Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)

Recommended Posts

Dziewczyny jest jeszcze w "okolicach" Mokotowskiej Place Vendome na Emilii Plater. Dawno nie byłam ale mają piękne rzeczy. Obok niego też jest jakiś sklep ale nazwy w tym momencie nie pamiętam.

Magda nasze drogi tak często się przecinają, że zastanawiam się ile razy już Cię widziałam ;) Mój przyjaciel mieszka koło Twojego nowego mieszkania, po sklepach buszujemy tych samych i jeszcze restauracje...

A pizza we Flamingu genialna. Polecam wam jeszcze restaurację Vilano w miasteczku Wilanów. Obok niej też jest cudowny sklepik z rzeczami do domu a w samym miasteczku W znajdziecie jeszcze dwa. Jeden to home sweet home ale nie ten sam co na Wiertniczej a drugi jest koło pralni z cytryną ale jeszcze w nim nie byłam. Wydaje się bardzo zachęcający.

Toya, no faktycznie musimy na siebie wpadać ze 3 razy w tygodniu co najmniej:lol2: We wszystkie miejscach, które wymieniłaś znam i bywam:D Sklepik przy Villano faktycznie świetny (i robią meble tapicerowane na zamówienie - nawet się zastanawiałam czy łóżka u nich nie robić), pozostałe też mam obcykane, ale już nie chciałam skibusi na Wilanów wysyłać;) Ale jeśli, to niech jedzie przez Powsińską - tam też parę fajnych pozycji, np. Impresje.

A koło Place Vendome jest (a rczej była, bo przenieśli) Eklada - chcę od nich lustrzaną konsolkę do sypialni. A w Place Vendome widziałam ostatnio boską komodę i fotel. Nawet porobiłam zdjęcia, ale jakoś mi się nie chciało wrzucić;)

toya, to musimy kiedyś się umówić na kawkę:) - skoro i tak się spotykamy to warto chociaż pogadać;)

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potwierdzam, potwierdzam pizza we Flamingu najlepsza w mieścia, to chyba Capriciosa była i na werandzie w ciepłe dni mozna posiedzieć.

Magda Centrum Kopernika polecam, musisz Hanutka zabrac i koniecznie ubranie na zmianę, tam jest taka sekcja dla dzieci z wodą :). Jak będzie brzydka pogoda to możemy z dziewczynami się wybrać :)

Dojdź do siebie i ruszamy na Kopernika;) Ja z chęcią, ale myślałam, że takiego malucha jak mój to nie zainteresuje, a i ja przez nią nic nie zobaczę:/

A skoro Koleżanki-Warszawianki tak już o knajpach gadamy, to poradźcie mi, która ma fajny ogródek wewnętrzny, taki bezpieczny dla dzieci. Za 2 tyg. mam chrzciny mojego diabełka (nie pytajcie dlaczego dopiero teraz;)) i szukam jakiegoś fajnego miejsca na obiad. Najlepiej, żeby było trochę sielsko-anielsko, klimatycznie (jak w Różanej, którą poleciła Justyna, ale tam z niewiadomych powodów nie chce mój mąż;)). Znacie coś podobnego? U mnie na osiedlu, w EP jest Biały Domek, więc może tam, ale wolałabym coś jeszcze innego. Jakieś sugestie?

I najlepiej miejsce bez placu zabaw dla dzieci, bo wtedy w niedzielę są tam dzikie tłumy.

No to ja z jeszcze większą;) I mogłybyśmy się w Villano właśnie umówić (choć tam ogródka z prawdziwego zdarzenia brak:roll: - jedzenie rekompensuje;)). W przyszłym tyg. np. - może zgadamy się potem na priva?:)

Ale ty lepiej pokaż nam tu swoją piękną, wykończoną chałupę - umiem dodać dwa do dwóch - MW + Twoja (nasza) ścieżka wnętrzarska = Chata Full Wypas. Czekam:popcorn:

Przychodzi mi do głowy na razie tylko ta. Nie jest tak anielsko jak w Różanej ale może... http://www.cudawiankirestauracja.pl/o-restauracji.php

Do założenia wątku zbieram się od początku mojej przygody z urządzaniem mieszkania i zdążyłam w nim zamieszkać a wątku jak nie było tak nie ma. Ale obiecuję, że założę i wszystko Wam pokażę. Wielu rzeczy jeszcze brakuje i mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda mi się skończyć mieszkanie ;)

OK, już nie zaśmiecam Twojego wątku i odzywam się na priv.

:bye:

Madzia, jak ma być kameralnie to wybierz się na Saską Kępę:yes: Znam tam fajną restauracyjkę z ogrodem Passe Partout- niezłe jedzonko, ładne wnetrza- ja tam czuje się bardzo dobrze:D

Musiałabyś pojechać i zobaczyć. Żebyś tylko nie miała problemu z rezerwacją, bo większość knajp w okresie letnim organizuje wesela i przeważnie nie są w stanie na drugi dzień przygotować nowego przyjęcia.

http://www.passepartout.pl/

Co do Kopernika to jest tam super sekcja wlasnie dla takich maluchów jak nasze, tak a'la plac zabaw wewnatrz, Hania będzie zachwycona, a co do calej reszty w Koperniku to jak dla mnie jest to ciekawe dla uczniów gimnazjum, ewentualnie liceum :(

Co do chrzcin- moja znajoma organizowała komunie w Białym Domku i była bardzo zadowolona :)

ach właśnie, przepis...

No to lecę z koksem;)...

RISOTTO Z KURKAMI I KURCZAKIEM

(przepis na 4 porcje)

http://i3.fmix.pl/fmi153/4141368a0018a6084e1e0d0e/zdjecie.jpg

Składniki:

- 1 połówka piersi z kurczaka

- 200-250 g kurek (oczywiście najlepiej świeżych)

- szklanka ryżu do risotto (ja użyłam Arborio)

- 2-3 łyżki masła

- tymianek

- pół szklanki białego wina

- pół szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30% łaciatą)

- duża cebula

- 750 ml bulionu drobiowego

- 1/4 szklanki startego parmezanu

- sól i pieprz

Najpierw kurczak... Pół godziny-godzinę wcześniej przed "całym gotowaniem" warto pierś zamacerować w słodkiej i ostrej papryce z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny oliwy (ja też dodaję sproszkowany czosnek;)). Tak przygotowane mięso (w całości) gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut - najprostszy sposób to wlać na dno sporego garnka 2-3 cm wody i zagotować. Nastepnie umieścić na nim zwykłe sito a w nim mięsko;) Uwaga: koniecznie trzeba pamiętać o nakryciu tego wszyskiego przykrywką - inaczej nic się nie ugotuje;)

Aha, i uwaga dla wszystkich sceptyków gotowania drobiu na parze - zaufajcie mi i nie smażcie tego na patelni:no: Nie przy tym daniu:no:

a w tym czasie... W rondlu roztapiamy 1,5-2 łyżki masła i wrzucamy dobrze opłukane kurki (co większe egzemplarze warto pociąć na mniejsze kawałki). Dusimy ok. 5-7 min. wraz z tymiankiem (ok. łyżeczka?). Następnie grzyby zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy kolejne 5 minut aż wino zredukuje się tak o połowę. Kolej na śmietankę - wlewamy i dokładnie mieszamy, i oczywiście dusimy kolejne 5-7 minut;), do momentu aż sos się ujednolici (nie należy czekać aż śmietana się całkiem zredukuje). Łyżką cedzakową wyławiamy kurki, co do jednej;) i odkładamy na bok do miseczki (ja polecam je wtedy posolić i sporo popieprzyć - dlatego same, a nie w sosie, ponieważ sos juz i tak będzie dobrze doprawiony dzięki bulionowi).

Na małej patelni rozpuszczamy pozostałe 1/2-1 łyżeczkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Do sosu w rondelku dodajemy nasz ryż i zeszkloną cebulę. Mieszamy, aby ryż przykrył się sosem i smażymy na wolnym ogniu przez parę minut aż ryż się zeszkli. Następnie dolewamy szklankę bulionu i nadal gotujemy od czasu do czasu mieszjąc do momentu, aż ryż wchłonie całą ciecz. Dolewamy drugą szklankę i postępujemy jak wyżej... i tak aż do momentu aż skończy się bulion;)

...W międzyczasie na pewno zrobił się już nasz kurczaczek - jest mięciutki, aromatyczny i soczysty. Przy pomocy widelca i ostrego noża kroimy go na cieniutkie plasterki, a te na mniejsze kawałki. Następnie wraz z kurkami dodajemy do naszego ryżu. Pod koniec gotowania dodajemy też parmezan i energicznie mieszamy.

Oczekiwany efekt to ryż o kremistej, dość lepkiej konsystencji.

Oczywiście warto też spróbować, bo może jednak danie wymaga dosolenia/dopieprzenia - u mnie już nic nie trzeba było dodawać;)

Najładniejszy sposób podania, to napełnienie ryżem foremki (niska szklanka, miseczka itp.), a następnie wyłożenie na duży talerz. Z wierzchu posypać resztka parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Mile widizna też jakaś zieleninka (posiekana pietruszka, łodyżki tymianku itp.)

uffff, ale się napisałam;) Mama nadzieję, ze nic nie pominęłam

Edit: Żeby wam jeszcze większego smaka narobić, wrzucilam zdjęcie;) - oczywiście znalezione w sieci, nie moje;) Ale moje danko bardzo podobnie wyglądało:yes:

Edytowane przez MagdaZZZ