Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)

Recommended Posts

Cóż, 800 tys. za dom z ogrodem (np. u nas ponad 34 ar) 30 km od Wrocławia to jest nieosiągalna cena :) a już na pewno nie na tip top z ogrodzeniem :lol2:. Ale jeszcze rok temu wydawało mi się, że da radę. Nie da ;).

Zgadzam się w zupełności. Ceny wszystkiego co tyczy się domów są chore- weźmy pod uwagę, że postawić mury i zamknąć dom, to dopiero początek. Ostatnio jak montowaliśmy kuchnię, to montażysta (wydawało nam się, że cholernie drogi -wziął jakieś 600 zł za montaż 8 sprzętów do zabudowy i to po targach, co dla mnie jest kosmiczną ceną, bo nie zajęło mu to więcej niż 4 h!!!) załamywał ręce bo buduje się pod Wrocławiem i za samą robociznę za fundamenty wyliczyli mu fachowcy 40000-60000 zł. A sam przecież nie zrobi tego. Są koszty, których przy budowie domu jednorodzinnego, nie da się uniknąć. Wyliczyliśmy z mężem, że jak się chce wybudować tanio we wrocławiu lub okolicach to 1,2 mln to absolutne minimum, chyba że duużo się robi samemu i naprawdę jak najtaniej. A jak zaczynaliśmy budowę 3 lata temu byliśmy pewni, że w tej cenie to ma się wypasiony dom. Wrocław to nie Warszawa, ale mogę sobie więc wyobrazić jakie są ceny domów w stolicy.

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mowimy o dzialkach czy samych budowach?

ziemia jest diabelnie droga

i chyba wszedzie to ona wlasnie podnosi ceny nieruchomosci

mieszkanie w centrum kosztuje

cos o tym wiem

mam malutka dzialeczke za ktora kupilabym kilka albo nawet kilkanascie duzych dzialek

a pewnie moj dom postawiony w okolicznej wsi kosztowalby 1/8 ceny.....

ale co zrobic

dla mnie bardziej liczy sie przebywanie w centrum niz najpiekniejszy dom na wsi

yokasta

moja wypowiedz "dotykala" klotni o IKEA w tym watku;P

Edytowane przez ooliwka

ooliwka, rozumiem twój wybór. My też mamy malutką działkę we Wrocławiu, ale za to jak blisko wszędzie. Pod Wrocławiem za tą cenę miałabym niezłe hektary, ale nie wyobrażam sobie mieszkania na wsi póki jesteśmy młodzi, za daleko do pracy, dzieci nie trzeba daleko wozić etc. Natomiast na starość działeczka za miastem jest ok. Myślę, że wtedy nie masz już takich potrzeb jak w młodości - kina, koncerty ipt.

Zgadzam sie:)

na starosc dzialka pod miastem

ale w miare blisko (wiesz osrodek zdrowia itp.)

moj byly szef ok 60 lat dysponujacy kiepskim stanem zdrowia zamieszkal na totalnym wypiz..wiu

teraz chyba sie przeprowadza bo zima dojazd karetki jest praktycznie niemozliwy

wiec piekna dzialka z lasem i wlasnym stawem jest zrodlem stresu

a miala byc oaza spokoju na starosc

do tego ja nie przepadam za pielegnacja ogrodu

chce miec jedynie miejsce na grilla, wiekszy basen i taras

niepotrzebne mi wybiegi ktore potrzebuja ciaglej pielegnacji

no chyba ze bedzie mnie stac na ogrodnika;)

Edytowane przez joliska
;)

No widzisz, a często jest tak, że te 100 tys. więcej ten architekt pewnie faktycznie włożył w mieszkanie (lepsza kuchnia, podłogi, łazienki), a jakby chciał sprzedać, musi liczyć, jakby sprzedawał mieszkanie ze standardowym wyposażeniem zakupionym na wyprzedaży w Castoramie. Dlatego - jeżeli urządzacie mieszkanie, które nie ma być Waszym docelowym - lepiej nie szarżować z wyborami. Wystarczy, że będzie zadbane i nie zniszczone, a z jakich materiałów (czy panele czy drewno, czy mdf czy fornir/drewno, czy Koło czy V&B), to już potencjalnego=przeciętnego klienta nie zainteresuje.

Nie do końca się zgodzę, jak to się mówi "każdy towar ma swojego kupca". Kupiliśmy mieszkanie z myślą, że pomieszkamy kilka lat a potem zmienimy. Mieszkanie jest malutkie więc ale w dobrej lokalizacji i za bardzo dobre pieniążki jak na nasze lokalne realia. Pomimo tego, że nie traktujemy je jako docelowe urządzamy je tak aby w danym czasie dobrze w nim się czuć i było w naszym "stylu". Nie zastanawiam się nad tym, że wydaje tyle a tyle na drzwi czy umywalkę a mogłabym kupić za 1/5 ceny.

No cóż może nie sprzedam go za jakiś czas "od ręki" , może to potrwa dłuższy czas ale nie wyobrażam sobie urządzania mieszkania z myślą , że ma być tylko zadbane bo potencjalnego kupca interesuje tylko cena. Nie cieszyłoby mnie wykańczanie takiego mieszkania.

Ps. Grzejniki piękne!!!

Edytowane przez joliska
;)

jesli wiem ze pomieszkam w mieszkaniu 2 lata to raczej zwracalabym uwage na ceny

ale jesli mialoby to byc juz 8-9 lat robilabym jak mieszkanie docelowe

wiecie co mnie stresuje?

jak ogladam stare watki nawet takie z 2009 i widze ze te domy sa teraz bezgusciem a na tamte czasy byly czyms super

czy mnie to tez czeka?

choc ostatnio namietnie ogladam DOMO i czesto programy sa z poczatku wieku

a wnetrza ciagle na czasie

powiedzcie od czego to zalezy?

Edytowane przez joliska
;)

Ja też nie mam zamiaru mieszkać tu, gdzie mieszkam, do końca życia, ale kilka dobrych lat na pewno. Dlatego nie kupuję wszystkiego, co najtańsze, bo chcę mieszkać ładnie, ale również nie wybieram niczego z górnej półki. Pisząc, dziewczyny nie szalejcie, miałam na myśli - nie kupujcie kuchni Scavolini, bo nikt Wam za nią w Polsce (poza Warszawą, jak się okazało ;)) nie dopłaci 100-150 tys. (a tyle można by na dobrą kuchnię wydać). Przykładem niech będzie mieszkanie rzeczonego architekta z posta ooliwki. Scavolini ma rację bytu w domach docelowych, u starszych ludzi, którzy nie mają siły ani chęci na remonty/przeprowadzki lub u kogoś, kogo stać na to, żeby przy sprzedaży mieszkania/domu stracić (zwłaszcza, jeśli sprzedaje się je po 1-2 latach, bo potem wartość nieruchomości tak czy siak wzrasta - inne zarobki, coraz mniej gruntów, itp.).

Ilona Agata- kwestia" górnej półki" jest różnie rozumiana - nie kupiłabym takiej kuchni do mieszkania 50 m2 które kosztowało niewiele więcej :D Inną kwestią jest , że mnie na taką kuchnię normalnie nie stać. Aczkolwiek widziałam droższą zabudowę kuchenną w Krakowie, nawet mi się spodobała ale jak usłyszałam cenę to myślałam, że pani sobie zera pomyliła :)

zgadzam się w 100% ...dla mnie złota rada dizajnu na lata ;)

rzeczy nie zmienialne - podłogi, okna itp... trzeba dokładnie przemyśleć i wybierać ponadczasowe materiały ...nie szaleć za modą jeśli nas nie stać na zmianę za 2-3 lata

a reszta ??? ja doradzam ...szaleć i spełniać marzenia :) :) :)

Wieczna jest klasyka. Spokojna, stonowana, neutralna, ponadczasowa,bezpieczna - zawsze się obroni.

By mieszkać dobrze i przez lata czuć się ok w swoim domu, warto inwestować w solidne podstawy z naturalnych, porządnych materiałów: okna, drzwi, podłogi; oraz nie ulegać modom, jeśli chodzi o kuchnię i łazienki.

no fajne te dyskusje, ale ja mam nowe zdjęcia i nie zawaham się ich użyć:lol2:

Oczywiście nie spodziewajcie się bógwieczego;) Nie myślcie, że zaprezentuję skończoną łazienkę - raczej kolejne dwie płytki ułożone:lol2:

Nie zanudzam was tą szczegółowością relacji z frontu robót?:roll:

Jesli tak, to ostatni raz prezentuję tak mały postęp robót (który mnie i tak niezmiernie cieszy:D)

Łazienka na wejściu:

http://i3.fmix.pl/fmi491/ddfa51d30007a6394debd3bb/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi1424/015e8231000e49dc4debd3bd/zdjecie.jpg

A tu wklejam srebrną fugę na podłodze w małej łazience (chyba ooliwka była ciekawa efektu):

http://i1.fmix.pl/fmi2992/e8715ea80020dc634debd3bf/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi1500/7570a8f40006a9214debd532/zdjecie.jpg

Moim zdaniem wygląda świetnie:yes:

Szczegolowa? dla mnie to i tak jakos oszczednie dawkujesz zdjecia:p

lazienka super

jedno ale do okien

na to juz chyba nie mialas wplywu

jakos kolor odcina sie od reszty

lazienka ze srebrna fuga podoba mi sie jeszcze bardziej!

kurcze ale tej fugi za bardz nie widac:/

masz cos z bliska?

powiedz co to dokladnie za fuga

ostatnio bylam w casto i nic takiego nie bylo

bede jeszcze szukac w bardziej profesjonalnych sklepach;)

Edytowane przez ooliwka

Szczegolowa? dla mnie to i tak jakos oszczednie dawkujesz zdjecia:p

lazienka super

jedno ale do okien

na to juz chyba nie mialas wplywu

jakos kolor odcina sie od reszty

Nie miałam wpływu, to prawda, ale mogę mieć;) Bo będę malować okna na biało od wewnątrz. Wszystkie, nie tylko w łazience:)

lazienka ze srebna fuga podoba mi sie jeszcze bardziej!

kurcze ale tej fugi za bardz nie widac:/

masz cos z bliska?

powiedz co to dokladnie za fuga

ostatnio bylam w casto i nic takiego nie bylo

bede jeszcze szukac w bardziej profesjonalnych sklepach;)

Za bardzo widać? Moim zdanie mjest super. Wiadomo, że nikt normalny nie daje białej fugi na podłogę;) No chyba, ze ktoś, kto bardzo chce zaznaczyć na podłodze trakt komunikacyjny:lol2: Większość ludzi daje normalną szarą, taką ciemną. A ta jest śliczna. Moim zdaniem w ogóle nie będzie widać jej zużycia czy brudu, a przy tym jest wystarczająco jasna, żeby dać miły efekt dość jednolitej podłogi (oczywiście "dość", bo nawet biała nie da 100% efektu - fuga jest fuga;) - zawsze będzie ją widać)

Magda chodzi o to ze na zdjeciu malo widac;)

ale praktycznie jestem zdecydowana

praktycznosc wziela gore

jeszcze troche i zrobie tez tym sciany

iska

a wiesz jak ja sama siebie nie lubie? hahaha

szukam caly dzien i wszystko co znaduje jest za drogie haha

co do okien pomalowane beda o niebo lepiej wygladac:)

Edytowane przez ooliwka