Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MagdaZZZ się urządza - będzie eklektycznie (chyba;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musisz mi podać swojego maila na wp, bo niestety mi to umknęło. Galerii nie posiadam, brak czasu niestety :( Kominka kaflowego za nic w świecie na nic innego bym nie zamieniła. Nie dość, że cały się grzeje( choć posiadam kominek z płaszczem wodnym), to jeszcze ten jego urok.. Z chęcia podzielę się informacjami.

A czy 1. taka ceramika nie jest zbyt ciężka do montażu na suficie?, 2. pasuje do NYS?

Kratki ceramiczne są śliczne, ale mnie również się wydaje, że do stylu NY - chrom, szkło, kanciaste listwy i generalnie ekskluzif - średnio pasują... No i pomyślałam o tym samym, co joliska - o ile na pionowej ścianie jeszcze jakoś można je zamocować, o tyle na suficie mogłoby to być trudne. Chyba żeby osadzić je w metalowej ramie... Jeśli w ogóle byłoby możliwe zrobienie kratki o wymiarach 135cm x 35 cm ;)

No dobra, zamykam komputer i zbieram się na Bartycką... Zdam relację z krateczkowego frontu po powrocie ;)

Wydaje mi się, że wszystko zależy od ilości bieli w pomieszczeniu, ale każdemu podoba się coś innego. Te kratki były robione ręcznie, zresztą tak samo jak kafle. Myślę, że jeżeli to wogóle interesuje Magdę, to może skontaktować się z tą babką, a ona już na pewno jej doradzi co i jak. I czy wogóle na suficie będzie to możliwe. Ja osobiście, aż takiej wiedzy nie mam.

Ikusiu, ale kratki same w sobie są piękne i - szczerze mówiąc - sama bym sobie taką zrobiła w kuchni, którą mam właśnie w takim ciut bardziej tradycyjnym stylu. Chodzi o to, że nie wszędzie pasują. Wydaje mi się, że to raczej kwestia materiałów używanych we wnętrzu, a nie ilości bieli. Pewnie super by wyglądały w mieszkaniu betib, diabłów, czy w kuchni yokasty (nie wiem, czy widziałaś ich galerie) i wielu innych osób z FM, ale u Magdy... no nie wiem... może niech sama właścicielka się wypowie ;)

Musisz mi podać swojego maila na wp, bo niestety mi to umknęło. Galerii nie posiadam, brak czasu niestety :( Kominka kaflowego za nic w świecie na nic innego bym nie zamieniła. Nie dość, że cały się grzeje( choć posiadam kominek z płaszczem wodnym), to jeszcze ten jego urok.. Z chęcia podzielę się informacjami.

jest u mnie w sygnaturze;)

[email protected]

A Wy mnie dziewczyny rozwalacie:rotfl:

Ta Wasza troska o mój NYS:lol2: Jakby ktoś pamiętał, kiedyś bardzo poszykiwałam kontaktu do kogoś, kto robi cuda z ceramiki... nikt mi nie pomógł:( - dlatego teraz muszę mieć ten kontakt:lol:

Nie powiedziałam, ze dokratek mi potrzebny;) Bo na sufit to oczywiste, ze sie nie nadaje... w ogóle obawiam się, że i "koniczynki" się nie nadadzą... bo zauważyłam u barbe, że jednak one mocno przebijają... mocno widać, tą czarną głębię za nimi... ja chyba muszę znaleźć coś bardziej gęstego:roll: Szczególnie na ten sufit... ale nad szafę w sypialni chcę coś ozdobnego... i tam biorę pod uwagę taką ceramikę:yes:

w ogóle obawiam się, że i "koniczynki" się nie nadadzą... bo zauważyłam u barbe, że jednak one mocno przebijają... mocno widać, tą czarną głębię za nimi... ja chyba muszę znaleźć coś bardziej gęstego:roll: Szczególnie na ten sufit... ale nad szafę w sypialni chcę coś ozdobnego... i tam biorę pod uwagę taką ceramikę:yes:

Magda, ale te kratki są po prostu zakurzone, a poza tym nie mam za nimi tej siateczki ochronnej (w sumie nie wiem, dlaczego?). Jak będziesz robiła na suficie, to musowo coś musisz mieć za kratką, żeby różne syfy nie spadały wam na głowę ;) A wtedy nie będzie widać czarnej dziury (która u Was - w przeciwieństwie do mojego komina wentylacyjnego - i tak nie będzie przecież w ogóle czarna, bo pewnie z jakiejś stali).

Magda, ale te kratki są po prostu zakurzone, a poza tym nie mam za nimi tej siateczki ochronnej (w sumie nie wiem, dlaczego?). Jak będziesz robiła na suficie, to musowo coś musisz mieć za kratką, żeby różne syfy nie spadały wam na głowę ;) A wtedy nie będzie widać czarnej dziury (która u Was - w przeciwieństwie do mojego komina wentylacyjnego - i tak nie będzie przecież w ogóle czarna, bo pewnie z jakiejś stali).

wiem, wiem:yes: też chce tą siatkę pod spód wstawić:yes: ale najchętniej białą - a nie wiem, czy wtedy wzór koniczynki nie zginie;) Jeśli uda nam sie zmniejszyć tą kratke rewizyjną i przesująć na bok, zeby nie była tak widoczna z salonu - to pewnie koniczynka zostanie:yes: Jeśli nie, to muszę poszukać jakieść bardzo gęstej i cienkiej (lekkiej) siatki - kobita od tych kratek powiedziała, ze taka wielka bedzie za ciężka:roll:

W tych kratkach, gdzie jest wywiew zimnego powietrza, ponoć pod spodem muszą być jeszcze żaluzje:roll:

Jeśli szukasz ceramicznego wywietrznika do sypialni, to może zerknij też na wywietrzniki z pieców kaflowych - są o tyle dobre, że od spodu mają kołnierz, dzięki któremu można zamocować je bezpośrednio w ścianie. Tyle że mają dość duże otworki, zatem na 100% musiałabyś dać siatkę pod spód. Tutaj przykładowe obrazki; myślę, że można znaleźć inne wzory (bo kolory to na pewno)

http://www.kafel-kar.com.pl/foto/foto2_1264680409.jpg

http://www.kafel-kar.com.pl/foto/foto2_1264697510.jpg

http://www.szwedowski-sklep.pl/foto/01_13.jpg

Magda, kupując baterię oprócz całego designu itd. koniecznie z niej skorzystaj przed zakupem.

Gdybym jeszcze raz miała kupować podstawowa rzecz na jaką zwróciłabym uwagę to wysokość zakończenia wylewki. Jeśli zbyt nisko to wiadomo - niewygodnie. Jeśli za wysoko - okropnie się chlapie na boki (jak u mnie).

Jeśli za wysoko - okropnie się chlapie na boki (jak u mnie).

Yokasiu, może być wysoka-ja też mam dość wysoką, ale nie można jej umieszczać w blacie:no: i zlew powinien być z ociekarką lub dwu-komorowy. Wtedy chlapanie nie jest groźne;)

Madzia fajne te kratki ceramiczne:lol:

Ale mnie denerwuje chlapanie w ogóle......potrafi się nachlapać po 50 cm w każdą stronę jeśli źle się podstawi garnek do mycia. Ociekaczy nie uznaję :sick: są zwyczajnie brzydkie i niefunkcjonalne (dla mnie), a bateria w blacie to przecież nie problem, akurat nie wpływa na chlapanie....wokół baterii mam sucho :p.

Problem to za wysoka wylewka. Wystarczy niewielka zmiana kąta i wydłużenie o 5 cm i byłoby o niebo lepiej :yes:. Ja bym na to zwróciła uwagę przy zakupie :).

Ale mnie denerwuje chlapanie w ogóle......potrafi się nachlapać po 50 cm w każdą stronę jeśli źle się podstawi garnek do mycia. Ociekaczy nie uznaję :sick: są zwyczajnie brzydkie i niefunkcjonalne (dla mnie), a bateria w blacie to przecież nie problem, akurat nie wpływa na chlapanie....wokół baterii mam sucho :p.

Problem to za wysoka wylewka. Wystarczy niewielka zmiana kąta i wydłużenie o 5 cm i byłoby o niebo lepiej :yes:. Ja bym na to zwróciła uwagę przy zakupie :).

Oj, mam to samo... mam zlew przy oknie, a baterię umieszczoną na blacie pomiędzy zlewem a parapetem okiennym. Non-stop zachlapane okno (zwłaszcza po kuchennym urzędowaniu męża) przyprawiało mnie o palpitacje. Musiałam niestety zawiesić zazdrostkę...

Wniosek 1: nigdy więcej zlewu pod oknem :no:

Wniosek2: przed zakupem baterii upewnić się czy wylewka jest wystarczająca :yes:

Pozdrawiam!

Magda, veni, vidi, sed non vici... Jednym słowem - kicha. Byłam na Bartyckiej w pawilonie z osprzętem do kominków i wentylacji. Kratki z koniczynką robi faktycznie tylko jedna firma i faktycznie tylko standardowe rozmiary... Na wymiar robią tylko kratki z rombami (w sumie też niebrzydkie, a na pewno nieco subtelniejsze od koniczynek, bo nie są wypukłe - zarówno sama blacha z otworkami, jak i ramka). Oczywiście są stalowe i oczywiście pomalują w takim kolorze, jaki chcesz. Pani powiedziała, że to droga impreza, ale rozumiem, że nie za bardzo masz alternatywę? Jeśli mimo to chcesz namiar na pawilon, to daj znać.

Gdybym jeszcze raz miała kupować podstawowa rzecz na jaką zwróciłabym uwagę to wysokość zakończenia wylewki. Jeśli zbyt nisko to wiadomo - niewygodnie. Jeśli za wysoko - okropnie się chlapie na boki (jak u mnie).

Ja też mam bardzo wysoką (idealna do mycia dużych garów), ale przezornie kupiłam taką z wyciąganą (a raczej opuszczaną) wylewką. Jeśli mam jakąś drobnicę, to po prostu pociągam za dzyndzelek i opuszczam wylewkę tyle, ile trzeba - i nie chlapie. Tak jak w tej ikeowskiej:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/elverdam-bateria-kuchenna__74290_PE191094_S4.jpg

barbe gdzie te ceramiczne znalazłaś ? gdzie to można kupic ?

Adres strony jest w adresie obrazka. Jak wrzucisz w image.google "kafle piecowe wywietrznik", to powinny wyjść jako jedne z pierwszych wyników. Plus cała masa innych.

Edytowane przez barbe-cue

Jeśli ma się ociekarę lub druga komorę to nie ma problemu. Ja mam z kolei uczulenie na takie stojące na blacie luzem ociekarki na talerze:sick::sick: Moją przy zlewie polecam bardzo. Nie jest duża, ale niezbędna przy myciu warzyw i owoców. Na talerze nie potrzebuję, gdyż suszą się w zmywarce.

Co do baterii w blacie-to przestrzegam, bo miałam taką 5 lat i zawsze jest mokro- leci chociażby woda z rąk przy zakręcaniu wody.

Problem to za wysoka wylewka. .

Przy zlewach jedno-kmorowych rzeczywiście może być trudno znależć odpowiednią. Najlepsza w takim wypadku jest wyciągana.;)

Magda, veni, vidi, sed non vici... Jednym słowem - kicha. Byłam na Bartyckiej w pawilonie z osprzętem do kominków i wentylacji. Kratki z koniczynką robi faktycznie tylko jedna firma i faktycznie tylko standardowe rozmiary... Na wymiar robią tylko kratki z rombami (w sumie też niebrzydkie, a na pewno nieco subtelniejsze od koniczynek, bo nie są wypukłe - zarówno sama blacha z otworkami, jak i ramka). Oczywiście są stalowe i oczywiście pomalują w takim kolorze, jaki chcesz. Pani powiedziała, że to droga impreza, ale rozumiem, że nie za bardzo masz alternatywę? Jeśli mimo to chcesz namiar na pawilon, to daj znać.

coś tak czułam, że się nie da:( Ale skoro mają jakieś inne znośne;) - to koniecznie daj namiary - pliz pliz pliz:lol:

jestem Ci bardzo wdzieczna, że tak się dla mnie pofatygowałaś, wypytałaś... :hug: DZIĘKUJĘ

Dzięki też dziewczynki za cynk w sprawie baterii... choć mam podejrzenia, ze sprawa nie jest taka prosta i nie wszystko zależy od wysokosci wylewki względem dna zlewozmywaka... pewnie wążny jest kąt, miejce na które leje się woda (inaczej pewnie jest gdy woda trafia w odpływ, inaczej gdy w spadek wokół odpływu itp...)

Ja mam teraz bardzo wysoko wyjewkę nad zlewem - i nic nie chlapie:no:

Ciężko będzie sprawdzić taką wylekę... może się okazać, ze nawet jak się sprawdzi gdzieś/u kogoś... to u nas bedzie nie tak:roll:

Podobna sytuacja wiem że jest z baterią moni i anuli... obydwie mają tą samą i jedna jest zadowolona druga nie - bo chlapie:(

Ciężko będzie sprawdzić taką wylekę... może się okazać, ze nawet jak się sprawdzi gdzieś/u kogoś... to u nas bedzie nie tak:roll:

Podobna sytuacja wiem że jest z baterią moni i anuli... obydwie mają tą samą i jedna jest zadowolona druga nie - bo chlapie:(

No właśnie. Wg mnie ważna jest też głębokość zlewu.

A kafelki, które pokazałyście są baaardzo sympatyczne. Tylko, że w ogóle nie w NYS, c'nie? ;)

To czysty RustiCal/Cottage Syle jest:p

Madzia, rozkmninaim temat, zaraz postaram się coś mądrego odpisać;)

Edytowane przez (ma)DZIUNIA