Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem TWARDA :D nie dam się:no:

a mój małż właśnie obok pieczona golonkę wcina:bash:

No no, Twardzielka:no:

O jakie to ładne. Nawet się uśmiechnełam dzięki Tobie :) :hug:.

Zjadłabym taką piękną słodycz.

:hug:

Szkoda, że tak daleko jesteś... mam w lodówce jeszcze dwa takie cacuszla;)

Pod warunkiem, że będą pracować całą noc:lol2: Madzia, wierzysz im?;)

I co to za smakowite deserki o tej porze?:eek::mad::D

ALe nie nie:no: Nie myślcie, że jutro będzie stała już moja jadalnia:lol2: Jutro skończą wycinkę. Dziś murek już był wycięty, daszek wycięty, zostały tylko te filary... a dalej wchodzi ekipa od "donków kanadyjskich":wiggle:

agawi - deserek?:D Ty masz bliżej:lol2:

:hug:

Szkoda, że tak daleko jesteś... mam w lodówce jeszcze dwa takie cacuszla;)

Oooo mogłaś mi tego nie pisać ;) może za kilka dni sobie zrobię i mężowi (żeby nie było ;)).

Trzymam kciuki, żeby szybko skończyła się ta - jak ją pieszczotliwie nazywamy - rozpierducha. A potem? Już bym chciała zobaczyć efekt finalny :).

Atakuja Cie z kazdej strony:D Nawet maz przeciwko Tobie z ta golonka:lol2:

Madzia, co to za cudo nam "zaserwowalas"? (na nasze nieszczescie:D)

eee, to mój ekspresowy deser na "gorsze dni":lol2:

Truskaweczki (tym razem mrożone) pod kremem z bitej śmietany i mascarpone - mniooodzio:rolleyes:

Mam różne wersje tego desru... czasem z ubitym żółtkiem (kogel-mogel), z wanilią... zależy co mam;) Dziś nie miałam nic oprócz kremówki;)

Oczywiście Oleńko... choć tam nie ma co podawać;)

Dobrze schłodzoną słodką kremówkę (30-36%) ubić na sztywno, dodać cukier puder i sok z cytryny (wg. upodobań, choć polecam przesadzić na plus, niż na minus... mascarpone niedosłodzone robi się bardzo mdłe, niesmaczne...). Do śmietany dodać mascarpone i nadal ubijać aż uzyskamy jednolity, puszysty krem.

Na dnie w pucharku ułożyć truskawki (rozmrożone oczywiście;)) a na wierzch krem. Posypać kakao - 3 minuty i gotowe;)

aha, warto schłodzić - na godzinkę, dwie do lodówki.

aha, dla tych co kalorie liczą;)

robie też czasem bez bitej śmietany... czyli ubijam 2 żółtka (na małe opakowanie serka) i dodaję mascarpone - ubijam. Cukier, trochę soku z cytryny - coby mdłe nie było... do tego zestawu (jako, że krem jest bardziej żółty) pasują zairna świeŻej wanilii:yes: - fajnie to wtedy wyglada (i smakuje też;))

Lepiej zrobić samą śmietanę, to będzie mniej kalorycznie:rotfl:

Mascarpone ma 430 kCal w 100g:sick:

Dlatego już sobie tej śmietany nie odpuszczam:rotfl: W końcu ona ma tylko 30%:lol2: I tak pomniejsza kaloryczność jakby z tego średnia wyciagnąć:lol2:

A mascarpone... to jednak mascrpone;) Z tego mi trudno zrezygnować:rolleyes:

Swoją drogą... ja mam straszną słabość do deserów z mascarpone... nie przepuszczę żadnego:no:... ale jest jeden, który jest dla mnie wybitny i właśnie ten swój na nim wzoruję... ale jeszcze ideału nie osiągnęłam:(

To deser z restauracji Va Piano... mają tam taki właśnie z truskawkami... ale jest tak puszysty, tak lekki, że ja już nie wiem jak oni to robia:( Może ktoś z was wie? Nie wiem w jakich miastach w Polsce jest jeszcze ta sieć restauracji... jest w ogóle gdzieś poza wawą?

Edytowane przez MagdaZZZ