Murat Ordomski 28.01.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Podjąłem się wymiany niedziałającego zaworu. Odpowiada on za odcięcie dopływu ciepłej wody do mieszkania w bloku, a usterka polega na tym, że bez względu na pozycję w której znajduje się rączka, woda płynie i licznik wiruje. Uniemożliwia to np. wymianę uszczelki w cieknącym kranie, bez schodzenia do piwnicy i zakręcania wody w całym pionie. Zanim wybiorę się do sklepu po nowy zawór, chcę wiedzieć o co mam pytać. Z oczywistych względów nie mogę wziąć starego zaworu 'na wzór'. Poniżej zamieszczam zdjęcia i proszę o rozpoznanie delikwenta. Wiem, że jest to zwór kulowy, ale czy to wystarczy?W którym miejscu mam zmierzyć średnicę? http://www.fotoo.pl/zdjecia/files/2011-01/471fb9de.jpghttp://www.fotoo.pl/zdjecia/files/2011-01/c86c4b65.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.01.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 na moje oko to może być zawór płcalowy, ale to tylko oko... weź kawałek kształtki czy rurki półcalowej, przyłóż do zaworu, porównaj jak to samo to będzie widać, jak nie to też a jeśli się nie uda spróbuj zmierzyć średnicę gwintu złączki wkręconej do zaworu, coś poradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.01.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Rurka jest 1/2 cala , ale tam jest redukcja na 3/4 cal, przed zaworem. http://www.farma-malecki.pl/galerie/r/redukcja-ocynk-3-4-1-2-z_1338.jpg Tak więc zawór 3/4 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murat Ordomski 29.01.2011 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Dzięki, Panowie.Znalazłem suwmiarkę, więc z określeniem średnicy nie będzie problemu.Wciąż pozostaje kwestia fachowego nazwania zaworu. Czy jeśli zapytam sprzedawcę o zwór kulowy i podam średnicę to wystarczy? Jeśli można to podajcie linki z cenami zaworów, które mogę zastosować. Pomoże mi to zorientować się w kosztach.Co może być jeszcze potrzebne do wymiany takiego zaworu oprócz odpowiednich kluczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Go Pablo 29.01.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Najprawdopodobniej jest to średnica 1/2 cala. Redukcji tam nie ma wkręconej w zawór, tylko bezpośrednio jest przejście na rurkę miedzianą. Potrzebne mogą być dwie nowe uszczelki 3/4 cala do wodomierza, bo trzeba będzie odkręcić wodomierz, aby wymienić ten zawór. Koszt około kilkunastu złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.01.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Najprawdopodobniej jest to średnica 1/2 cala. Redukcji tam nie ma wkręconej w zawór, tylko bezpośrednio jest przejście na rurkę miedzianą. Potrzebne mogą być dwie nowe uszczelki 3/4 cala do wodomierza, bo trzeba będzie odkręcić wodomierz, aby wymienić ten zawór. Koszt około kilkunastu złotych. Rzeczywiście ,zgadzam się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 29.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 (edytowane) No i plombownica do srubunku na wodomierzu:) Jeśli w 2 sek. nie jestes w stanie sam określic co to za zawór to lepiej nie bierz się za wymianę bo narobisz sobie kłopotów.Poza tym ta rurka wygląda mi na pomalowaną miedź. Jest krucha i jeśli ją ukręcisz to bez lutowania się nie obejdzie. Zanim coś załatwisz do lutowania to cały pion będzie bez ciepłej wody:) Edytowane 29 Stycznia 2011 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murat Ordomski 30.01.2011 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Jeśli rzeczywiście nie obejdzie się bez wykręcenie wodomierza (zdjęcie plomby), to nie będę się za to zabierał. Podjąłem się tylko wymiany uszczelki w jednej z baterii, ale z powodu niedziałającego zaworu nie mogłem tego zrobić. Dobrze, że jest gdzie zasięgnąć rady. Dziękuję za wskazówki i wypowiedzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts