MagdaZZZ 24.11.2011 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Tosiaczku, qrka - nie wiem jak to się stało, że ja twojego (wielkiego notabene;)) posta nie zauważyłam:jawdrop: Quiche? Genialny pomysł - robiłam parę razy i bardzo lubię Tylko czy ja jeszcze pamietam jak? - dawno nie robiłam;) Biorę to poważnie pod rozwagę Madzia:hug: no to czekam na przepis:yes: Banalny... Na patelni zeszklić jedną cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać 0,5 kilo mielonego mięsa (ja dałam indycze), po chwili doprawić solą i pieprzem i podlać odrobiną bulionu (ale to nie konieczne:no: Ja dodaję, i chwilę duszę pod przykryiem, zeby mięsko nie było zbyt suche...) Dodać puszkę pokrojonych pomidorów i 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - doprawić jeszcze solą, pieprzem jeśli trzeba i koniecznie dodać 1-2 łyżeczki cukru...dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem... W tym czasie (a najlepiej jeszcze wcześniej;)) rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C... Cukinie (z takiej porcji wyjdą ok. 4) Przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek - zostawić ok. 3-5 mm miąższu... resztę miąższu posiekać drobno i dodać do farszu... no i jeszcze chwilę poddusić... Naczynie żaroodporne spryskać oliwą, natrzeć... na połówki cukinii nałożyć farsz (z górką) przyprawić dodatkowo (ja np. sporo chili daję i jeszcze pieprzę z wierzchu) i posypać startym parmezanem - przykryć pokrywą i wsadzić do piekarnika na 30 minut... po tym czasie zdjąć pokrywę, posypać jeszcze serem i piec przez kolejne 5-7 minu - gotowe:lol: Zamiast parmezanu z powodzeniem mozna użyć mozzarelli (takiej na na pizzę) Ja pozostały farsz używam dla malucha do makaronu (bo to praktycznie bolognese zwyczajny;)) - dodaję tylko trochę wody i przecieru, bo farsz mi dość "suchy" wyszedł. O rany... Mniam. Daj przepisy na te cuda! Na wszystko? Wrzucę po imprezce, bo niektórych rzeczy dawno nie robiłam - żebym nie podałą przepisów z błędami;) (jak np. sałątka serowa bez kukurydzy:lol2:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 24.11.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Magda koniecznie ze zdjęciami:) te przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 24.11.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Matko, to dopiero będzie imprezka i takie żarełko...:rolleyes: Dziewczyny, może się załapiemy, cooo??? W końcu 2 urodzinki Hanutka to ważna rzecz i wszystkie forumowe ciotki się zlecąhttp://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_witch.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.11.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Madzia, robię identyczne faszerowane cukinie papryki i bakłażany (ja najbardziej lubię bakłażany) Dodaję tylko kukurydzę z puszki (kiedyś robiłam bez, ale raz dałam i już zostało) Mój mąż*uwielbia takie zapiekane rzeczy Fajne te reniferki, słodkie Ale lepiej mów skąd te talerzyki z kuleczkami. Nigella ma taką*miseczkę i roztrzepuje w niej jajko zawsze I wypatrzyłam podkładki z h&y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 24.11.2011 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 a si, a si:yes: podkładki z h&y:lol:A takie talerzyki to w SIA dostaniesz... A bakłażanów faszerowanych jeszcze nie jadłam... mówisz, ze dobre? - muszę spróbować.A kukurydza (i np. ryż) to mi jakoś do faszerowanej papryki pasują, ogólnie wtedy taki bardziej treściwy ten farsz robię... myślałam, czy je dodać do cukinii, ale jakoś tak mi nie grało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 25.11.2011 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 A pewnie! Ja też jeszcze z ryżem robię przecież. Woreczek parboiled al dente na pół kg mięsa I tak, faszeruję tym cukinię (najlepsza żółta) i właśnie bakłażana. Często robię tak, że zapiekam 2 cukinie, 2 papryki i 2 bakłażany. Na drugi dzień pach do piekarnika i obiad w 10 minut. No i mąż mówi że "zmaserowane" (jego słownik proszę nie pytać )lepsze A takie talerzyki to w SIA dostaniesz... W jakimś internetowym czy stacjonarnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 25.11.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Do faszerowanych bakłażanów/cukinii znakomicie nadaje się też kiełbasa pokrojona w kostkę, podduszona i wymieszana potem (poza wydrążonym wnętrzem warzywa) z cebulą i kostkami mozzarelli Polecam też przepisy Nigella Slatera: http://www.kuchnia.tv/program/full/proste-dania-nigela-slatera_35571 , Jamiego Olivera z książki 30 minut w kuchni i przepisy Buddy'ego Valastro (genialnego cukiernika z NY): http://recipes.howstuffworks.com/menus/kitchen-boss-recipes.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toya_m 25.11.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ale dużo mnie ominęło Kanapa jest piękna. Jak będę u siebie w domu to zrobię zdjęcie bo obicie na mojej kanapie też różnie się układa i na początku nas to draznilo ale później przestaje sie na to zwracać uwagę. Zawsze po jakimś czasie możesz kupić materiał i dac do obicia. Ja ostatnio na jakieś przyjęcie robiłam tatar z łososia z kolendrą i wszyscy byli zachwyceni Możesz tez zrobić ciasta francuskiego grzanki z pesto i kozim serem. Dobre są nawet jak ostygną. Zawsze sprawdza się też vitello tonnato a jest banalne do zrobienia. Madzia nie dzwonilam bo we wtorek wyjechalam za Poznań na pogrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 25.11.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 A pewnie! Ja też jeszcze z ryżem robię przecież. Woreczek parboiled al dente na pół kg mięsa I tak, faszeruję tym cukinię (najlepsza żółta) i właśnie bakłażana. Często robię tak, że zapiekam 2 cukinie, 2 papryki i 2 bakłażany. Na drugi dzień pach do piekarnika i obiad w 10 minut. No i mąż mówi że "zmaserowane" (jego słownik proszę nie pytać )lepsze W jakimś internetowym czy stacjonarnym? nawet ja faszeruje papryki i cukinie. ale ja zawsze takim farszem jak na gołąbki. surowe mięso mielone, podsmażona , zrumieniona cebulka, ryż, sól, pieprz. do piekarnika i polewam rosołkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 25.11.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Do faszerowanych bakłażanów/cukinii ... joliska, zapomniałam Ci podziękować za zaspokojenie mojej próżnej ciekawości Fajne te wieszaczki One mają stać na kominku? Nie spadną pod ciężarem skarpety? Moni, spróbuj z pomidorami i kukurydzą Ja dodaję czasem łyżkę koncentratu (jak akurat mam) Farsz jest wtedy jeszcze bardziej głęboki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hazeleyes1982 25.11.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Matko Kochana ile mam do nadrobienia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 25.11.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Co tam Madziu słychać na froncie (niekoniecznie budowlanym...) Urodzinkowe przygotowania idą pełną parą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 25.11.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 A ja łódeczki robiłam z kaszą i mięskiem , muszę zrobić sałatkę z winogronami - w życiu nie jadłam takiej i jestem ciekawa . Menu jak się patrzy! Wyszukane i interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 25.11.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Madzia czyzbys w kuchni sie zaszyla??? dziekuje za przepisik:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 25.11.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ja też na sałatkę z wingoronami się czaję i ostrze noże :mniam: P.S. Właśnie się szykuję i lecę do TK MAXX w centrum, jeżeli będą ramki to na pewno Ci je kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosiaczek 25.11.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) Własnie skończyłam robić sałatkę z winogronami:)Wyszła Pycha!Ale dodałam tyle czosnku,że możemy odstraszać wampiry:DCo do quiche to przypominam przepis;)Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszone oregano(wersja 2: tymianek)i wodę (dolewamy wody tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą(wersja 2:mięso mielone). Doprawiamy szczyptą soli, świeżym pieprzem oraz mielonym chili). Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy. W średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem greckim/naturalnym oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Ciasto wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek z cebulą(wersja 2;mięso mielone oraz obgotowane brokuły) i zalewamy naszą masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut,aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Koniecznie wklej zdjęcia upichconych potraw.Aj ...jeszcze jedna sałatka:)Jak nie spróbujesz u Hanulka na urodzinach to może kiedyś przy okazji;) - bazylia- szpinak świeży (1:1 z bazylią)-pomidorki cherry-mozarella -awokado-kurczak obsmażony z sola i pieprzem(BEZ PRZYPRAW TYPU VEGETA:)) W duża miskę,wymieszać i polać vinegrette!Po bokach miski(o ile okrągła miska może mieś boki:D ale wiesz o co mi chodzi;)ułożyć 3-4 kawałki macy! Edytowane 25 Listopada 2011 przez Tosiaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 25.11.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Własnie skończyłam robić sałatkę z winogronami:)Wyszła Pycha!Ale dodałam tyle czosnku,że możemy odstraszać wampiry:D Co do quiche to przypominam przepis;) Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszone oregano(wersja 2: tymianek)i wodę (dolewamy wody tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą(wersja 2:mięso mielone). Doprawiamy szczyptą soli, świeżym pieprzem oraz mielonym chili). Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy. W średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem greckim/naturalnym oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Ciasto wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek z cebulą(wersja 2;mięso mielone oraz obgotowane brokuły) i zalewamy naszą masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut,aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Koniecznie wklej zdjęcia upichconych potraw. Aj ...jeszcze jedna sałatka:)Jak nie spróbujesz u Hanulka na urodzinach to może kiedyś przy okazji;) - bazylia - szpinak świeży (1:1 z bazylią) -pomidorki cherry -mozarella -awokado -kurczak obsmażony z sola i pieprzem(BEZ PRZYPRAW TYPU VEGETA:)) W duża miskę,wymieszać i polać vinegrette!Po bokach miski(o ile okrągła miska może mieś boki:D ale wiesz o co mi chodzi;)ułożyć 3-4 kawałki macy! smakowicie brzmi ta sałatka. a do winogronowej majonez z czosnkiem dajecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosiaczek 25.11.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Według przepisu Magdy majonez 1:1 z jogurtem + dużo czosnku tak więc dałam 4 ogromniaste ząbki:)Monika nie tylko smakowicie brzmi ale i ciekawie wygląda z tą macą a smakuje w ogóle REWELACJA!!!Podstawą tez jest dobry sos vinegrette z ziołami a nie tylko oliwa z octem sola i cukrem bo to nie jest dobry vinegrette:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 25.11.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 a mój zbiór smakowitych przepisów znowu się powiększył - bardzo Wam dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 25.11.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Tosiaczek, sałatka już wiem że smaczna (uwielbiam bazylię z pomidorami, podchodząc do okna w kuchni zawsze sobie zapodaję macha z pomidorka z listkiem ) Muszę wypróbować Czyli mam już dwie - winogronowa i szpinakowo-bazyliowa Powiedzcie mi gdzie kupić te kulkowe talerzyki (konkretnie gdzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.