skibusia 05.06.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Cóż, 800 tys. za dom z ogrodem (np. u nas ponad 34 ar) 30 km od Wrocławia to jest nieosiągalna cena a już na pewno nie na tip top z ogrodzeniem . Ale jeszcze rok temu wydawało mi się, że da radę. Nie da . Zgadzam się w zupełności. Ceny wszystkiego co tyczy się domów są chore- weźmy pod uwagę, że postawić mury i zamknąć dom, to dopiero początek. Ostatnio jak montowaliśmy kuchnię, to montażysta (wydawało nam się, że cholernie drogi -wziął jakieś 600 zł za montaż 8 sprzętów do zabudowy i to po targach, co dla mnie jest kosmiczną ceną, bo nie zajęło mu to więcej niż 4 h!!!) załamywał ręce bo buduje się pod Wrocławiem i za samą robociznę za fundamenty wyliczyli mu fachowcy 40000-60000 zł. A sam przecież nie zrobi tego. Są koszty, których przy budowie domu jednorodzinnego, nie da się uniknąć. Wyliczyliśmy z mężem, że jak się chce wybudować tanio we wrocławiu lub okolicach to 1,2 mln to absolutne minimum, chyba że duużo się robi samemu i naprawdę jak najtaniej. A jak zaczynaliśmy budowę 3 lata temu byliśmy pewni, że w tej cenie to ma się wypasiony dom. Wrocław to nie Warszawa, ale mogę sobie więc wyobrazić jakie są ceny domów w stolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 05.06.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Mowimy o dzialkach czy samych budowach?ziemia jest diabelnie droga i chyba wszedzie to ona wlasnie podnosi ceny nieruchomosci mieszkanie w centrum kosztujecos o tym wiem mam malutka dzialeczke za ktora kupilabym kilka albo nawet kilkanascie duzych dzialek a pewnie moj dom postawiony w okolicznej wsi kosztowalby 1/8 ceny..... ale co zrobicdla mnie bardziej liczy sie przebywanie w centrum niz najpiekniejszy dom na wsi yokasta moja wypowiedz "dotykala" klotni o IKEA w tym watku;P Edytowane 5 Czerwca 2011 przez ooliwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 05.06.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 ooliwka, rozumiem twój wybór. My też mamy malutką działkę we Wrocławiu, ale za to jak blisko wszędzie. Pod Wrocławiem za tą cenę miałabym niezłe hektary, ale nie wyobrażam sobie mieszkania na wsi póki jesteśmy młodzi, za daleko do pracy, dzieci nie trzeba daleko wozić etc. Natomiast na starość działeczka za miastem jest ok. Myślę, że wtedy nie masz już takich potrzeb jak w młodości - kina, koncerty ipt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 05.06.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Zgadzam sie:) na starosc dzialka pod miastemale w miare blisko (wiesz osrodek zdrowia itp.) moj byly szef ok 60 lat dysponujacy kiepskim stanem zdrowia zamieszkal na totalnym wypiz..wiuteraz chyba sie przeprowadza bo zima dojazd karetki jest praktycznie niemozliwy wiec piekna dzialka z lasem i wlasnym stawem jest zrodlem stresua miala byc oaza spokoju na starosc do tego ja nie przepadam za pielegnacja ogroduchce miec jedynie miejsce na grilla, wiekszy basen i tarasniepotrzebne mi wybiegi ktore potrzebuja ciaglej pielegnacjino chyba ze bedzie mnie stac na ogrodnika;) Edytowane 8 Czerwca 2011 przez joliska ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 05.06.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) No widzisz, a często jest tak, że te 100 tys. więcej ten architekt pewnie faktycznie włożył w mieszkanie (lepsza kuchnia, podłogi, łazienki), a jakby chciał sprzedać, musi liczyć, jakby sprzedawał mieszkanie ze standardowym wyposażeniem zakupionym na wyprzedaży w Castoramie. Dlatego - jeżeli urządzacie mieszkanie, które nie ma być Waszym docelowym - lepiej nie szarżować z wyborami. Wystarczy, że będzie zadbane i nie zniszczone, a z jakich materiałów (czy panele czy drewno, czy mdf czy fornir/drewno, czy Koło czy V&B), to już potencjalnego=przeciętnego klienta nie zainteresuje. Nie do końca się zgodzę, jak to się mówi "każdy towar ma swojego kupca". Kupiliśmy mieszkanie z myślą, że pomieszkamy kilka lat a potem zmienimy. Mieszkanie jest malutkie więc ale w dobrej lokalizacji i za bardzo dobre pieniążki jak na nasze lokalne realia. Pomimo tego, że nie traktujemy je jako docelowe urządzamy je tak aby w danym czasie dobrze w nim się czuć i było w naszym "stylu". Nie zastanawiam się nad tym, że wydaje tyle a tyle na drzwi czy umywalkę a mogłabym kupić za 1/5 ceny. No cóż może nie sprzedam go za jakiś czas "od ręki" , może to potrwa dłuższy czas ale nie wyobrażam sobie urządzania mieszkania z myślą , że ma być tylko zadbane bo potencjalnego kupca interesuje tylko cena. Nie cieszyłoby mnie wykańczanie takiego mieszkania. Ps. Grzejniki piękne!!! Edytowane 8 Czerwca 2011 przez joliska ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 05.06.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) jesli wiem ze pomieszkam w mieszkaniu 2 lata to raczej zwracalabym uwage na cenyale jesli mialoby to byc juz 8-9 lat robilabym jak mieszkanie docelowe wiecie co mnie stresuje?jak ogladam stare watki nawet takie z 2009 i widze ze te domy sa teraz bezgusciem a na tamte czasy byly czyms superczy mnie to tez czeka? choc ostatnio namietnie ogladam DOMO i czesto programy sa z poczatku wiekua wnetrza ciagle na czasie powiedzcie od czego to zalezy? Edytowane 8 Czerwca 2011 przez joliska ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 05.06.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Ja też nie mam zamiaru mieszkać tu, gdzie mieszkam, do końca życia, ale kilka dobrych lat na pewno. Dlatego nie kupuję wszystkiego, co najtańsze, bo chcę mieszkać ładnie, ale również nie wybieram niczego z górnej półki. Pisząc, dziewczyny nie szalejcie, miałam na myśli - nie kupujcie kuchni Scavolini, bo nikt Wam za nią w Polsce (poza Warszawą, jak się okazało ) nie dopłaci 100-150 tys. (a tyle można by na dobrą kuchnię wydać). Przykładem niech będzie mieszkanie rzeczonego architekta z posta ooliwki. Scavolini ma rację bytu w domach docelowych, u starszych ludzi, którzy nie mają siły ani chęci na remonty/przeprowadzki lub u kogoś, kogo stać na to, żeby przy sprzedaży mieszkania/domu stracić (zwłaszcza, jeśli sprzedaje się je po 1-2 latach, bo potem wartość nieruchomości tak czy siak wzrasta - inne zarobki, coraz mniej gruntów, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 05.06.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Ilona Agata- kwestia" górnej półki" jest różnie rozumiana - nie kupiłabym takiej kuchni do mieszkania 50 m2 które kosztowało niewiele więcej Inną kwestią jest , że mnie na taką kuchnię normalnie nie stać. Aczkolwiek widziałam droższą zabudowę kuchenną w Krakowie, nawet mi się spodobała ale jak usłyszałam cenę to myślałam, że pani sobie zera pomyliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 05.06.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 zgadzam się w 100% ...dla mnie złota rada dizajnu na lata rzeczy nie zmienialne - podłogi, okna itp... trzeba dokładnie przemyśleć i wybierać ponadczasowe materiały ...nie szaleć za modą jeśli nas nie stać na zmianę za 2-3 lata a reszta ??? ja doradzam ...szaleć i spełniać marzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 05.06.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) classicdokladnie!!tapete mozna zerwa jesli jest papierowa zamalowacale kafle? nawet jesli mialabym pieniadze na zmiane po 2 latach to remont lazienki jest na tyle trudny...... dla tego u mnie elementy stale sa neutralne Edytowane 8 Czerwca 2011 przez joliska ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 05.06.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Wieczna jest klasyka. Spokojna, stonowana, neutralna, ponadczasowa,bezpieczna - zawsze się obroni.By mieszkać dobrze i przez lata czuć się ok w swoim domu, warto inwestować w solidne podstawy z naturalnych, porządnych materiałów: okna, drzwi, podłogi; oraz nie ulegać modom, jeśli chodzi o kuchnię i łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 05.06.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Zaraz Magda nas pogoni za wpisy offtopowe Magda super strona z dywanaminie wiem czy jakies planujeszale jesli to jest kilka ciekawychhttp://www.superdywany.pl/pl/Products/189/Cat/12/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 05.06.2011 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 no fajne te dyskusje, ale ja mam nowe zdjęcia i nie zawaham się ich użyć Oczywiście nie spodziewajcie się bógwieczego Nie myślcie, że zaprezentuję skończoną łazienkę - raczej kolejne dwie płytki ułożone:lol2: Nie zanudzam was tą szczegółowością relacji z frontu robót? Jesli tak, to ostatni raz prezentuję tak mały postęp robót (który mnie i tak niezmiernie cieszy:D) Łazienka na wejściu: http://i3.fmix.pl/fmi491/ddfa51d30007a6394debd3bb/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi1424/015e8231000e49dc4debd3bd/zdjecie.jpg A tu wklejam srebrną fugę na podłodze w małej łazience (chyba ooliwka była ciekawa efektu): http://i1.fmix.pl/fmi2992/e8715ea80020dc634debd3bf/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi1500/7570a8f40006a9214debd532/zdjecie.jpg Moim zdaniem wygląda świetnie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 05.06.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Szczegolowa? dla mnie to i tak jakos oszczednie dawkujesz zdjecia:p lazienka superjedno ale do okien na to juz chyba nie mialas wplywujakos kolor odcina sie od reszty lazienka ze srebrna fuga podoba mi sie jeszcze bardziej!kurcze ale tej fugi za bardz nie widac:/masz cos z bliska?powiedz co to dokladnie za fuga ostatnio bylam w casto i nic takiego nie bylobede jeszcze szukac w bardziej profesjonalnych sklepach;) Edytowane 5 Czerwca 2011 przez ooliwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 05.06.2011 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Szczegolowa? dla mnie to i tak jakos oszczednie dawkujesz zdjecia:p lazienka super jedno ale do okien na to juz chyba nie mialas wplywu jakos kolor odcina sie od reszty Nie miałam wpływu, to prawda, ale mogę mieć Bo będę malować okna na biało od wewnątrz. Wszystkie, nie tylko w łazience:) lazienka ze srebna fuga podoba mi sie jeszcze bardziej! kurcze ale tej fugi za bardz nie widac:/ masz cos z bliska? powiedz co to dokladnie za fuga ostatnio bylam w casto i nic takiego nie bylo bede jeszcze szukac w bardziej profesjonalnych sklepach;) Za bardzo widać? Moim zdanie mjest super. Wiadomo, że nikt normalny nie daje białej fugi na podłogę No chyba, ze ktoś, kto bardzo chce zaznaczyć na podłodze trakt komunikacyjny:lol2: Większość ludzi daje normalną szarą, taką ciemną. A ta jest śliczna. Moim zdaniem w ogóle nie będzie widać jej zużycia czy brudu, a przy tym jest wystarczająco jasna, żeby dać miły efekt dość jednolitej podłogi (oczywiście "dość", bo nawet biała nie da 100% efektu - fuga jest fuga;) - zawsze będzie ją widać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
is-kra 05.06.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Opaska w łazience wygląda super. I te listwy wykończeniowe do kafli masz przepiękne. ooliwka, nie lubię Cię za tą stronę z dywanami. Niektóre są fantastyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 05.06.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Magda chodzi o to ze na zdjeciu malo widac;)ale praktycznie jestem zdecydowanapraktycznosc wziela gorejeszcze troche i zrobie tez tym sciany iskaa wiesz jak ja sama siebie nie lubie? hahahaszukam caly dzien i wszystko co znaduje jest za drogie haha co do okien pomalowane beda o niebo lepiej wygladac:) Edytowane 5 Czerwca 2011 przez ooliwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 05.06.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 ooooooo widzę jakiś piękny mebelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula_71 05.06.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Madziu,piękne będą obie łazienki,konsolka pod zlew już wzbudza moją zazdrość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 05.06.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 ooliwka, dla ciebie:): http://i3.fmix.pl/fmi1946/365f7001002babae4debe618/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts