Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Cześć Karola:)

A masz na oku jakieś fajne łamane? No i nie porażające ceną;)Ja się właśnie zastanawiam nad garderobami bo mamy 4 szt, myślałam o fajnych szklanych przesuwnych ale już wiem że ze względu na koszty pewnie będę musiała zastosować jakieś inne...

ps. Lenka spokojna?

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To błąd, wielki błąd!!!

Kuzyn budował dom i właśnie wielu rzeczy nie uwzględnił,

np. klamek (bo założył, że są sprzedawane z drzwiami, a przecież nie są)

pstryczków, kontaktów - najtańszy włącznik chyba ok. 15 zł w Leroy Merlin, razy ok. 20 sztuk, już robi się poważna kwota.

Wiele rzeczy w kosztorysie jest liczonych z tych najtańszych i najprostszych, a te nie zawsze są dobre jakościowo lub sie po prostu nie podobają i potem jest problem, bo kasy braknie :(

Właśnie ostatnio z pomocą Pumapluny zrobiłam sobie listę wg której spróbuje wycenić ile nas faktycznie będzie budowa kosztowała...

Ale wpisywałam takie rzeczy oczywiste, większe pewnie o wielu zapomniałam:(

Chyba będę sukcesywnie Was dopytywać...

ed: Karola a Ty nie masz jakiejś listy ze szczegółami wykończeniowymi?? Bo Ty masz dużo wycenione nie??

Chodzi mi o listę np:

- lampy

- pstryczki

itd

Tego nie mam, mam pewna pulę na wykończenia i pewną na tzw. stan deweloperski. I tym będę rządzić. Ale jestem w trakcie robienia kosztorysu (jestem na razie na etapie instalacji) więc do pstryczków nie doszłam. Ale to wbrew pozorom spory wydatek, który trzeba uwzględnić w kosztorysie. Ja sie orientuję co chcę w domu i szukam cen w necie i dopisuje do kosztorysu, bym miała ostateczną kwotę za dom do zamieszkania (z pełnym wykończeniem)

Chyba tez musiałabym zrobić to na zasadzie od ogółu do szczegółu - najpierw większe oczywiste rzeczy a potem te które mi się przypomną po drodze...

Przez weekend spróbuję coś pomyśleć żeby to jakoś zacząć chociaż.

Trochę nie wiem jak się zabrać do wyceny instalacji itd.

Bo już typowa wykończeniówka to przynajmniej coś o czym mam blade pojęcie;)

tu bierzesz bardziej ogólne kwoty, zadzwoń do jakiegoś elektryka zapytaj ile liczy sobie za jeden punkt

wejdź na stronę np. MG PROJEKT znajdź podobny domek do twojego, na dole strony OPIS jest do pobrania plik z kosztorysem lub zestawieniem materiałów, to da ci jakiś punkt odniesienia

ja u siebie tez nie wiem ile weźmie elektryk czy hydraulik ;)

Ooo w końcu coś mam:)

Mam wycenione materiały i robociznę SSO wg Lukarny czyli do dachu ale bez dachówki;) jedynie deskowanie i papa - bo to mamy zrobić w tym roku i musiałam policzyć czy nam wystarczy kasy...

Okna też mam wycenione ale tylko w jednej firmie, z ciekawości:) Prawdopodobnie jednak i tak weźmiemy te okna bo podobają nam się - okna HeKa od sławnego na forum wielkopolskim Pana Roberta;)

Mam jeszcze wycenioną dachówkę i robociznę dekarzy - reszta to wielka niewiadoma...

Jak przyjdzie do zakładania okien to i tak poproszę Pana Roberta o ponowną wycenę i właśnie myślałam że dla spokojnego sumienia wycenię jeszcze w 2-3 miejscach.

Wiesz co dobrze że tak dziś tu z Tobą rozmawiam to mnie zmobilizuje do zabrania się za wyceny:) Wcześniej juz mi Pumpaluna też na to zwróciła uwagę, ale mineło kilka dni i temat poszedł w odstawkę...

tu bierzesz bardziej ogólne kwoty, zadzwoń do jakiegoś elektryka zapytaj ile liczy sobie za jeden punkt

wejdź na stronę np. MG PROJEKT znajdź podobny domek do twojego, na dole strony OPIS jest do pobrania plik z kosztorysem lub zestawieniem materiałów, to da ci jakiś punkt odniesienia

ja u siebie tez nie wiem ile weźmie elektryk czy hydraulik ;)

nasz elektryk miał wziąć 3 tys. Potem dorzucilismy mu instalacje po rolety (teraz wiemy ze niepotrzebnie), alarm, otwieranie bramy, furtki, garaży , kamery, oświetlenie zew i zrobiło sie 7 tys.

Najśmiszniejsze jest to ze i tak wszystkiego sie nie przewidzi i teraz ciagle do nas dojezdza i poprawia (przesuwa gniazda itp)

Przewaznie zakłada się ok 20% rezerwy - u nas 100% nie starczyło :(

Ciężko to wszystko skalkulować....

A wczoraj sie dowiedziałam jeszcze ze w przyszłym tyg bedzie montowany piec do c.o. ktory juz mamy i wydawało mi sie ze tylko ok 1tys dojdzie za robocizne a tu sie okazuje ze teraz trzeba kupic wszystkie sterowniki i regulatory do podłogowki i wyniesie to 5 tys ..... Nic tylko płakać :(