Lukarna 07.10.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Cześć Karola:) A masz na oku jakieś fajne łamane? No i nie porażające ceną;)Ja się właśnie zastanawiam nad garderobami bo mamy 4 szt, myślałam o fajnych szklanych przesuwnych ale już wiem że ze względu na koszty pewnie będę musiała zastosować jakieś inne... ps. Lenka spokojna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Lenka właśnie sobie intensywnie ćwiczy jeszcze za łamanymi się nie rozglądałam, a te suwane szklane dam tylko u siebie w sypialni mój mąż do łamanych nie jest przekonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.10.2011 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ja muszę mieć jakieś w miarę wąskie i zajmujące jak najmniej miejsca do spiżarni:/ I właśnie o łamanych pomyślałam...A suwane szklane wyceniałaś??Może napisz mi małym drukiem żebym pod biurko nie wpadła;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Nie wyceniałam dokładnie, ale trzeba liczyć chyba z min. 4 tys. z systemem przesuwnym i montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.10.2011 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Karola dziękuję bardzo:) Wiesz co, tak w sumie to mi się aż tak bardzo te szklane przesuwne nie podobają, wolę zwykłe z OBI z deseczek :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 To chyba takie minimum, więc dobrze, że ci sie inne podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.10.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Karola jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma:) Tak szczerze mówiąc to ja robiąc wycenę 'po łebkach" to takich rzeczy jak np drzwi to nie uwzględniłam wcale:/ Edytowane 7 Października 2011 przez Lukarna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 To błąd, wielki błąd!!! Kuzyn budował dom i właśnie wielu rzeczy nie uwzględnił, np. klamek (bo założył, że są sprzedawane z drzwiami, a przecież nie są) pstryczków, kontaktów - najtańszy włącznik chyba ok. 15 zł w Leroy Merlin, razy ok. 20 sztuk, już robi się poważna kwota. Wiele rzeczy w kosztorysie jest liczonych z tych najtańszych i najprostszych, a te nie zawsze są dobre jakościowo lub sie po prostu nie podobają i potem jest problem, bo kasy braknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.10.2011 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Właśnie ostatnio z pomocą Pumapluny zrobiłam sobie listę wg której spróbuje wycenić ile nas faktycznie będzie budowa kosztowała...Ale wpisywałam takie rzeczy oczywiste, większe pewnie o wielu zapomniałam:( Chyba będę sukcesywnie Was dopytywać... ed: Karola a Ty nie masz jakiejś listy ze szczegółami wykończeniowymi?? Bo Ty masz dużo wycenione nie??Chodzi mi o listę np:- lampy- pstryczkiitd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Tego nie mam, mam pewna pulę na wykończenia i pewną na tzw. stan deweloperski. I tym będę rządzić. Ale jestem w trakcie robienia kosztorysu (jestem na razie na etapie instalacji) więc do pstryczków nie doszłam. Ale to wbrew pozorom spory wydatek, który trzeba uwzględnić w kosztorysie. Ja sie orientuję co chcę w domu i szukam cen w necie i dopisuje do kosztorysu, bym miała ostateczną kwotę za dom do zamieszkania (z pełnym wykończeniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.10.2011 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Chyba tez musiałabym zrobić to na zasadzie od ogółu do szczegółu - najpierw większe oczywiste rzeczy a potem te które mi się przypomną po drodze...Przez weekend spróbuję coś pomyśleć żeby to jakoś zacząć chociaż. Trochę nie wiem jak się zabrać do wyceny instalacji itd.Bo już typowa wykończeniówka to przynajmniej coś o czym mam blade pojęcie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 tu bierzesz bardziej ogólne kwoty, zadzwoń do jakiegoś elektryka zapytaj ile liczy sobie za jeden punkt wejdź na stronę np. MG PROJEKT znajdź podobny domek do twojego, na dole strony OPIS jest do pobrania plik z kosztorysem lub zestawieniem materiałów, to da ci jakiś punkt odniesienia ja u siebie tez nie wiem ile weźmie elektryk czy hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.10.2011 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Kurcze to jest myśl:) Tak sobie ostatnio nawet myslałam że Ci co budują z projektu powtarzalnego to mają chociaż okazję porównać koszty z innymi. Tak zrobię Dobrze że dzisiaj w zasadzie oprócz porządków to nie mam nic do zrobienia w pracy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A masz już wstępnie wycenione okna? Wiesz ile materiałów potrzebujesz na SSO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.10.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ooo w końcu coś mam:) Mam wycenione materiały i robociznę SSO wg Lukarny czyli do dachu ale bez dachówki;) jedynie deskowanie i papa - bo to mamy zrobić w tym roku i musiałam policzyć czy nam wystarczy kasy... Okna też mam wycenione ale tylko w jednej firmie, z ciekawości:) Prawdopodobnie jednak i tak weźmiemy te okna bo podobają nam się - okna HeKa od sławnego na forum wielkopolskim Pana Roberta;) Mam jeszcze wycenioną dachówkę i robociznę dekarzy - reszta to wielka niewiadoma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ja bym wyceniła jeszcze u kogoś, widziałaś jakie ja miałam różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.10.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Jak przyjdzie do zakładania okien to i tak poproszę Pana Roberta o ponowną wycenę i właśnie myślałam że dla spokojnego sumienia wycenię jeszcze w 2-3 miejscach. Wiesz co dobrze że tak dziś tu z Tobą rozmawiam to mnie zmobilizuje do zabrania się za wyceny:) Wcześniej juz mi Pumpaluna też na to zwróciła uwagę, ale mineło kilka dni i temat poszedł w odstawkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 07.10.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Mąż zlożył zapytanie w 5 miejscach i dostałam 2 wyceny ja nie wiem czy ludziom na zarobku nie zależy???? Musisz mieć jakiś punkt odniesienia, może i pan Robert sprzedaje dobre okna, ale nie jest powiedziane, że gdzieś indziej nie dostaniesz równie dobrych, ale taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 07.10.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 tu bierzesz bardziej ogólne kwoty, zadzwoń do jakiegoś elektryka zapytaj ile liczy sobie za jeden punkt wejdź na stronę np. MG PROJEKT znajdź podobny domek do twojego, na dole strony OPIS jest do pobrania plik z kosztorysem lub zestawieniem materiałów, to da ci jakiś punkt odniesienia ja u siebie tez nie wiem ile weźmie elektryk czy hydraulik nasz elektryk miał wziąć 3 tys. Potem dorzucilismy mu instalacje po rolety (teraz wiemy ze niepotrzebnie), alarm, otwieranie bramy, furtki, garaży , kamery, oświetlenie zew i zrobiło sie 7 tys. Najśmiszniejsze jest to ze i tak wszystkiego sie nie przewidzi i teraz ciagle do nas dojezdza i poprawia (przesuwa gniazda itp) Przewaznie zakłada się ok 20% rezerwy - u nas 100% nie starczyło Ciężko to wszystko skalkulować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 07.10.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A wczoraj sie dowiedziałam jeszcze ze w przyszłym tyg bedzie montowany piec do c.o. ktory juz mamy i wydawało mi sie ze tylko ok 1tys dojdzie za robocizne a tu sie okazuje ze teraz trzeba kupic wszystkie sterowniki i regulatory do podłogowki i wyniesie to 5 tys ..... Nic tylko płakać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts