Drop_Inn 26.03.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Isa, wybacz, ale zauważyłaś, że sama sobie trochę zaprzeczasz? Piszesz, że od zawsze głosiłaś hasła 'make peace' itp., a jednocześnie groziłaś matce, że podniesiesz na nią rękę jeśli ona też to zrobi. Albo, że prościej byłoby gdyby ktoś Cię uderzył, bo mogłabyś zwyczajnie oddać. To co napisałaś tylko po raz kolejny udowadnia, że przemoc rodzi przemoc, po prostu. Poza tym uderzenie dziecka to nie tylko przemoc fizyczna, ale i psychiczna - wiąże się z poczuciem strachu, bezsilności, upokorzenia. Absolutnie nie jestem za bezstresowym wychowaniem, uważam, że dziecko potrzebuje granic i norm by czuło się bezpiecznie. Ale na pewno da się te zasady egzekwować inaczej niż poprzez klapsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isa99 26.03.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 hello Illusion chyba żle odczytałaś mojego posta ja nie porównuję ludzi do kotów - moim skromnym zdaniem agresja jest czymś, co jest wpisane w naszą naturę, tak jak i innych zwierząt i my dzieci agresji nie uczymy - one z tym się rodzą. Poza tym ja się uważam za gatunek zwierzęcia i pomimo że my tym światem rządzimy - biorąc pod uwagę co sie na świecie dzieje - to najczęściej mi wstyd, że zaliczam się do tego gatunku. a poza tematem też mam w domu kota, i nie brałabym go jako egzemplarza do celów porównawczych - mojemu się wydaje że jest bratem mojego syna - na bank to super że u Ciebie sprawdziło się wychowanie 3 pokoleń bez bodaj jednego klapsa natomiast opisałam swoją metodę, co nie oznacza że jest ona lekiem na całe zło, gdybyś pokusiła się o przeczytanie mojego I posta ze zrozumieniem, to pisałam że każde dziecko jest inne i ma inny charakter i trzeba znaleźć na nie odpowiedni sposób natomiast pewne zachowania są niedopuszczalne dla dobra właśnie tego dziecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 26.03.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Isa, Najwyraźniej się nie zrozumiemy. Albo obie czytamy siebie bez zrozumienia, albo odebrałyśmy zupełnie inne wychowanie i jest ono barierą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isa99 26.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) ja nie groziłam mamie, to ona groziła mnie - ja jej tylko zripostowałam - dla mnie już dużym szokiem wtedy było , że jej to powiedziałam natomiast drugi przykład był tylko przykładem - nigdy nie uderzyłam drugiego człowieka i nie wiem czy faktycznie tak bym postąpiła Edytowane 26 Marca 2013 przez isa99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isa99 26.03.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) Illusion, barierą może być to że nie są to tematy które powinny być poruszane w takiej formie - nie zawsze to co myślimy jesteśmy w stanie dokładnie w formie postu przekazać ja pisałam w I poście - wiem że zaraz wyleją się na mnie kubły pomyj - natomiast nie chciałam nikogo pouczać, opisałam swoje wychowanie i tyle. Czy jest ono dobre - krytykujecie że nie ,ale ja wiem że skuteczne. PS natomiast po sobie wiem że takie głaskanie dziecka po główce, rozmawianie, tłumaczenie nie ochroni tego dziecka przed brutalnościa tego świata - mnie nie ochroniło, kiedy jako dziecko i nastolatka nie byłam przygotowana np. na molestowanie przez jakiś zboczeńców - gdybym była agresywna to po prostu szczeliłabym w mordę Edytowane 26 Marca 2013 przez isa99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 26.03.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Isa, Głaskanie jak Ty to nazywasz po główce, bicie kiedy dorosły uzna to za wychowawcze a wychowywanie konsekwentnie, zgodnie z przyjętymi zasadami, samemu będąc przykładem dla dziecka to 3 rożne postawy. Co do Twojej ostatniej wypowiedzi.Zamiast uczyć dziecka agresji lub wychowywać w przeświadczeniu, że czasami jest ona uzasadniona, lepiej zapełnić mu czas czymś pożyteczny np. lekcjami samoobrony.Samoobrona nie ma żadnego związku z agresją. Jest świadomym działaniem mającym na celu odparcie fizycznego lub psychicznego ataku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nesska 26.03.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 kiedy dziecko podnosi na nas rękę, a my dajemy za to klapsa, to udowadniamy, że bicie nie jest niczym złym: bo skoro dorośli mogą, to dlaczego dziecko nie? Prawdopodobnie takie dziecko ze strachu nigdy nie podniesie ręki na rodziców IlonaAgata troszkę mnie rozbawiło to co napisałaś. Nie wiem jak bym musiała wpiep.....ć mojemu dziecku, żeby się mnie przestraszyło. Ja przyznaję, zdarzyło mi się dać klapsa mojej córce- ale nie wydaję mi się żeby ją to w ogóle zabolało- za to zapewne poczuła się niefajnie- czyli dokładnie tak jak ja gdy ona uderzy mnie, i o to mi chodzi żeby zrozumiała, że sprawia mi przykrość jak mnie uderzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 26.03.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Nesska, ja pracuję z różną młodzież i uwierz mi, takie rzeczy jak katowanie dzieci zdarzają się nie tylko na filmach i nie tylko w patologicznych rodzinach. Jedni dają lekkiego klapsa, inni biją tak, żeby bolało. Potem to dziecko również staje się katem. Jest to całkiem naturalne, bo rodzice nie pokazali mu innego sposobu na odreagowanie i rozwiązanie konfliktów. Dlatego to napisałam. Według mnie klaps wymierzony dziecku nie jest w porządku . Chociaż rozumiem, że może się zdarzyć, bo każdemu czasami puszczają nerwy i nie ma w tym tragedii. Tragedia jest wtedy, kiedy w ogóle nie reagujemy na złe zachowanie dziecka lub reagujemy tylko w ten sposób (bijąc). Na dłuższą metę to się nie sprawdzi, bo dziecko nie rozumie, co zrobiło źle i dlaczego, boi się natomiast klapsa lub związanego z nim upokorzenia. Prawdopodobnie, gdy w pobliżu nie będzie rodzica, który może uderzyć, będzie powtarzać złe zachowanie. Powstrzyma się tylko w obecności rodzica, a przecież chodzi o to, żeby dziecko nie robiło źle, bo rozumie, że tak nie można, a nie dlatego, że się boi kary. Tym się różni wychowanie od tresowania. A już dawanie klapsa, bo dziecko podniosło na nas rękę . Ja nie akceptuję agresji w ogóle i dlatego jej nie stosuję. Podobnie jest np. z kradzieżą: nie ukradnę przecież tylko dlatego, że sama zostałam okradziona! Chociaż wiadomo, tyle zdań, ile ludzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nesska 26.03.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 IlonaAgata rozumiem tylko wydaję mi się, że w tej dyskusji mowa jest o klapsach takich bardziej symbolicznych a nie o biciu i katowaniu. Nie mniej jednak ja się naprawdę zaczynam obawiać. Patrząc wokół co się dzieję zaczynam się zastanawiać jak wychować to moje dziecko na po prostu dobrego człowieka??? Ty jesteś nauczycielem więc zdajesz sobie z tego sprawę, że min Wy wychowujecie nasze dzieci- o ile do siebie zaufanie mam, wiem że będę jej wpajać najwyższe wartości i staram się dać jej dobry przykład- o tyle do otoczenia (począwszy od opiekunek w przedszkolu, rówieśników i nauczycieli) już tego zaufania nie mam....Ale to jest temat rzeka, nie będziemy Magdzie wątku zaśmiecać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 27.03.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Bicie to bicie, nieważne jak to nazwiemy. Jest to użycie przemocy wobec słabszego. Ktoś napisał, że w nerwach.Mam nadzieję, że jak już się taka krzywda wydarzy to jest dokonana w nerwach bo na spokojnie to byłby zwykły sadyzm.Tylko pytanie dlaczego nerwy puszczają nam wobec osób bezbronnych?Szefowi w firmie czy karkowi na ulicy jakoś manta nikt nie spuszcza. Może warto nauczyć się opanowywać emocje, te negatywne, wobec swoich najbliższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.03.2013 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Madziu, najlepszego:hug: http://www.netanimations.net/Moving-animated-Easter-eggs.gif http://img16.imageshack.us/img16/3097/wielkanockartka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 29.03.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Śnieg nam wszystkim popsuł szyki, przykrył jajka i koszyki a kurczaczkom zmarzły nóżki, więc się tulą do rzeżuszki, lecz choć śnieg nam pada w święta i pogoda taka wstrętna my święconym się dzielimy i radości wszem życzymy. http://img713.imageshack.us/img713/1277/krolikwielkanocny.jpg WESOŁYCH , SPOKOJNYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 29.03.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wesołego Alleluja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anakris 29.03.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych,pełnych nadziei i miłości,radosnego, wiosennego nastrojui serdecznych spotkań w gronie najbliższych życzy anakris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 30.03.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Rodzinnych, radosnych i kolorowych Świąt, bez względu na to co dzieje się za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 30.03.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Zdrowych, spokojnych, ciepłych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy życzy Nelli Sza z rodzinką http://img.superdomek.pl/zdjecia/artykuly1/3_3_1255548384.jpg Źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 30.03.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 http://i3.fmix.pl/fmi2731/7397e9710006d1745156b93b Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, obfitości na świątecznym stole, smacznego jajka oraz wiosennego nastroju w rodzinnym gronie życzy Aga z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 30.03.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 http://img845.imageshack.us/img845/2507/img0062xz.jpg Uploaded with ImageShack.us Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych życzy Aneta z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 31.03.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Madziulka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 31.03.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 http://img17.imageshack.us/img17/1354/jajkajajajajkawielkanoc.jpg Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnychoraz pełnego spokoju i radości czasu spędzonego w gronie bliskich życzyIlona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts