ewanz 01.07.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Hej Podglądam Wasze działania, bo jesteście tuż za nami. My też mamy projekt indywidualny i architekci nie dokonują wszystkich obliczeń - pewnie im sie nie chce, mimo że biorą niezłą kasę. Mój powiedział, ze wielkość dachu obliczą mi przy kalkulacji dachówki, a jeśli będzie ich kilka, to będę mogła sprawdzić, czy pomiary są zgodne. Innych pomiarów też nie mam - np. kubatury netto ( tej w środku budynku), zestawienie więźby wywalczyłam, bo tez nie było. Ale powierzchnie użytkowa to policzył mi razem z garażem i nie chciał go w żaden sposób wyodrębnić przy wyliczeniach, tak jak jest to w gotowych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.07.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 dziwne z tym wliczeniem garażu do powierzchni użytkowej, kurcze bez sensu później podatek od tego płacić... a pomieszczenie gospodarcze i spiżarnię też wliczył do użytkowej? nasz architekt jeśli idzie o te wszystkie konieczne pierdoły pomiarowe to wyliczył wsyzstko bardzo dokładnie, nawet wykonawca był tą dokładnością zdziwiony bo mówi, że rzadko się to spotyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.07.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 czyli ta goga to w moich stronach byłaby ziapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.07.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witaj Ewanz Tuż za wami to delikatnie powiedziane:) My jesteśmy jeszcze w czarnej... hmmm w czarnej ziemi;) Jak ja juz bym chciała miec więźbę, ja Wy... Ale cóż, myslę że się w końcu doczekam. Sprawdziłam w projekcie, u nas do powierzchni uzytkowej nie policzył tylko garażu i pomieszczenia za garażem. Reszta wpisana jako użytkowa. Na górze do uzytkowej policzone pomieszczenia pow wysokości 1,9m (ze 126m po podłodze podaje do użytkowej 102m) Ziapa, też nieźle:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 02.07.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Przyszłam się i ja przywitać , a tu patrzę sami znajomi:)My chcieliśmy piwnicę, ale jakos architekt wybił nam ją z głowy, choć teraz czasami żałuję. No ale cóż nie ma co plakać nad rozlanym mlekiem, budowa już postępuje i sprawia mi to przeolbrzymią satysfakcję i radość, czuję się jak dziecko, któremu spełnia się największe marzenie:) pozdrawiam i będę zaglądać częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 02.07.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 no niestety - u mnie i garaż i kotłownia i pomieszczenie pod schodami są wliczone do powierzchni użytkowej, bo pana architekta " tak uczyli na studiach" I masz ci babo placek! Nie wiem, jakie to może mieć jeszcze skutki w przyszłości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 02.07.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 chyba "jedynie" większy podatek od nieruchomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.07.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Wiecie co jest dla mnie najgorsze?? Podjęcie decyzji która ekipa ma nam budować, która robić więźbę i dach...Czyli wybór wykonawcy.Jak dobrze wybrać?Cena ceną ale cała reszta. Przed chwilą wróciłam z imprezy rodzinnej. Jak powiedziałam, że dałam projekt do wyceny tej ostatniej firmie to mnie wszyscy zakrzyczeli, że oni są taaaacy drodzy. No fakt, są solidni, mają nieposzlakowana opinię itd itd ale są taaacy drodzy.A wyceny jeszcze nie widzieli.A, wkurzyli mnie bo ja po cichu liczę na to, że się z tymi ostatnimi dogadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 05.07.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Gdybym ja słuchał rodziny to bym chodził w majtkach i klapkach zimą Słuchaj siebie, bo to dla siebie robisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 05.07.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 słuchaj przede wszystkim własnych przeczuć, jak masz wrażenie że majster jest niekompetentny to nie ma co się w to pakować. ja kiedyś chyba już gdzieś pisałam - znajoma wzięła tańszego a później się okazało, że pracuje tylko on z pomocnikiem i robota się ciągnie w nieskończoność. My mieliśmy i wyższe i niższe oferty, wybieraliśmy jak nam się wydaje najbardziej zdroworozsądkowo. Zależało nam nie tylko na kosztorysie robót i podaniu zakresu prac ale też na kosztorysie materiałów. Nasz wykonawca sam zamawia materiały, ale szuka tańszych dostawców i mówiąc szczerze ma dużo lepsze ceny niż nam proponowały hurtownie, a najważniejsze to że nie musimy latać na budowę bo cementu czy prętów zabrakło. No i on ma swoich podwykonawców więc gdybyśmy chcieli to możemy z nim cały czas współpracować aż do wprowadzenia się. aha no i nie zapomnij o umowie wykonawca - inwestor. to bardzo istotne w dzisiejszych czasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 05.07.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Zgadzam się z opiniami umieszczonymi wyzej, nie słuchaj rodziny, musisz sama zadecydować, a może warto dać ciut więcej, a mieć wszystko na lata w porządku w końcu to dach, jego już sobie ot tak nie zmienisz jak np paneli w salonie:) moja rodzina też mi systematycznie obrzydza budowanie, a to dom za mały a to odludzie itd, mam to w nosie to mój dom i ja buduję go dla siebie, jak tacy mądrzy niech sami sobie stawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 05.07.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Wiadomo, że kasa na budowie rozchodzi sie jak woda, ale na niektórych rzeczach nie ma co oszczędzać. Jeżeli ekipa dobra, sprawdzona, pracują a nie "odpoczywają" to trzeba ich brać póki ktoś inny ich u siebie nie najmie. Jak inna ekipa (co do której nie jesteś przekonana) coś spartoli to rodzinka zapłaci za poprawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.07.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Lukarna, i co, zagadałaś tą dziewczynę ze Śremu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 08.07.2011 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 No nie, ja ich słuchac nie będę ale mnie wkurza takie gadanie. Ostatni murarz ma juz zrobioną wycenę w koncu, wieczorem do niego jedziemy. Zobaczymy jak policzył. Esiak, nie, nie zagadałam ostatnio miałam mało czasu na kompa... A tak w ogóle to się pakuję bo jutro wyjeżdżamy nad morze. I po obejrzeniu róznych portali pogodowych robię wielkie przepakowywanie: zostawiam większość letnich rzeczy a zabieram więcej ciepłych buuuuuuuuuu:( Do zobaczenia za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.07.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Lukarna zatem miłego i udanego wypoczynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 08.07.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Nawdychaj się za nas jodu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 08.07.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 udanego odpoczynku, no i żeby pogoda była dla Was łaskawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 22.07.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Lukarna, co taka cisza u Ciebie? wróciłaś już z wakacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 22.07.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 pojechali na tydzień więc jakby nie patrzeć od tygodnia powinni być już w domujestem ciekawa tej wyceny nowego murarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 22.07.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 a widziałem, że dziś była dostępna... ciekawe dlaczego się nie odzywa...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts