MagdaZZZ 22.05.2012 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Magda, jeszcze weź pod uwagę, że taki daszek z desek odbierze sporo światła wewnątrz mieszkania. My akurat mamy szklany i nawet on zabiera trochę światła, co mnie bardzo wkurza, zwłaszcza zimą. U nas ta część tarasu nie ma nic wspólnego z mieszkaniem ani oknami... jest hen hen daleko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 22.05.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 A to co innego... coś mi się ubzdurało, że tam okno z kuchni wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 23.05.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Magda, a może któreś z tych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 23.05.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 się witam , podczytuję, jestem na bieząco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 23.05.2012 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Kasiula... bardzo mi pomogłaś Dzięki tym zdjęciom WIEM, że jednak drewno... bo szkło wygląda pięknie, ale pod warunkiem, że nic na nim nie stoi... na ostatnim zdjęci widać, że ustawione przedmioty od dołu wyglądają dziwnie:roll: A u nas na bank będą stały tam leżaki (bo nie ma na nie innego miejsca) i stolik... a pewnie i inne drobiazgi, jak np. doniczki właśnie... nieładnie to wyglada:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bellamag 23.05.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ja zrobiłabym drewniany, bedzie pasował do dolnych desek. Można od spodu zabezpieczyć go tak by nie przeciekał i faktcznie chronił meble. Tylko tu już chyba konieczne będą deski z PCV lub płytki, bo drewno ciagle stałoby w wodzie. Szkło może fajnie wygląda, daje poczucie przestrzeni, ale co z konstrukcją pod nie? Nie bedzie zbyt ordynarna? No i jego utrzymanie, cokolwiek na nim nie postawisz bedzie rysowało szkło, nawet kiedy leżak przesunie się podczas siadania. A z punktu widzenia dolnego tarasu będziesz ciągle widziała ryski na szkle, a znów kiedy z góry będzie padało słońce bedą one jak cienie rzucały sie na dolną cześć tarasu. Porysowania szkła nie unikniesz. I nie wiem czy tak miło jest utrzymywać go w czystości. Bez ciągłego czyszczenia plam płynem do mycia okien sie nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 23.05.2012 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 się witam , podczytuję, jestem na bieząco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 23.05.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Na szkle bym się bała - śliskie, gorące i jakoś tak pusto pod stopami . Deski też mają minusy - piasek, wilgoć i zabierają słońce ale jednak bym je wybrała. Jakiej wielkości ma być ta góra pergoli? Jakąś barierkę przewidujesz ? Czy nie da się desek jakoś....uszczelnić ? Pomijając aspekty wizualne, od dołu niewidoczne może do wykonania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 23.05.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 A to jako ciekawostka dla Wszystkich spragnionych cienia http://www.archiproducts.com/en/products/60854/gazebo-with-sliding-cover-shangrila-april-allterior.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 23.05.2012 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ja zrobiłabym drewniany, bedzie pasował do dolnych desek. Można od spodu zabezpieczyć go tak by nie przeciekał i faktcznie chronił meble. Tylko tu już chyba konieczne będą deski z PCV lub płytki, bo drewno ciagle stałoby w wodzie. Szkło może fajnie wygląda, daje poczucie przestrzeni, ale co z konstrukcją pod nie? Nie bedzie zbyt ordynarna? No i jego utrzymanie, cokolwiek na nim nie postawisz bedzie rysowało szkło, nawet kiedy leżak przesunie się podczas siadania. A z punktu widzenia dolnego tarasu będziesz ciągle widziała ryski na szkle, a znów kiedy z góry będzie padało słońce bedą one jak cienie rzucały sie na dolną cześć tarasu. Porysowania szkła nie unikniesz. I nie wiem czy tak miło jest utrzymywać go w czystości. Bez ciągłego czyszczenia plam płynem do mycia okien sie nie obejdzie. Na szkle bym się bała - śliskie, gorące i jakoś tak pusto pod stopami . Deski też mają minusy - piasek, wilgoć i zabierają słońce ale jednak bym je wybrała. Jakiej wielkości ma być ta góra pergoli? Jakąś barierkę przewidujesz ? Czy nie da się desek jakoś....uszczelnić ? Pomijając aspekty wizualne, od dołu niewidoczne może do wykonania . No widziecie dziewuszki - jednak drewno:yes: Dopiero jak się na forum problem wyartykułuje - to się w główce rozjaśnia:lol2: A męczyłam sie z tematem od ponad miesiąca;) Nie da się dech uszczelnić, bo trzeba by było blachę dawać pod pergolą - a wtedy efekt będzie opłakan:roll: Tak to będą od dołu widoczne dechy na legarach - czyli ten właściwy sufit będzie trochę wyzej... a tak będzie bardzo nisko:roll: Barierki będą i tam też bedą donic z roślinami w okół na murkach... A to jako ciekawostka dla Wszystkich spragnionych cienia http://www.archiproducts.com/en/products/60854/gazebo-with-sliding-cover-shangrila-april-allterior.html fajne:lol: nowoczesne;) ale fajne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domi87 23.05.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 uffffff... DOBRNĘŁAM DO KOŃCA! ale szczerze powiem, że była to czysta przyjemność tylko niektóre wątki czytałam bardziej pobieżnie bo to by mi zajęło całe wieki, a byłam mega ciekawa efektów! Podłoga super i po polakierowaniu dopiero jak dla mnie ukazała swoje piękno. Zazdroszczę trochę takich możliwości przebudowywania wszystkiego i tak wielkiego tarasu. Może kiedyś ... A niestety co do 2 poziomu tarasowego niestety nie pomogę. Też mi się wydaje, że trzeba to czymś uszczelnić, a dach nad meblami jest praktycznie niezbędny, bo wtedy, szczególnie w polskim klimacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 23.05.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Magda a pergotenda? Czyli szalunki drewna pomiędzy którymi na mechanizmie montowany jest materiał żaglowy? w Pl tylko jedna firma ma na to licencję (chyba produkt włoski). Koszt ok 50 k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 23.05.2012 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Magda a pergotenda? Czyli szalunki drewna pomiędzy którymi na mechanizmie montowany jest materiał żaglowy? w Pl tylko jedna firma ma na to licencję (chyba produkt włoski). Koszt ok 50 k. A jak po tym chodzić? 50 k to to co myślę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 23.05.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 aaaaaa To Ty chcesz po tym chodzić no to ładnie czytam ze zrozumieniem Myślałam że o zadaszenie chodzi. 50 k to niestety to co myślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruby 23.05.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Sama nie wiem co lepsze: drewno czy szkło.. To jak woda w czasie deszczu będzie się lała na wszystko, co stoi pod sufitem drewnianym jest jego ogromnym minusem.. Do tego zastanawiam się, czy przy drewnianym pięterku, nie będzie wrażenia sufitu spadającego na głowę. Taki niski ciemny sufit? hmmm chyba wolałabym widok dwóch leżaczków i nieba między nimi..Szkoda, że nie ma czegoś nieprzemakalnego, a jednak praktyczniejszego od szkła.. Ostatnio natknęłam się na taką fotkę i mi się skojarzyła z donicami w rogu z Twojego projektu tarasu: http://www.mylandscapes.co.uk/roof_terrace.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 23.05.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 (edytowane) biorę to pod uwagę Ale na górze nie będzie się za bardzo chodzić... tak naprawdę mają być tam po prostu 2 leżaki do opalania i mały stoliczek - wchodzi się i rzuca na leżak... dlatego fakt, ze np. szkło się mocniej nagrzewa - też nie ma tu większego znaczenia o piachu nawet nie pomyślałam... abrdziej ten deszcz i śnieg... jednak takie zadaszenie dla mebli to fajne jest:rolleyes: A tu zamiast zadaszenia, to bardziej skumulowana woda:roll: Kierunek - południowo-zachodni - taras meeega nasłoneczniony... ponoć nawet (tak obstawia architekt) ten daszek z desek nie przysłoni nam słońca... Więć jeśli to słoneczna strona (kier.poł-zachodni) i dechy nie będą zaciemniały mieszkania to moim zdaniem zdecydowanie deska Jak dla mnie jedynym minusem deski było owo zacienienie .No i nieszczelność-ale jesli góra nie będzie często eksploatowana to nie problemu Edytowane 23 Maja 2012 przez lady in red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 23.05.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Madziu a nie da się zrobić jakiegoś zabezpieczenia od deszczu (np. blacha), na to deski a od spodu np. pomalowane na biało deski? Ogólnie też wzięłabym deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 23.05.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Kasiula... bardzo mi pomogłaś Dzięki tym zdjęciom WIEM, że jednak drewno... bo szkło wygląda pięknie, ale pod warunkiem, że nic na nim nie stoi... na ostatnim zdjęci widać, że ustawione przedmioty od dołu wyglądają dziwnie:roll: A u nas na bank będą stały tam leżaki (bo nie ma na nie innego miejsca) i stolik... a pewnie i inne drobiazgi, jak np. doniczki właśnie... nieładnie to wyglada:no: Też tak myślę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 23.05.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Madziu deski dobry wybór - na to szkło tez bym patrzyła z jakimś takim strachem w oczach - poza tym że wszystko widać - jakoś tak mało bezpiecznie mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domi87 24.05.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 a np deski i ta to jakaś powłoka? np. nawet szklana? Choć nadal problem śliskości zostaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts