jan_z_wolna 01.02.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Woda pozostawiona w róże PE nic jej nie zrobi. Pisze w tym wątku, bo mój sąsiad przez miedzę, miał w tym roku problem z zamarznięciem wody w zamkniętym domu. Poszedł wodomierz. Ale to małe pifko. Pęknięciu uległo kolanko PE w podłodze i jak przyszła odwilż to się zrobiła plama. Trochę gimnastyki kosztowało rozkucie posadzki i wymiana kolana. Po tych przygodach moje podejście jest tu "bardzo ostrożne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 01.02.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Montowałem wodę na końcu budowy, w domu było już prawie wszystko wykończone. Nie było to z wyboru ale konieczności. Pozwolenie na rozbudowę sieci itp. Ale zaznaczam miałem na budowie wodę z wywierconej osobiście studni. Problemem był okres zimowy. Nie wyobrażam sobie budowy bez stałego dostępu do bieżącej wody. Przy murowaniu woda do betoniarki do kleju, później do umycia. Oczywiście można przywieść w beczce ale to już uciążliwe. A choćby tynkowanie (mówię o agregacie) czy wylewki (z mixokreta), nie do zrealizowania bez wody z sieci (pożyczyłem parę m3 od sąsiada). Właśnie przez wodę nie mogłem się wprowadzić miesiąc wcześniej. Generalnie jeśli miałbym wybór to wodę podłączył bym od razu. Nie miałem problemu z okresem zimowym bo w pierwszym już chodziło ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 01.02.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Co do przemarzania i zabezpieczania to wodę się zakręca na zasuwie i zdejmuje się wodomierz. Woda pozostawiona w róże PE nic jej nie zrobi. Wiec z przezimowaniem niema większego problemu Ja tak właśnie drugą zimę mam. W tamtym roku tylko stan zero, teraz wykończeniówka, ale w domu nie grzeję na razie. Odkręcony wodomierz. zakręcone na zewnątrz w zasuwie. Dla bezpieczeństwa spuszczono wodę z rury cieńszym wężykiem, trochę zabawy, ale woda nie ma prawa wtedy zamarznąć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.02.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Dla bezpieczeństwa spuszczono wodę z rury cieńszym wężykiem, trochę zabawy, ale woda nie ma prawa wtedy zamarznąć. Pozdrawiam To dobry pomysł. Też o tym myślałem, gdybym zdążył zamknąć przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 02.02.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 @Princessa Wszystko zależy na jakim jesteś etapie. Do zgłoszenia potrzebny jest projekt, uzgodnienia itd. To trochę trwa. Na samo podbicie zgłoszenia - nie wiem ile ma urząd. Miesiąc? U nas trwało to 3 tyg. Póżniej 30 dni na 'uprawomocnienie'. I jeszcze bodajże trzeba zgłosić 7 dni przed budową w ZGK. A to coś trochę dziwnie długo. Nam architekt, biuro od projektu przyłącza i wykonawca i gość od odbiorów zgodnie powiedzieli, że przyłącz taki jedynie się zgłasza. Nie trzeba na niego pozwolenia osobnego. Muszę jeszcze do gminy zadzwonić, ale w sumie najważniejsze jest to, że gość od odbiorów to potwierdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 02.02.2011 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Nam architekt, biuro od projektu przyłącza i wykonawca i gość od odbiorów zgodnie powiedzieli, że przyłącz taki jedynie się zgłasza. Nie trzeba na niego pozwolenia osobnego. Muszę jeszcze do gminy zadzwonić, ale w sumie najważniejsze jest to, że gość od odbiorów to potwierdza @Princesa, jak dobrze doczytasz to zobaczysz, że ja o zgłoszeniu piszę a nie pozwoleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 03.02.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 No to tym bardziej nie trwa to u nas aż tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 03.02.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) na stosowne zgłoszenie czeka się ok 30 dni więc trochę to trwa + 7 dni zgłoszenie rozpoczęcia robót(takie sa terminy serio) co do budowy bez wody to ja mam studnię wywierconą na poczatku budowy i z tej wody wybudowaliśmy cały dom było to trochę uciążliwe podłączanie pompy węża ale da siędo momentu tynkowania i wylewek bez bieżącej wody nie zrobisz musisz mieć bieżącą wodę ewentualnie może masz w poblizu sasiada który pozwoli Ci korzystać z wody ( popytaj dużo osób ma tzw. podlicznik na wode do podlewania ogródka?) są naprawdę różne rozwiązania:) Edytowane 3 Lutego 2011 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 04.02.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Przyłącze wody - na początku czy końcu budowy? Logiczniej jest na początku. Rura z woda jest zakopywana głęboko więc logiczniej jest ją dać na początku. Jedynie na zimę trzeba spuszczać wodę lub zdejmować licznik bo jak zamarznie to już po nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 11.02.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 No i trafiłam na właściwy wątek Mam pozwolenie na budowę wraz z planem przyłączy i zagospodarowania działki. Na wiosnę ruszam z budową . Dopiero wczoraj obejrzałam te rysunki szczegółowo i okazało się, że "wejście" wody do budynku to wiatrołap . Pojechałam do wodociągów, gdzie dowiedziałam się, że główny licznik wody musi być zaraz po przejściu ściany budynku. Nie bardzo wyobrażam sobie licznik do wody w wiatrołapie. Pracownik wodociągów poinformował mnie również, że jeżeli przeniosę "wejście" wody w inne miejsce to mi nie odbiorą tego przyłącza. Co robić?? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 11.02.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 U mnie w projekcie też było wejście przez wiatrołap. Zrobiłem przez garaż i nikt nic nie mówił Może przeprojektować? pozdro, mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 11.02.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 WitamA gdzie masz licznik? W garażu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 11.02.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Tak. Przy samych drzwiach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.02.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ja podłaczałam wodę właściwie na końcu - juz nawet piec wisiał... Trochę z braku czasu, troche z oszczędności. Zrobiliśmy sobie własną studnię i chłopaki tylko tej wody używali do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 13.02.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Nam murarz od razu na początku odradzał przyłącze wodne. I tak fundament powstał w listopadzie 2009 roku (dzięki wodzie Wujka), dom budowany był od kwietnia, do sierpnia 2010 roku, a wody nie mamy do dziś. Ryzyko jest dosyć duże i opisane powyżej, więc nie zaryzykowaliśmy. Zrobimy to jak tylko będziemy pewność, że to już koniec zimy Spokojnie daliśmy sobie radę bez przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 04.04.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Odświeżam. Mam mieć wodomierz w garażu i z obawy przed zamarznięciem myśleliśmy o przyłączeniu wody pod koniec budowy, jak już będzie to bezpieczne.Ale zastanawiam się nad opcją parę razy tu wspomnianą - zdjęciu wodomierza - jak się to odbywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 07.04.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dobra to teraz ja mam pytanie - mam zakupiona dzialeczke i czekam na umowe z energetyki + na projekt przylacza z wodociagow. - dzialka w tym roku bedzie tylko ogrodzona i uporzadkowana do stanu normalnosci , che postawi blaszaka na potrzeby budowy i mooze domek gospodarczy, Z pradem nie mam problemow bo Enion postawi swoja skrzynke w "plocie" a ja swoja budowlana rozdzielke wsadze w garaz + posadze alarm i bedzie git Zastanawiam sie tylko jak postapic z woda.... tzn Panowie z MPWiK wjada woda na dzialke zabuduja licznik i pojda.... wiec chcialbym wiedziec co proponujecie na wstepie czy wykopac jakas dziure wstawic w nia betonowy krag z deklem i tam zostawic przylacze??? i pamietac na zime zakrecic??? czy jakies inne propozycje aby mi nie rozwalilo licznika i calego przylacza ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franelka1 07.04.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Ja mam już projekt przyłącza i czekam na pozwolenie na budowę domu. Przyłączę będę robić teraz, ale zakończę je studzienką. Wówczas będę miała wodę do zrobienia ogrodzenia i budowy. Moja decyzja związana jest m.in. z faktem, iż główna rura wodociągowa nie jest w drodze, ale na terenie działki sąsiada. Mam wprawdzie jego zgodę na budowę przyłącza, ale chyba jego działka jest na sprzedaż, więc chcę zapobiec problemom w przyszłości. F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.04.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 czekam na umowe z energetyki + na projekt przylacza z wodociagow. Zastanawiam sie tylko jak postapic z woda.... tzn Panowie z MPWiK wjada woda na dzialke zabuduja licznik i pojda.... wiec chcialbym wiedziec co proponujecie na wstepie czy wykopac jakas dziure wstawic w nia betonowy krag z deklem i tam zostawic przylacze??? i pamietac na zime zakrecic??? czy jakies inne propozycje aby mi nie rozwalilo licznika i calego przylacza ???? Podejrzewam, ze to ten projekt przylacza bedzie okreslal jak to ma wygladac.MPWiK bedzie mial w tej kwestii swoje wymagania - jak iz czego studnia wodomierzowa ma np, wygladac. Nikt Ci nie zostawi ot tak wystajacej z ziemi rury z woda zakonczonej licznikiem zebys Ty se to sam aranzowal czy zakopywal jak Ci wygodniej. Tak mi sie przynajmniej wydaje. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 08.04.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 tak tez sie stalo..... mpwik "powiedzial" ze standardowo projektuja taka specjalna studnie z deklem - jest to zabezpieczenie przed zamarznieciem przylacz wiec jestem uradowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts