Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)


Recommended Posts

Dziewczyny kurdcze czy temat jedzeniowy zawsze musi sie w okolicach 22 zaczynac...:bash:matko od razu glodna sie robie i jak tu zrzucic ciazowy balast przy Was ja sie pytam.:bash::D

Madzia a dawalas gdzies ten przepis na placuszki?umknely mi a wygladaja smakowicie, ja uwielbiam cukinie, my nawet cukiniowy pasztet robimy.:lol2:

A klamki koniecznie ciemne i na dlugim szyldzie, no coz latwego zycia z nami ten Twoj maz mial nie bedzie:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I jeszcze sosik z jogurtu bałkańskiego czosnku i koperku zamiast śmietany (z łososiem się super kompomuje)

 

 

Taki sosik uwielbiam, ale śa dwa dania, a właściwie trzy, w których śmietany nigdy nie zastpię śmietaną:no: To pierogi ruskie (jadam ZAWSZE gotowane, z podsmażoną cebulką i kwaśną śmietaną - podsmażanych nie tknę), placki ziemniaczane i te właśnie z cukini. Takie moje zboczenie:lol2: (i żeby nie było, próbowałam zastąpić mniej kalorycznym jogurtem - to nie to:no:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

śa dwa dania, a właściwie trzy, w których śmietany nigdy nie zastpię śmietaną:no:

 

ale ja nie zastępuję, i nie robię tego z powodu kaloryczności śmietany, znam smak ze śmietaną i z jogurtem bałkańskim i po prostu z nim jest lepsze (i z żadnym innym, greckim już*nieeeee), wg mnie oczywiście

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

anetko, nie dawałam jeszcze, ale mogę to nadrobić;) Tylko jak małą położę, bo ogląda "przepis na życie" i jeszcze nie chce iść spać:lol2: (no dobra, mamusia też ogląda:p)

 

A klamki koniecznie ciemne i na dlugim szyldzie, no coz latwego zycia z nami ten Twoj maz mial nie bedzie:lol2:

 

Oj, to prawda:lol2: Już delikatnie sprawę próbowałam przeforsować, ale narazie się nie daje;) Będę nad tym pracować - faceci po prostu nie mają wyobraźni:roll: Lubią melodie, które już raz słyszeli - jak mawiał klasyk:Lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale ja nie zastępuję,

 

Ale co? Podajesz i z tym i z tym jednocześnie? A który bałkański kupujesz? Z tym takim chłopkiem roztropkiem na wieczku? Ja od pewnego czasu kupuję też te francuskie (ze względu na najmniejszą kaloryczność właśnie:oops:) ale też są b. dobre:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki sosik uwielbiam, ale śa dwa dania, a właściwie trzy, w których śmietany nigdy nie zastpię śmietaną:no: To pierogi ruskie (jadam ZAWSZE gotowane, z podsmażoną cebulką i kwaśną śmietaną - podsmażanych nie tknę), placki ziemniaczane i te właśnie z cukini. Takie moje zboczenie:lol2: (i żeby nie było, próbowałam zastąpić mniej kalorycznym jogurtem - to nie to:no:)
jak to ruskie ze śmietaną?????

Madzia podaj przepis na te placuszki z cukini z fetę do piekarnika

 

anetko, nie dawałam jeszcze, ale mogę to nadrobić;) Tylko jak małą położę, bo ogląda "przepis na życie" i jeszcze nie chce iść spać:lol2: (no dobra, mamusia też ogląda:p)

 

 

 

Oj, to prawda:lol2: Już delikatnie sprawę próbowałam przeforsować, ale narazie się nie daje;) Będę nad tym pracować - faceci po prostu nie mają wyobraźni:roll: Lubią melodie, które już raz słyszeli - jak mawiał klasyk:Lol2:

otworzysz paczkę i powiesz do męza.. Zobacz kochanie pomylili się w sklepie. spróbujmy założyć jedną....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale co? Podajesz i z tym i z tym jednocześnie? A który bałkański kupujesz? Z tym takim chłopkiem roztropkiem na wieczku? Ja od pewnego czasu kupuję też te francuskie (ze względu na najmniejszą kaloryczność właśnie:oops:) ale też są b. dobre:yes:

 

Nie nie, jednocześnie nie, ten z jogurtem, czosnkiem i koperkiem po prostu mi bardziej podchodzi :yes:

Kupuję ten z Bułgarem :yes: Light też jest, ale kupuję normalny.

I od jakiegoś czasu przymierzam się*do zrobienia z niego domowych Labneh z przepisu mojej ukochanej chillitki vel szellki

http://www.chillibite.pl/2011/06/labneh-i-domowy-jogurt.html

tylko ciągle miejsca w lodówce brak ;)

 

Ania, Magda, to weźmy się umówmy. A czy z dziećmi, czy bez, jak która może. Jak możesz Magda, to zostaw z nianią, ja nie wiem czy mąż będzie się mógł zająć, więc nie potrafię się określić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na jedną cukinie dałam ok. 1/3 takiego pojemniczka arla apetiny (tylko taką fetę miałam w lodówce;)) - oczywiście startej na drobnych oczkach. Do tego duuużo czosnku i jeszcze więcej pieprzu:rolleyes: i oregano (odrobinkę)

Muszę koniecznie zrobić pieczone.

Śmietanę do ruskich pierogów i placków ziemniaczanych nauczyła mnie jeść Białorusinka. Oczy mi wyszły z wrażenia, że tak można ;)

 

Klamka bardzo elegancka. Z szyldem wygląda genialnie. Nie wiem jak ten chrom wygląda na żywo, ale skoro Ty się zakochałaś w 'czarnym niklu' to może warto zaciągnąć męża i dać mu szansę pokochać Twój wybór ;)

Edytowane przez Gabs
zjadłam 'czarny nikiel'
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

otworzysz paczkę i powiesz do męza.. Zobacz kochanie pomylili się w sklepie. spróbujmy założyć jedną....

 

Dokładnie taki plan mam:rotfl:

monia, a uda Ci się jutro (o w miarę przyzwoitej porze) określić, czy będziesz z Lili czy nie? Bo jeśli tak, to ja Hankę z chęcią zabiorę:) A jeśli nie, to musze koniecznie nianię załatwić i muszę ją uprzedzić trochę wcześniej.

Wyślij mi na priva adres, co?

 

No i o której? Bo chyba wcześniej niż na 13 się nie wyrobię:oops: Pamiętajcie, że moje dziecię o 11 wstaje:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój mąż - nad czym strasznie ubolewam:cry: ruskie je tylko z maggie - przyprawa której w ogóle nie uznaję:mad: Nigdy jej u mnie w domu nie było. A on na początku małżeństwa wywalczył tę namiastkę niepodległości i kazał obiecać, że nigdy mu tego nie zabronię. Boże, jak Hanka też tak zacznie jeść, to się zastrzelę:cry:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i o której? Bo chyba wcześniej niż na 13 się nie wyrobię:oops: Pamiętajcie, że moje dziecię o 11 wstaje:lol2:

 

No to połóż ją o ludzkiej porze. Może wystarczy, że TapMadl jutro z Tobą nie obejrzy :lol: Moja dziś od 19:30 chrapie :yes:

 

Dam jutro znać co zaplanowaliśmy.

Po prostu nie wiem jak będzie wyglądał czwartek, a to się okaże jutro w połowie dnia pewnie

 

Jeśli o godzinę chodzi to ja bym u mnie zarządzila o jakiejś 11:30-12:00, a potem do Ani

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój mąż - nad czym strasznie ubolewam:cry: ruskie je tylko z maggie - przyprawa której w ogóle nie uznaję:mad: Nigdy jej u mnie w domu nie było. A on na początku małżeństwa wywalczył tę namiastkę niepodległości i kazał obiecać, że nigdy mu tego nie zabronię. Boże, jak Hanka też tak zacznie jeść, to się zastrzelę:cry:

 

To tak jak moja koleżanka z akademika!!!

Tylko ona jeszcze po polaniu maggi ... soliła !!!! (jest z Tomaszowa Lubelskiego)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój mąż - nad czym strasznie ubolewam:cry: ruskie je tylko z maggie - przyprawa której w ogóle nie uznaję:mad: Nigdy jej u mnie w domu nie było. A on na początku małżeństwa wywalczył tę namiastkę niepodległości i kazał obiecać, że nigdy mu tego nie zabronię. Boże, jak Hanka też tak zacznie jeść, to się zastrzelę:cry:

ja też tak jem:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

aha, no i przepis na PLACKI Z CUKINI Z FETĄ:

 

To przepis na małą porcje (ok. 8 placków z tego wyjdzie). Można mnożyć proporcje oczywiście w nieskończoność;)

 

1 cukinia

ok. 70 g fety

2 ząbki czosnku

nieduża cebulka

2 jajka

2-3 łyżki mąki (zależy od tego jak dobrze odsączymy cukinię)

oregano

sól

pieprz

 

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach (ja ścieram ze skórą), zasypać pół łyżeczką soli i najlepiej na godzinę odwiesić w sicie do odsączenia. Potem, przed przełożeniem do miski dobrze jeszcze wycisnąć. Dodać startą na małych oczkach fetę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, oregano, wbić jaja i dodać mąkę. Wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć wg uznania (ja pieprzę placki straaaaasznie dużo), można też dodać oregano.

 

Na blasze wyłożonej papierem uformować placuchy, i do rozgrzanego piekarnika na 15 minut (200 st.C) Nie wiem jak wasze piekarniki, u mnie trzeba się trochę namęczyć. Bo najpierw nastawiam na górę-dół z termoobiegiem, a na ostatnie 3-4 minuty zmieniam na grill z termoobiegiem ( z góry) - inaczej u mnie się nie zarumienią:roll:

I voila:lol: Smacznego!

 

Edit: aha, tak po 10 minutach, jak już są takie "ścięte" psikam oliwą z oliwek (tak po jednym psiku na placka, nie więcej:no:). To po to, aby ładnie błyszczały i się lepiej zarumieniły;)

 

Edit2: adnotacja dla MarJelki i jej koleżanek:lol2:

Placki dekorujemy kleksem śmietany, łososiem i opcjonalnie kawiorem. Warto dodać też cieniusieńko skrojony plasterek cytryny (ćwiartkę) - świetnie idzie z łososiem właśnie:yes:

Edytowane przez MagdaZZZ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...