Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)


Recommended Posts

Matko, to dopiero będzie imprezka i takie żarełko...:rolleyes::rolleyes:

Dziewczyny, może się załapiemy, cooo??? W końcu 2 urodzinki Hanutka to ważna rzecz i wszystkie forumowe ciotki się zlecąhttp://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_witch.gif:lol2:

 

:rotfl: dawajta - przylatujta;)

 

Co tam Madziu słychać na froncie (niekoniecznie budowlanym...)

Urodzinkowe przygotowania idą pełną parą?:D

 

Madzia czyzbys w kuchni sie zaszyla??? dziekuje za przepisik:hug:

 

No co wy... kochane - w kuchni to ja dopiero się zaszyję;) Ja dziś 4 godziny na zakupach spożywczych:o

 

Muszę upiec pierś indyka (znaczy kawałek piersi;))... pierwszy raz w życiu:o No i próbuję znaleźć w necie jakie przyprawy najlepiej pasują i ile piec... ale nie mogę znaleźć (same jakieś przepisy na słodko... z żurawiną, morelami itp...)

A ja potrzebuję do Club Sandwicha takeij zwykłej, fajnie przyprawionej, super soczystej piersi indyczej w plastrach...

 

Ktoś coś wie na ten temat? monia, agawi - HELP!!!!!!!

 

A my dziś dostaliśmy odpowiedź w sprawie okien... będę za 2 tygonie:wave:

Oczywiście pewnie będzie obsuwa, pewnie się nie uda... ale i tak to lepszy termin niż 6 tyg.;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tosiaczku, dziękuję za nowy przepis i przypomnienie tego na Quiche Lorraine;)

Sałątka brzmi smakowicie... zrobię w najbliższej:yes:

 

Zrobiłaś serową? I naprawdę dobra wyszła?:lol: A ile dałaś sera?... bo ja potem się skapnęłam, ze chyba trochę za dużo podałam... pół kilo to jednak przesada (wielka porcja wychodzi:o)... No i wtedy trzeba więcej sosu, bo sałattka nie może być zbyt sucha.. .Lepiej dać tak ok. 300 g tego sera...

 

 

A ja jednak postawnowiłam nie robić nieczego na ciepło... mąż powiedział, że to przecież będzie 17, wszyscy po obiedzie... przed kolacją - nikt nie będzie wpierdzielał na potęgę;) Uznał, że i tak wszyscy się opchają tym co jest... I przyznałam mu rację;)

 

Dziś zrobie tylko sałatkę jarzynową i zamaceruję indora... wszędzie czytam, ze on powinien dobę w oliwie i ziołach poleżeć:o

A reszta jutro od rana... żeby świeżutkie było;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny jak bedziecie robić sałatke z przepisu Magdy,odłóżcie w jakąś małą miseczke czy na talerzyk i dorzućcie orzechy włoskie;)

monsanbia talerze Magdy są z firmy SIA i mogą być np.w Home Conceprt Story albo w Mooi w Szczecicie:(

Ja też ich szukałam razem z paterą ale na szukaniu pozostało.Mam jeszcze cichą nadzieje ale będe wiedziała czy są moje za jakiś czas ;)

Edytowane przez Tosiaczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może pierś kurczaka z teriyaki

• 1/2 szklanki gotowej marynaty/sosu teriyaki

• sok z 1/2 limonki (bez też jest dobra)

• 3 łyżki syropu klonowego (lub 2 łyżki płynnego miodu, ewentualnie 4 łyżeczki cukru)

• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany

• 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru(może być bez)

• około 1 łyżeczki drobno posiekanej pikantnej papryczki chilli (lub ilość do smaku)

lub 2 przepis na teriyaki

Marynata teriyaki:

 

• 120 ml sosu sojowego

• 40 ml sosu (marynaty) teriyaki

• 1 łyżka konfitury pomarańczowej (brzoskwiniowej lub ananasowej)

• 1 łagodna większa papryczka chilli (lub 1/4 pikantnej malutkiej), drobno posiekana

• 2 ząbki czosnku, drobno starte na tarce

• sok z 1/2 cytryny

• 4 łyżeczki brązowego lub białego cukru

Edytowane przez senmon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moniko - tak na chłopski rozum: nie da się udzielić precyzyjnej odpowiedzi na Twoje pytanie ;) To zależy, ile weźmiesz sera, jaki będzie tłusty, jakie będą winogrona, jaką konsystencję sałatki wolicie itd. Na oko najlepiej :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madziu ja miałam na oko jakies 0,25 kg.

 

Mądra dziewczynka:lol2: Muszę zaraz poprawić ilości w przepisie...

 

Moniko - tak na chłopski rozum: nie da się udzielić precyzyjnej odpowiedzi na Twoje pytanie ;) To zależy, ile weźmiesz sera, jaki będzie tłusty, jakie będą winogrona, jaką konsystencję sałatki wolicie itd. Na oko najlepiej :D

 

dokłądnie;) To trzeba na oko... winogron wkrawać ż będzie ich tyle, że praktycznie na każdą łyżkę się załapie jedno:lol2: No nie wiem jak to inaczej opisać;) Na pewno kiść wystarczy;) Jak zrobię swoją sałatkę, to cyknę fotę... będzie widać proporcje:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mądra dziewczynka:lol2: Muszę zaraz poprawić ilości w przepisie...

 

 

 

dokłądnie;) To trzeba na oko... winogron wkrawać ż będzie ich tyle, że praktycznie na każdą łyżkę się załapie jedno:lol2: No nie wiem jak to inaczej opisać;) Na pewno kiść wystarczy;) Jak zrobię swoją sałatkę, to cyknę fotę... będzie widać proporcje:D

Magda dokładnie opisałaś:) zrozumiałam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madzia ja bardzo czesto pieke piers z indyka w naczyniu zaroodpornym. Ja daje jedynie pieprz, sol, wrzucam lisc laurowy i sporo ziol prowansalskich, no i nacieram oliwa i podlewam woda. Pieke ok godziny w 200 stopniach, w zaleznosci jaka duza jest.

 

no i super, ze sa dobre wiesci okienne!

Edytowane przez aneta s
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki dziewczynki:lol: też się sieszę z okien...

 

anetko, no właśnie się zastanawiam czy w zioła iść... czy jednak w paprykę (słodka plus ostra)... jakoś ta druga opcja bardziej mi do smażonego boczku w club sandwichu pasuje;)

Ale długo trzymasz w marynacie? czy prosto do pieca???

Ja też oczywiście planuję w żaroodpornym pod przykryciem robić:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madzia, ja piekę pierś indyczą kilka kilka razy w roku i zawsze robię tak samo .

Na noc trzymam w marynacie z oliwy, soli czosnkowej, papryki (sporo) słodkiej i ostrej, pieprzu, u mnie zioła - majeranek+połamane listki laurowe+2-3 ziarenka ziela angielskiego.

Bez majeranku sobie pieczonej piers, udek nie wyobrażam, daje charakterystyczny posmak i fajnie marynuje mięsko :yes:

Piekę ok godz w 180st, na ostatnie 10 minut podkręcam do 200 i koniecznie trzymam w naczyniu jakieś pół godz po upieczeniu

Wychodzi smaczna, soczysta, można podgrzać i w plastrach podać do obiadu za dzień, dwa

 

Czyli te talerzyki były kupowane w Szczecinie? :(

Ile one w ogóle kosztują?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ktoś coś wie na ten temat? monia, agawi - HELP!!!!!!!

Madzia, indyka żeby był soczysty możesz upiec w naczyniu żaroodpornym lub takim specjalnym worku foliowym.

Istnieje specjalna przyprawa do indyka, np. kamisa lub prymat. Jak jej nie mam to używam soli, pieprzu, trochę majeranku, ziół prowansalskich, listek laurowy oraz kilka goździków dla aromatu:) Piecze się ok. godzinki- sprawdzaj widelcem:yes:

 

http://znam.to/userfiles/R/021/R021-1a7c7e6.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki dziewczynki:hug:

Ja zawsze byłąm przekonana, że indyka nie znoszę:sick: Jadłam z 2-3 razy w życiu i mi potwornie nie smakował... ale ostatnio zostałam poczęstowana piersią i była zaskakująco mniami:p Okazało się, że ja nie znoszę udek indyczych... I pomyśleć, że broniłam się przed tym mięsem przez tyle lat:rolleyes:

 

Zaraz marynuję i wstawiam do lodówki...

 

agawi, wiem wiem:yes: ja wiele mięs piekę w rękawie... np. schab czy boczek... ale jakoś drób wolę w naczyniu żaroodpornym... łatwiej otworzyć i podlać czy zarumienić na koniec...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...