Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako że już żadnej decyzji nie umiem podjąć bez was, zadaję kolejne pytanie;)

Pytenie dość proste, następującej treści: Które światło? Ciepłe czy zime?

http://i1.fmix.pl/fmi2221/cc3c62f5002b6d694dee776c/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi2072/f148e6ec002d61ff4dee775b/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi564/39dec5f5002929a14dee7755/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi508/df3f0825002ce4394dee7759/zdjecie.jpg

Wprawne oko może zauważy, że światło ciepłe jest mocniejsze, a zimne słabsze. Więc wchodzi w grę też ciepłe słabsze i zimne mocniejsze (choć to ostatnie to myślę byłaby porażka;))

Ja - choć zwolenniczką zimnego światła nie jestem i wszystkie żarówki ledowe z mieszkania przeniosłam do ogrodu (tam mniej mi przeszkadzają) - zdecydowanie stawiam na światło zimne. Sufit jest dzięki temu śnieżnobiały :) Ładniej wygląda :) Wygląda, jakby wpadało naturalne światło dzienne :)

No dobrze, widzę, że muszę coś jeszcze dopowiedzieć;)...

Światło to nie ma być praktyczne, nie ma niczego oświetlać, ma być światłem typowo dekoracyjnym, ja wręcz nawet myslałam, ze takim przytłumionym... Ogólnie będę miała tego sporo, ale w myślach od początku zakładałam, że będę je używać głównie w tym i wejściowym holu, jako takie światło stałe, prawie nigdy nie zgaszane, taki trochę znak drogowy, pas startowy;):lol2:

Więc może jednak lepiej to ciepłe? Takie przytłumione?... Czy ja sobie sama odpowiedziałam na pytanie?;)... Nie, nie, jeszcze nie, bo może faktycznie coś źle myślę. Z chęcią poznam więcej waszych opinii.

Dodam jeszcze tylko, że mąż powiedział, że to zimne wygląda jak świetlówka, i on dziękuje bardzo za taki efekt prosektorium:rotfl:

Madziu, ja miałam u siebie w holu ciepłe światło. Jak dwie żarówki siadły, to mąż ledy zimne zakupił i teraz na jednym pstryczku jest światło ciepłe a na drugim zimne. NIENAWIDZĘ tego zimnego. Czuję się dokładnie jak w prosektorium. W dodatku wszystko jakieś takie szaro/zielone się w tym świetle wydaje. Następnym razem TYLKO ciepłe, i nie oceniam tego na podstawie zdjęć, tylko w oparciu o swoje odczucia, jak mi się czasem zły (czytaj zimny) pstryczek przez pomyłkę zapali... Ale to moje zdanie.

Sufit piekny!!

na zdjeciu zimne swiatlo jest naprawde bardzo ladne

ale w realu jest meczace

wiec jesli to ma sie swiecic caly czas wybrala bym cieple ale o polowe ciemniejsze

mieszkanie jest dosyc otwarte wiec czlowiek sila rzeczy bedzie widzial kilka tych punktow

wiec ja wybieram cieple ale duzo slabsze

bedzie ozdobnie i nie bedzie meczyc

ktos tu pisal ze to swiatlo imituje swiatlo naturalne

nie zgodze sie

choduje jaszczurke ktora musiala wytrzymac kilka godzin z taka zarowka (musialam pobiec do zoologicznego po nowa)

jaszczorce sie nie podobalo;)

a ja patrzac kilka chwil na zrodlo swiatla mialam zmeczony zwrok

oczwiscie u Magdy zrodlo swiatla jest wysoko ale bedac w domu kilka godzin moim zdaniem nie bedzie to komfortowe

No widzicie moje drogie, ja też mam takie spostrzeżenia odnośnie zimnego światła. Ogólnie - nie zapalam;)

Chyba faktycznie zdecyduję się na to ciepłe... Jak Kasha zapytała o kolor ścian, to przypomiał mi się wystrój knajpy Gesslerowej Gar, gdzie właśnie są szare ściany i dużo ciepłego, żóltego światła - wygląda to obłędnie:yes: Aż chce się tam siedzieć... i siedzieć... i siedzieć:D

Tylko teraz nie wiem, czy takie, czy to słabsze? Boję się, ze to słabsze będzie jeszcze bardziej żółte:( A z drugiej strony, bardziej (chyba) podoba mi się, jak to słabsze (widać to na tym zimnym) tworzy taką węższą łunę, poświatę, a nie taką szeroką, prawie do połowy sufitu:roll: