Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)


Recommended Posts

Ksylomeno, cieszę się, że zdarza mi się pomóc czy podsunąć Ci jakiś pomysł;) Zapraszam:D

 

aga_domatorka, wydaje mi się, że taki melanż jest dość łatwy w utrzymaniu:)

 

yokasta, zaraz wyślę PW

 

ooliwka, mam tam tradycyjny kryształowy żyrandol.

 

ocia - dzięki:)

 

 

Dziś odbył się chrzest mojej małej:D Było super, pogoda dopisała, Haneczka była wspaniała:rolleyes: Wszyscy byli oczarowani nią i restauracją (a wybrałam w końcu Flaminga).

Szczęśliwa acz umordowana - idę spać:sleep:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Magdo!

Fajnie,że chrzciny udane :)

 

Czy pamiętasz może,a może nawet masz stronkę sklepu w którym zamawiałaś uchwyty do tej mojej ukochanej szafki łazienkowej ;) :D?

 

Jak już odpoczniesz po imprezie w wolnej chwili zajrzyj proszę do mojej galerii-potrzebuję rady osoby z gustem dotyczącej gabinetu mojego M.Doradż coś,abyśmy "wsi" nie narobili :D

 

Buziole!

Edytowane przez lady in red
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ach właśnie, przepis...

No to lecę z koksem;)...

 

 

RISOTTO Z KURKAMI I KURCZAKIEM

(przepis na 4 porcje)

 

http://i3.fmix.pl/fmi153/4141368a0018a6084e1e0d0e/zdjecie.jpg

 

Składniki:

- 1 połówka piersi z kurczaka

- 200-250 g kurek (oczywiście najlepiej świeżych)

- szklanka ryżu do risotto (ja użyłam Arborio)

- 2-3 łyżki masła

- tymianek

- pół szklanki białego wina

- pół szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30% łaciatą)

- duża cebula

- 750 ml bulionu drobiowego

- 1/4 szklanki startego parmezanu

- sól i pieprz

 

Najpierw kurczak... Pół godziny-godzinę wcześniej przed "całym gotowaniem" warto pierś zamacerować w słodkiej i ostrej papryce z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny oliwy (ja też dodaję sproszkowany czosnek;)). Tak przygotowane mięso (w całości) gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut - najprostszy sposób to wlać na dno sporego garnka 2-3 cm wody i zagotować. Nastepnie umieścić na nim zwykłe sito a w nim mięsko;) Uwaga: koniecznie trzeba pamiętać o nakryciu tego wszyskiego przykrywką - inaczej nic się nie ugotuje;)

Aha, i uwaga dla wszystkich sceptyków gotowania drobiu na parze - zaufajcie mi i nie smażcie tego na patelni:no: Nie przy tym daniu:no:

 

a w tym czasie... W rondlu roztapiamy 1,5-2 łyżki masła i wrzucamy dobrze opłukane kurki (co większe egzemplarze warto pociąć na mniejsze kawałki). Dusimy ok. 5-7 min. wraz z tymiankiem (ok. łyżeczka?). Następnie grzyby zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy kolejne 5 minut aż wino zredukuje się tak o połowę. Kolej na śmietankę - wlewamy i dokładnie mieszamy, i oczywiście dusimy kolejne 5-7 minut;), do momentu aż sos się ujednolici (nie należy czekać aż śmietana się całkiem zredukuje). Łyżką cedzakową wyławiamy kurki, co do jednej;) i odkładamy na bok do miseczki (ja polecam je wtedy posolić i sporo popieprzyć - dlatego same, a nie w sosie, ponieważ sos juz i tak będzie dobrze doprawiony dzięki bulionowi).

Na małej patelni rozpuszczamy pozostałe 1/2-1 łyżeczkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Do sosu w rondelku dodajemy nasz ryż i zeszkloną cebulę. Mieszamy, aby ryż przykrył się sosem i smażymy na wolnym ogniu przez parę minut aż ryż się zeszkli. Następnie dolewamy szklankę bulionu i nadal gotujemy od czasu do czasu mieszjąc do momentu, aż ryż wchłonie całą ciecz. Dolewamy drugą szklankę i postępujemy jak wyżej... i tak aż do momentu aż skończy się bulion;)

...W międzyczasie na pewno zrobił się już nasz kurczaczek - jest mięciutki, aromatyczny i soczysty. Przy pomocy widelca i ostrego noża kroimy go na cieniutkie plasterki, a te na mniejsze kawałki. Następnie wraz z kurkami dodajemy do naszego ryżu. Pod koniec gotowania dodajemy też parmezan i energicznie mieszamy.

Oczekiwany efekt to ryż o kremistej, dość lepkiej konsystencji.

Oczywiście warto też spróbować, bo może jednak danie wymaga dosolenia/dopieprzenia - u mnie już nic nie trzeba było dodawać;)

Najładniejszy sposób podania, to napełnienie ryżem foremki (niska szklanka, miseczka itp.), a następnie wyłożenie na duży talerz. Z wierzchu posypać resztka parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Mile widizna też jakaś zieleninka (posiekana pietruszka, łodyżki tymianku itp.)

 

uffff, ale się napisałam;) Mama nadzieję, ze nic nie pominęłam

 

 

Edit: Żeby wam jeszcze większego smaka narobić, wrzucilam zdjęcie;) - oczywiście znalezione w sieci, nie moje;) Ale moje danko bardzo podobnie wyglądało:yes:

Magda i wszystkie dziewczyny, które już zrobiły to danie, przepraszam Was bardzo, ale ja jestem opóźniona kulinarnie i mam pytanie czy dobrze rozumiem, że do garnka,w którym gotowały się kurki, gdzie powstał sos z wina i śmietanki mam wrzucić suchy ryż i zalewać to wszystko bulionem? Bulion może być z kostki? a ten sos bez bulionu jest już sam w sobie dobry? można ryż ugotować osobno, zrobić kopczyk i polać sosem z kurkami i kurczakiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, wrzucasz suchy ryż, ale specjalny do risotto - różni się smakiem, kształtem i w konsekwencji sposobem przyrządzania.

Bulion może być z kostki, ale na pewno smaczniejszy będzie prawdziwy wywar (przyznaję, ja robiłam z kostki ;) po raz pierwszy, ale to nie to samo).

 

Sam w sobie sos jest owszem smaczny - ale bez bulionu risotto nie ugotujesz, bo ryż musi wchłonąć całą ciecz. Przed dolewaniem bulionu ryż musi się trochę zeszklić, z resztą to jest w przepisie.

 

Jeśli zrobisz to danie inaczej - to już nie będzie TO danie :) więc na własne ryzyko. Ja mogę polecić, bo to risotto jest doprawdy doskonałe!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No krokusik, to już dziewczyny wszystko Ci powiedziały;) Nic dodać, nic ująć:lol2: Risotto ma to do siebie, że musi wchłonąć zastraszającą ilość cieczy, o objętości ok. 3-4 razy większej niż sam ryż, żeby było smaczne:yes:

 

lady, linka do uchwytów podawałam już chwilę wcześniej - sklep internetowy Sparta.

 

***************************************************

Nie mogę dojść do siebie po tym rodzinnym maratonie - a to jeszcze nie koniec;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madzia przeglądam sobie tapety :D i znalazłam chyba coś dla Ciebie do pokoju gościnnego, moim zdaniem bardzo podobne, ogólnie strona ma wiele tapet w ofercie może przeglądnij jeszcze swoim okiem? :)

 

http://www.udekorujdom.pl/sklep/cole-and-son/charlie-wilson

 

http://www.udekorujdom.pl/sklep/cole-and-son/vintage-glamour

 

Przepraszam, że tak bezczelnie linka wklejam, ale zaraz wychodzę do pracy :D

Edytowane przez Venus_m
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lasche mnie ubiegła;) Właśnie to chciałam napisać... tapety śliczne, właśnie takich wzorow szukam, ale w macie, nie winylowych... kto kolwiek widział, ktokolwiek wie... Bo się okazało (dzięki uprzejmości lasche:hug:), że te, które wcześniej wyalazłam też są bardzo błyszczace, perłowe, nadruk jest w kolorze srebrnym albo złotym, mocno odbijającym światło. Nie o takie mi chodzi:no: Chciałabym papierowe, ae właśnie w deseń mikrorombów;)

 

W każdym razie, Venusko kochana - dziękuję za pamieć:hug:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie Jolcia, to nic intrygującego;) Po prostu Teście zostawali do dziś i jeszcze nas czekała wczorajsza kolacja u Bratowej:) Ja z Hanką odpadłyśmy o 21 z haczkiem i pojechałyśmy do domu spać, takie byłyśmy styrane. A mój Szanowny Małżonek z resztą swojej rodzinki bawili się na tarasie do... 3.00:o:lol2: Nie wiedziałam, ze 70-latkowie mają taką parę;)

 

Hanulka była wspaniała. Dyskutowała z księdzem... na każdą jego propozycję miała jedną odpowiedź: "Nie", "nieee":no::lol2: Ale to w szystko na spokojnie, z dużym przekonaniem w głosie, bez żadnych histerii... polewanie też zniosła zakakująco dobrze. Ogólnie była rozkoszna i... śliczna:D - to mówiłam ja, mamusia;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...