Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)

Recommended Posts

Fajowa miednica na piwo:) okna rzeczywiscie lepsze biale...ale malowanie zostawia niestety wiele do zyczenia wiec chyba absolotnie nie mozesz pozwolic na cos takiego w salonie...a nie myslalas zeby jakis stolarz pomalowal Ci je natryskowo lakierem bialym? Tak to sie przeciez robi fachowo, nie maluje sie tego zadnym pedzlem ani walkiem i nie farba tylko lakierem...powiedz ze to wiesz?:) jesli tak to sorry ze pisze oczywistosci!

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niby wiem;) ale uznałam, że skoro to profesjonalna firma zajmująca się renowacją okien, która ma w swojej ofercie ich malowanie, to robią to najlepszą dostępną metodą. A że do natryskowego malowania niezbędny byłby demontaż okien, to się nie upierałam. Na pytanie, czemu pędzlem a nie wałkiem, Pan odpowiedział, że wałek zostawia specyficzną strukturę, która nieciekawie wygląda na oknach i już lepiej, żeby to były ślady pędzla - nawet mnie przekonał;)

Ale teraz wiem, że to nie to o co mi chodziło i szukam dalej...

niby wiem;) ale uznałam, że skoro to profesjonalna firma zajmująca się renowacją okien, która ma w swojej ofercie ich malowanie, to robią to najlepszą dostępną metodą. A że do natryskowego malowania niezbędny byłby demontaż okien, to się nie upierałam. Na pytanie, czemu pędzlem a nie wałkiem, Pan odpowiedział, że wałek zostawia specyficzną strukturę, która nieciekawie wygląda na oknach i już lepiej, żeby to były ślady pędzla - nawet mnie przekonał;)

Ale teraz wiem, że to nie to o co mi chodziło i szukam dalej...

Nie nie nie! wprowadzili Cie w blad...zaden demontaz okien nie jest potrzebny , u mnie bedzie malowanie natryskowe i nic demontowac nie bede! Panom sie nie chce to Ci kity wciskaja. Moga pomalowac na miejscu ale beda miec kupe roboty (precyzyjne oklejenie szyb, srub,rantow, scian obok a moze i nawet namiocik taki specjalny) ale sie da...widzialam to nawet na zywo u znajomej.

Mnie również wydaje się, że nie zeszlifowali wierzchniej warstwy a tylko zaciaprali farbę na starą powłokę. I tak dobrze zrobiłaś, decydując się na biel - Brawo! Kolejne okna, maluj po uprzednim zeszlifowaniu, nakładając najlepiej 1 cienką warstwę na dzień. Po trzech-czterech razach (dniach) powinno to wyglądać bardzo naturalnie.

Ja na szczęście mam białe okna, ze szprosami, ale i tak Was wszystkie podziwiam za Wasz upór w dążeniu do celu! Powodzenia, niech żyje biel ;)

Madzia, ja malowałam wałkiem i struktura jest (tzn. ślad wałka, kropeczki?? nawet nie wiem jak to nazwać, bo widać dopiero z 2cm), ale po pędzlu są ślady pędzla nawet przy precyzyjnym malowaniu i tego nie chciałam. U nas malowanie natryskowe nie wchodziło w grę, bo robiłam to samodzielnie :) (kiedyś przemaluję wszystkie, jak tylko mi mąż pozwoli.....to jedno mu się podoba :lol2: więc jest sukces, mimo niezbyt precyzyjnego malowania co w sypialni mi nie przeszkadza ;) ). Prawdę mówiąc nie znalazłam białego lakieru :( i też chciałam takim malować, ale ponieważ nie znalazłam pomalowałam farbą i potem normalnie będę lakierować okno. To wszystko ma miejsce od strony wewnętrznej w związku z czym nie ma obawy, że ew. warunki atmosferyczne będą miały wpływ na okna etc.

Magda, a możesz napisać ile zapłaciłaś za pomalowanie? Bo może mi się opłaci do drzwi werandowych :lol2: może być na pw jakby co :)

Nie nie nie! wprowadzili Cie w blad...zaden demontaz okien nie jest potrzebny , u mnie bedzie malowanie natryskowe i nic demontowac nie bede! Panom sie nie chce to Ci kity wciskaja. Moga pomalowac na miejscu ale beda miec kupe roboty (precyzyjne oklejenie szyb, srub,rantow, scian obok a moze i nawet namiocik taki specjalny) ale sie da...widzialam to nawet na zywo u znajomej.

Bardzo ci dziękuję Kasiu za wszystko, co napisałaś powyżej. To bardzo dla mnie cenne informacje - a najważniejsze, że widziałaś, jak to robią na żywo. Już wiem, czego szukać, o co pytać;)

A ty gdzie chcesz przemalować okno?

Mnie również wydaje się, że nie zeszlifowali wierzchniej warstwy a tylko zaciaprali farbę na starą powłokę. I tak dobrze zrobiłaś, decydując się na biel - Brawo! Kolejne okna, maluj po uprzednim zeszlifowaniu, nakładając najlepiej 1 cienką warstwę na dzień. Po trzech-czterech razach (dniach) powinno to wyglądać bardzo naturalnie.

Ja na szczęście mam białe okna, ze szprosami, ale i tak Was wszystkie podziwiam za Wasz upór w dążeniu do celu! Powodzenia, niech żyje biel ;)

Ja też bym miała białe, gdybym sama je wybierała;)

Czy miałyśmy wcześniej przyjemnośc...? Chyba nie. Witam więc u siebie:welcome:

Magda zabiłaś mnie tą miską na piwo :D Muszę "mojemu" też jakiś mesko-domowy prezent upolować...a ta miednica to jest myśl ;)

Kochana, stary numer starych żon;):lol2: - i wszyscy zadowoleni;) Trochę jak kupowanie przez mężczyznę bielizny dla ukochanej - wszyscy są wygrani:lol2:

Edytowane przez MagdaZZZ

Mogę publicznie, ja nie mam z tym problemu;)

Ale jedno wiem z góry - na pewno ci się nie opłaci:lol2:

Ogólnie u mnie wycenili 400 zł za skrzydło (czyli okno 2-skrzydłowe - 800zł, 3-skrzydłowe 1200 zł itp.) Tylko ja mam wszystkie okna do ziemi.

A za te małe wzięli po 250 zł.

Drogo prawda? Gdyby było okej, to bym nawet nie patrzyła na cenę... ale teraz to sobie myśleć, cholera, tyle kasy i jeszcze taki słaby efekt:roll:

No cóż, wiesz ja też nie mam, u mnie raczej efekt piorunujący osiągam za pomocą niskich cen :lol2: to tak w formie żartu. A na poważnie: za 250 spodziewałabym się lepszego efektu od fachowców, chociażby równiutkich krawędzi bo takie rzeczy jak 4 warstwy farby to rzecz względna (pod warunkiem, że powierzchnia była szlifowana bo inaczej to sobie nie wyobrażam), ale jak policzę ile włożyłam w to pracy, czasu + materiały i jeszcze, że mogłam robić coś inszego w tym czasie :lol2: to wyjdzie mi podobnie tylko za trochę większe okno :) znaczy się: nie jest źle.

Madziu...nie bede przemalowywac okna tylko po raz kolejny kuchnie. Blagam nie pytajcie o szczegoly?:)

Bardzo ci dziękuję Kasiu za wszystko, co napisałaś powyżej. To bardzo dla mnie cenne informacje - a najważniejsze, że widziałaś, jak to robią na żywo. Już wiem, czego szukać, o co pytać;)

A ty gdzie chcesz przemalować okno?

To ironia? czy szczere? naprawde widzialam.. i jeszcze raz : jesli juz o tym wiedzialas to sorry za oczywistosci:)

No co ty, czemu ironia?:o Wszystko co napisałam było bardzo serio. Jestem ci wdzięczna za głos w tej sprawie:hug:

I niby to wszystko wiedziałam (a raczej tak to sobie wyobrażałam), ale jak facet mówi, że się nie da, to uznałam, że nie ma powodu mu nie wierzyć. A dzięki tobie wiem, że się da i więcej kitu mi nikt nie wciśnie;)

Madziu, bardzo Ci dziękuje za info zakupowe. Już się nie mogę doczekać. A jak się zagłębiłam w stronę internetowa tego sklepiku i te wszystkie aranżacje to się rozpłynęłam. Większość z nich już gdzieś tam widziałam, ale tutaj dawka była zabójcza. I wystrój samego sklepu powalający. W Polsce takiego sklepiku jeszcze nie widziałam, ale jak byłam w Danii, czy Holandii to zawsze przez takie cuda musiałam zbierać szczenę z podłogi :) Mogłabym być taką Panią Zemler :yes:

No co ty, czemu ironia?:o Wszystko co napisałam było bardzo serio. Jestem ci wdzięczna za głos w tej sprawie:hug:

I niby to wszystko wiedziałam (a raczej tak to sobie wyobrażałam), ale jak facet mówi, że się nie da, to uznałam, że nie ma powodu mu nie wierzyć. A dzięki tobie wiem, że się da i więcej kitu mi nikt nie wciśnie;)

No to super ze Kasia Dobra Rada sie przydala:) ja tez czasem czuje gdzies pod skora ze ktos mi kita wciska ale skutecznie ignoruje to poczucie ...do momentu kiedy pkazuje sie ze trzeba bylo sluchac przeczucia.:)

Madziu, łazienki wyglądają coraz piękniej:yes: :) Bardzo podoba mi się twoja 'kolumnowa' umywalka, piękna i moim zdaniem świetnie wygląda w tej łazience. Swego czasu też myślałam o takiej do mojej łazienki na dole, ale mój luby nie bardzo był do niej przekonany.

A lampy przepiekne!!! Też chcę takie :cry: i w kolejkę do nieistniejącejo jeszcze twojego sklepu się ustawiam ;)

Edytowane przez aga_domatorka

Hej Magda!

Oglądałam Twoje okna i szczerze mówiąc nie wyglądają ciekawie.Sorry za szczerość :D.Proponuję abyś zapytała o możliwość przemalowania u producenta okien drewnianych.Tylko nie w jakiejś dużej firmie,bo w sezonie nie będzie im się chciało brać takiej małej robótki.Proponuje małą fimę.Jeśli to ma to być malowane na hali to niestety wiąże się to z demontażem,ale może jest możliwość aby dobrze oklejając wszystko wokół zrobili to na miejscu?Tym bardziej,że chodzi o kilka okien.Myślę,że malowanie natryskowe Cię zadowoli i będzie pożadany efekt :)

Jeśli to ma to być malowane na hali to niestety wiąże się to z demontażem

Demontaż okien? :jawdrop:Jak to sobie wyobrażasz, kiedy są już zrobione tynki i elewacja domu?:sick: Skrzydło można zdjąć, ale ram nie zdemontujesz. Tak czy siak Magdzie pozostaje malowanie na miejscu;)