MagdaZZZ 17.01.2012 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Link do systemów jednogłośnikowych: http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/hometheater-systems/digital-sound-projector/ System z 5 głośnikami (dla lubiących design:-). Osobiście mam ich głośniki w domu , tylko inny model: http://eu.harmankardon.com/harman-kardon-product-detail-eu/hkts-16wq.html Tej samej firmy system 3-głośnikowy: http://eu.harmankardon.com/harman-kardon-product-detail-eu/bds-300.html http://eu.harmankardon.com/bds-470/bds-470.html Kasiu, wrzuciłaś te same głośniki, które ja w pierwszym linku:lol: Czyli one dobre są? Bo wizualnie chynba mi odpowiadają... a 2 tysiące to dobra cena za taki zestaw??? A taki zestaw 3 głośnikowy to gdzie się montuje? Wszystkie z przodu? Wszyskie z tyłu? Czy po jednym z tyłu i z przodu? Bo jeśli po jednym, to w ogóle odpada, bo powinny byc wtedy chybana środku... a ja nie mam ściany za kanapą;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 17.01.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Magda, 3 głośnikowe daje się wszystkie z przodu. Zestaw jest bardzo dobry, cena jak na taki zestaw też. Nagłośnienie to naprawdę temat "rzeka". Są systemy nagłasniające, które kosztują min. 15 tys. pln i są takie, które kosztują mniej niż 2000. Inaczej się nagłaśnia pomieszczenie, które ma 5 metrów wysokości i np 80 metrów wielkości, a inaczej niższe i mniejsze. Myślę, że w budynkach wielorodzinnych, jeśli pomieszczenia nie mają dodatkowego wyciszenia, plastikowe oprawy są wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 17.01.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Magda, daruj sobie od razu systemy z mniejszą ilością głośników niż 5.1. Oczywiście można różnymi sztuczkami próbować naśladować efekt jaki daje system 5.1 lub 7.1, ale sprawdza się to tylko w pomieszczeniach prostokątnych o bardzo ściśle określonych proporcjach. System 5.1 jest w tej chwili praktycznie standardem. System 7.1 jest jego prostym rozwinięciem, polegającym na dodaniu 2 dodatkowych głośników, bez rusznia istniejących, więc łatwo z systemu 5.1 zrobić 7.1. Kluczowe na etapie prac, przy którym jesteś, jest właściwe pociągnięcie okablowania tak, aby docierało do tych miejsc, gdzie powinny znaleźć się głośniki. Poniżej wrzucam dwa rysunki pokazujące gdzie, względem miejsca z którego ogląda się telewizję, powinny znaleźć się poszczególne głośniki. Głośniki surroundowe oznaczone jako Ls i Rs optymalnie jest umieścić w suficie. Położenie subwoofera (oznaczonego jako SUB) jest praktycznie dowolne, bo ucho ludzkie nie jest w stanie lokalizować skąd pochodzą dźwięki o najniższej częstotliwości. Rozmieszczenie głośników w sytemie 5.1: http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/34579/129024.jpg Rozmieszczenie głośników w sytemie 7.1: http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/34579/129025.jpg Reasumując - na teraz najpilniejsze jest, aby wyznaczyć miejsca, gdzie będą rozmieszczone głośniki i aby dociągnąć do wszystkich tych miejsc kable od miejsca gdzie znajdzie się amplituner kina domowego. Dodatkowo do miejsca, gdzie znajdzie się subwoofer trzeba doprowadzić zasilanie 230V, bo wszystkie lepsze subwoofery są aktywne, czyli wymagają własnego zasilania. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Gabi.gg literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 17.01.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 I jeszcze trzeba pamiętać, że SUB musi byc elementem "wolnostojącym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 17.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 I jeszcze trzeba pamiętać, że SUB musi byc elementem "wolnostojącym" I to jest właśnie najgorsze:sick: Magda, ale jeżeli już robić, to powinien być odpowiedni efekt. W atrapy nie inwestuj:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 17.01.2012 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 I to jest właśnie najgorsze:sick: Magda, ale jeżeli już robić, to powinien być odpowiedni efekt. W atrapy nie inwestuj:no: co masz na myśli mówiąc atrapy? Dziewczyny, ale wy mi tu wywody dajecie:o:lol2: gabi - to podstawowe rozmieszczenie głośników znam:yes: Czyli w rogach kwadratu, plus ten główny pod/nad telewizorem, plus subwoofer na podłodze z przodu:yes: Ale nie wiedziałam, że te surroundowe głośniki dobrze jest umieścić w suficie:o To super:wiggle: Bo ja właśnie ściany nie mam za kanapą i nie miałam pomysłu gdzie je dać Tylko teraz tak sobie myślę... lepiej dać na podciągu (który nie jest za wielki;)) czy w suficie przed podciągiem? Gdzie mniej bedzie rzucać sie w oczy??? Subwoofer wiem, że dam maksymalnie z lewej, między ścianą a szafką rtv - będzieprawie niewidoczny... Mąż chciał zestaw 7.1, ale ja po przeanalizowaniu Twoich rysunków dochodzę do wniosku, że u nas i tak te 4 tylne głośniki byłyby w jednej linii, bo tył kanapy jest odsunięty o ok. 0,5m od podciagu (nowego;)) który jest granicą umieszczania tej aparatury... Więc chyba nie ma co;) Trzeba robić 5.1:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 17.01.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 co masz na myśli mówiąc atrapy? No może źle się wyraziłam:lol2: chodzi mi o to, że jak się kupi za słabe, albo ustawienie jest złe z powodu braku ścian, to lepiej zrezygnować, bo takie nie spełnią swojej funkcji. Niepotrzebny wydatek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 17.01.2012 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 No może źle się wyraziłam:lol2: chodzi mi o to, że jak się kupi za słabe, albo ustawienie jest złe z powodu braku ścian, to lepiej zrezygnować, bo takie nie spełnią swojej funkcji. Niepotrzebny wydatek;) aa, jak tak, to rozumiem:lol2: Czyli dobrze mówię, że bez sensu tych 7 głośników skoro nie mam na nie miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 17.01.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Czyli dobrze mówię, że bez sensu tych 7 głośników skoro nie mam na nie miejsca? Tak, też tak myślę. A głośniki dałabym raczej przed podciągami- umieszczone w podciągach moim zdaniem będą się bardziej rzucały w oczy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 17.01.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Też myślę jak Agawi, tzn. przed podciągami, żeby dzwięk mógł się rozchodzić, a nie odbijać od ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 17.01.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) gabi - to podstawowe rozmieszczenie głośników znam Czyli w rogach kwadratu, plus ten główny pod/nad telewizorem, plus subwoofer na podłodze z przodu Niedokładnie w rogach kwadratu. Na rysunkach są podane kąty jakie powinny tworzyć głośniki z osią przecinającą siedzisko i środek ekranu. Ale nie wiedziałam, że te surroundowe głośniki dobrze jest umieścić w suficie:o To super:wiggle: Bo ja właśnie ściany nie mam za kanapą i nie miałam pomysłu gdzie je dać Tylko teraz tak sobie myślę... lepiej dać na podciągu (który nie jest za wielki;)) czy w suficie przed podciągiem? Gdzie mniej bedzie rzucać sie w oczy??? W oczy bedą się pewnie mniej rzucać w suficie przed podciągiem, bo będą trochę wyżej. Głośniki w suficie powinny wyglądać mniej więcej tak jak ten na tym zdjęciu. Ale decydujące jest to czy zmieścisz je w suficie, czyli czy masz na nie przestrzeń nad sufitem o wysokości od ok. 8 do 15 cm (w zależności od modelu głośników), i to aby głośniki te nie były zbyt daleko w tyle w stosunku do kanapy. Mąż chciał zestaw 7.1, ale ja po przeanalizowaniu Twoich rysunków dochodzę do wniosku, że u nas i tak te 4 tylne głośniki byłyby w jednej linii, bo tył kanapy jest odsunięty o ok. 0,5m od podciagu (nowego;)) który jest granicą umieszczania tej aparatury... Więc chyba nie ma co;) Trzeba robić 5.1:yes: Jeśli surroundy będą w suficie przed podciągiem (z pół metra od podciągu), to możesz wewnątrz podciągu doprowadzić kable dla dodatkowych 2 głośników. Jeśli kiedyś poczujecie potrzebę posiadania tych 2 dodatkowych głośników, to ich doinstalowanie nie będzie dużym problemem. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Gabi.gg dodany link do zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.01.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Są systemy nagłasniające, które kosztują min. 15 tys. pln i są takie, które kosztują mniej niż 2000 A są i takie (mam przyjemność, bo niewątpliwie jest to niebotyczna przyjemność, posłuchać od czasu do czasu takowych) za kilkaset tys Dwa kabelki do kolumn (dodam że kupione na rynku wtórnym) to koszt ok 30tys Jeden mój bardzo dobry znajomy sprzedaje (i zna się na tym jak mało kto) systemy nagłaśniające za kilkaset pln i za ... wiele wiele więcej Ale w każdej grupie cenowej sprowadza te najlepsze z danej grupy. Jakby ktoś*był zainteresowany to można uderzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.01.2012 00:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Też myślę jak Agawi, tzn. przed podciągami, żeby dzwięk mógł się rozchodzić, a nie odbijać od ścian. Nie nie Kasiu:no: Za podciagiem nie wchodzi nawet w grę Pytałam czy NA podciagu, czy PRZED? Niedokładnie w rogach kwadratu. Na rysunkach są podane kąty jakie powinny tworzyć głośniki z osią przecinającą siedzisko i środek ekranu. No no, wiadomo o co chodzi;) Te zasady znam... W oczy bedą się pewnie mniej rzucać w suficie przed podciągiem, bo będą trochę wyżej. Głośniki w suficie powinny wyglądać mniej więcej tak jak ten na tym zdjęciu. Ale decydujące jest to czy zmieścisz je w suficie, czyli czy masz na nie przestrzeń nad sufitem o wysokości od ok. 8 do 15 cm (w zależności od modelu głośników), i to aby głośniki te nie były zbyt daleko w tyle w stosunku do kanapy. Miejsce mam, bo mam 12 cm podwieszenia... ale to znaczy, że ten zestaw nie nadaje się do takiego rozwiazania? I co wtedy, jeśli ścienne głośniki podobają mi się z tego modelu??? Można kupić taki zestaw bez tylnych i dokupić osobno sufitowe??? Jak z tego wybrnąć? Bo te rozumiem do zawieszenia na suficie się nie nadają? Jeśli surroundy będą w suficie przed podciągiem (z pół metra od podciągu), to możesz wewnątrz podciągu doprowadzić kable dla dodatkowych 2 głośników. Jeśli kiedyś poczujecie potrzebę posiadania tych 2 dodatkowych głośników, to ich doinstalowanie nie będzie dużym problemem. I chyba tak zrobie:yes: Dzięki:hug: A są i takie (mam przyjemność, bo niewątpliwie jest to niebotyczna przyjemność, posłuchać od czasu do czasu takowych) za kilkaset tys Dwa kabelki do kolumn (dodam że kupione na rynku wtórnym) to koszt ok 30tys Jeden mój bardzo dobry znajomy sprzedaje (i zna się na tym jak mało kto) systemy nagłaśniające za kilkaset pln i za ... wiele wiele więcej Ale w każdej grupie cenowej sprowadza te najlepsze z danej grupy. Jakby ktoś*był zainteresowany to można uderzać monia - ty masz taką kasę wpompowaną w nagłośnienie:o No widzę, ze audiofilów na tym forum jest więcej;) - nie tylko Darcy i jej mąż (pozdrawiam:bye:) Ale że co? Że mogę do Ciebie uderzać w sprawie głosników? To już uderzam:lol: Ale chcę takie właśnie koło dwóch kółek;) A nie parudziesiąt:lol2: Edytowane 18 Stycznia 2012 przez MagdaZZZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.01.2012 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 halo halo ... nie napisałam że to u mnie!!! a Wy chcecie odsłuch do odtwarzania płyt cd (sacd, xrcd) czy do kina domowego? Bo to są*jakby dwie różne sprawy A uderzać oczywiście możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.01.2012 01:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Raczej kino domowe;) U nas płyt nikt nie słucha... nawet żadnych nie mamy:o:p... za to mój mąż ma bibliotekę blisko tysiąca płyt dvd - więc raczej na to postawimy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.01.2012 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 no to bajerne 5.1 My też*mamy bibliotekę, ale płyt CD, plus koncertów muzycznych dvd filmów kilka sztuk, które ktoś kiedyś*dodał do gazety (bo my audiofile som ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 18.01.2012 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Miejsce mam, bo mam 12 cm podwieszenia... ale to znaczy, że ten zestaw nie nadaje się do takiego rozwiazania? I co wtedy, jeśli ścienne głośniki podobają mi się z tego modelu??? Można kupić taki zestaw bez tylnych i dokupić osobno sufitowe??? Jak z tego wybrnąć? Bo te rozumiem do zawieszenia na suficie się nie nadają? W tym zestawie HK dwa przednie i dwa tylne to cztery identyczne głośniki. Wydaje mi się, że nie powinnaś mieć większego problemu z dogadaniem się z jakimś sprzedawcą na zakup tego zestawu bez dwóch niepotrzebnych Ci głośników. Będzie je miał jak znalazł dla klienta, który wolałby zestaw 7.1 zamiast 5.1 oparty na tych głośnikach. Do sufitu kup 2 głośniki sufitowe. Tutaj jest link do jakiejś firmy, która oferuje takie głośniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 18.01.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 monsanbia - a Wy macie jakiś wypasiony sprzęt ? My podobnie będziemy wykorzystywać głośniki (głównie CD i koncerty muzyczne) i trochę się boję z czym mąż wyjedzie. Nie uśmiecha mi się płacić za parę głośnikó dużo więcej niż za telewizor (a na razie ma same takie typy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Wołali, to przyszedłem A o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.01.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 monsanbia - a Wy macie jakiś wypasiony sprzęt ? My podobnie będziemy wykorzystywać głośniki (głównie CD i koncerty muzyczne) i trochę się boję z czym mąż wyjedzie. Nie uśmiecha mi się płacić za parę głośnikó dużo więcej niż za telewizor (a na razie ma same takie typy). odp na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts