Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)


Recommended Posts

]

Taka okazja jest dobra do oficjalnego przywitania sie w Twoim watku Madziu :) gratuluje 300 stron :)

Bylam z Toba od poczatku watku ale nie mialam odwagi sie odezwac :( teraz bede juz oficjalnie :)

Zrobilam salatke winogronowa i musze stwierdzic ze jest superowa :) w sobote robie ja kolejny raz na urodziny meza :) jestem pewna ze to bedzie hit :)

 

O jak miło:welcome:

Lubię jak sie tak ujawniacie;)

 

Ja obstawiam,że telefon jest nadal w samochodzie... w jakimś malutkim zakamareczku się czai :)

 

No nie sądzę;) Przeszukałam chyba już caluteńki, normalnie na lewą stonę go wywróciłam;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wy tu impreza, a ja się wybieram na kręgle firmowe, o :)

Niestety impreza typowo męska, bo w moim zawodzie pracuje bardzo niewiele kobiet ;-)

 

łeee, to drętwo będzie;) Faceci takie zawody traktują zbyt serio:lol2:

Jakby baba jakaś była, to chociaż byłoby sie z czego pośmiać... jak rzuca z tymi swoimi długimi pazurkami, z grzywką na oczah:rotfl:

Żartuję oczywiście;) Sama bardzo lubie grać w kręgle... a nie grałam od:jawdop: ...od ok. 3 lat, czyli od początków ciąży podejrzewam;)

Także miłej zabawy życzę:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madziu 'szacun'! :) lecisz jak burza ;) też wypije :) jak to się w 'naszym' budowlanym kręgu zwykło toaścić 'po szkanie i na rusztowanie' ;)

 

zaklepany post dla mnie :rotfl: 6000

Monik :) ja tez się czaiłam na te 6000 ale jak zwykle coś mnie rozkojarzyło ;) myślam, ze spasujesz na tym 5999 ;) az to spryciula!

 

Przepraszam, a o czym? :mad:

 

No wiesz naredil gdyby to dosłownie potraktować -studenci ustawieni w rzędzie i zwyczajnie pijesz pomiędzy jednym a drugim..no ale to samo przez się brzmi jak przypowieść ;) no wybacz ja tez ruszam wodze fantazji ;) a jak było naprawdę to już nie istotne;) i gdybyś sama pokusiła się na analizę to pewnie skończyłabyś jak Pani Szymborska ;) /Szymborska nie zdaje matury z Szymborskiej/ legenda co prawda ale w każdej legendzie jest cień prawdy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

senmon podziel się przepisem na taki torcik,co;)Wygląda .... no :razz:

 

Mam nadzieję że Madzia sie nie obrazi że zaśmiecamy jej jakimiś pzrepisami

 

beza czekoladowa:

1 szklanka (100g) cukru pudru

3 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao

4 duże białka w temperaturze pokojowej

1/2 szklanki (100g) cukru kryształu

-

mus czekoladowy:

250 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej

250 g masła w temperaturze pokojowej

6 dużych białek w temperaturze pokojowej

1 łyżka cukru

3 duże żółtka lekko ubite widelcem w temperaturze pokojowej

 

 

beza czekoladowa

 

Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia wielkości blach z wyposażenia piekarnika narysować koła o średnicy 22 cm. Arkusze położyć na dwóch blachach do pieczenia. Przygotować dwa worki cukiernicze. Jeden z okrągłą końcówką o średnicy 1.5 cm i drugi z końcówką o średnicy 7 mm. Można również użyć torebek foliowych z obciętym jednym rogiem. Nagrzać piekarnik do 120 stopni C. Cukier puder i przesiane kakao wymieszać w małej misce. W dużej misce ubić białka (na najwyższych obrotach) do chwili, aż zaczną się tworzyć wzgórki. Dodać połowę cukru kryształu (50g) i nadal ubijać na najwyższych obrotach do chwili, kiedy piana stanie się błyszcząca i sztywna. Dodać resztę cukru kryształu (50g) i zmiksować całość (na najniżsżych obrotach) do połączenia się składników. Dodać mieszankę cukru pudru i kakao i wymieszać całość delikatnie szpatułką. Do worka cukierniczego z większą końcówką włożyć 2/3 masy. Do drugiego worka resztę. Większym workiem wyłożyć masę na zaznaczone na papierze do pieczenia krążki. Należy rozpocząć wyciskanie od wnętrza krążka. To wyciskanie jest jak rysowanie dużego ślimaka. Masą z małego worka wyciskać paski na wolnej przestrzeni papieru do pieczenia (naokoło krążków). Wstawić do piekarnika. W dzrzwiczki włożyć trzonek drewnianej łyżki, żeby zachować wentylację. Piec krążki przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do dalszego obsuszenia w stygnącym piekarniku przez kolejne 2 godziny. Bezy można upiec do tygodnia przed zrobieniem ciasta. Przygotować mus.

 

mus czekoladowy

 

Rozpuścić czekoladę na parze. Pozostawić ją do przestudzenia. W misce ubić masło na krem. Cały czas miksując dodać czekoladę w trzech porcjach. Miksować do połączenia się składników. W drugiej misce ubić na sztywno białka na pianę, dodając 1 łyżkę cukru pod koniec ubijania. Dodać do białek żółtka i ubijać całość przez 30 sekund. Do masy czekoladowo maślanej dodać 1/4 masy jajecznej. Wymieszać całość szpatułką. Ta czynność pozwoli rozrzedzić masę czekoladową i ułatwi wymieszanie całości. Dodać resztę masy jajecznej. Wymieszać delikatnie całość szpatułką.

 

montaż

 

Do obręczy do deserów (o średnicy 22 cm) lub obręczy od tortownicy włożyć jeden krążek bezowy. Na niego wyłożyć połowę musu czekoladowego. Całość przykryć drugim krążkiem bezowym. Na wierzchu rozsmarować połowę pozostałego musu. Wstawić do lodówki lub zamrażalki na 2 godziny do stężenia. Przy pomocy noża lub gorącego powietrza z suszarki oddzielić obręcz od ciasta. Boki posmarować resztą musu. Paski bezowe pociąć nożem na 1.5 odcinki. Obłożyć ciasto kawałkami bezy.

 

Wstawić całość do lodówki na noc. Po tym czasie beza będzie krucho ciągnąca. Jeżeli Tosiaczku wolisz

, żeby była bardziej miękka, ciasto należy zamrozić i... rozmrozić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Bardzo:)

Wypróbuje napewno!Pracochłonny nie da sie ukryć ale jak smakuje tak jak wyglada to warto:)Będe przy okazji miała okazje przetestować prezent od mojego NAJCUDOWNIEJSZEGO męża żeby nie było,że dostałam i stoi;)Tylko tutki będę musiała kupić bo nie mam takiej wielkości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

montaż

 

:rotfl: nie no senmon lol2 osobiście mianowałabym Cie na redaktora naczelnego ksiązki kucharskiej muratora jeśli kiedykolwiek (*) takowa powstanie ;) montaż ciasta?! brawo! :)

przepis oczywiście kopiuję, /dziękuję Tosia za "wywołanie wilka z lasu" ;) ja pokombinuje z workami/

 

(*) jakies 20 min temu natchnęłam się w CH na książkę 'kuchnia na Wspólnej' także wszystko możliwe :)

 

naredil, nie noo, ja Ciebie doskonale rozumiem ;) często gęsto mijam takich Panów Studentów, że hej ;) zawstydzają samym spojrzeniem ;) a Ty stajesz z nimi w rzędy i pewnie jeszcze jesteś przy tym bezstronna :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chcialam byc pierwsza ktora o tym napisze :oops: ale teraz juz sie moge przyznac otwarcie ze tez o TYM pomyslalam:lol2:
no ja tez o tym pomyślałam . RANY!!!

 

Monia to zapraszam do Otwocka. Torcik ten robię bardzo często więc ... przyjeżdżaj :wiggle:

 

No Madzia też się może czuć zaproszona. :)

będę za 3 godziny.:p dziękuję

 

Mam nadzieję że Madzia sie nie obrazi że zaśmiecamy jej jakimiś pzrepisami

 

beza czekoladowa:

1 szklanka (100g) cukru pudru

3 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao

4 duże białka w temperaturze pokojowej

1/2 szklanki (100g) cukru kryształu

-

mus czekoladowy:

250 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej

250 g masła w temperaturze pokojowej

6 dużych białek w temperaturze pokojowej

1 łyżka cukru

3 duże żółtka lekko ubite widelcem w temperaturze pokojowej

 

 

beza czekoladowa

 

Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia wielkości blach z wyposażenia piekarnika narysować koła o średnicy 22 cm. Arkusze położyć na dwóch blachach do pieczenia. Przygotować dwa worki cukiernicze. Jeden z okrągłą końcówką o średnicy 1.5 cm i drugi z końcówką o średnicy 7 mm. Można również użyć torebek foliowych z obciętym jednym rogiem. Nagrzać piekarnik do 120 stopni C. Cukier puder i przesiane kakao wymieszać w małej misce. W dużej misce ubić białka (na najwyższych obrotach) do chwili, aż zaczną się tworzyć wzgórki. Dodać połowę cukru kryształu (50g) i nadal ubijać na najwyższych obrotach do chwili, kiedy piana stanie się błyszcząca i sztywna. Dodać resztę cukru kryształu (50g) i zmiksować całość (na najniżsżych obrotach) do połączenia się składników. Dodać mieszankę cukru pudru i kakao i wymieszać całość delikatnie szpatułką. Do worka cukierniczego z większą końcówką włożyć 2/3 masy. Do drugiego worka resztę. Większym workiem wyłożyć masę na zaznaczone na papierze do pieczenia krążki. Należy rozpocząć wyciskanie od wnętrza krążka. To wyciskanie jest jak rysowanie dużego ślimaka. Masą z małego worka wyciskać paski na wolnej przestrzeni papieru do pieczenia (naokoło krążków). Wstawić do piekarnika. W dzrzwiczki włożyć trzonek drewnianej łyżki, żeby zachować wentylację. Piec krążki przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do dalszego obsuszenia w stygnącym piekarniku przez kolejne 2 godziny. Bezy można upiec do tygodnia przed zrobieniem ciasta. Przygotować mus.

 

mus czekoladowy

 

Rozpuścić czekoladę na parze. Pozostawić ją do przestudzenia. W misce ubić masło na krem. Cały czas miksując dodać czekoladę w trzech porcjach. Miksować do połączenia się składników. W drugiej misce ubić na sztywno białka na pianę, dodając 1 łyżkę cukru pod koniec ubijania. Dodać do białek żółtka i ubijać całość przez 30 sekund. Do masy czekoladowo maślanej dodać 1/4 masy jajecznej. Wymieszać całość szpatułką. Ta czynność pozwoli rozrzedzić masę czekoladową i ułatwi wymieszanie całości. Dodać resztę masy jajecznej. Wymieszać delikatnie całość szpatułką.

 

montaż

 

Do obręczy do deserów (o średnicy 22 cm) lub obręczy od tortownicy włożyć jeden krążek bezowy. Na niego wyłożyć połowę musu czekoladowego. Całość przykryć drugim krążkiem bezowym. Na wierzchu rozsmarować połowę pozostałego musu. Wstawić do lodówki lub zamrażalki na 2 godziny do stężenia. Przy pomocy noża lub gorącego powietrza z suszarki oddzielić obręcz od ciasta. Boki posmarować resztą musu. Paski bezowe pociąć nożem na 1.5 odcinki. Obłożyć ciasto kawałkami bezy.

 

Wstawić całość do lodówki na noc. Po tym czasie beza będzie krucho ciągnąca. Jeżeli Tosiaczku wolisz

, żeby była bardziej miękka, ciasto należy zamrozić i... rozmrozić.

kochana ja wolę na ten twój tort dojechac do Ciebie.toż to doktorat , nie przepis. :p Gesslerowa może ci zazdrościć.

a 6000 jest moj . buziaki Madzia:rotfl:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ile Cię Joliska nie scali:rotfl::rotfl:

 

:rotfl:

Nie, jolcia, nie rób tegohttp://emoty.blox.pl/resource/pray.gif

Kocham Monię - zasłużyła na tego jubileuszowego posta;)

 

Jaki przepis na tort:jawdrop:

Kochaaaana, ja jednak wolę do Ciebie wpaść, niż się za to brać;) To kiedy???:lol:

 

A ja dziś od 18. przy garachhttp://emoty.blox.pl/resource/wrr.gif I tak posiedzę do drugiej co najmniejhttp://emoty.blox.pl/resource/Sarcastique.gif

 

Jeszcze dzieciu zapakować prezent trza:rolleyes:... oj posiedzę dziś...

 

Ale już chociaż nową komórę mamhttp://emoty.blox.pl/resource/komorka.gif

tylko kontaktów w niej brak;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewuszki to może umówmy się na styczeń. Teraz robię prawko więc codziennie jeżdżę :). Po świętach już będzie spokojnie i wtedy... do tłuścimy się tortem.:rotfl:

Spotkałam Mikołaja i prosił mnie żebym przekazała prezenty grzecznym dziewczynkom.

http://images50.fotosik.pl/1263/d3df2d4e112704e2.jpg

 

Madziu to gratuluje nowego telefonu. :hug:v

 

Czy do Hanulki już mikołaj przyszedł ?.

Edytowane przez senmon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tosiaczku, hop, hop...

Dzwoniła mama, przeczytała, że chcesz paterkę (ja jej zapomniałam wczoraj powiedzieć:lol2:) Dzwoni i pyta czy kupować? I czy z talerzem - ponoć jakiś piękny, ale nie ten przezroczysty z perełkami... coś innego - zaufasz jej?:lol: Czy wolisz sama sobie coś dobrać???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oooo , jaki ten mikołaj ma gust;) Widzę, że prezenty zapakowane stylowo:lol2:

 

A do Hanutka mikołaj jeszcze nie przyszedł;) Po południu idziemy na przyjęcie, gdzie ponoć (tak słyszeliśmy) ma być mikołaj:lol:

 

To super , ale Wam zazdroszczę :).

To czekamy na zdjęcia nowe Hanulki z Mikołajem .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...