie przy drzwiach wewnętrznych...

Przy zamawianiu okna do kuchni na szczęście zachowałam odrobinę zdrowego rozsądku i dopilnowałam, by parapet zrównał się z blatem (90cm), gdybym nie zwróciła na to uwagi, wyszedłby zdecydowanie za nisko. Co nieco podmurowaliśmy i będzie OK :) Teraz czekam na okna.

Trzymam kciuki za dalsze szybkie postępy w budowie Twojego domku :)

Witaj Nini:)

Co do wysokości Pan nam podpowiedział ale jeszcze teraz muszę popatrzeć na stronach producentów, rozejrzeć się za drzwiami zewnętrznymi i zobaczyć czy planowane otwory będą dobre.

Szczerze mówiąc to na FM gdzie o tym problemach drzwiowych przeczytałam i dlatego jestem w tym temacie uczulona:)

U mnie blat będzie przedłużeniem parapetu. W przypadku naroznych okien nie wyobrażam sobie, zeby miało byc inaczej. Pilnować trzeba tez wysokości od podłogi, żeby nie okazało sie, ze blat kuchenny bedzie za nisko. Od początku uczulałam na to murzarzy i dzięki temu blat wyjdzie nam ok. 95cm od gotowej podłogi.

Musicie pogadac z teściem, bo chociaz ma dobre chęci może Wam skutecznie utrudnić budowanie. Okazuje się, ze to nie murarz czeka na Ciebie tylko Ty na murarza. Skoro pracy mają pod dostatkiem, to mogą wybierać w klientach. :(

Edytowane przez agalind

Byłam wczoraj w "salonie kuchennym" żeby się do szafek wyższych przymierzyć, te w domu mam 85 cm. W sumie różnicy nie czuć za mocno natomiast jakie widzialam pięęęęęęęęęęękne kuchnie:):)

I do tej pory byłam zdecydowana na parapet nad blatem i chciałam w tym kierunku kombinować (okna w projekcie 85cm od podłogi:/) a teraz nie wiem nie nie zrobić na równo bo widziałam piekne wykonanie parapeto-blatu...

Dzwoniłam przed chwilą do męża i go uczulałam że ma jeszcze z teściem pogadać, wytłumaczyć itd. Powiedział, że to zrobi - pozostaje mi tylko czekać:(

Byłam wczoraj w "salonie kuchennym" żeby się do szafek wyższych przymierzyć, te w domu mam 85 cm. W sumie różnicy nie czuć za mocno

Moim zdaniem czuć różnicę przy dłuższym użytkowaniu. W domu moich rodziców (w którym obecnie mieszkam) ja mam w swojej minikuchni blat na wysokości 90cm i to jest dla mnie wygodne, natomiast mama ma na 85cm i kiedy coś u niej przygotowuję, zmywam itp. to czuję to w plecach, że muszę się pochylać. Dlatego w moim domku będę miała na 90 :)

Ale o wysokościach blatów jest dużo na FM - wszystko zależy od wzrostu osoby najczęściej użytkującej kuchnię :)

Ja będę mieć wnękę okienną na wys. 85 cm + blat (przedłużony jako parapet), który będzie miał +/- 5 cm, więc będę mieć ok. 90 cm wys.

W poprzednim domu miałam wyżej, w mieszkaniu miałam niżej, teraz u taty znów wyżej i w nowym domu też będzie wyżej, oszczędzam swój kark i kręgosłup

Kurcze chyba do prośby o wycenę nadproży wyślę tez rzut z projektu bo jak coś źle powpisuję to będzie nieźle:)

Czy więcej oglądam parapetów tym mniej wiem:/

Najbardziej podoba mi się parapet tak z 15-20 cm na blatem (Esiak tak ma)

Ale wtedy u mnie okno musiałoby mieć dolna krawędź na 110 a to zupełnie odpada - nie dopasuję pozostałych okien:/

Pojechałam na budowę, bo tam hydraulik zaczął robić podłączenia. I oczywiście pierwsze co mi się rzuciło w oczy to bateria przy wannie. Miała być na srodku a jest "w nogach" (3/4 długości wanny). Pan mówił, że przecież tak będzie wygodniej:) Tylko, że on się nie będzie kąpać a ja będe na to patrzeć!:)