Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najprawdopodobnie deskę 3-warstwową. Niektórzy daja nawet litą, ale wg. mnie to jednak za duża izolacja,

a jak gęsto macie połozone rurki?

My też mamy podłogówkę ale dajemy panele. ja jestem z tych ciepłolubnych i boję się, że nie będzie ciepło a grzejnika niet . Pocieszam się jednak tym, że nasz hydraulik rozkładając nasze rurki powiedział, że nie chciałby u nas mieszkać bo będzie ukrop. Kazałam dać rurki gęsto, żeby potem nie marznąć. Wolę przykręcić na termostacie niż ubierać dodatkową warstwę ubrania....

Mój pulmonolog i alergolog są jest przeciwnikami zarówno podłogówki jak i odkurzacza centralnego. Ostatnio jednak znalazłam artykuł: Ogrzewanie podłogowe na alergię i bądź tu człowieku mądry

Przy alergii centralny odkurzacz chyba jest lepszy niż tradycyjny, bo wszytsko co wciągnie zostaje w odkurzaczu i nie jest wyrzucane z powrotem na pokój.

ja jestem mega alergikiem i sie zdecydowałam na jedno i drugie (podłogówka i odkurzacz centr.)

Do podłogówki przekonało mnie to, że przez 8 lat pracowałam w pomieszczeniu z podłogowką i nie odczuwałam większych dolegliwości bedąc w pracy. Wiekszego gromadzenia kurzu tez nie zauwazyłam

A centralny odkurzacz tak jak agalind pisze wywala brudy na zew a nie z powrotem na pokój. Ktoś kiedys pisał, że nie chciałby wiedziec co jest w rurach (tych od odkurzacza) po kilku latach. Że syf, bakterie, roztocza..... Więc ja się pytam, czy ktoś ma w zwyczaj myć co jakis czas rurę od odkurzacza ? Bo ja jeszcze tego nigdy nie robiłam i nie widzę, żeby mi z niej coś wyłaziło, smierdziało itp. Poza tym gniazda odkurzacz mają klapki i nie widze potrzeby podnoszenia ich w innym czasie niz odkurzanie ;) ) i zaglądanie w rury :D

ja jestem mega alergikiem i sie zdecydowałam na jedno i drugie (podłogówka i odkurzacz centr.)

Do podłogówki przekonało mnie to, że przez 8 lat pracowałam w pomieszczeniu z podłogowką i nie odczuwałam większych dolegliwości bedąc w pracy. Wiekszego gromadzenia kurzu tez nie zauwazyłam

A centralny odkurzacz tak jak agalind pisze wywala brudy na zew a nie z powrotem na pokój. Ktoś kiedys pisał, że nie chciałby wiedziec co jest w rurach (tych od odkurzacza) po kilku latach. Że syf, bakterie, roztocza..... Więc ja się pytam, czy ktoś ma w zwyczaj myć co jakis czas rurę od odkurzacza ? Bo ja jeszcze tego nigdy nie robiłam i nie widzę, żeby mi z niej coś wyłaziło, smierdziało itp. Poza tym gniazda odkurzacz mają klapki i nie widze potrzeby podnoszenia ich w innym czasie niz odkurzanie ;) ) i zaglądanie w rury :D

Też mam alergię i dla mnie odkurzacz centralny był jedną z ważniejszych instalacji.

Tyle że w centralnym to wszystko przez jakiś tam czas tkwi w ścianach i nie idzie dobrze oczyścić, różne są opinie, zależy chyba od lekarza. Na szczęście ten dylemat też nas ominął, czasami dobrze mieć okrojony budżet (lub potrafić chociaż znaleźć tego zalety hehehe)

podobno nie ma szans zeby przy odpowiednim ciągu odkurzacza cokolwiek się tam zatrzymało.....