Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)

Recommended Posts

Ale nie wiem czym się kierować... na plus - to to, że robią się lepsze proporcje tego podciagu, tego przejścia... oraz to, że będzie do tych winkielków można przymocować ścienne głośniki do kina domowego:lol2:... na minus - to co piszesz... zabiorę sobie kawałek ściany, trochę ją poszatkuję:roll:

Jeśli na tych winkielkach mają być montowane głośniki tylne, to będą trochę zbyt daleko od siebie. Chyba, że chcesz tam zamontować głośniki surroundowe... ale te dla lepszego odsłuchu korzystniej wmontować w suficie.

edit: Listwy przypodłogowe bardzo ładne - i ważne, że nie trzeba będzie ich czyścić patyczkami do uszu :lol2:

Edytowane przez Gabi.gg

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Listwy piękne...ale te szparki no piękne są, tylko ja bym się zapłakała przy czyszczeniu ;)

Madzia pamiętasz debatę o kuchni? Mówiłam, że Twoje kafle nie będą takie szlachetne jak kamień, COFAM to zdjęcie całej ściany z jednym dekorem mnie rozwaliło, będzie pięknie :yes:

Aż ja się zaczęłam zastanawiać czy nie zgapić i dać je zamiast szkła...ale wtedy musiałabym ściągnąć litery :o

Magda,

dobrze, że wybrałaś proste listwy, a nie nie daj Boże jakieś sztukaterie, bo byłby mały Wersal dwa, lub coś na ten model:)

Taki pomysł opasek wokół okien podoba mi się o wiele bardziej - ideę gorąco popieram - a napisz, czemu nie drewno, tylko k-g?

ale u Ragazzy te opaski to bajka :o

no, i u Anety_S też - BOSKIE!!!!!!!!!!

Ich opaski są obłędne:rolleyes: to fakt:yes: Więc cieszę, się, ze mój Kochany Mąż wpadł na to, jak mieć podobne:wiggle:

Magda,

dobrze, że wybrałaś proste listwy, a nie nie daj Boże jakieś sztukaterie, bo byłby mały Wersal dwa, lub coś na ten model:)

Taki pomysł opasek wokół okien podoba mi się o wiele bardziej - ideę gorąco popieram - a napisz, czemu nie drewno, tylko k-g?

Dlaczego nie drewno?

Po pierwsze primo - cana. Dostałam wycenę na chyba 800 zł/szt o ile dobrze pamietam... tylko nie pamiętam, czy to już było z parapetami, czy bez:???:

Po drugie primo - wydaje mi się, że takie opaski trzeba mieć w planie sporo wczesniej... bo drwniana/mdf'owa płyta musi wejść w glif, a przecież ma swoją grubosć... najcieńsza płyta mdf ma jakieś 8 mm + klej... i robi się centymet... to o czym pisała joliska - mogły by być kłopoty z otwieraniem okna, a i wizualnie nie wiem, czy tak ładnie by było, gdyby zabrać jeszcze centymetr ramy okna:???:

Po trzecie primo - tak jakoś bałam się ryzyka;) - trzeba było zamówić i poczekać na efekty - niezależnie jakie by były -musiałabym zaakceptować;) A tu mogłam popróbować... dobrać optymalną szerokość opaski, i jakoś tak mniej stresujące to mi się wydawało;)

Listwy bossskie- nie za bogate- jak to zwykle bywa, ani nie za skromne. Takie w sam raz:wiggle::wiggle:

Dokładnie:hug: Też mi się strasznie podobają:lol:

Magda, a z czego są te listwy? Byłam dzisiaj w sklepie pooglądać i pan mi trochę w głowie zamieszał - mdf vs. poli-cośtam ;)

Dla mnie za ozdobne, ale u Ciebie będą pasować!

Kochana - to jest mdf. Ja się drewna na listwach boję:roll: Bo to jednak bardzo długie i dość cienkie elementy... nie wierzę, że się nie będą okształcać:roll: A mdf jednak bardziej stabliny...

Listwy sztukateryjne? I owszem, ale pod warunkiem, że własnie pomalowane akrylem albo jakimś lakierem jak do drewna/mdfu... bo jesli zwykłą farbą - to porażka...

Listwy piękne...ale te szparki no piękne są, tylko ja bym się zapłakała przy czyszczeniu ;)

Madzia pamiętasz debatę o kuchni? Mówiłam, że Twoje kafle nie będą takie szlachetne jak kamień, COFAM to zdjęcie całej ściany z jednym dekorem mnie rozwaliło, będzie pięknie :yes:

Aż ja się zaczęłam zastanawiać czy nie zgapić i dać je zamiast szkła...ale wtedy musiałabym ściągnąć litery :o

Już u Ciebie na temat kafli się wypowiedziałam:lol2: Cieszę, się, że w końcu dostrzegłaś w nich potencjał:lol2:

I cieszę się, że liswy Ci sie podobają:lol: A sprzątanie? Nie mój problem;) Ale i tak szukałam takich, których właśnie nie trzeba patyczkami do uszu czyścić, jak napisała gabi:lol2: Bo większość ma tak wąskie szczelinki, że niczym się tam nie wjedzie:sick: A tu spokojnie ściereczką się przejedzie;)

Jeśli na tych winkielkach mają być montowane głośniki tylne, to będą trochę zbyt daleko od siebie. Chyba, że chcesz tam zamontować głośniki surroundowe... ale te dla lepszego odsłuchu korzystniej wmontować w suficie.

edit: Listwy przypodłogowe bardzo ładne - i ważne, że nie trzeba będzie ich czyścić patyczkami do uszu :lol2:

Kochana, ale mi pytania zadajesz?:o Nie wiem które:???: Wiem tylko, że nie chcę mieć żadnych stojących głośników, tylko montowane w ścianach, ewentualnie suficie... i chyba pora się za to zabrać:yes: Macie jakies zestawy godne polecenia? Najlepiej w jasno-szarym kolorze, aluminium... no to baba okresliła kryteria:rotfl:

Edytowane przez MagdaZZZ

Macie jakies zestawy godne polecenia? Najlepiej w jasno-szarym kolorze, aluminium... no to baba okresliła kryteria:rotfl:

To dokładnie moje kryteria :lol:

Hmm... Bardzo dobre kryteria :rotfl:

Sama takie stosuję.

Przeciez to są podstawowe kryteria :)

Mój ma przykazane zrobić listę a potem ja sobie wybiorę pod kątem wizualnym.

Niestety w naszej sypialni będziemy montować stare głośniki(brązowe drewno) i ... powoli mojego oswajam z myślę o ich przemalowaniu na czarno.

TŻ z kolei się dowiedział, że jak mają służyć w dużej mierze do słuchania muzyki (u nas tv do tego służy) to muszą być drewniane.

Więc mamy typ: drewno w kolorze białym, szarym lub czarnym :).

Edytowane przez mirela99

Hmm... Bardzo dobre kryteria :rotfl:

Sama takie stosuję.

hi hi:lol2:

Przeciez to są podstawowe kryteria :)

Mój ma przykazane zrobić listę a potem ja sobie wybiorę pod kątem wizualnym.

Niestety w naszej sypialnie będziemy montować stare głośniki(brązowe drewno) i ... powoli mojego oswajam z myślę o ich przemalowaniu na czarno.

TŻ z kolei się dowiedział, że jak mają służyć w dużej mierze do słuchania muzyki (u nas tv do tego służy) to muszą być drewniane.

Więc mamy typ: drewno w kolorze białym, szarym lub czarnym :).

No wiem:( Na szczęście u nas w domu nikt nie ma świra na tym punkcie;) i każdy wielowymiarowy dźwięk jest dla nas dobry:yes:

Teraz mamy drewniane kolumny porozstawiane po całym salonie - i mąż przyznaje, że to prawdziwe ohydztwo:sick: A do oglądania bajek - do czego głównie nam służy telewizor;), wiadomości i paru filmów - takie scienne,małe w zupełnosci nam starczą:yes:

I właśnie sama się zastanawiałam czy takich ściennych nie zamontować tylko białych :yes: bo stojące to masakra. Niestety druga połowa ma inne kryteria :o nie wiem jak to możliwe ;)

walcz;) z tego co zdążyłam sie zorientować, Twój mąż to esteta i zależy mu na wyglądzie waszego domu... jesli chcesz mogę wam podesłać zdjecia tego ustrojstwa we wnętrzach:rotfl:

Ale propozycji zero widzę:( Ja narazie w necie znalazłam to: http://muzyczny.pl/informacje.pl?operacja=zdjecie&id_zdjecia=45049

Ale na parametrach w ogóle się nie znam:roll: Firma mi też nic nie mówi;)... może chcociaż doradzicie, gdzie szukać takiego sprzetu? Po prostu w MediaMarkt? Czy gdzie??? salik, gdzie jesteś???:cry:

Madzia, mężowi się spodobały te pierwsze :D:D:D nie spodziewałam się ;) teraz mamy 5+1 przerobione komputerowe na telewizyjne. Czarne, paskudne. Stojące kolumbryny odpadają, już prędzej na wiszące bym się zdecydowała jak przyjdzie na to czas.

Są sklepy muzyczne z nagłośnieniem, tam należałoby szukać. W galeriach handlowych często występują :yes:.

Magda, z systemem nagłaśniającym to poważna sprawa :-) i pytanie, czy chcesz takie duże kolumny stojące jak na linku, który podałaś, czy ma być minimalistycznie? Do zestawu kolum dochodzi jeszcze subwoofer, który ma mniej więcej rozmiary 30x30x30 i powinien byc na wierzchu. Zestawy kina mają 5 głośników, ale są też takie które mają 3, albo jeden (jeden z nowszych produktów Yamaha) i wtedy nie trzeba wieszać żadnych głośników za głową :-).

Link do systemów jednogłośnikowych:

http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/hometheater-systems/digital-sound-projector/

System z 5 głośnikami (dla lubiących design:-). Osobiście mam ich głośniki w domu :-), tylko inny model:

http://eu.harmankardon.com/harman-kardon-product-detail-eu/hkts-16wq.html

Tej samej firmy system 3-głośnikowy:

http://eu.harmankardon.com/harman-kardon-product-detail-eu/bds-300.html

http://eu.harmankardon.com/bds-470/bds-470.html

Magda, Harman/Kardon to jedna z najlepszych marek na świecie, jeśli chodzi o nagłośnienie, taki głośnikowy Apple :-) Niektóre ich produkty można zobaczyć w marketach mediowych, ale przy kupnie przez internet oszczędzisz kilkaset pln

Edytowane przez joliska

Osobiście zestawów z mniejszą ilością głośników nie polecam - nie spełniają swojej roli :no:

Swego czasu bardzo chciałam taki okrojony zestaw, bo przerażała mnie ilość - moim zdaniem bezużytecznych - pudeł :sick:, ale po kilku wycieczkach wokół sprzętu przekonałam się, że gra to zbyt cicho i efekt jest żaden, więc musiało stanąć na pięciu głośnikach. A tylne powiesiliśmy za kanapą - ja ich nie widzę, a mąż ma to, co chciał ;)