MagdaZZZ 24.07.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Ksylomeno, cieszę się, że zdarza mi się pomóc czy podsunąć Ci jakiś pomysł Zapraszam:D aga_domatorka, wydaje mi się, że taki melanż jest dość łatwy w utrzymaniu:) yokasta, zaraz wyślę PW ooliwka, mam tam tradycyjny kryształowy żyrandol. ocia - dzięki:) Dziś odbył się chrzest mojej małej:D Było super, pogoda dopisała, Haneczka była wspaniała:rolleyes: Wszyscy byli oczarowani nią i restauracją (a wybrałam w końcu Flaminga). Szczęśliwa acz umordowana - idę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 24.07.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 No to fajnie, że wszystko się udało i macie to już za sobą Odpocznij sobie, bo dzień był pewnie pełen wrażeń Kolorowych snów http://images.zaazu.com/img/sleep-f-animated-animation-female-smiley-emoticon-000388-large.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 25.07.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) Hej Magdo! Fajnie,że chrzciny udane Czy pamiętasz może,a może nawet masz stronkę sklepu w którym zamawiałaś uchwyty do tej mojej ukochanej szafki łazienkowej ? Jak już odpoczniesz po imprezie w wolnej chwili zajrzyj proszę do mojej galerii-potrzebuję rady osoby z gustem dotyczącej gabinetu mojego M.Doradż coś,abyśmy "wsi" nie narobili Buziole! Edytowane 25 Lipca 2011 przez lady in red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 25.07.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 eee Madzia to "pogaństwa w narodzie już nie ma" super że się wszystko udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krokusik77 25.07.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 ach właśnie, przepis... No to lecę z koksem;)... RISOTTO Z KURKAMI I KURCZAKIEM (przepis na 4 porcje) http://i3.fmix.pl/fmi153/4141368a0018a6084e1e0d0e/zdjecie.jpg Składniki: - 1 połówka piersi z kurczaka - 200-250 g kurek (oczywiście najlepiej świeżych) - szklanka ryżu do risotto (ja użyłam Arborio) - 2-3 łyżki masła - tymianek - pół szklanki białego wina - pół szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30% łaciatą) - duża cebula - 750 ml bulionu drobiowego - 1/4 szklanki startego parmezanu - sól i pieprz Najpierw kurczak... Pół godziny-godzinę wcześniej przed "całym gotowaniem" warto pierś zamacerować w słodkiej i ostrej papryce z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny oliwy (ja też dodaję sproszkowany czosnek;)). Tak przygotowane mięso (w całości) gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut - najprostszy sposób to wlać na dno sporego garnka 2-3 cm wody i zagotować. Nastepnie umieścić na nim zwykłe sito a w nim mięsko;) Uwaga: koniecznie trzeba pamiętać o nakryciu tego wszyskiego przykrywką - inaczej nic się nie ugotuje;) Aha, i uwaga dla wszystkich sceptyków gotowania drobiu na parze - zaufajcie mi i nie smażcie tego na patelni:no: Nie przy tym daniu:no: a w tym czasie... W rondlu roztapiamy 1,5-2 łyżki masła i wrzucamy dobrze opłukane kurki (co większe egzemplarze warto pociąć na mniejsze kawałki). Dusimy ok. 5-7 min. wraz z tymiankiem (ok. łyżeczka?). Następnie grzyby zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy kolejne 5 minut aż wino zredukuje się tak o połowę. Kolej na śmietankę - wlewamy i dokładnie mieszamy, i oczywiście dusimy kolejne 5-7 minut;), do momentu aż sos się ujednolici (nie należy czekać aż śmietana się całkiem zredukuje). Łyżką cedzakową wyławiamy kurki, co do jednej;) i odkładamy na bok do miseczki (ja polecam je wtedy posolić i sporo popieprzyć - dlatego same, a nie w sosie, ponieważ sos juz i tak będzie dobrze doprawiony dzięki bulionowi). Na małej patelni rozpuszczamy pozostałe 1/2-1 łyżeczkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Do sosu w rondelku dodajemy nasz ryż i zeszkloną cebulę. Mieszamy, aby ryż przykrył się sosem i smażymy na wolnym ogniu przez parę minut aż ryż się zeszkli. Następnie dolewamy szklankę bulionu i nadal gotujemy od czasu do czasu mieszjąc do momentu, aż ryż wchłonie całą ciecz. Dolewamy drugą szklankę i postępujemy jak wyżej... i tak aż do momentu aż skończy się bulion ...W międzyczasie na pewno zrobił się już nasz kurczaczek - jest mięciutki, aromatyczny i soczysty. Przy pomocy widelca i ostrego noża kroimy go na cieniutkie plasterki, a te na mniejsze kawałki. Następnie wraz z kurkami dodajemy do naszego ryżu. Pod koniec gotowania dodajemy też parmezan i energicznie mieszamy. Oczekiwany efekt to ryż o kremistej, dość lepkiej konsystencji. Oczywiście warto też spróbować, bo może jednak danie wymaga dosolenia/dopieprzenia - u mnie już nic nie trzeba było dodawać Najładniejszy sposób podania, to napełnienie ryżem foremki (niska szklanka, miseczka itp.), a następnie wyłożenie na duży talerz. Z wierzchu posypać resztka parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Mile widizna też jakaś zieleninka (posiekana pietruszka, łodyżki tymianku itp.) uffff, ale się napisałam;) Mama nadzieję, ze nic nie pominęłam Edit: Żeby wam jeszcze większego smaka narobić, wrzucilam zdjęcie;) - oczywiście znalezione w sieci, nie moje;) Ale moje danko bardzo podobnie wyglądało:yes: Magda i wszystkie dziewczyny, które już zrobiły to danie, przepraszam Was bardzo, ale ja jestem opóźniona kulinarnie i mam pytanie czy dobrze rozumiem, że do garnka,w którym gotowały się kurki, gdzie powstał sos z wina i śmietanki mam wrzucić suchy ryż i zalewać to wszystko bulionem? Bulion może być z kostki? a ten sos bez bulionu jest już sam w sobie dobry? można ryż ugotować osobno, zrobić kopczyk i polać sosem z kurkami i kurczakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 25.07.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 można ryż ugotować osobno, zrobić kopczyk i polać sosem z kurkami i kurczakiem? Wtedy to będzie ryż z sosem kurkowym i kurczakiem, a nie risotto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 25.07.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Wtedy to będzie ryż z sosem kurkowym i kurczakiem, a nie risotto... No raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 25.07.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Tak, wrzucasz suchy ryż, ale specjalny do risotto - różni się smakiem, kształtem i w konsekwencji sposobem przyrządzania. Bulion może być z kostki, ale na pewno smaczniejszy będzie prawdziwy wywar (przyznaję, ja robiłam z kostki po raz pierwszy, ale to nie to samo). Sam w sobie sos jest owszem smaczny - ale bez bulionu risotto nie ugotujesz, bo ryż musi wchłonąć całą ciecz. Przed dolewaniem bulionu ryż musi się trochę zeszklić, z resztą to jest w przepisie. Jeśli zrobisz to danie inaczej - to już nie będzie TO danie więc na własne ryzyko. Ja mogę polecić, bo to risotto jest doprawdy doskonałe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 25.07.2011 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 No krokusik, to już dziewczyny wszystko Ci powiedziały;) Nic dodać, nic ująć Risotto ma to do siebie, że musi wchłonąć zastraszającą ilość cieczy, o objętości ok. 3-4 razy większej niż sam ryż, żeby było smaczne:yes: lady, linka do uchwytów podawałam już chwilę wcześniej - sklep internetowy Sparta. *************************************************** Nie mogę dojść do siebie po tym rodzinnym maratonie - a to jeszcze nie koniec;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krokusik77 25.07.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 czuję, że już wiem o co chodzi, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 26.07.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Madzia przeglądam sobie tapety i znalazłam chyba coś dla Ciebie do pokoju gościnnego, moim zdaniem bardzo podobne, ogólnie strona ma wiele tapet w ofercie może przeglądnij jeszcze swoim okiem? http://www.udekorujdom.pl/sklep/cole-and-son/charlie-wilson http://www.udekorujdom.pl/sklep/cole-and-son/vintage-glamour Przepraszam, że tak bezczelnie linka wklejam, ale zaraz wychodzę do pracy Edytowane 26 Lipca 2011 przez Venus_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 26.07.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Kurcze Magda te wklejone przez Venus (pierwsze) tez sie blyszcza ...tak jak tamta ...jesli o taki efekt Ci chodzilo, to te, ktore ja mam sa podobne (ktos robi lepsze zdjecia ) ...alejesli o matowe no to sama wiesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 26.07.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 lasche mnie ubiegła;) Właśnie to chciałam napisać... tapety śliczne, właśnie takich wzorow szukam, ale w macie, nie winylowych... kto kolwiek widział, ktokolwiek wie... Bo się okazało (dzięki uprzejmości lasche), że te, które wcześniej wyalazłam też są bardzo błyszczace, perłowe, nadruk jest w kolorze srebrnym albo złotym, mocno odbijającym światło. Nie o takie mi chodzi:no: Chciałabym papierowe, ae właśnie w deseń mikrorombów;) W każdym razie, Venusko kochana - dziękuję za pamieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 26.07.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 No to jak coś mi się rzuci w oczy to dam znaka P.S. Będą fotki z chrztu Hanulka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 26.07.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Mam nadzieję, że będą Był wynajęty profesjonalny fotograf, więc mam nadzieję, ze parę pokazowych fotek się znajdzie;) Powinny być pod koniec tygodnia i na pewno coś wrzucę na fm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosiaczek 26.07.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Madziu właśnie znajoma zamawia mi lampy w overstocku:wave:Zachorowalam na nie przez Ciebie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 26.07.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Tosiaczku, to super:wiggle: A dokładnie te same zamawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 26.07.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Nie mogę dojść do siebie po tym rodzinnym maratonie - a to jeszcze nie koniec;) Brzmi intrygująco Jak Hania przeżyła polewanie wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 26.07.2011 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Nie Jolcia, to nic intrygującego;) Po prostu Teście zostawali do dziś i jeszcze nas czekała wczorajsza kolacja u Bratowej:) Ja z Hanką odpadłyśmy o 21 z haczkiem i pojechałyśmy do domu spać, takie byłyśmy styrane. A mój Szanowny Małżonek z resztą swojej rodzinki bawili się na tarasie do... 3.00:o:lol2: Nie wiedziałam, ze 70-latkowie mają taką parę Hanulka była wspaniała. Dyskutowała z księdzem... na każdą jego propozycję miała jedną odpowiedź: "Nie", "nieee":no: Ale to w szystko na spokojnie, z dużym przekonaniem w głosie, bez żadnych histerii... polewanie też zniosła zakakująco dobrze. Ogólnie była rozkoszna i... śliczna:D - to mówiłam ja, mamusia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 26.07.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Zapewne każde "nie" utwierdzało księdza w przekonaniu, że chrzcić trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts