MagdaZZZ 18.03.2011 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 qrcze agawi a jakie centy tych kominków miłe:D Komplet ok. 3 tys.??? ło matko:lol2: A ty za szybą bys wolała? bo ja to tylko wkład chcę pod płytą z granitu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_domatorka 18.03.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 W moim rodzinnym domu był kominek tradycyjny. Tata palił w nim tylko zimą i to w weekendy, ale to było jak ceremonia Wracaliśmy z popołudniowego rodzinnego spaceru,zmarznięci. Parzyłyśmy z mamą i siostrą herbatę, a tata rozpalał w kominku. Układał papiery, drzazgi, potem większe kawałki drewna. W powietrzu unosił się zapach ogniska, a kłody trzaskały. Nie poczujesz i nie usłyszysz swojego kominka. Z drugiej strony nie masz brudu, sadzy, popiołu itp. i wstawisz go gdzie chcesz. Dla mnie to trochę, jak z joggingiem. Można biegać na bieżni, albo w parku Efekt treningu podobny, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.03.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 aga, widzisz, cywilizacja wszystko zmienia. Już same szyby w kominkach wiele zabierają z tego efektu, a jednak dzis mało kto decyduje się na odkryty kominek. Mi tam w biokominku niczego nie brakuje. Ogień jest? - jest! I to nie za szybą. Ciepło jest? - jest! Daje piekne światło, jak to prawdziwy ogień. Trzaskanie też mozna uzyskać dzięki specjalnym żelom zamiast paliwom płynnym (link od agawi: http://www.alvado.pl/biokominki?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=145&category_id=8). A zapach, to akurat przeważnie mi pzeszkadzał i dusił niż cieszył, więc dla mnie jak najbardziej jest okej:)Skoro ludzi cieszą świece w obudowie portalowej, to co mogą mieć przeciwko biokominkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_domatorka 18.03.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 aga, widzisz, cywilizacja wszystko zmienia. Już same szyby w kominkach wiele zabierają z tego efektu, a jednak dzis mało kto decyduje się na odkryty kominek. Mi tam w biokominku niczego nie brakuje. Ogień jest? - jest! I to nie za szybą. Ciepło jest? - jest! Daje piekne światło, jak to prawdziwy ogień. Trzaskanie też mozna uzyskać dzięki specjalnym żelom zamiast paliwom płynnym (link od agawi: http://www.alvado.pl/biokominki?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=145&category_id=8). A zapach, to akurat przeważnie mi pzeszkadzał i dusił niż cieszył, więc dla mnie jak najbardziej jest okej:) Skoro ludzi cieszą świece w obudowie portalowej, to co mogą mieć przeciwko biokominkom? Madziu, trudno się z tobą nie zgodzić. Nie jestem przeciwnikiem biokominków.A już na pewno nie powiem,że to wstyd i tandeta Mają często przepiękne formy Ale w moim odczuciu drewno ma w sobie "to coś" i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_domatorka 18.03.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Zawsze będą przeciwnicy i zwolennicy. Mi się biokominki nie podobają i brakuje mi w nich klimatu - "dokładanie" efektu trzaskającego to trochę zabawne, ale co kto lubi i nie mam nic przeciwko. Co do szyby w kominkach i tego, że ludzie nie decydują się na otwarte - to akurat dobrze. Otwarte kominki oprócz zabierania tlenu mieszkańcom domu wytwarzają na dodatek mnóstwo dioksyn (produkt spalania drewna). Dla pocieszenia dodam, że największe stężenie dioksyn....obserwowane jest podczas dnia grilowania za oceanem Pewnie, że bez szybki się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 18.03.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Yokasta, jeszcze trzeba dodać, że szkło zabezpiecza przed trzaskającymi iskrami, co nie tylko jest niebezpieczne, ale również mało estetyczne - widzialam jak wyglądała podłoga przy kominku bez szyby - zgroza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 18.03.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jesli i ja mogę się wypowiedzieć biokominkom mówię nie, dla mnie toto samo co żarówka w kominku zamiast tego naprawde wolę zapalone świeczki w portalu kominkowym. Jesli natomiast chodzi o kominek zamkniety czy otwary, rozwiązaliśmy to wkladem któremu szyba wsówa się do końca i mam otwarty kominek i jest super a jak np nie siedzimy akurat kolo niego , lub idziemy spać to zasówamy szybkę i po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.03.2011 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 kasiorku, no właśnie o tym mówię... A czemu niby wolisz świece od biokominka??? To śmieszne jest:lol2: Podaj choć jeden argument (oprócz sztampowego hasła: "sztuczny jest"). Czego nie ma ogień z biokominka, co ma ogień ze świec??? Choć jeden przykład proszę... PS A mój ogień nie będzie za szybą - ha:D I nic mi nie zniszczy, i nic mi nie zasmrodzi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.03.2011 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Chciałam tylko jeszcze przypomnieć kominki, które prezentowałam. Pewnie mało kto z was zwrócił uwagę, że mają wkłady biokominka. Wyglądają pięknie. Zaprzeczycie? http://i2.fmix.pl/fmi717/36115d540029c1884d83d401/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi2370/bbbfd5a50004c2704d83d428/zdjecie.jpg I właśnie ten brak szyby, a bezpośredni kontakt z ogniem mnie urzeka:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.03.2011 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A Ty kasiorku mam wrażenie, że mówisz o kominkach elektrycznych a nie biokominkach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 18.03.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 qrcze agawi a jakie centy tych kominków miłe:D Komplet ok. 3 tys.??? ło matko:lol2: A ty za szybą bys wolała? bo ja to tylko wkład chcę pod płytą z granitu i tyle. No ceny są bossskie... Magda, jeszcze nie wiem, raczej bez szyby. Taki to tylko do sypialni, bo w salonie mamy normalny z wkładem na drewno. Ale na pewno bio nie są sztuczne znajomi mają i w stylowej oprawie wygląda uroczo. Dla mnie o niebo lepszy bio niż świece... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 18.03.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 kasiorku, no właśnie o tym mówię... A czemu niby wolisz świece od biokominka??? To śmieszne jest:lol2: Podaj choć jeden argument (oprócz sztampowego hasła: "sztuczny jest"). Czego nie ma ogień z biokominka, co ma ogień ze świec??? Choć jeden przykład proszę... PS A mój ogień nie będzie za szybą - ha:D I nic mi nie zniszczy, i nic mi nie zasmrodzi:D Kiedyś bralam udzial w tagach wnętrzarskich i mialam okazję mieć stoisko przy biokominkach, po trzech dniach nie moglam na nie patrzeć, wszędzie wyczówałam specyficzny zapaszek fakt nie byly one w klasycznych oprawach bo te wyglądaja jak prawdziwe kominki tylko były zapodane min. w misach np na stoliku kawowym i w równie dziwnych kombinacach, dlatego tak sie do nich zraziłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.03.2011 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Kiedyś bralam udzial w tagach wnętrzarskich i mialam okazję mieć stoisko przy biokominkach, po trzech dniach nie moglam na nie patrzeć, wszędzie wyczówałam specyficzny zapaszek fakt nie byly one w klasycznych oprawach bo te wyglądaja jak prawdziwe kominki tylko były zapodane min. w misach np na stoliku kawowym i w równie dziwnych kombinacach, dlatego tak sie do nich zraziłam. No to ci się w ogóle nie dziwię Ja też nie mogę patrzeć na te w misach itp. Mam nadzieję, że po moim zmienisz zdanie;) A wszyscy, którzy nie mają warunków na tradycyjny kominek, bo np. komin nie tam gdzie trzeba, zobaczą nową możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.03.2011 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Sztuczne polana (sztuczne kolana:lol2:) to przyznaję trudny temat. Sama nie wiem, czy będę ich używać. Na pewno kupię, aby sprawdzić efekt. Ale nie mam pojęcia, czy je zniosę w moim domu:lol2:Ale kochana, to już trochę czepianie się z tym co naturalne, co nie. To tak jakby wypominać, ze się podpałki używa;) Ogień prawdziwy - i to się liczy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 18.03.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Sztuczne polana (sztuczne kolana:lol2:) to przyznaję trudny temat. Sama nie wiem, czy będę ich używać. Na pewno kupię, aby sprawdzić efekt. Ale nie mam pojęcia, czy je zniosę w moim domu:lol2: Ale kochana, to już trochę czepianie się z tym co naturalne, co nie. To tak jakby wypominać, ze się podpałki używa;) Ogień prawdziwy - i to się liczy:yes: Oj Madzia, Ty to śmieszka jesteś :rotfl: (sztuczne kolana) A co do kominka to się z Tobą w pełni zgadzam- świetna alternatywa dla kominka tradycyjnego. A polana (kolana:lol2:) nie są obowiązkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anagat 18.03.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Pewnie, że bez szybki się nie da A ja od kilku lat użytkuję otwarte kominki w wynajmowanych domach w Irlandii.Czyli jednak się da:D Niestety są bardzo prymitywne. Całe ciepło leci w komin. To nasz jedyny problem z nimi. A biokominki, skoro nie można mieć zwykłego... czemu nie:) Tak jak Magda pisze, ogień to ogień P.S. właśnie mi się przypomniało,że jeden kominek miałam na GAZ!!! Dokładnie taki jak gazowe piekarniki:D To byla beznadzieja. Edytowane 18 Marca 2011 przez anagat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.03.2011 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 o, i kolejny głos w dyskusji:) Dziewczyny, nie dojdziemy do konsensusu (choć jesteśmy już blisko;)) Tolerancja i pokój na ziemi - to moja pointa:lol2: ej, a ja już domownikiem forum jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 18.03.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jak sobie myślę kiedyś o moim domu, jaki wybuduję (ktoś mi wybuduje), to widzę tam normalny kominek. Być może dlatego, że w gratisie będzie brodaty mąż, który będzie rąbał drewno i w nim palił. Ale szczerze mówiąc dla mnie kluczowa dla wyglądu kominka jest obudowa. Aaaa, ojciec ma u siebie w domu kozę. Też fajnie wygląda i o dziwo pasuje do wyglądu mieszkania w Warszawie. Ale to wersja dla kogoś, kto właśnie lubi palić. Więc ja jestem za biokominkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 18.03.2011 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 ej, a ja już domownikiem forum jestem No to pijemy! http://www.matrax.net/forum/images/keny/szampan.gifhttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/party.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 18.03.2011 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jak sobie myślę kiedyś o moim domu, jaki wybuduję (ktoś mi wybuduje), to widzę tam normalny kominek. Być może dlatego, że w gratisie będzie brodaty mąż, który będzie rąbał drewno i w nim palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts