Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)

Recommended Posts

"po szklanie i na rusztowanie" ;) zdrowie Milionerki!! :) :) :)

............................................................................................

Temat lamp nad wyspę Magda ma za sobą, wkleję może komuś przypadnie do gustu ;) seria "americandiner"

http://miviena.pl/gfx/1278975602.5394.jpg

http://miviena.pl/gfx/1278975603.1315.jpg

http://miviena.pl/gfx/1278975602.0353.jpg

Magda, a gdyby te kolumny były kwadratowe, można byłoby je zrobić z frezowanych tafli lustra, tzn. obłożyć. Albo ze szkła

Kasiu idąc Twoim tropem odwiedziłam galerię m.sobuli. świetnie wykorzystany potencjał półokrągłych mebli, oświetlenia...

http://szarymary.pl/images/88334435669681544042.jpg

http://szarymary.pl/images/31594291614419182439.jpg

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Magda, co do samej idei kolumn nie wypowiadam się ani krytycznie, ani pozytywnie, bo po prostu nie czuję klimatu podwieszanych sufitów, dorabianych podciągów i właśnie kolumn... Nie potrafię też powiedzieć, czy lepsza kwadratowa, czy okrągła. Ale jeśli chodzi o sam wygląd kolumny jako takiej, to od strony czysto estetycznej radziłabym, żebyś nie rezygnowała z kapitela i jakiejkolwiek (choćby najskromniejszej) bazy. Bez nich kolumna (zakładam, że będzie okrągła, tak jak chcesz) robi się zwalista i przysadzista, i wygląda jak otynkowana rura od kibelka sąsiada z góry. Myślę, że może dlatego właśnie Konstancja z taką niechęcią patrzy na tę swoją - jest nieproporcjonalnie gruba, prosta (w sensie - nawet minimalnie nie zwęża się ku górze) i brak jej wykończenia. Może spójrz na klasykę - taka kolumna dorycka z okrągłym kapitelem, nawet jeśli zrezygnować z kanelowania, to po prostu piękno samo w sobie.

Magda, co do samej idei kolumn nie wypowiadam się ani krytycznie, ani pozytywnie, bo po prostu nie czuję klimatu podwieszanych sufitów, dorabianych podciągów i właśnie kolumn... Nie potrafię też powiedzieć, czy lepsza kwadratowa, czy okrągła. Ale jeśli chodzi o sam wygląd kolumny jako takiej, to od strony czysto estetycznej radziłabym, żebyś nie rezygnowała z kapitela i jakiejkolwiek (choćby najskromniejszej) bazy. Bez nich kolumna (zakładam, że będzie okrągła, tak jak chcesz) robi się zwalista i przysadzista, i wygląda jak otynkowana rura od kibelka sąsiada z góry. Myślę, że może dlatego właśnie Konstancja z taką niechęcią patrzy na tę swoją - jest nieproporcjonalnie gruba, prosta (w sensie - nawet minimalnie nie zwęża się ku górze) i brak jej wykończenia. Może spójrz na klasykę - taka kolumna dorycka z okrągłym kapitelem, nawet jeśli zrezygnować z kanelowania, to po prostu piękno samo w sobie.

barbe-cue rozbawiłaś mnie do łez:rotfl:

Ale wybacz - i tak cię nieposłucham:lol2: Nie będzie żadnej kwadratowej bazy ani kapitela:no: Jak już mówiłam - z góry i dołu b,ędą jedynie listwy wokół (kryteria dolnej - wysoka i i mało odstająca od kolumny, a na górę coś bardzo małego)

I niniejszym kończę temat kolumn;) Widzę, że nic z tego nie wyniknie:)

Zosiu wysyłałaś mi te "americandinnery" prawda? Ktoś jeszcze mi je wcześniej wysłał... ja nawet napisałam do któregoś salonu i dostałam od nich real-photo tych lamp - nie za fajne są:roll: Przynajmniej moim zdaniem;)

A odnośnie tych lustrzanych ścian, to ja od pewnego czasu rozmyślam nad takim rozwiązaniem na ścianie od strony holu tego dużego filaru:yes:

http://i3.fmix.pl/fmi535/dfe55074001794294f19a412/zdjecie.jpg

Tam by mi się lustro napradę przydało:yes:... a pod tą scianą chciałam, żeby stanął właśnie niewielki stoliczek-kwietnik... dlatego całkiem odrzuciłam opcję lustrzanych filarów... choć i nad lustrami w tym miejscu sie waham...

barbe-cue rozbawiłaś mnie do łez:rotfl:

Ale wybacz - i tak cię nieposłucham:lol2: Nie będzie żadnej kwadratowej bazy ani kapitela:no: Jak już mówiłam - z góry i dołu b,ędą jedynie listwy wokół (kryteria dolnej - wysoka i i mało odstająca od kolumny, a na górę coś bardzo małego)

I niniejszym kończę temat kolumn;) Widzę, że nic z tego nie wyniknie:)

Tylko jeszcze słóweńko...

Madziu, kapitel i baza absolutnie nie muszą być kwadratowe. Chodzi tylko o mocniejsze zaakcentowanie dołu i góry.

Spójrz, jak sobie radzili z tym klasycy:

porządek dorycki

kolumna-dorycka.jpg

porządek toskański

kolumna-toska%2525C5%252584ski.jpg

I już zamykam buzię na kłódkę i się nie wymądrzam ;)

Może to rura do tańca :p
hi :p niezła dla atletki!!;)

Madziu, kapitel i baza absolutnie nie muszą być kwadratowe. Chodzi tylko o mocniejsze zaakcentowanie dołu i góry.

porządek dorycki

kolumna-dorycka.jpg

porządek toskański

jeszcze był koryncki;)

Magda jestes u Moni na gniazdkach???

o właśnie: kapitel i baza! - nie mogłam sobie przypomnieć tych określeń (a uczyłam się ich w liceum)

Barbe-cue błysnęła wiedzą i nas wszystkie zakasowała:D

kurcze dziewczyny, też mi się to przypomniało! :) ja bym obstawiała plastykę w podstawówce, jakoś strasznie "dawno temu" :)

a rura sizalowa pewnie jakiegoś lw.. KOCIAKa ;)

Zosiu wysyłałaś mi te "americandinnery" prawda?

tak, tak ;) /odciągałam uwagę od 'germandinnerów' ;) ;)/

Edytowane przez dziewcze

porządek dorycki

kolumna-dorycka.jpg

porządek toskański

No ale cały czas mówiłam, że będzie listwa na górze i na dole:yes:... myślałam, że mi jeszcze tą kwadratową podstawę i głowicę każesz robić;) Bo ja de facto nie będę miała osobnego kapitelu ani pdostawy:no: Tylko sama kolumna właściwa na dole i na górze będzie przyozdobiona - a to raczej nie jest klasyczne rozwiązanie;) Klasyczne kolumny składały się z 3 części: bazy, trzonu i głowicy - to u mnie tak nie będzie:no: Za to trzon będzie przyozdobiony na początku i końcu;)

Ale miał być już koniec tych dyskusji i wymądrzania się:p

Może Wam nie mówiłam, ale miałam iść na architekturę, rok się do tego przygotowywałam i takie kolumny nie są mi obce - musiałam je znać i umieć narysowć - więc mi się tu nie wymądrzajcie:P:P:P

Kasiu idąc Twoim tropem odwiedziłam galerię m.sobuli. świetnie wykorzystany potencjał półokrągłych mebli, oświetlenia...

http://szarymary.pl/images/88334435669681544042.jpg

http://szarymary.pl/images/31594291614419182439.jpg

Dziewcze, Magda Sobula robi piękne rzeczy. Te zdjęcia są z apartamentu w stylu Art Deco, który można było obejrzeć w listopadowym nr wnętrzarskiego magazynu.

Jak widać, Magdy są fajne :-). Congratulation "One Million Girl" :-)

Edytowane przez KashaG

ach no tak, znowu głupia nie poznałam się na Twojej strategii:rotfl:

Ale spoko, moje już zamówione;)

I ja GRATULUJĘ !!!!!

Madzia ile zapłaciłaś za przesyłkę ? Te lampy są śliczne i w fajnej cenie ;)...jeżeli z tego sklepu co ja trafiłam...

=================================

barbe-cue bardzo Ci dziękuję za namiar na plafon...ile ja się go naszukałam ;)

Edytowane przez Leia

I ja GRATULUJĘ !!!!!

Madzia ile zapłaciłaś za przesyłkę ? Te lampy są śliczne i w fajnej cenie ;)...jeżeli z tego sklepu co ja trafiłam...

Jeszcze nie wiem ile;) Ja na szczęście mam opcję zamawiania na terenie Niemiec, a dalej to już do mnie za free trafia:lol: